Podaci pokazuju da još jedna država EU klizi u recesiju

Recesija
6 komentara

Statistika pokazuje da je gospodarstvo Nizozemske u padu dva tromjesečja zaredom

Nizozemsko gospodarstvo ušlo je u recesiju nakon pada u dva uzastopna tromjesečja, objavila je u srijedu Nizozemska statistika (CBS). Peto najveće gospodarstvo eurozone smanjilo se za 0,3% kvartalno između travnja i lipnja, nakon pada od 0,4% u prva tri mjeseca ove godine. Nizozemska se suočava sa svojom prvom recesijom od pandemije, potaknutom slabim izvozom i nižom potrošnjom kućanstava, jer je rastuća inflacija pogurala cijene hrane i račune za energiju, navodi CBS. Nizozemski gospodarski rast dosegao je gotovo 5% godišnje 2021. i 2022. u brzom oporavku od krize izazvane Covid-19.

”Nizozemsko smanjenje od 0,3 posto je zapanjujuće u usporedbi s gospodarskim razvojem u susjednim zemljama. U Francuskoj i Belgiji, gospodarstvo je poraslo za 0,5% odnosno 0,2% u drugom tromjesečju 2023. u usporedbi s prethodnim tromjesečjem”, objavio je CBS.

Izvoz robe i usluga pao je za 0,7% u odnosu na tromjesečje u tri mjeseca do lipnja, pokazuju podaci. “Kao rezultat toga, trgovinska je bilanca dala najnegativniji doprinos smanjenju u drugom tromjesečju”, istaknuo je CBS.

Manjak radne snage i pad potražnje ostalih partnera iz EU-a, s naglim porastom kamatnih stopa također su pridonijeli gospodarskom padu.

“Sada su potrebne stabilnost i predvidljivost, stoga moramo paziti da ne poremetimo gospodarstvo i također povećamo poreze”, rekao je nizozemskoj novinskoj agenciji ANP ministar gospodarstva Micky Adriaansens. Domaća potrošnja u Nizozemskoj pala je za 1,6%, dok je državna potrošnja porasla za 0,7%.

Više od polovice nizozemskih industrija zabilježilo je pad dodane vrijednosti u drugom kvartalu godine u usporedbi s prvim, s najvećim padom u vađenju minerala, pokazuje statistika. Nizozemska je drugo veliko gospodarstvo EU koje je ušlo u recesiju. Njemačko gospodarstvo smanjilo se u dva uzastopna kvartala ranije ove godine.

gospodarstvoNizozemskarecesija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prika
9 mjeseci prije

eto ,prestali revati slava ukraini i odmah im došla recesija

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Čudna mi čuda.
Recesija slijedi svim europskim državama najkasnije do proljeća sljedeće godine.
Svi znamo razloge – već tisuću puta opjevane političke odluke o Covid zatvaranjima, energetskim sankcijama Rusiji itd.

Max
9 mjeseci prije

Očekivano.

9 mjeseci prije

Komplet eu je u recesiji na steroidima i kreće se hipersonikom ka depresiji..
Samo se ne usude da priznaju…Ići će to priznanje mic po mic , otpadaju tercijalne inustrije prve jer za njih neće biti subvencija , moda , turizam tako to ide prvo ,

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Hmm, da nije jedan od razloga uništavanje prehrambeno-stočnog fonda!?!?

Stipe
9 mjeseci prije

Mi smo u k…. davnih dana pa se ne moramo brinuti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI