Poljska naglo povećava uvoz ruskog đubriva

Putin - Pomoc zemljama sa djubrivom
17 komentara

Uvoz ruskih đubriva u Poljsku skočio je 3,3 puta u julu 2023. u odnosu na prošlu godinu, pokazala je analiza zvaničnih podataka RIA Novosti.

Prema pisanju lista, poljske kompanije kupile su đubrivo u vrijednosti od 20,2 miliona dolara u poređenju sa samo 6,2 miliona dolara prošlog jula. Kao rezultat toga, Rusija je zauzela drugo mjesto među najvećim dobavljačima Poljske, dok je u julu 2022. bila tek šesta.

Podaci su pokazali da je Njemačka bila vodeći dobavljač đubriva Poljskoj u julu, isporučivši robu u vrijednosti od 22,6 miliona dolara, dok je Litvanija treća sa 13,5 miliona dolara. Finska i Holandija su među prvih pet, sa izvozom đubriva u vrednosti od 8,3 miliona dolara, odnosno 8,1 milion dolara.

Varšava je počela oštro da smanjuje kupovinu ruskog đubriva u aprilu 2022. u sklopu napora da prekine ekonomske veze sa Moskvom. Kao rezultat toga, uvoz iz Rusije je smanjen za 21 put u samo mjesec dana. Međutim, do juna ove isporuke su ponovo počele da rastu, a do kraja prošle godine Poljska je kupila ruska đubriva u vrednosti od 225,1 milion dolara, u poređenju sa 360 miliona dolara 2021.

U međuvremenu, statistika pokazuje da je tokom sedam mjeseci ove godine, od januara do jula, Poljska uvezla đubriva iz Rusije u vrijednosti od 97,6 miliona dolara, 25 odsto manje nego u istom periodu 2022.

Rusija je najveći svjetski proizvođač đubriva, pokrivajući otprilike 15% globalne potrošnje. Zapadne sankcije nisu direktno ciljale na izvoz ruskog đubriva, međutim, ograničenja su i dalje uticala na isporuke, koje su pale za 15% u odnosu na prethodnu godinu 2022.

PoljskarusijaĐubrivo
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prika
2 mjeseci prije

Imaju rusi sada djubriva u vecim kolicinama ne kremiraju vise sada izvoze leseve pod dobro i jeftino dzubrivo.

Max
2 mjeseci prije

Treba im.

Dux
2 mjeseci prije

Sankcije na ono što nam ne treba, a ono što treba neka ide….Rusi svakako zarađuju, nekad više, nekad manje…još malo pa će se i druge sankcije ” ublažavati”…..interes je interes…

eks
2 mjeseci prije

Kakve su to sankcije ?

Prstac
2 mjeseci prije

Uvode sankcije protiv sebe. Namjerno, jer su plačenici Agende.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Kako ukrajinsko zito moze bit duplo jeftinije od poljskog ?
Sad ruska nafta i umjetno gnojivo koje su najjeftiniji na svijetu ne dolazi .
Dolazi preko Poljske ,pa valjda pojeftini zbog duzeg puta??

Tu su i ratni porezi i financiranje rata!! Zna li netko to objasnit?”

🙂🙂🙂🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI