Privatne elektroenergetske kompanije Bill Gatesa i Warren Buffetta udružuju se kako bi izgradile američki reaktor za nuklearnu energiju

Bill Gates i Warren Buffet
11 komentara

Osnivač Microsofta i “filantrop” Bill Gates rekao je da se njegova napredna kompanija za nuklearne reaktore Terra Power udružila sa elektroenergetskom firmom Pacifi Corp, milijardera i investitora Warrena Buffeta, kako bi izgradili takozvani nuklearni pogon „Natrium“ na mjestu zatvorene fabrike uglja u američkoj saveznoj državi Wyoming.

„Wyoming je lider u energetici više od jednog vijeka i nadamo se da će naša investicija u Natrium omogućiti Wyomingu da ostane u vođstvu tokom još mnogo decenija koje dolaze“, rekao je Gates u govoru uživo, obilježavajući pokretanje projekta.

Reaktor će biti tek druga nova nuklearna elektrana u Sjedinjenim Državama u posljednjih 20 godina, a izgradit će je Terra Power, koju je Gates osnovao prije nekih 15 godina, i Pacifi Corp, koja je u vlasništvu Buffettove investicione kompanije Berkshire Hathaway. „Ovo je naš najbrži i najjasniji put ka tome da postanemo negativni prema ugljeniku“, rekao je guverner Wyominga Mark Gordon.

Pristalice nuklearne energije kažu da je to vrhunska tehnologija bez emisija, iako kritičari kažu da bi napredni reaktori poput onih u Wyomingu mogli nositi veće rizike od konvencionalnih. Nova nuklearna elektrana u Wyomingu sastojat će se od 345 megavata brzog reaktora hlađenog natrijumom sa skladištem energije na bazi rastopljene soli koja bi mogla dostići 500 MW tokom najviših ciklusa napajanja.

Prema Gatesu, koji je postigao globalno priznanje kao osnivač kompanije za lične računare Microsoft i sveprisutnog operativnog sistema Windows prije pokretanja fondacije Bill and Melinda Gates, koja se fokusira na javno zdravlje na globalnom jugu, i koji je igrao ulogu u globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, projekat će koštati oko milijardu dolara.

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Драгогост 屋
2 godine prije

Humanista izgubio kompas. Po opisu tehnologija slična oplodnom reaktoru u Fukušimi, koji vuče Japan u pakao. U ostalom Hrvati imaju iskustva sa srećom koju donosi ta tehnologija. Primali smo informacije da su predgrađa Zagreba dobijajala tablete joda. “Bezbedni” i večni otpad se skladišti što bliže susedu. I svi ćute.

2 godine prije zadnji put uredio Драгогост 屋
smug
2 godine prije

Natrium eksplodira (burno reagira) u kontaktu sa vodom, francuzi su eksperimentirali sa ovom vrstom reaktora i odustali zbog sigurnosnih rizika. To je jeda veliki ka-buuum reaktor.

tomislav
2 godine prije

Kako li će ovo opravdati zeleni, žuti i slični, koje ovaj “filantrop” financira, a koji se bore za potpuno gašenje nuklearki i uvođenje obnovljivih izvora energije?

ledeno doba
2 godine prije

poznata je izreka Buffeta: Vodi se klasna borba i moja klasa pobjeđuje i to je izvrsno.. Inače, ovaj “investor” (čitaj: lešinar i krvopija) i kabalin gmaz ima 91 godinu kao i burazer mu Soros. Iako mu je prije 9 godina ustanovljeno da ima rak prostate, gmaz je još na životu… a evo malog odlomka iz njegove biografije sa engleske vikipedije: “…Buffett has been reported to have concerns about unchecked population growth. In 2009, he met with several other billionaires to discuss healthcare, education and slowing population growth. Called “The Good Club” by an insider, the billionaires had given away $45 billion to philanthropic causes and included well known names such as Oprah Winfrey, Michael Bloomberg and David Rockefeller, Jr..The meeting has drawn criticism from some right-wing alarmists, with some fringe elements believing the group to be a part of a secret sterilization society. Buffett is a long time supporter of… Čitaj više »

Davor drugi
2 godine prije

Pisao sam već da sa tim likom počinje i zvršava sva moja mržnja, daleko još prije plandemije, koja se sada uveliko uvećala i proširila. Tog lika ne mogu više ni nacrtanog podnijeti. Bil cilja i ulaže u svim pravcima od vitalnog značaja za ljudski opstanak. Od virologije, farmacije, informatike, prehrane, a evo sada i energije. Znači što god da trebamo za našu opstojnost i život, dovoljno je samo da se bilu obratimo. U bilovoj globalnoj radnji, nema čega nema. Posljednji i završni uadarac čovječanstvu će se dogoditi kada se političari svijeta bez obzira na njihove stranačke boje ujedine, podržani “znanstvenicima” i sa neumoljivim i nemilosrdnim propagandnim strojem u zamisli kako je ipak najbolje, ekološki prihvatljivo i dugoročno održivo rješenje: “prodaja” i davanje prava privatnom kapitalu na upravljanje vodama. To će biti završni i šah-mat potez. Poslije toga nikakav otpor neće više biti moguć. Pitanje života i smrti kao i pravila… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Brainstorm
1 godina prije

milijarda dolara za snagu pola krskoga?
dzabatela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI