fbpx

Putinova stara „zlatna klopka“ i aktualni udar na cijene nafte

Donald Trump - Pad burze

Jutros smo objavili kraću analizu o tome zašto je Rusija namjerno oborila cijene nafte, ali to nije prvi put da su Vladimir Putin i njegov tim bacili u očaj burze i burzovne špekulante. Naravno, bit će raznih „ekonomista“ i „analitičara“ koji će ovo tumačiti na ovaj il onaj način, uglavnom u kontekstu „gospodarskog i financijskog kolapsa Rusije“, ali je  ova najnoviji potez dokaz da Moskva pažljivo procjenjuje situaciju i udara kada najviše boli.

Cijene nafte su pale, ali je zlato poskupjelo, a poznao je da Rusija ima ogromne prijavljene zlatne rezerve i da na međunarodnim burzama trguj plemenitim i rijetkim metalima, a svi su protekli dan poskupjeli, ne samo zlato.

Zemlje kartela OPEC gube 500 milijuna dolara dnevno, što znači da će zaljevske monarhije imati manje novca za svoje „inozemne avanture“.

Usred globalne panike, Banka Rusije počinje s prodajom valute, a ruska rublja i dionice su jeftinije zbog panike na naftnom tržištu. Ali sve je to uzeto u obzir kada je ministar energije Rusije, Aleksandar Novak, dobio zadaću da u Beču u petak ne potpiše produljenje ugovora o ograničenju proizvodnje i izvoza.

Banka Rusije je odluku donijela uzimajući u obzir cijenu nafte. Središnja banka će prodati valutu prije početka redovite prodaje deviza iz sredstava Fonda nacionalnog bogatstva, „teškog“ oko 125 milijardi dolara. Naravno, Banka Rusije nastavlja pratiti stanje na ruskom i svjetskom financijskom tržištu i, ako bude potrebno, promijenit će volumen operacija pružanja i povlačenja likvidnosti iz financijskog sustava. U međuvremenu, euro je bio premašio 85 rubalja, da bi pao na tečaj  81,95 rubalja za jedan euro, a dolar je skočio na više 74 rublje, da b, nakon intervencije Banke Rusije, pao na  72,02 rublje.

Zlato je poskupjelo

Sada je sva pažnja usmjerena na ono što će se dogoditi sljedeće s valutama i indeksima. Azijska tržišta, koja su već u „crvenom“ zbog epidemija koronavirusa, reagirala su novim snažnim padom nakon neuspjeha pregovora o OPEC+.

Do kraja trgovine je japanski Nikkei indeks pao za više od 5 posto. Prvi put od siječnja prošle godine probio je psihološki barijeru od 20 tisuća bodova. TOPIX, popravljajući cijene dionica u elitnom prvom dijelu burze, pao je za više od 5,6 posto. Prodaja japanskog papira gurnula je jen da ojača u odnosu na dolar. Sve ovo su stvari zbog kojih u Washingtonu kipe od bijesa.

“Jačanje jena je znak da su ulagači uznemireni i žele pronaći više ili manje sigurno sredstvo. Ovo je trenutno jen. Takav oprez ulagača izazvao je kolaps brzi”, rekao je tržišni analitičar Jackson Wong.

Ali jačanje japanskog jena neprofitabilno je za velike kompanije i korporacije koje se fokusiraju na strana tržišta. U utorak će premijer Shinzo Abe detaljno razgovarati o novim hitnim mjerama.

Panika među japanskim investitorima u mnogim je aspektima izazvala povijesni kolaps australskog tržišta, koje je za indeks S&P / ASX 200 i australski dolar zabilježilo najgori pad od krize 2008. godine. U jednom je trenutku australska valuta izgubila 5 posto u 20 minuta.

“Čini se da su japanski prodavači australskih dionica također prodavali i australske dolare. U to smo sigurni, budući da je istodobno američki dolar slabio. Za nas je vrlo neobično promatrati i pad američkog dolara i pad australskog dolara u odnosu na američki. Protok investicija sada je protiv nas”, rekao je Michael McCarthy, glavni strateg u tvrtki CMC Markets.

Južnokorejski KOSPI, koji je prošli tjedan pokazao trend rasta, ponovno je u ponedjeljak bio u „crvenom“ i minusu 3,8 posto, što je minimum od kolovoza 2019. godine.

Padaju sve azijske burze, od Hong Konga do Tajvana, od Singapura do Tajlanda i Vijetnama.

“Sve će ovisiti o statistici. Vjerojatno će sljedeći tjedan biti jasno što se događa s kineskom ekonomijom i tada ćemo moći vidjeti aktivnije kretanje. Ali mislim da će nakon takvog pada cijena nafte porasti”, kaže direktor analitičkog odjela regionalne grupe tvrtki Valery Vaysberg,

Do sada su i kineski indeksi u padu, iako se na globalnoj razini ovaj ponedjeljak za Kinu čak može nazvati dobrim. Epidemija koronavirusa u zemlji opada, a investitori očekuju da će Kina prva izaći iz epidemije. Indeksi Shanghai Composite i Shenzhen Component 9. ožujka izgubili su manje od tri posto.

Ali je u Europi situacija obrnuta. Epidemija koronavirusa je na vrhuncu i kolaps sporazuma OPEC+ samo su potaknuli pad indeksa. Zbog toga se u Italiji očekuje antirekord na europskim burzama. Indeks burzi je u Italiji pao više od 9 posto. Londonski indeks burzi izgubio je 8,8 posto, neposredno nakon otvaranja trgovanja.

Urušava se industrija škriljca

Ali pad cijena nafte je najsnažnije udario američke burze i američke proizvođače nafte iz škriljca. U Americi energetske kompanije čine više od 11 posto tržišta obveznica s visokim prinosom.

“Ako ova situacija s niskom cijenom nafte potraje, tada će cijeli sektor škriljca pretrpjeti ogromne gubitke. Trgovci su se već pokušali riješiti tih dionica. Ako išta bude raslo, to je IT sektor i rafiniranje nafte”, rekao je vodeći analitičar ruskog Nacionalnog energetskog fonda Igor Juškov.

Kao što smo izvijestili u prethodnom članku, jučer je na američkoj burzi otvoreno trgovanje s padom glavnih kotacija. U prvim minutama nakon otvaranja američki Dow Jones Industrial Average izgubio je 6,9 ​​posto. S&P 500 indeks 6,7 posto, a indeks elektroničke razmjene Nasdaq preko 7 posto.

Ulagači napuštaju valute i ulažu u najpouzdaniju imovinu. Cijena zlata uslijed slabljenja nafte porasla je i čak dosegla maksimum u posljednjih 8 godina i iznosi 1700 dolara po unci.

Drugi Putinov ekonomski udar na SAD i Zapad

Moramo podsjetiti čitatelje da ovo nije prva operacija na burzama Vladimira Putina i njegovog tima, jer je nešto slično, ali u manjoj mjeri, napravio u prosincu 2014. Tada nitko nije vjerovao da zapadne sankcije protiv Rusije neće funkcionirati, bez obzira popustio Vladimir Putin u Ukrajini ili ne. Prije svega, tada su u Moskvi bili svjesni da sve da Rusija vrati Krim i obustavi čak i humanitarnu pomoć Donbasu, Washington nikada neće oprostiti ruskom vodstvu uvredu koju je pretrpio prvo sa Snowdenom, potom sa Sirijom, ali u prvom redu na Krimu, gdje je Rusija postupila po vlastitoj volji, ne konsultirajući se prethodno sa Zapadom, što je bila uobičajena praksa.

FED je tada odlučio ojačati dolar, što je zajedno s učincima sankcija imalo negativni efekt na rusku valutu. Potom treba uzeti u obzir i pritisak Washingtona na snižavanje cijena nafte, kada je Obamina uprava, a ne Saudijska Arabija, koja je bila samo pijun u igri, željela barel po 50 dolara, što je za SAD bila profitabilna cijena, ali je za Rusiju značila nagli pad priliva sredstava zbog još uvijek nediversificiranog gospodarstva. Takva cijena je trebala biti veliki udar na ruski proračun, ali je pogodila Saudijsku Arabiju i Venezuelu, čiji socijalni programi ovise o prodaji nafte.

Što se tiče same Rusije, analitičar Dmitrij Kaliničenko je napisao analizu „Putinova zlatna klopka“, kojom je pojasnio neke detalje u toj igri iscrpljivanja između Rusije i Amerike, o čemu zapadni mediji nisu napisali niti jedan jedini redak, kao što je slučaj sada i naslovima koji se svode na predviđanje „propasti Rusije i naftne industrije“, iako je upravo Rosneft insistirao na aktualnom obaranju cijena crnog zlata.

Velika Putinova zlatna klopka iz 2014.

Optužbe Zapada na račun Putina se tradicionalno oslanjaju na činjenicu da je radio za KGB, što znači da je „okrutan“ i „nemoralan“. Putin je kriv za sve, ali ga nitko nikada nije mogao optužiti za nedostatak inteligencije. Sve optužbe protiv tog čovjeka ne dovode u pitanje činjenicu da istodobno posjeduje vještinu analitičkog razmišljanja i umijeće kako brzo poduzeti jasne i uravnotežene političke i ekonomske odluke. Zapadni mediji često tu sposobnost uspoređuju s vještinom nekog velikog učitelja koji sudjeluje u simultanoj šahovskoj partiji protiv nekoliko jakih igrača istovremeno.

Nedavna ekonomska kretanja na Zapadu općenito upućuju da je zapadna medijska procjena Putina savršena. Unatoč brojnim izvješćima o gospodarskim uspjesima u stilu kakvim izvještavaju Fox News i CNN, zapadne ekonomije, na čelu sa Sjedinjenim Džavama, kao da po drugi put padaju u Putinovu zamku, čije su obrise na Zapadu rijetki  primijetili, kako 2014. tako i danas.

Koliko god Zapad pokušavao izaći iz ove zamke, ne polazi mu za rukom. Što je istina o situaciji na Zapadu i Sjedinjenim Američkim Državama? I zašto zapadni mediji i glavni zapadni ekonomisti šute, kao da je riječ o dobro čuvanoj vojnoj tajni?

Mnogi pokušavaju shvatiti suštinu aktualnih ekonomskih zbivanja u kontekstu ekonomije, ostavljajući na stranu moral, etiku i geopolitiku. Nakon što su shvatili da su izgubili u Ukrajini, Washington i saveznici su htjeli uništiti rusku ekonomiju spuštanjem cijene nafte i plina, kao glavnih izvoznih prihoda u proračunu Rusije, ali su zaboravili gomilanje ruskih zlatnih rezervi.

Valja napomenuti da je najveći neuspjeh Zapada u Ukrajini nije bio vojni ili politički, nego Putinovo odbijanje da financira zapadne planove u zapadnoj Ukrajini, jer bi time izravno potkopao Rusku Federaciju. To je plan Zapada učinilo neostvarivim, barem u bliskoj budućnosti.

Kao što smo objasnili jutros, zadnji put je američki predsjednik Reagan odlukom da obori cijene nafte imao „uspjeha“ i to je samo dijelom bio razlog raspada Sovjetskog Saveza. No, povijest se ne ponavlja vječno. Ovaj put su stvari drugačije, ali ovog puta na Zapadu. Putinov odgovor je 2014. nekima izgledao kao šah i judo, kada se koristi snaga neprijatelja protiv njega samog i to uz minimalno trošenje vlastite snage i resursa. Međutim, sada su ulozi puno veći i ono što se dogodilo prije šest godina izgleda kao „zagrijavanje“ za konačni obračun.

Prava Putinova politika nije javna, što rijetki razumiju. Dakle, Putinova politika se uglavnom ne fokusira na učinak, nego na učinkovitost. Vrlo malo ljudi razumije ono što Putin danas misli. I gotovo nitko ne razumije ono što će učiniti u budućnosti. Bez obzira koliko to čudno zvučalo, ali Putin je još 2014. odlučio da će prodavati rusku naftu i plin samo za zlato. Međutim, on to nije vikao s krovova.

Naravno, još uvijek je prihvaćao i prihvaća dolar kao sredstvo plaćanja, ali odmah mijenja sve dolare od prodaje nafte i plina opet za zlato. Da bi to razumjeli, dovoljno  je promatrati dinamiku rasta zlatnih rezervi Rusije i usporediti ih s deviznim prihodima Ruske Federacije od prodaje nafte i plina u istom razdoblju. Osim toga, Rusija već godinama kupuje najveće količine zlata ikada i dosegla je rekordne razine.

US Geological Survey je prije desetak godina upozoravao „kako Europa ne može preživjeti bez ruskih energenata“. Prevedeno s engleskog na bilo koji drugi jezik, to znači: “Svijet neće preživjeti ako nestane ruske nafte i plina.“

Dakle, zapadni svijet, koji se temelji na hegemoniji petrodolara, u katastrofalnom je stanju i ne može preživjeti bez nafte i plina iz Rusije. Međutim, Rusija je spremna za prodaju nafte i plina Zapadu samo u zamjenu za zlato. Prekretnica Putinove igre je mehanizam prodaje ruskih energenata Zapadu samo sa zlato, neovisno o činjenici pristaje li Zapad platiti ili ne rusku naftu i plin sa svojim jeftinim zlatom na svjetskom tržištu. Zašto je Rusija, uz stalan protok dolara od prodaje nafte i plina, pod svaku cijenu taj novac željela pretvoriti u zlato, pritisnuta sa svih strana od strane Zapada?

Cijenu zlata su FED i EFS studiozno nekoliko puta umjetno spuštali prema kupovnoj moći dolara i umjetno napuhavali manipulacijama na tržištu. Zanimljiva činjenica je da snižavanje cijene zlata vodi posebni odjel američke administracije, Fond za stabilizaciju tečaja (ESF), čija je uloga stabilizirati dolar u Sjedinjenim Državama.

U financijskom svijetu je općeprihvaćena činjenica da je zlato u stvari antidolar.

  1. Godine 1971. američki predsjednik Richard Nixon zatvra “zlatni prozor” i obustavlja slobodnu trgovinu između dolara i zlata, što je u Americi bilo zajamčeno odredbom  iz 1944. u Bretton Woodsu.
  2. Godine 2014. ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno otvara „zlatni prozor”, ne pitajući dopuštenje iz Washingtona.

Nakon početka krize u Ukrajini je Zapad trošio veći dio svojih napora i sredstava da snizi cijene zlata i nafte, ali se sada vidjelo da je Rusija akter koji formira cijene i nafte i zlata.

Srećom, u Washigntonu su 2014. pogriješili, jer su s jedne strane narušili ekonomsku stvarnost koja postoji samo kako bi koristila američkom dolaru, ali su s druge strane željeli uništiti ekonomiju Rusije, koja odbija igrati ulogu poslušnog vazala Zapada.

Resursi poput zlata i nafte proporcionalno su oslabili i pretjerano podcijenjeni u odnosu na američki dolar. Zbog velikog pritiska, Putin je odlučio prodavati ruske energetske resurse u zamjenu za umjetno napuhane dolare, da bi onda s tim istim dolarima kupovao zlato, umjetno podcijenjeno u odnosu na američki dolar od strane Washingtona i njegovih saveznika.

Tu je još jedan zanimljiv element u Putinovoj igri, a  to je ruski uran. Svaka šesta elektrana u Americi ovisi o ruskom uranu. Rusija prodaje Americi uran za dolare. Dakle, Zapad za naftu, plin i uran Rusiju opskrblje jakim dolarom, čija je kupovna moć umjetno napuhana sniženjem cijene nafte i zlata, opet u izvedbi onih koji žele uništiti rusku ekonomiju.

Ali sada imamo paradoks da Putin obara cijenu nafte, što dovodi dio ratsa cijena zlata, a ne SAD. Ali je već tada bilo jasno da Moskva treba začarani krugu u kojem dobiva umjetno ojačan dolar, kojim kupuje umjetno sniženo zlato, sve do trenutka kada Moskva bude mogli diktirati vrijednost jednog i drugog.

Upravo to je bio ključ svih transakcija u vrijeme općeg napada na Rusiju 2014., ali je Putin na kraju koristio dolare od prodaje energenata da bi fizički povukao zlato sa Zapada. To je uistinu genijalna ekonomska kombinacija koja je Zapad dovela u situaciju da kao zmija agresivno grize vlastiti rep.

Ideja ove ekonomske zlatne klopke možda i nije bila Putinova i pripisuju je njegovom savjetniku za ekonomske poslove, dr. Sergeju Glazjevu. Ali zašto bi birokrat Glazjev, zajedno s mnogim ruskim poduzetnicima, bio uvršten u popis sankcioniranih osoba od strane  Washingtona? Vjerojatno zbog toga.

Ideju ekonomista Glazjeva je Putin uspješno provodio uz veliku podršku kineskog kolege Xi Jinpinga.

Posebno važna izjava u ovom kontekstu je bila izjava u studenom 2014. prve dopredsjednice Središnje banke Rusije, Ksenije Judajeve, koja je naglasila da Središnja banka Rusije može koristiti zlato iz svojih rezervi za plaćanje uvoza, ako bude bilo potrebno.

Očito je da je, obzirom na zapadne sankcije, ova izjava namijenjen parnerskim zemljama, prije svega Kini.

Za Kinu je plaćanje u zlatu vrlo povoljno. Naime, Kina je tada najavila da će prestati povećavati rezerve zlata i deviza denominiranih u američkim dolarima. Obzirom na trgovinski deficit između Sjedinjenih Država i Kine, koji je doveo do trgovinskog rata, ova izjava prevedena jezikom financija govori: “Kina više ne prodaje svoje proizvode za dolare”.

Svjetski mediji su odlučili ne istaknuti taj povijesni monetarni zaokret i za nikoga nije bio problem što Kina doslovno odbija prodati svoje proizvode za američke dolare. Kina, naravno, i dalje prihvaća dolar kao način predujma za njihove proizvode. Ali čim se obavi transakcija, Kina se odmah rješava američkih dolara i mijenja ih u nešto drugo. U suprotnom, izjava monetarnih vlasti u Kini ne bi imala nikakvog smisla.

Drugim riječima, Kina je već tada odlučila da više neće kupovati američke trezorske obveznice s dolarima dobivenim u međunarodnoj trgovini, kao što je do sada činila. Omjer američkog duga u kineskim rezervama je ogroman, ali se više ne povećava.

I tako je prisilna izolacija Rusije i Kine dovela do velikog uspjeha Moskve i Pekinga. Rusija kupuje robu izravno iz Kine sa zlatom po trenutnoj cijeni. Isto tako Kina kupuje ruske energetske resurse sa zlatom po istoj cijeni, ili za nacionalne valute, koje se opet mogu promijneniti za zlato na burzi u Šangaju. U ovom festivalu rusko-kineskih odnosa ima mjesta za sve. I za kineske proizvode, ruske energetske resurse i za zlato kao obostrano sredstvo plaćanja.

Samo što tu nema mjesta dolaru, što ne čudi, jer američki dolar nije proizvod Kine, niti je ruski energetski resurs. To je samo financijski instrument privremene likvidacije. Beskoristan posrednik.

U svakoj ozbiljnoj trgovini je uobičajeno isključiti nepotrebne posrednike iz interakcije dviju neovisnih poslovnih partnera. Valja napomenuti da je globalno tržište fizičkog zlata vrlo malo u odnosu na globalno naftno tržište. Većina svjetskog tržišta fizičkog zlata je mikroskopsko u odnosu na ukupno svjetsko tržište nafte, plina, urana, rijetkih metala i drugih roba.

Pojam “fizičko zlato” je skovan jer su se za njega počeli mijenjati fizički energetski resursi, a ne „papir“. Rusija povlači zlato sa Zapada, ali samo u prirodnom obliku, a ne kao papir. Čak i Kina uzima fizičko zlato u zamjenu za stvarne proizvode koje izvozi na Zapad.

Zapad se nadao da će Rusija i Kina prihvatiti kao platežno sredstvo za svoje robe i energetske resurse takozvano  “papirnato zlato”, potvrde o posjedovanju fizičkih plemenitih metala raznih vrsta, ali do toga nije došlo.

Rusija i Kina, kada je u pitanju zlato, žele dragocjeni metal kao sredstvo konačne isplate. Za usporedbu, promet na papirnatom tržištu zlata se procijenjivao na 360 milijardi dolara mjesečno. No, s prijelazom na stvarno, fizičko zlato, promet je pao na samo 280 milijuna dolara mjesečno. To znači da je omjer između trgovinskog „papirnatog zlata“ u odnosu na stvarno fizičko zlato iznosio oko 1000 : 1.

Putin je pokrenuo odbrojavanje čiji će kraj ujedno označiti kraj hegemonije petrodolara, a odluka da snizi cijenu nafte je znk da želi ubrzati taj proces.

Dakle, Putin je stavio Zapad u pat poziciju, bez pozitivnih gospodarskih izgleda. Zapad može uložiti ogromne napore i sredstava da umjetno poveća kupovnu moć dolara, ali problem na Zapadu je što je količina fizičkog zlata u njegovom posjedu ograničena. Ovu ekonomsku kombinaciju je Putin briljantno odigrao. Fizičko zlato ubrzano završava u Rusiji, Kini, Kazahstanu, Indiji i drugim zemljama koje ne slušaju diktat Washingtona. U trenutnoj stopi smanjenja rezervi zlatnih poluga Zapad jednostavno nema vremena da napraviti bilo što protiv Putina i Rusije.

U šahu, situacija u koju je Putin stavio Zapad se naziva “mračno doba”. Zapadni svijet se nikad nije suočio sa sličnim događajima i ekonomskim fenomenom.

SSSR je brzo prodao svoje zlato u vrijeme pada cijena nafte, dok Rusija čini suprotno i ubrzano kupuje zlato u istim okolnostima. Na taj način je Rusija prijetnja globalnoj dominaciji modela američkog petrodolara.

Osnovni princip modela petrodolara omogućuje zapadnim zemljama predvođene Sjedinjenim Državama žive na račun rada i sredstava drugih zemalja i naroda, a sve zahvaljujući ulozi dolara koji dominira u globalnom monetarnom sustavu.

Uloga američkog dolara u globalnom monetarnom sustavu je da bude krajnje sredstvo plaćanja. To znači da je američka valuta na globalnoj razini krajnje dobro akumulacije i da nema smisla mijenjati ga za druga dobra.

Zemlje na čelu s Rusijom i Kinom zapravo mijenjaju ulogu i status dolara u globalnom monetarnom sustavu. Konačno sredstvo plaćanja i akumulacije imovine, američka nacionalna valuta, zajedničkim akcijama Moskve i Pekinga se pretvara u puko sredstvo predujma u razmjeni s drugom konačnom financijskom imovinom – zlatom. Dakle, američki dolar doista gubi svoju ulogu kao krajnje sredstvo plaćanja i akumulacije imovine, čime gubi obje uloge, a na scenu stupa depolitizirano i denacionalizirano aktivno monetarno zlato.

Zapad tradicionalno koristi dvije metode kako bi uklonio prijetnju svjetskoj hegemoniji petrodolara i tako očuvao vlastite privilegije. Jedna od tih metoda je Obojena revolucija, a druga, ako prva ne uspije, su vojne kampanje.

Međutim, obje ove metode su u slučaju Rusije nemoguće ili neprihvatljive. Kao prvo, ogroman broj stanovnika Rusije, za razliku od ljudi u mnogim drugim zemljama, ne želi trgovati svojom slobodom i budućnosti svoje djece u zamjenu za nekoliko zapadnih kobasica. To je vidljivo iz rekordne popularnosti Putina i anketa koje redovito objavljuju i glavne zapadne agencije.

Osobna prijateljstva kojeg štićenik Washingtona Aleksej navalni ima s američkim političarima je loše i za njega i za Washington. Nakon objavljivanja te nesporne činjenice, 98% ruske populacije Navalnog vidi isključivo kao izdajicu ruskih nacionalnih interesa. Stoga zapadni stratezi, koji još nisu poludjeli, ne mogu ni sanjati o bilo kakvoj Obojenoj revoluciji u Rusiji.

Druga tradicionalna metoda su zapadne vojne agresije, ali Rusija sigurno nije bivša Jugoslavija, Irak ili Libija. U svakoj vojnoj operaciji čak i protiv nenuklearne Rusije na ruskom teritoriju, Zapad na čelu s Sjedinjenim Državama bi bio osuđen na poraz. Generali u Pentagonu koji vode NATO snage su svjesni toga. Bilo bi jednako beznadno pokrenuti i nuklearni rat protiv Rusije konceptom takozvanog “preventivnog nuklearnog udara“.

NATO tehnički ne može nanijeti udarac koji bi u potpunosti razoružao ruski nuklearni potencijal u svim njegovim aspektima, a masovna odmazda na nuklearni udar protiv neprijatelja ili skupine neprijatelja bi bila neizbježna. Međutim, takav rat bi imao posljedice da bi živi naprosto zavidjeli mrtvima.

Dakle, nuklearni rat protiv zemlje poput Rusije nije rješenje za problem predstojeće propasti petrodolara. U najboljem slučaju, to će biti konačni kraj povijesti. U najgorem slučaju, nastupit će nuklearna zima i kraj života na planeti, a preživjet će samo bakterije koje će mutirati zbog zračenja.

Ekonomska struktura Zapada može vidjeti i shvatiti bit situacije. Glavni zapadni ekonomisti su sigurno svjesni ozbiljnosti i očaja situacije u koju je Zapad svojevoljno upao. Jednostavno je upao u Putinovu klopku iz 2014. i smrtonosti stisak Moskve je sada pojačan.

Uostalom, institucije Bretton Woodsa znaju zlatno pravilo: “Tko posjeduje zlato određuje pravila”, ali na Zapadu o tome šute. Tihi su zato što nitko ne zna kako izaći iz ove situacije. Ako se javnosti objasne detalji nadolazeće ekonomske katastrofe, svi će početi postavljati pitanja: „Kako Zapad kupuje naftu i plin iz Rusije u zamjenu za fizičko zlato? Što će se dogoditi s petrodolarom u Sjedinjenim Državama kada Zapadu ponestane fizičkog zlata za plaćanje ruske nafte, plina i urana i kineske robe?“ Nitko na Zapadu danas može odgovoriti na ovih nekoliko jednostavnih pitanja.

Kao što je svojevremeno napisao analitičar Dmitrij Kaliničenko, to se inače zove “šah-mat”, dame i gospodo. Igra je gotova.

Međutim nisu svi bili tako kratkovidni i veliki igrači, čija se bogatstva mjere i tisućama milijardi dolara, pažljivo promatraju što se događa. Treba reći da oni osobno ne gaje nikakve domoljubne osjećaje prema Sjedinjenim Državama i ta im je zemlja bila samo dobar poligon za ostvarivanje profita proteklih sto godina. Stoga neki mediji, kao na primjer Bloomberg  ili The Sydney Morning Herald otvoreno su upozoravali na opasnu igru oko igre s cijenom zlata i nafte.

Naime, oni su primijetili trenutak kada je Rusija počela kupovati ogromne količine zlata i upozoravali su i pokušavali shvatiti što Moskva time želi postići.

Ako je 1. siječnja 2010. Središnja banka Rusije imala „samo“ 21 milijun unci zlata, 1. listopada 2014. godine je imala 37 milijuna, a 2019. 73 milijuna unci zlata. Izraženo u tonama, ako je 2014. imala

1150 tona, sada Središnja banka Rusije ima 2241 tonu zlata.

O usporedbi s američkim zlatnim rezervama je teško govoriti, jer nije jasno postoji li ono doista, budući da nitko nikada nije bio u stanju utvrditi vjerodostojnost podataka koje iznosi američki FED i nalazi li se u Fort Knoxu fizičko zlato, među kojem bi trebalo biti i ono drugih zemalja, ili je riječ o polugama od tungstena, kako je upozoravao republikanac iz Teksasa, Ron Paul.

U međuvremenu, sve su češće bile tvrdnje kako Rusija gomila zlato jer se želi riješiti američkih petrodolara u trgovini s naftom. Osim toga, ako je to bijeg u sigurniji kapital, „za svaki slučaj“ se može kupiti tona ili dvije zlata, ali ovoliko novca potrošiti za kupovinu zlata i gotovo učetverostručiti zlatne rezerve u deset godina, s tendencijom daljnje kupovine, sigurno ne možemo govoriti o nečemu što se kupuje „za svaki slučaj.

Kako je Putin izigrao burzovne špekulante i okrenuo situaciju u svoju korist?

U trenutnoj situaciji, koja je puno oziljnija nego se na prvi pogled čini, još jednom vrijedi podsjetiti kako to Vladimir Putin 16. Prosinca 2014., na židovski praznik Hanuku, financijske špekulante poslao na „odmor“. Sve se da jednostavno objasniti, jer je bilo dovoljno gledati tablicu tečaja rublje.

FOTO: Tečaj rublje u prosincu 2014. s udarcem koji je označio „Crnu Hanuku“

Putin

Putin

Valja napomenuti da se špekulanti razlikuju od običnih ljudi koji kupuju stranu valutu i skrivaju je u pod madracom. Špekulanti stalno pokušavaju kupiti jeftinije danas i sutra prodati skuplje, ili još bolje, istog dana, kako ne bi izgubili niti jedan jedini dolar s otvaranjem burze slijedeći dan.

Dakle, špekulanti su kupovali dolar za 60 rubalja, a namjeravali su ga prodati za 66. No, kao što se da dokazati, točno u ponoć 16. prosinca 2014. su izgubili sve što su zaradili i to je točka №1 na tablici.

Prateći dinamiku tečaja, špekulanti su krenuli u kupovinu kada je dolar pao na 59 rubalja i čekali su daljnji rast vrijednosti, ali su ujutro pretrpjeli udar kako se vidi na točki №2. Većina špekulanta nije htjela uzeti dobit, čekajući rast vrijednosti dolara na burzi da dosegne stopu od željenih visokih 66 rubalja.

Sada pogledajte točku №3. Špekulanti su pojačali prodaju kada je Središnja banka Rusije sa svojim rezervama odlučila stabilizirati rublju, baš kao što je Banka Rusija učinila ovaj ponedjeljak. Treba reći da su špekulanti bili na dobitku samo na početnom jačanju dolara, tako da je u bilo kojem smjeru  glavna stvar bila pogoditi kako će se kretati cijena rublje. Posve normalno, špekulanti su pretpostavili da će s obzirom na tadašnju cijenu nafte od 60 dolara za barel uravnoteženi tečaj biti 60 rubalja za dolar, a profitirati će od razlike u cijeni 66-60 rubalja za dolar. Toje trebao biti dobar profit.

Međutim, na Hanuku, 16. prosinca 2014. Središnja banka Rusije nije išla na razmjenu i došlo je do nedostatka dolara na burzi. Dan prije toga je Vladimir Putin bankarima dao ogromnu količinu rubalja, koji su, kao što znamo, svi završili na burzi. U odnosu na dolar rublja se pod punom cijenom vinula u oblake, a špekulanti su sve očekivali samo ne takav scenarij.

Neki su obustavili trgovinu, a neki su išli dalje, ali cijenu koja je skočila sa 66 na 78 rubalja za dolar nije bio u stanju izdržati niti jedan špekulant i mnogi su riskirali bankrot.

Nevjerojatna točka je ona pod №4. kada su vidjeli da će doći do kolapsa dolara i  razmislili su što im je činiti? Neki su špekulanti odlučili kupiti dolar po cijeni od 72 rubalja. Zašto? Jednostavno, mislili su da će takva cijena i ostati. Tada je Putin prodao svu valutu koju je kupio sat vremena ranije.

Sada možete izračunati koliko novca je zaradio Putin. Banke su izdale točnu količinu rubalja kolik oje trebalo. Tada su tim novcem kupile dolare za 60 dolara, a odmah ga podale špekulantima za 72 rublje. Ukupno, za svaki dolar Putin je tada zaradio 12 rubalja.

Točka №5 je ona kada su ostali najinteligentniji i lukavi špekulanti na burzi u vrijeme kada je dolar stajao 66 rublji, računajući na rast. Oni su uspjeli sanirati gubitak, ali je takvih bilo vrlo malo.

Sada bi svatko tko se iole razumije u kratkoročne špekulacije na burzi mogao izračunati dnevnu dobit Vladimira Putina, iako su ruski liberali tada vrištali kako novac treba ostaviti u bankama.

Kako je točno Putin zaustavio orgije s povećanjem tečaja na čak 78 rubalja za jedan dolar? Pa, on je sam priznao da je „nazvao prijatelja“ i pitao ga ima li 3 milijarde dolara, te ga „pitao“ da proda te 3 milijarde za 78 rubalja po dolaru. Povoljno, nema se što reći. Nitko ne može reći da nije dobro imati prijatelja kao što je Putin koji će vam reći kada je dobro prodati dolar.

Obzirom da je gospodin Jevtušenko, vlasnik energetske kompanije Sistema i pod istragom za nezakonitu privatizaciju Bašnefta, izašao iz kućnog pritvora i veseo i sretan sudjelovao na sastanku u Kremlju, mnogi su pretpostavili da je on bio taj „prijatelj“ Putina u njegovoj valutnoj igri bez granica.

Putin je već kaznio špekulante u New Yorku

Ne treba biti stručnjak za gospodarstvo i shvatiti da su ekonomski razlozi za pad rublje kulminirali početkom studenog, kada je tečaj bio dvostruko veći od realnog tečaja ruske rublje koji je trebao biti oko 22 do 25 rublji za dolar.

Je li Putin uspio izigrati špekulante? Pogledajte šiljak na fotografiji gore. Znate li to znači? Zašto je probio „stop-loss“ i špekulanti nisu mogli ostvariti profit? Da su špekulanti ostvarili dobit, grafikon bi izgledao drugačije i cijena bi skakala „gore i dolje“ na onom mjestu gdje su špekulanti odlučili promijeniti svoje stavove. Ovaj šiljak znači da je špekulante nokautirao „stop-loss“ i da su izgubili svoj novac. Dakle, što se dogodilo na tržištu? Špekulanti su čekali svoju povoljnu poziciju za prodaju, ali im se cijena rublje iznenada vinula nebo.

Nitko nije očekivao da će Putin oboriti rublju na tečaj od 80 rubalja za dolar. Svi su računali da će od 65 rublji za dolar tečaj ići dolje. Koliko novca su izgubili špekulanti na „stop-lossu“ na „Crnu Hanuku“ 2014., nije poznato, ali vijest da su bankari u New Yorku zatvorili trgovinu rubljom zbog velikih gubitaka, govori dovoljno.

Da je trgovina bila profitabilna, burza se ne bi zatvarala. Amerikanci su pisali „kako su analitičari potvrdili da su mnoge od velikih američkih banaka obustavile operacije u trgovanju na platformi Forex i to su morali učiniti kako bi zaštitili sebe i svoje klijente”.

Dakle, odlučili su se zaštititi od propasti, a sredstva koja su izgubili su bila pristojna. Uz sve to, Putin je tada upozorio „kako ne zna tko se bavi špekulacijama, ali da će ih kazniti“.

Rublja se morala zaštititi, a o tome se govorilo već dugo vremena, ali  isto tak vlada konsenzus da jaka rublja šteti domaćoj proizvodnji.

Nekoliko objašnjenja oko pojma „stop-loss“, koji doslovno znači “zaustaviti gubitak”. To je način kojim se ograničavaju gubici u upravljačkom portfelju. U stvari, to znači zatvoriti prodaju vrijednosnih papira i imovine zbog nepovoljnih kretanja cijena, što je financijski alat koji sprečava financijske gubitke. Dakle, čim prodaja postane neprofitabilna u prvom nizu, protutrgovina prestaje.

Ruski udar na cijene nafte je drugo poluvrijeme stare partije

Sve je bilo dobro isplanirano i teklo glatko, ali isto tako je dobro da je na kraju postignut konačni cilj, a sad se čini da treba ići do kraja, jer američke naftaše treba istisnuti s tržišta, što je priznao i čelnik Rosnefta Mihail Leontijev.

Naime, tada je  naft pala sa  60 na  40 dolara za barel i ta je cijena “ubila” sve buduće  naftne projekte škriljca u Sjedinjenim Državama, a 200 bušotina je odmah zatvoreno. Međutim, vremeno su kompanije dobile kredite i one koje su preživjele su nastavile poslovati, spočetka manjim kapacitetom, a kasnije sve većim. Sada je vrijeme da ih se ponovno „prorijedi“, ali do točke na kojoj neće biti veliki akteri na globalnom tržištu.

Tada je pad tečaja rublje sa 45 na 60 za dolar ruska poduzeća učinio isplativijima i konkurentnijima na stranim tržištima, a toje bilo idealno za diversifikaciju ekonomije.

Prirodan pad kojeg su pretrpjele burse u Rusiji je na drugoj strani stvorio uvjete da su se jeftino otkupile dionice ruskih tvrtki od zapadnih investicijskih fondova.

I na kraju, sve negativnu u vezi deprecijacija rublje, naravno, samo za javnost, može se pripisati Zapadu i liberalima.

U ovom trenutku je rublja stabilizirana na tečaj kojeg smo spomenuli u početku, a burze MICEX i RTS već trguju u plusi i burzovni indeksi rastu. Za konkretne učinke ovog plana s obaranjem cijena nafte ćemo se morati strpjeti koji tjedan, možda i duže, ali se bez sumnje može reći da Moskva diže ulog i da danas puno više vrijedi gledati burzovne indekse i cijene nafte i zlata nego bomet najovijeg projektila ili performanse borbenog zrakoplova pete generacije.

Moscow Exchange

Osveta se servira hladna – Zašto je rusija oborila cijene nafte

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
77 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Rusija ne pravi udar na nikoga, nego samo spašava i osigurava svoju ekonomiju, dok je to još moguče. Za zapadnu ekonomiju več je kasno. Njoj predstoji pad u ponor brez povratka.

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

@ nije bitno tko

Dobro si rekao, za sada je ovo hedging Rusije. Ali to se može u ozbiljniji alat pretvoriti.

Ora
Gost
Ora
6 mjeseci prije

Kupiti dionice firmi koje se bave rudarenjem zlata i drugih plemenitih metala ali prvenstveno zlata

Mak
Gost
Mak
6 mjeseci prije

Nema veze kod nas će nafta pojeftiniti za 2-3 pfeninga, a kada se vrati na 40 i kusur barel, podići će se za 20-30-40-50 pf!
logika naših inspekcija i naftaša!

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
6 mjeseci prije

Taj remen nema rupe za popuštanje, samo stezanje.

mladen3x
Gost
mladen3x
6 mjeseci prije

Rusija samo vrača postavke na reset-resurs vrijedi,dolar kao papir i špekulacija ne vrijedi-potpuno ispravno…

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Car – šahovski geopolitički velemajstor… samo ću to reći!

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

A berzovni špekulant George Soros?!?
U zalihama zlata pukovnik Putin nije ni do koljena vatikanskoj mafiji

Ora
Gost
Ora
6 mjeseci prije

Naučili od putinove mafije.

Akita
Gost
Akita
6 mjeseci prije

Kakav tekst-neverovatno realan,logičan. Ma nemam reči-bravo.

Vlatko
Gost
Vlatko
6 mjeseci prije

Nesuvisli putinofilski pamflet. Do korone američko gospodarstvo je imalo samo rekorde od burze do energetike. Amerika je k tome ugrabila boliviju, dio venezuele, sirijska polja, ali o tome nema riječi.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Više puta sam spominjao da je najjače oružje dolar. Glavna rezervna valuta, praktično zlatna koka za Ameriku. Tek kad dolar prestane imati tu ulogu i važnost osetiće se dah slobode za ostali svet. Kao će izgledati silazak dolara sa topitanjeg trona nikom nije poznato (osim onima koji imaju kristalnu kuglu i otvoreno treće oko pa umeju da očitaju). To može da se desi na način koji će biti apokaliptičan po svet ulaskom u veliki rat, a može i da bude samo ekonomskog karaktera i da to najviše oseti SAD. To je enigma i za najveće ekonomiste jer se i oni nikako ne slažu da li će i na koji način će uloga dolara kao svetske dominantne valute biti skrajnuta i upućena na smetlište istorije. I takodje se postavlja pitanje šta bi bila alternativa dolaru, a to je i najvažnije jer roba za robu nije najpogodniji oblik razmene. Tu ima nekoliko varijanti ali ništa se nije iskristalisalo, počev od korpe valuta pa do neke hibridne kriptovalute. To će vreme pokazati, a SAD imaju i dalje dominantan položaj sa dolarom ali je taj položaj osetno slabiji nego pre samo 5-6 godina. Takodje i ovi dogadjaji sa velikim padom berzanskih indeksa i koronavirusom koji počinje da zadaje ozbiljne probleme i svetskoj ekonomiji će ostaviti traga na dolar koji će izgubiti još malo svoje snage, sve dok ne dodje trenutak da možemo slobodno udahnuti vazduh i poželeti jedno veliko zbogom dolaru.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Zapadno carstvo deteriorira i bez Putina.
Čak i da Putin želi spasiti zapad od propasti nebi uspio.

Željko
Gost
Željko
6 mjeseci prije

U ovoj igri svi gube, samo bojim se da se ne desi u Rusiji 1991. opet!

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Ovo što je Putin izveo sa rubljom “zapadne krvopije” rade svakodnevno – u manjem li čak većem obimu. I uvek dobijaju zato što praktično nikad ne igraju protiv tako jakih igrača kao što je velika centralna banka (u ovom slučaju ruska). Juče sam malo više pisao o tome, danas bih samo dodao da se u toj trgovini u velikoj meri psihološki utiče na trgovca – ko zna o čemu pričam to će jasno videti na gornjem “Putinovom” grafikonu.

“Tko posjeduje zlato određuje pravila” – da ako može da upotrebi to zlato.
Ja uporno pričam i svakim danom ima sve više indicija da se sprema novi Hladni rat koji će potpuno odvojiti Istok od Zapada – zaustaviti protok ljudi, roba, informacija i postaviti vojsku na granice. Savršeno mi je jasno koliko ekstremno zvuči ali da vidimo šta vi Vašington kao centar bez ikakve konkurencije dobio: kao prvo bio bi bez ikakve konkurencije. Šta ih briga koliko Moskva ili Peking ima zlata kad sa njim ne mogu ništa da kupe na Zapadu? Dolar bi vredeo onoliko koliko kažu u Vašingtonu jer niko ne bi imao (na Zapadu) ni ekonomski ni političku a posebno ne vojnu snagu da postavi to pitanje. Konfrontacija sa Rusijom i Kinom bi uspostavila nova pravila gde bi sadašnja ljudska prava (ma koliko već okrnjena) bila davno zaboravljeni san, praktično policijsko-vojna diktatura gde bi se svaki otpor proglasio neprijateljskim činom protiv države i neprijateljskim koloracionizmom. A kada se ljudska prava “odlože na neodređeno”…

Sad mi recite zašto ovo Vašington ne bi sproveo kada time sve dobija? Čak i ako ovo nisu planirali neće im trebati puno vremena da naprave ovakav plan.

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

@ shumadinac

Nemoj se ljutiti, ali prvo želim dočekati atentat na Trumpa kao što si rekao da će biti. Zašto? Zato što ova tvoja druga prognoza “zaustaviti protok ljudi, roba, informacija i postaviti vojsku na granice” ne znači hladni rat nego skupi sve gospodarske krize iz povijesti i stavi ih na jedno mjesto. U takvim uvjetima ne postoji hladni rat, nego ljudi umiru od gladi, države padaju u kaose, sustavi se urušavaju…tvoj scenarij je jednostavno apokalipsa. Globalizacija jednostavno ne dozvoljava tvoj scenarij bez apokalipse. Pa naši mirovinski fondovi masovno gube lovu zbog korona virusa!!! A ti spominješ izolaciju Istoka i Zapada…Ne znam koju bih usporedbu napravio da dočaram to što si ti najavio.

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Naprotiv Mercury, drago mi je da neko pokuša da dokaže da je ovo neizvodljivo. Ali ti si pokazao opšteprisutno zgražanje nad takvom pretpostavkom tvrdeći da je to neizvodljivo bez ikakvog dokaza. I sam sam rekao da to krajnje ekstremno zvuči ali – zamisli pre 30 godina izjavu da će SAD da napadne drugu suverenu državu članicu UN bez odobrenja UN? Ili da će da formira vojsku terorista-mudžahedina??? Eh, vremena se menjaju a sa njim i pravila hteli mi to da priznamo ili ne.

Uz atentat na Trampa predvideo sam još najmanje dva razloga za formalno pokretanje novog Hladnog rata. Ti kažeš da bi u takvim uslovima ljudi umirali, bio totalni haos… Da li si zaboravio da je gvozdena zavega već postojala i da su ljudi u tim uslovima živeli? Ne, države ne padaju u haos ni u uslovima pravog rata a hladni bi bez dileme bio blaža varijanta. I zaista je teško to zamisliti, posebno današnjim tinejdžerima ali ne i onima koji su živeli za vreme prvog Hladnog rata. Gađaj me nečim konkretnijim, znam da možeš 🙂

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
6 mjeseci prije

Sumi
U zadnjem hladnom ratu je bila ideologija, i siromastvo s jedne strane a bogatsvo i sloboda sa druge strane. Lako je bilo manipulirati narod kad si bogat protiv siromasnih. Danas nema ideologije i samo “kvaliteta” zivota zanima ljude. Informacija je dostupna svima. Nisam nikakav specijalist u tom domenu, ali ne vjerujem da je moguce to sto predvidjas. Novac ide tamo gdje se moze jos vise zaraditi, a to nemora biti Amerika. Moji omiljeni sestokraki nisu americki patrioti, oni su patrioti bilo koje drzave koja im dozvoli trgovati.

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

” Novac ide tamo gdje se moze jos vise zaraditi” – ali Bluesman, RUSIJA OBARA CENU NAFTE I ZBOG TOGA ZARAĐUJE MANJE NEGO ŠTO BI MOGLA!!! Pojedinci mogu da gledaju sve kroz novac ali države, čak i ove naše, ne mogu Već sam pisao više puta da se ideološki rat oseća iako nije eksplicitan ali to je samo pitanje vremena.

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

@ shumadinac

Dumping cijena je obična filozofija trgovine. Tako da nije potrebna nikakva ideološka osnova za objašnjavanje spuštanja cijena.

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

@ shumadinac

“zamisli pre 30 godina izjavu da će SAD da napadne drugu suverenu državu članicu UN bez odobrenja UN? Ili da će da formira vojsku terorista-mudžahedina???” – možda nekome nezamislivo, ali onda taj ne pozna povijest. Ako hoćeš od Amera koji su sravnali Japan konvencionalnim bombardiranjem, koristili bojne otrove u Vijetnamu, imali odrede smrti, prodavali bojne otrove Sadamu, regularno postavljali svoje vlade gdje su željeli, glavni akteri trgovine drogom… Ništa tu nema čudnoga.

“gvozdena zavega” – globalizacija je tada bila mala beba. Neusporedivo s današnjim stanjem trgovine. I neusporediv kontekst u kojem svijet izlazi iz svjetskog rata. To je samo usporavalo gospodarski rast i razvoj. I zaboravljaš da nije isto biti na magarcu pa ti samo nedostaje konj nego imati konja pa pasti na magarca. Eh, da si rekao da starim prdonjama ne može naškoditi ništa, ok, ali gdje si išao spominjati omladinu koja bi ti glavu odrubila da im na dva dana ukineš internet… Meni je jasno da tebi nije problem uzeti traktor i posaditi nešto, ali većini je. Nemoj suditi iz vlastite kože.

Uostalom, ne moraš meni vjerovati. Vjeruj Kini koja se povukla i deeskalirala trgovinski rat. Samo ta informacija tvoju ideju baca u vodu.

I zapamti, već sam napisao na temu korona virusa a to je samo jedna tema u nizu, dok ovce gledaju u nebo, lova nestaje. Ne treba nikakvog hladnog ili bilo kakvog drugog rata.

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Nisi me dobro shvatio Mercury, ja sam rekao da je gvozdena zavesa za tinejdžere nezamisliva.
Iz nekog razloga mnogi ovde zaključuju da će Istok da nametne novu gvozdenu zavesu što je poražavajuće za moje objašnjavanje ili to podrazumevaju po inerciji ne želeći da se udube u napisano. Zapad odnosno Vašington je taj koji će spustiti zavesu, Kina i Rusija sada brane globalizaciju (da li je onda čudan stav Vašingtona?) Ako se gleda isključivo kroz trgovinu, zar se ona sada ne odvija na štetu Zapada? Zar je logično da Zapad uprkos tome nastavlja?
Uostalim, zar Tramp nije “izolacionista”, zar ne nameće carine i ekonomske ucene, zar već ne dovlači oružje i trupe u baze blizu granice? Da li treba da zapuca da bi bilo očigledno?

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

@ shumadinac

Ne razumijem ja tebe u potpunosti. Na osnovnu postavku, dodaješ da je Zapad taj koji će spustiti zavjesu jer je trgovina trenutačno loša po njih. Prvo, ako ja sa svojim poslodavcem raspravljam o većoj plaći to ne znači da sam ja potplaćen nego može značiti i da želim veću plaću. Koliko sam ja upoznat, 99% onoga što je uveo Trump su bila sankcije i carine Rusiji, Venezueli i Iranu, a te sankcije nemaju nikakve veze s trgovinom nego politikom gdje je lakše Iran uništiti sankcijama nego bombama. S Kinom nije ništa napravio. Samo im je rekao da još nisu zreli čega je i Kina svjesna pa se povukla sa sitnim ustupcima. Za države Zapada, bilanca je negativna, ali za bogataše Zapada je bilanca i te kako pozitivna u toj trgovini. Spuštanje “zavjese” znači samo gubitak novaca, i za Zapad i za Istok i za države i za bogataše.

Jedini topic koji imaš otvoren je “Da li će Ameri prepustiti prvo mjesto u miru ili neće?”. Po statistici povijesti, neće, ali imamo još 30tak godina do toga, a u 30tak godina se jako puno toga može dogoditi. S obzirom da su Ameri svjesni situacije, još će smisliti 100 načina kako usporiti Kinu. Samo uzmi kako će efekt “jednog djeteta” utjecati na gospodarstvo Kine. Već se danas priča o tome.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Mercury
Kome je lakše, umjesto “bogataše Zapada “, neka stavi – multinacionalne kompanije…
Koju to proizvodnju Kina – nema? Svi tokovi roba idu prema Zapadu: od mobitela do češnjaka…

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Mercury
dodatak

Glede ” omladine koja bi odrubila glavu nekome da ostane bez interneta…”
I gore je nego što mislite.

Neočekivano, na stil.kurir.rs ( moda i kuhanje), naiđem na članak: 59 , pazi, ruskih tinejdžera testirali mogu li 8 sati bez mob, interneta i tv a… Naravno, s klopom, knjigama itd…

Znate koliko ih je izdržalo? 3. TROJE.
Pa si vi mislite.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Zato sto je to rat , a kina i rusija tj azija se je davno odvojila od zapadnog monetarnog sistema i presla na zlatni standard , sto sam opet vam davno , davno , davno , govorio .. Zapad će biti ostavljen da se polako urušava ..
Osim ako ovi ne zapocnu rat , ili neko treći pa ukljuci i istok i zapad..

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Ne razumem Alene zašto bi se Zapad urušio? Ako je sada Kina ekonomska konkurencija koju ne mogu da savladaju ni kontrolišu šta bi izazvalo urušavanje ako nema ni Kine ni Rusije ni bilo kakve druge konkurencije – ako se jednostavno “odvoje” od svih koje ne mogu da kontrolišu?

Znao sam i pre minusa da mnogi neće biti u stanju da prihvate ovakvu mogućnost ali ako bez predrasuda razmislite o ovome videćete da druge mogućnosti nema. Osim da Zapad prizna poraz – da li je to verovatnija varijanta?

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

I šta će postići s tim ? Zavući se u sebe ko sjeverna koreja i šta ? Jesu li sami sebi dostatni ?
Svoje bogatstvo sada crpe od većne svijeta , pa i od te iste kine i rusje na indirektan način , sta kad se odvoje ?
Express put u rang trećerazrednih zemalja !

Samo to odvajanje i jeste namjera kine i rusije , da se njima zatvori polje uticaja , da se izbace iz azije , afrike itd i tako indirekno ih se svede da se oslanjaju sami na sebe , bez oljačkanja ostatka planete , tj tako im se izbija moć..

Ne znam zasto bi sami oni to radili..

Ako se odvoje po tvom konceptu koji si zamislio , a znamo da bi tako propali , to bi značilo samo pripreme za rat , nista drugo..

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Dobro Alene ako SAD i dalje crpi iz Kine zašto Tramp dobija izbore na obećanju da će da zaustavi Kinu? Bar ovde znamo kakva im je trgovinski bilans. I kako možeš da porediš prostor i stanovništvo Zapada (tržište) sa Severnom Korejom? Kakva je bila situacija pre 40 godina, koliki je tada promet bio prema Istoku? Takođe, Istok neće uspeti da obuhvati Afriku i Južnu Ameriku što će biti velika sirovinska baza za Zapad ali i tržište.
Ne razumem zašto niste u stanju da se oslobodite inercije sadašnjeg stanja kada za sve postoje primeri od ranije. Da li će nas iznenaditi što se istorija ponavlja (bar u određenoj meri)?

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Zato što laže a zaustaviće je isto kao i njegovi predhodnici , povečanjem duga u trilionima , dakle nikako..
Sjeverna koreja – karikiram ne mislim bukalno..

Istok je već dobro obuhvatio afriku i juznu ameriku a i bliski istok polako se drma , dakle istok ima i resurese i tehnologiju da unapredi saradnju s tim kontinentima na puno praktičniji način od zapada .. Ono , nauči ih pecati.

Dakle tvoja teorija ima uporište jer akcije istoka primoravaju zapad na uzmicanje , a konfrontacija vojna je neminovna , znaš dobro da se slazemo..
Ono s čime se ne slazem je da zapad hoće da se odvoji bez konfrontacije sto je zapadu moguće jedino uz prihvatanje zivotnog standardA trećeazrednih zemalja.. Sad su malo jasniji , islamofobia u evropi , rusofobija itd..

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Nije tako Alene, odvajanjem od Istoka nestaje konkurencija jeftine radne snage i plate mogu da se “vrate na normalu” kao i kvalitet proizvoda. Stanovništvo Zapada ne da bi se sa tim složilo nego to traži (izborom Trampa).
Pre 80tih Rusija je imala smešno niske cene robe (u odnosu na cenu zapadne robe) ali je u zatvorenom sistemu to funkcionisalo. Nisu mogli da kupuju stranu robu jer im je bila preskupa ali svoju jesu.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Kazem ti , znam sta ciljaš ali otišlo je to predaleko da bi se moglo to odraditi kako misliš bez nekakve višedecenijske nazovimo je rekonstrukcije..

nikud nikam
Gost
nikud nikam
6 mjeseci prije

U toj jednadžbi ti fale ljudi kao vrijednost. Izolirati svojih cca 1,5 milijardi ljudi od ostatka svijeta!? Kja korist od toga? Jedan Vjetnamac vrijedi isto kao jedan Amerikanac.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

“zapadne krvopije” ako se odvoje kako kažeš, kome će onda da piju krv?a što se tiče ovih špekulativnih igara ne igrju ih više samo švicarci . sad sve te fore u zadnjih sto godina znaju svi. mada neki trvde da o ekonomiji niko nezna ništa.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

Šta ih briga koliko Moskva ili Peking ima zlata kad sa njim ne mogu ništa da kupe .a što oni imaju kupiti od amera pa kinezi rade sve i žele prodavati,a rusi imju resurse isto na prodaju.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

zaustaviti protok ljudi, roba, informacija i postaviti vojsku na granice.pa to možda sa ovim korona virusom upravo kinezi rade. oni imaju otvorene granice tek nekoliko godina, pa su sad možda odlučili vratiti se na staro.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

i da nema više ljudskaih prava ima da svi idu u karantenu.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Prosto…jeftine usluge proizvodnje Kinne i Istoka su nezamjenjive, ruski resursi su nezaobilazni.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Zašto da Rusija spašava zapadnu ekonomiju koja je 70 godina radila sve, da Rusiju totalno uništi do nepostojanja…. Zapad Rusiji več celo stolječe nabija sankcije, a Rusija nek sad rešava zapadnu ekonomiju????? Pa nije Putin lud……….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Putin nikad neče spasavati zapadnu ekonomiju, koja je Rusiji nabila sankcije i koja je radila sve, da Rusiju gospodarski i vojno uništi. Rusija rado samo ono, što bi morala raditi več prije 20 godina.
Zapadna ekonomija je temeljila na pljačkanju tuđih prirodnih resursa (kolonija) i stvaranju ratova, s kojima su iscrpljivali istočnu konkurenciju. Tim prljavim rabotama polako dolazi kraj. Petrodolar gubi svoj uticaj, a to znači, da če štampanje dolara brez pokriča polako prestati. Ekonomija koja je temeljila na vojnoj moči pljačkanja tuđih naroda i država če se snači u kolapsu, a nakupljeni dugovi če je udariti kao bumerang.
Zapad bi rado izazvao treči svetski rat ali to neče uraditi, jer če se u tom ratu nači i zapadni teritoriji. U tom slučaju propadne sva zapadna ekonomija a svi zapadni sionistički milijarderi bankrotiraju i gube svoje financijsko carstvo. U par dana bi se iz uticajnih vlasnika banaka i korporacija, pretvorili u nebitne klošare.
Putin je američkoj predatorskoj politici dao jasan znak, da je američka prljava i ucjenivačka igra za globalnu energetsku dominaciju nad cjelim svetom doživjela težak poraz. Onaj ko poseduje ogromne količine energenata i ruda, taj može prodavati jeftinije i na taj način savlađivati konkurenciju. Rusija za rast ekonomije ne trebaju ratovi i pljačkanje tuđih država. Rusija treba poraditi samo na jačanju industrije i izvoznih artikala, a zato joj ne trebaju ratovi. Njena poljoprivreda je več danas u svetskoj špici. Rusiji trebaju danas samo partneri, koji joj neče bacati klip u točkove.
Rusija može postati svoj neovisan i samodostatan kontinent, ako joj se to samo zahoče.
Ovi naši forumski rusofobi pucaju od muke u spoznaji, da Rusiji ne mogu naštetiti.
Kako mogu uopče živjeti s toliko fašistoidnosti, mržnje i pakosti? Jel su to te opjevane zapadne vrijednosti? Takve zapadne vrijednosti širijo je nekad njihov idol Hitler, pa na kraju popušijo debeli rusku karu……..
Zapadni kompleks nadvrijednosti je postao bolesni idiotizam i patološka , neizlječiva mentalna bolest. Pljačkanje celog sveta je čak nazvao civilizacijskim i naprednim. Od kad je barbarsko pljačkanje i uništavanje drugih država smatrano za civilizacijsko dostignuče..??????

Mlata
Gost
Mlata
6 mjeseci prije

Smiri se, stvari su pod kontrolom! Zapitaj se ko je postavio Putina i samim tim pogurao da dođe dokle je došao. Rusiju su mogli rasturiti na komade odmah po padu berl. zida al’ nisu, dapače…

Željko
Gost
Željko
6 mjeseci prije

@nije bitno tko Putin je nebitna osoba na svjetskoj ekonomskoj sceni jer Rusija je u razini bankrotirane Italije a ima dva i pol puta više stanovnika!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Samo one države koje su vojno jake, mogu da stvore i jaku ekonomsku moč. Vojno nejake države, mogu da postanu samo imperialističke kolonije i topovska hrana za interese jačih.

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

A ne bih se slozio sa tobom.Samo drzave koje imaju energente,a tu spada i ugalj,= je hrana (Kisinder),mogu bit samodostatne.Medu tim najjaca je Australija pa idu i Njemacka,a u igri zapada je i mini Sengen,Balkan,koji je bogat ugljem,zlatom, niklom ,srebrom i sada novo litijum,pa sto smo u zizi velikih sila? Jeli zato sto smo nebitni,pa nece biti.Amerika nece propasti dogovoriti ce se vec oni,ali garantovano postojace dva saltera za kupovinu energenata SADe i Rusija.Moguce je u ovom prekompovanju svijetskih resursa da ce neke,danas bogate zemlje zapada postati siromasnije.Vec se malo vide drzave koje skrecu na neke nove trase na pr. Finska tiho hoce suradnju sa Rusijom,biti ce jos toga.uglavnom posle Korona virusa svijet vise nece biti isti,ogledalo ce biti razbijeno i oni iza ce se javno vidjeti,koji su svijetu poklonili glad,rat,bolest i smrt.
Rusiji i Kini nije preostalo nista drugo nego da ovu posat,1%, dovedu na svoje mijesto.
Zivi bili,pa vidjeli.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Dolazi doba ekonomskih kriza, kad če početi valjati ona stara izrečica “spašavaj se ko može”. Počet če razpadati svi moguči gospodarski i vojni savezi, a svaka država če tražiti način, da spašava samu sebe.

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

Čitajući članak i objave čovjek stiće dojam da je zavirio u ludnicu, umobolnicu u kojoj nitko ništa ne zna ali zdušno navija. Rusija je kapitalistička zemlja u poludiktaturi, zapad je ono što smo več tisuću puta rezimirali, poput naših vlada. Ne treba zaboraviti da svatko ima vlast kakvu zaslužuje.
Putin je ovo potegnuo više želje da uništi industriju alternativnih izvora energije i elektrifikacije u auto industriji negoda napadne bilo koga na tržištu energenata. Dugoročno gledajući kapitalizam na zapadu je stari žilavi lisac s velikim iskustvom. Svi bitni igraći će preživjeti i ojačati, poput Rusije pod sankcijama. Za razliku od nas koji ne možemo podijeti ideju da se poduzeće zatvara i radnici dolaze na posao a ne dobijaju plaću, poput zombija, nesposobni da shvate da su obični najamni radniciN na zapadu je bankrot normalna stvar kao i situacija u kojoj desetci tisuća radnika ostaju bez posla. Radnik radi za plaću. To piscu ovog članka nije jasno. Ne pripremaj ražanj za zeca koji po šumi trčkara. Prvo ga ulovi.

Amar
Gost
Amar
6 mjeseci prije

Odlično rečeno

nikud nikam
Gost
nikud nikam
6 mjeseci prije

Odličan članak. Vrlo rijedak na ovim prostorima. Ne znam da li je autor ovo uspio sam smisliti ili negdje maznuti ali je za svaku pohvalu. Interpretacija stop-loss-a je krajnje realistična. Prvo ti ga kontra cimanjem aktivira i onda krene u tvom smjeru no već je kasno, ode baba sa kolačima. Preporuka pratiti live ili debelo razmaknutu razmak između S/L i T/P ili koristiti travel nalog. To su već finese. Svaka čast autoru koji porosvjetljuje čitaoce.

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

Da svaka cast,bas me je obradovao ovaj clanak.A za dalje samo treba pratiti rast ameridkih dionica na 10g i zlato,ove druge padaju sigurno,jer je povezana sa energentima,ljuulja, sto je Putin davno shvatio i krenuo u proizvodnju hrane i dobru vosku,pa rekao je javno da Rusija ima samo dva prijatelja vojsku i mornaricu.I tako postala samodostatna drzava,koja je 90 tih bila jad jadni,koliko se tko sjeca na sta je licila vojska poslije raspada SSSRa…….

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Smanjenje cjena nafte je dobro za nas obične ljude, a slabo za američke naftne kompanije, koje su mlatile ogromne profite na račun nas malih.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
6 mjeseci prije

Ne, nije dobro za nas. Tank goriva kojeg platimo manje pet ili deset kuna za sobom povlači pad prihoda države, pad socijalnih davanja, gospodarski pad, bankrote, nezaposlenost.

Nindža
Gost
Nindža
6 mjeseci prije

A šta to mene briga kad uopšte ne koristim gorivo. I dok sam vozio nikad nisam točio na benzinskim pumpama. Već nekih 10 godina ne vozim tako da me uopšte ni najmanje ne diraju cene goriva. Nemam ni troškove stalnih opravaka i više mi ostane za piće i cigarete. Država ako hoće da ima prihode neka vrati svoje vlasništvo koje je prodala u bescenje. Samo na telekomu koliko su zarade izgubili, dalje neću da nabrajam. Pad cena dobar je onome ko mora da toči na benzinskim pumpama jer ima ljudi koji ne znaju da se snađu što bi se reklo na crnom tržištu. I opet su pušiona jer im je uračunat porez i ko zna kakva sve davanja tako da čim točiš na pumpi finansiraš državu bez obzira na cenu goriva.

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

@ Son of Alerik

Svjestan si da trošarine od energenata čine 8 milijardi kuna u prihodima proračuna? Svjestan si da Vlada smanjuje trošarine kada je cijena nafte visoka, a povećava kada je cijena nafte niska? To je razlog zašto do sada nisi čuo niti HDZ niti SDP da kukaju kako je cijena nafte niska. Nisam od tebe očekivao takve ofrlje.

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije

Mercury, daj me podsjeti kad je Vlada zadnji put smanjila trošarine na gorivo.

Slaven
Gost
Slaven
6 mjeseci prije

Da ali ako tank bude jeftiniji ostatak novca se trosi na drugu robu pa se placa pdv i opet puni proracun…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Pojeftinenje nafte je dobro za proizvođače, poljoprivrednike, prevoznike, itd……
Jeftiniji energenti, jeftiniji proizvodi i usluge.
Zato se ne slažem, da če netko od toga manje zaslužiti ili čak propasti. Propasti mogu samo američke naftne kompanije, koje gube ogroman deo svetskog trga trg zbog jeftinije konkurencije.

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

Ok.pa koja drzava to prije shvati manje ce da pati.Recimo mnogo mogu pomoci Kina i Rusija,samo treba mijenjati tabor ili ti nase vlasti.A narod c e da brzo shvati,zamislite kolike ce firme propasti u nasim drzavama,ljudi ce dobijati otkaze a dugovi ce nam ostati i cime zivijeti.Sve ce se to lijepo vidjeti kada sunce zagrije i korana ugine.Samo bez panike,u pocetku ce biti bonovi a dalje mic po mic.

Mis
Gost
Mis
6 mjeseci prije

pitanje zasto sve drzave,vlade navijaju rastu cijena nafte? Ok porezi, ali veca je steta po gospodarstvo. “Sve će ovisiti o statistici. Vjerojatno će sljedeći tjedan biti jasno što se događa s kineskom ekonomijom i tada ćemo moći vidjeti aktivnije kretanje. Ali mislim da će nakon takvog pada cijena nafte porasti”, kaže direktor analitičkog odjela regionalne grupe tvrtki Valery Vaysberg,

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
6 mjeseci prije

Dekodirati sadašnju situaciju na tržištima, čini mi se nemogućim bez odgovora na pitanja Je li koronavirus pušten namjerno ili je tek slučajno pobjegao?
Onda slijede ostala pitanja: Jesu li Kinezi i namjerno; jesu li SAD i namjerno ili netko treći.
Ako uzmemo za hipotezu da su Kinezi i namjerno, onda možemo pretpostaviti i da su cijeli scenarij zaraze cijelog svijeta (relativno neopasnim) virusom razradili do kraja i barem pet godina unaprijed s rezultatom Kina sila broj jedan, ostali ispod, podjarmljeni ovako ili onako. Ostaje nejasno što bi im smetao dosadašnji razvoj događaja, čini se da nisu imali nekih prepreka u tom cilju postajanja brojem jedan tako da ta hipoteza Kinezi i Namjerno nekako ne drži vodu. Ostaje – Namjerno Amerikanci.Njihov cilj bi trebao biti slamanje Kine i slabljenje Rusije zbog pada cijena nafte, njihova nafta iz škriljca je kolateralna žrtva.
Međutim, nema slamanja Kine koje ne bi uzrokovalo i slamanje SAD-a.
Ostaje ona hipoteza o slučajnom bijegu virusa iz kineskog laboratorija u Wuhanu.

Putin je istog dana kad je Kina objavila karantenu u Wuhanu zatvorio granice s Kinom (ono što se sad u EU radi s Italijom), znajući da sama vijest o tomu paniku po svijetu dignuti za koju potenciju. Zaustavljanjem kineskog gospodarstva (tj usporavanjem) će dakako pasti cijena nafte, i to je znao. Znao je i za propast na burzama. No, sve to su znali i Kinezi i Amerikanci.
Svatko od njih igra s onim s čim može igrati i spašava sebe onako kako može spasiti. Tko ima najbolje alate, najbolje i prolazi. Čini se da je zasad to Rusija.
Dugoročno, korist nema nitko.
Kolaps je dakako moguć, mislim na sveopći. Ali do njega neće doći, makar morali preko noći promijeniti retoriku i reći da je zaraza prestala (kao što su to KInezi već napravili), a oboljele od koronavirusa prebaciti na oboljele od gripe. Ipak je ovo kontrolirani kaos.

Mercury
Gost
Mercury
6 mjeseci prije

@ Son of Alerik

Nisi pokrio scenarij gdje je ovo namjerno (bez obzira tko je pustio), a ponavlja se 2008. i ekipa puni džepove. Kada se kriza iz 2008. stišala, vidjeli smo tko je napunio džepove i preslagivanja na tržištu. Bi li ljudi popušili još jednu priču iz 2008.? Jako teško. Ali korona virus gutaju kao lijek, a krivca nema…

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Kakvo ovo zlato babić spominje ,sta je ovo , šta će im toliko zlato pored kripta..
Jel znaš šta o tome ?

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

a kuda ce nego u zlato,koje je od pamtivijeka platezno sredstvo,kao i danas ako imas zlato kao obicni gradanin odes prodas ga i imas pare.Kaze predsjednica svijetske banke,smijenili su je,ali je ipak vracena,da ti od 1% imaju zlato po brdima u spiljama ,kao sefovima.

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

@Son of Alerik
Svi tvrde da nema slamanja Kine bez slamanja Amerike – kako je živela Amerika pre 40 godina? Šta je uradila Rusija pod sankcijama? Doživela slom? “Da, ali danas ne bi moglo…” Mda…

Nindža
Gost
Nindža
6 mjeseci prije

@Son of Alerik i kojekakvi burzovni špekulanti su mogli namerno da puste virus. Zašto ideš na dualnosti Kina ili Amerika? Neko treći? Neko deseti? Masoni, cionisti, internacionalna umrežena kriminalna organizacija koja je izazvala i recesiju 2008. Možda muslimani ili hrišćani iz nekih svojih razloga? Možda trijada da se osveti za propale poslove u HK? Danas svako ko ima ogromne količine novca može da finansira laboratorije gde će da se proizvode virusi i da plati operativce koji će da ih puštaju okolo. Lista potencijalnih virus-bekrija je puno šira od Kine ili Amerike. Ti sve tako usko gledaš ko da imaš one ulare oko očiju.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Američki plan, da Kinu organizuje u američku fabriku jeftine radne snage, a Rusiju pretvori u američku surovinsku i energetsku bazu, je neslavno propao. Ko drugom jamu kopa, sam u nju pada…..

Pera
Gost
Pera
6 mjeseci prije

Najkonzistentniji odgovor !

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
6 mjeseci prije

Again, Put-in!

RoPe
Gost
RoPe
6 mjeseci prije

Text je super, ali mislim da se autoru potkrala mala pogreska kad je napisao da je “Zapad” vojno napao SFRJ. To se nije dogodilo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

SRJ, možda ???????

Servacij
Gost
Servacij
6 mjeseci prije

@Babić
Veoma dobro pisanje, analize, struktura,..
Dajem akademsku 10-icu !

mane
Gost
mane
6 mjeseci prije

ovo sto ste napisali je sve tacno,jedino sto mi nije jasno (a to se ponavlja po po ko zna koji put) putina predstavljate kao cara,kao dobrog diktatora,tvrdog autokratu.te putinova vojska,te putinovi generali,te putinova taktika te ovo te ono.nije putin vlasnik rusije niti je ruska politika putinova.ako icega na balkanu treba da se ratosiljamo to je vera u nekog velikog vodju,spasitelja,kome ce mo pripisivati sve zasluge ako ga “volimo”,ili ce mo na njega svaliti svu krivicu ako ga preziremo.verujem da se i samom putinu to ne dopada.

Ti Kej
Gost
Ti Kej
6 mjeseci prije

Na rusku žalost Putin i njegova kgb-ovska klika jesu vlasnici Rusije i tog čeličnog zagrljaja će se Rusi teško riješiti…

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

da da bolje bi im bilo da su im gospodari klika iz cie ili fbi.

Ti Kej
Gost
Ti Kej
6 mjeseci prije

Hahahaha, pa ovo vase rusofilsko iuvrtanje stvarnosti postaje groteskno!! Pad cijena nafte i devalvacija su strateška pobjeda!! Pa Rusija živi od nafte….

mirko
Gost
mirko
6 mjeseci prije

Hahahaha

Vlatko
Gost
Vlatko
6 mjeseci prije

Nesuvisli putinofilski pamflet. Do korone američko gospodarstvo je imalo samo rekorde od burze do energetike. Amerika je k tome ugrabila boliviju, dio venezuele, sirijska polja, ali gle poremećeni putinofil to ne spominje.

Nen9
Gost
Nen9
6 mjeseci prije

Ovako nesto sam uvjek volio citati kao napetu knjigu. Vazno je i oruzje ali i pamet i manipulacije nemaju premca u tom sukobu dvije ideologije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
77
0
()
x