Rusija će postati drugi najveći trgovinski partner Kine

Kina i Rusija
19 komentara

Promet između Moskve i Pekinga mogao bi premašiti 200 milijardi dolara do kraja godine, sugerirao je Igor Sečin

Moskva je na putu da postane najveći vanjskotrgovinski partner Pekinga, nakon SAD-a, rekao je izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin na rusko-kineskom energetskom poslovnom forumu u Pekingu ovog tjedna.

Kina je najveći trgovinski partner Rusije više od desetljeća, dok je ove godine Moskva zauzela četvrto mjesto na popisu Pekinga, ali ovogodišnji porast bilateralne trgovine signalizira promjenu na ljestvici, rekao je.

“Ako se takva bilateralna trgovinska dinamika nastavi, Rusija bi mogla postati drugi najveći trgovinski partner Kine nakon SAD-a u nadolazećim godinama”, rekao je Sečin, napominjući da bi to Rusiju svrstalo ispred Japana i Južne Koreje. Obje su zemlje zabilježile oštar pad bilateralne trgovine s Pekingom, dodao je.

Sečin je primijetio da je trgovinski promet između Rusije i Kine skočio za gotovo 30% u prvih devet mjeseci ove godine, na otprilike 176 milijardi dolara.

“Postoji svaki razlog vjerovati da će trgovinski promet između naših zemalja premašiti cilj od 200 milijardi dolara ove godine”, rekao je.

Ukupni promet u proteklih pet godina narastao je na 660 milijardi dolara, pri čemu energija čini više od 75% ruskog izvoza u Kinu, dodao je Sečin.

Čelnik Rosnefta primijetio je da i Kina i Rusija trenutačno provode “strukturnu reorganizaciju gospodarstva pod povećanim vanjskim pritiskom”, misleći na sankcije koje su uvele zapadne zemlje, a koje su u velikoj mjeri usmjerene na Rusiju, ali i djelomično na kineske tvrtke, posebno u tehnološkoj sferi.

“Uvjeren sam da će sadašnji model kineskog gospodarstva biti još otporniji na vanjske šokove i da će omogućiti Kini da dugoročno prijeđe na novu fazu razvoja”, rekao je Sečin. Naveo je da se Rusija sa svoje strane uspješno nosila s izazovima zapadnih sankcija koje su Moskvi postavile u vezi sa sukobom u Ukrajini.

“Brza dinamika razvoja obostrano korisnih trgovinskih odnosa između Rusije i Kine izaziva zabrinutost i kritike među našim konkurentima. Ovo pokazuje da smo odabrali pravi način djelovanja. Bilo bi ispravno opisati rusko-kineske odnose kao ‘partnerstvo okrenuto budućnosti’, dodao je.

Igor Sečinkinarosneftrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AUS
3 mjeseci prije

Russia is invencible, Putin V.

kakoto
3 mjeseci prije

Sve vise ovo izgleda kao da su sankcije unaprijed dogovorena izlika zasto rusija isporucuje energente kini, a ne eu prema ranijim ugovorima. Dakle, izgledna je selidba pogona i velikih tvrtki iz europe. Europa ce morati dobro osmisliti konkurentnu ekonomiju, ili im je cilj osiromasiti ljude i zauzeti im sve sto posjeduju. Interesantna nam vremena dolaze.

tihobl
3 mjeseci prije

Španjolska policija zaplijenila antički nakit vrijedan 60 milijuna eura koji je prokrijumčaren iz Ukrajine

Max
3 mjeseci prije

Mislio sam da je prvi.

Gad
3 mjeseci prije

Više treba Rusija Kini, nego Kina Rusiji. 😉

Alex
3 mjeseci prije

Za ne vjerovati! Rusija,koja praktično nema industrije vrijedne pažnje. Čak i vojna oprema im sada treba više nego Kini.
Ali sa ruskim sirovinama Kina hita prema svjetskoj ekonomskoj sili broj 1. Ono što je zakočilo EU,a djelomično i USA,gura Kinu u visine…jeftina ruska energija.
Razmjere katastrofe zbog gubitka ruskih energenata,sve su očitije u EU,a u USA se naziru. Sad još i rat na Bliskom Istoku! Je li to zadnji čavao u lijes Zapadne ekonomije?!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI