fbpx

Rusija je “objavila naftni rat“ – Sektor američkog škriljca ne može preživjeti

SAD LNG Slom

Iako je pad cijena nafte uzrokovao pad vrijednosti dionica ruskih naftnih kompanija, za Rosneft i ostale kompanije to nije problem, jer dionice ionako nisu na prodaju, a kreditiranje ovisi o ruskim državnom bankama, dok nitko od manjinskih dioničara ne namjerava prodati svoj portfelj. Istovremeno se bilježi i pad indeksa na europskim burzama, ali je najvažnije za Rusiju dobiti rat kojeg je objavila američkoj industriji škriljca.

Kao što smo objavili u članku o uzrocima pada cijena nafte, Rosneft je poručio kako nije podržao sporazum OPEC+ o smanjenju proizvodnje zbog održavanja cijena nafte na oko 50 dolara po barelu jer ne želi ustupati tržište industriji škriljca.

„S gledišta ruskih interesa, ovaj je posao jednostavno besmislen. Sa svojih tržišta uklanjamo jeftinu arapsku i rusku naftu i otvaramo mjesto za američku naftu iz škriljca. Smatramo da sporazum ne utječe dobro na tržište i zbog njega se mijenja volumen naše ponude. Naravno, i u trenutnim uvjetima bilo bi moguće postići neki dogovor s partnerima. Ali prijedlog koji je upućen nije bilo partnerstvo. Jednostavno, naše količine su zamijenjene količinama konkurenata. To je mazohizam“, rekao je čelnik Rosnefta Mihail Leontijev.

Forbes piše kako je u posljednje dvije i pol godine američka industrija škriljca mogla uživati u svom naftnom procvatu zahvaljujući postojanju figurativne „stolice s tri noge“ koja joj je pružala podršku.

„Ali Rusija je ovom tronošcu odrezala jednu nogu, odbivši podržati dodatno smanjenje izvoza nafte“, piše američki Forbes.

Tri noge ove stolice bile su mogućnost legalnog izvoza nafte u druge zemlje, trenutno izdavanje dozvola za izgradnju naftovoda i upotrebu tehnologija hidrauličkog lomljenja škriljca i postojanje sporazuma OPEC+ koji je ograničio količinu izvoza drugih zemalja proizvođača nafte, napominje Forbes.

Sve dok je američka industrija škriljca sjedila na stolcu sa sve tri noge, cijene nafte ostale su razumno prihvatljive, tako da su američke kompanije naftnog škriljca nastavile bušiti, povećavati proizvodnju i u najvećem dijelu su ostale profitabilne. Međutim, ako stolcu odrežete samo jednu nogu, to će poremetiti krhku ravnotežu i vjerojatno stvoriti ozbiljne probleme za onoga koji sjedi na njoj.

“6. ožujka Moskva je odrezala stolcu jednu nogu, odbijajući prihvatiti dodatno smanjenje izvoza nafte, koje su u četvrtak jednostrano predložili predstavnici zemalja kartela OPEC, bez dogovora s ruskom stranom. Cijene nafte odmah su pale za 10%, a ovaj pad je bio najoštriji u posljednjih pet godina”, kaže se u članku.

Autor članka David Blackmon podsjeća da je Rusija najveći sudionik koji nije dio naftnog kartela OPEC, čime je stvorena skupina OPEC+. Sudionici OPEC+ složili su se smanjiti proizvodnju i izvoz nafte u prosincu 2017. godine. OPEC+ je ugovor predložio u ljeto te godine, nakon što su cijene sirove nafte Brenta u lipnju pale na 45  dolara po barelu. Od zaključenja ovog sporazuma o ograničenju izvoza, uspjela se održati ravnoteža na tržištu unatoč naglo rastućoj proizvodnji nafte iz škriljca u Sjedinjenim Državama i ugovor je zadržao cijene nafte Brent iznad 60 dolara za barel, a često čak i iznad 70 dolara, koliko je nafta koštala prije epidemije koronavirusa.

„5. ožujka su zemlje OPEC-a predložile uvođenje dodatnih ograničenja, odnosno smanjenje količine nafte na tržištu za 1,5 milijuna barela dnevno, štoviše, zemlje OPEC-a trebale bi imati milijun barela, a preostalih 500 tisuća barela su trebali podijeliti Rusija i ostale stranke sporazuma koje nisu u kartelu OPEC. Međutim, 6. ožujka se ruski ministar energetike Aleksandar Novak vratio u Beč i obavijestio skupinu da njegova zemlja neće pristati na daljnja smanjenja proizvodnje i izvoza”, komentira Forbes.

Blackmon ističe da, iako su u početku postojala izvješća da se Rusija složila produžiti trenutna ograničenja na drugi kvartal ove godine, Reuters je citirao Novaka: “S obzirom na današnju odluku, od 1. travnja ove godine nijedna od zemalja koje su članice OPEC-a i druge koje su prethodno prihvatile obveze, ne moraju ih se više pridržavati.“

Manish Raj, financijski direktor američke kompanije Velandera Energy, rekao je u intervjuu za Marketwatch da “Rusija nesumnjivo očekuje da će nagli pad cijena dovesti do kolapsa američke proizvodnje škriljaca, što će joj omogućiti da zauzme dominantnu poziciju na tržištu”.

„Ako Moskva zaista tako misli, onda će vjerojatno biti razočarana. 2014. je Saudijska Arabija pokušavala primijeniti takvu strategiju kako bi ugušila američku industriju škriljaca i preplavila je tržište nafte kako bi stvorila pretjeranu ponudu i oborila cijene kako bi povratila udjele na tržištu“, tvrdi američki naftaš.

„Ova strategija pokazuje nerazumijevanje američkih zakona o bankrotu”, objašnjava David Blackmon.

Iako je oštar pad cijena nafte koji je započeo krajem 2014. doista prisilio stotine proizvođača nafte iz škriljaca da proglase bankrot u skladu s poglavljem 11 Stečajnog zakona, na kraju se većina tih tvrtki reorganizirala i ponovno su ušle na tržište, imajući znatno manje dugovi. Ova strategija također ne uzima u obzir da je većina američkih proizvođača već vodila brigu o zaštiti vlastite proizvodnje do 2020. godine i dalje”, uvjeren je David Blackmon, iako ruski stručnjak Aleksandar Frolov, koji je komentirao objavu „naftnog rata“ pojasnio da bankrot ne znači istovremeni prekid proizvodnje, već se stečajnim zakonom reprogramiraju dugovi i proizvodnja se može očuvati.

Prema Aleksandru Frolovu, zamjeniku generalnog direktora Nacionalnog energetskog instituta, rastući val bankrota američkih naftnih i plinskih kompanija pozitivan je signal.

„Naravno, sam bankrot ne znači prekid proizvodnje, ali, kako pokazuju iskustva, bankroti u američkoj naftnoj industriji dovode do smanjenja proizvodnje u najmanje profitabilnim područjima. Uobičajena je praksa da se ne pruža pomoć slabim igračima na štetu jakih“, napomenuo je stručnjak.

Forbes se i dalje referira na Saudijsku Arabiju i kaže da je od sredine 2014. godine, kada je Saudi Aramco počeo provoditi svoju strategiju povratka tržišnog udjela, do kolovoza 2017., kada je Rijad započeo pregovore s Rusijom o sporazumu OPEC+, ukupna američka proizvodnja nafte porasla za pola milijuna barela dnevno, a ovo povećanje obujma proizvodnje dogodilo se u razdoblju tijekom kojeg je više od 200 naftnih i plinskih tvrtki prošlo kroz stečajni postupak.

“Prema tome, ako je plan Moskve da  ubije američku industriju škriljaca, Novak i druge vođe bi trebali biti spremni na činjenicu da će trebati puno vremena i truda da ona da rezultate”, naglašava Forbes.

No, problem sa Saudijskom Arabijom, ako je udar na američku industriju škriljca uopće i bila namjera Rijada, a ne da pomogne američkim sankcijama da se uguši ruska ekonomija, je taj što vehabijsko kraljevstvo nije moglo igrati ni srednjoročno, a dugoročno da ne govorimo. Ubrzo nakon povećanja proizvodnje i pada cijena je Rijad zabilježio proračunski deficit i počeo je tražiti sporazum u okviru skupine OPEC+, što je cijene nafte podiglo na razine prihvatljive i za američki naftni sektor.

Forbes se ipak nada da je ovo „privremeni zastoj“ i da će Aleksandar Novak nastaviti surađivati sa zemljama OPEC+, iako u praćenju tržišnih uvjeta, kako je rekao ruski ministar.

„To daje neku nadu da u narednih nekoliko tjedana možemo očekivati kompromis o produženju trajanja sporazuma o ograničenju izvoza. Prije je Rusija već odbacivala prijedloge za smanjenje proizvodnje, ali je istovremeno brzo pristala na alternativni plan“, vjeruje Blackmon.

Ukratko, on kaže da “stolici američke industrije škriljaca sada nedostaje jedna noga, ali su pred njom i mnogi drugi problemi”.

Kao što smo izvijestili, 6. ožujka su pregovori zemalja koje sudjeluju u transakciji OPEC+ propali i strane nisu mogle postići kompromis o novim uvjetima dogovora niti produljiti rok postojećih sporazuma. Tijekom aukcije 9. ožujka cijena Brenta je pala na 35 dolara po barelu.

Bloomberg je, pozivajući se na analitičare američke investicijske banke Goldman Sachs, naveo da bi cijena sirove nafte Brent mogla pasti na 20 dolara po barelu, a prognozu povezuje s propadanjem naftnog sporazuma između Rusije i OPEC-a.

Portal Oil Price također piše o naftnom ratu.

Rusija je upravo potaknula ono što bi moglo završiti kao najružniji rat za cijene nafte u novijoj povijesti, a Saudijska Arabija uzvraća udarac. I dok se suočavaju dvije naftne supersile, kao najveće žrtve mogu završiti američke naftne kompanije, piše autor Michael Kern.

„Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u nedjelju da su sadašnje cijene nafte održive za rusko gospodarstvo. Dodao je da Rusija imala alate za reagiranje na bilo kakve štetne rezultate, od širenja koronavirusa do globalne financijske klime“, piše Kern.

“Želim naglasiti da je za ruski proračun, za naše gospodarstvo sadašnja razina cijena nafte prihvatljiva”, objasnio je Putin na sastanku s ruskim energetskim dužnosnicima .

„Sada neki analitičari predviđaju da će cijene barela pasti na 20 dolara tijekom godine. Neki stručnjaci sugeriraju da je potez Rusije namijenjen suzbijanju američkih proizvođača škriljaca i uzvratni udarac SAD-u zbog sankcija plinovodu Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku. Saudijska Arabija je eksplodirala, kao i uvijek. U nedjelju ujutro je Saudijska Arabija bacila svoje naftno oružje. Njeni najnoviji planovi su ne samo da će smanjiti cijenu za kineske potrošače za čak 6 ili 7 dolara po barelu, već će, kako se izvješćuje, povećati svoju dnevnu proizvodnju za čak 2 milijuna barela dnevno i sve će pustiti na međunarodno tržište. Šokantan potez Saudijaca predstavlja i privlačenje tržišnog udjela, kao i glasan signal Moskvi da je igra gotova. U nekoliko sekundi od otvaranja tržišta u nedjelju navečer, cijene nafte pale su čak 30 posto, čime je sirova nafta pala na najnižu razinu u četiri godine. Barel Brenta je pao s 45 dolara za barel na 36,44 dolara, dok je WTI nafta pala sa 40,45 dolara na 32,97 dolara, što je jedan od najgorih padova u novijoj povijesti“, zaključuje Michael Kern za Oil Price.

Hoće li Rusija imati snage da dobiju iscrpljujući rat protiv američke industrije škriljca? U smislu novca da, jer ima rezerve koje mogu pokriti najmanje 4 godine proračunskog deficita od umanjenih prihoda od nafte. Međutim, malo je vjerojatno da prije otvaranja ove fronte u Moskvi nisu uzeli u obzir i druge faktore, od cijena plinskog kondenzata i koliko će niske cijene nafte smanjiti i cijenu plina. Sve to su detalji koji su još uvijek nepoznati i traže dublju analizu. U svakom slučaju, svi su složni da je „naftni rat“ objavljen i ubrzo ćemo vidjeti njegove učinke, za mnoge vrlo bolne.

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
67 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Vađenje nafte frackingom je već neko vrijeme ekonomski neodrživo, ali se održava pumpanjem likvidnosti u financijski sistem i to će biti moguće sve dok FED bude mogao održavati ukupnu casino ekonomiju, kad se sruše sve velike američke burze ruši se i fracking.
Velike američke banke se klade na pad burzi i one su već pokupile veliki dio “tvrde imovine” kao na primjer JP Morgan, banka s jednom od najvećih imovina na svijetu.
Stradati će svi, najviše američki srednji sloj i ostali koji su ulagali na burze. To je već viđeni transfer imovine od onih koji imaju malo prema onim malobrojnim koji imaju ekstremno puno.
Nitko u svijetu neće ostati neokrznut, stvar je samo u tome tko se koliko pripremio za ono što dolazi.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Bolje da su ulagali u poljoprivredu i privredu, direktno, osobno a ne preko nekih imaginarnih papira. Ako fracking propadne, mnogi amerikanci će biti zahvalni Rusiji jer će prestati zagađenje podzemnih voda i postojat će nada u povratak normalnom životu.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Pa sve velike prehrambene korporacije su izlistane na burzama, a ulaganje u prehranbenu industriju izvan burzi je hyper regulacijom onemogućeno.

Evo ti samo primjer Hrvatske, Srbije i Rumunjske gdje je Schwarz grupa (Lidl i Kaufland) od svijetske banke dobila miljardu eura subvencioniranih kredita za širenje na gore spomenute zemlje koje su im još omogućile jeftinu kupovinu lokacija, besplatnu infrastrukturu i sve moguće dozvole izdane u roku od par tjedana.
Kako sad netko tko nije u “sistemu” može preživjeti s manjom tvrtkom ili OPG-om jasno vidimo.

Daleko najisplativije ulaganje u poljoprivredu je bilo od 2015 u Rusiji zahvaljujući sankcijama gdje je Rusija dobila potpuno novu i modernu mliječnu industriju i postala najveći izvoznik na svijetu no GMO pšenice. Ali to mogu zemlje sa visokom razinom suverenosti kao što su na primjer Turska i Iran. Uglavnom to je nemoguće bez korištenja monetarnih alata koje je u velikoj većini zemalja sistemski odnosno “demokracijom i slobodnim tržištem” onemogućeno.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Spacevoodoo, nisam mislio u takva ulaganja, korporacije su zlo, mislio sam na male farmere i njihovu proizvodnju, nije sve u korporacijama i burzama. Danas se hrana kupuje u supermarketima a znamo da je to najlošije riješenje, ne mislim baš ni na tržnice dalekog istoka ali normalna prodaja poljopriverenih proizvoda bi trebala biti prioritet.
OPG kvalitetom itekako može može dobro živjeti i preživjeti, samo ne smiješ biti prelakom.
Kod naj je još uvjek onaj problem iz davniha dana na selu, kada se jedan “obogati” sa svinjama, svi krenu uzgajati svinje, nakon par godina svi propadaju, sjeti se samo starih Gruntovčana i “trstine”, tipičan primjer.
Ja još uvjek rađe kupim na placu nego u Lidlu iako imaš prevaranata koji kupe u Lidlu i prodaju na placu, vjeruj, ima.

palermo
Gost
palermo
6 mjeseci prije

@Mikojan Na pijacama ti je sami šverc-komerc. Kako ti prodavači-ce mogu biti po cijele dane za tezgom i biti u polju, u plasteniku ili gdjeveć?
Što fali domaćem lancu Plodinama?

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Spacevoodoo Upravo tako.
Samo sto je rat objavjen davno prije , on samo nastavja prema svojoj kulminaciji. Vise nije pitanje hoce biti rata , vec je pitanje hoceli biti ovu ili neka od slijedecih godina . Sve ostalo je zavarivanje javnosti .
Tocno se vidi da se za ovo sve znalo i pripremamo , zato i ovoliko panike prema koroni koja je 1000 x manje smrtonosna od gripe, ali dobar nacin da se zaustavi rast ekonomije koji ce uzrokovati globalnu recesiju.
Srednja klasa ce biti dotucena do noga , moze se ocekivati nemire i kaos , konflikti drzava ce se pojacati a di su vec ce eskalirati .
Na sto ovo upucuje i u kojem pravcu ide procijenite sami , Istok je zadao zapadu nekoliko jakih udaraca , i zapad prije nokauta odlucuje se za globalni kaos , rusenje starog poretka , i dolazak novog u kojem je sve pripremijeno za novi pocetak, Elita koja je do sada vladala ne moze i nece dozvoliti da neko dijeli vlast sa njom.

Ovo je sad vec puno ozbilija situacija iz koje se moze izvuci zakjucak da se vise ne igra u rukavicamai da je situacija sve ozbilija i opasnija , udarci koji dolaze sa istoka postaju cesci i sve bolniji , Sto mozda ukazuje da zapad vise nema rijesenja za istok i vracanje dominacije . A globalizacija kakva je zamisljena nemoze opstati , Dok javnost sve vise otvara oci i dize glavu, cinu se nebrojene greske A mnoge afere politicke elite redaju jedna za drugom i stvara Frustracije i svada unutar nje.
Postepeno se cijeli ovi konflikt prenosi na bojno polje , a tereni su vec pripremijeni samo se ceka na igrace i korisne idiote koji trebaju pritisnuti okidac, kad se zakjuci da je pravi momenat.

Oni koji budu mogli ce sve ovo prespavati u svom bunkeru na kaucu uz tv i kokice i bezdusno navijati, i iz njega izaci kao pobijednici , i mirotvorci.
A mi , ako prizivimo i ako budemo imali “struje” , cemo nastaviti “komentirati” i prisjecati se kako je nekad ne tako davno bio ljep zivot
pun izobilja, stresa ,kredit kartica, kruha i igara.

Iako se potajno nadamo da do najgoreg nece doci , cinjenice govore da je priprema za novi svijetski konflikt vec napravijena i odlucena , i dobiva svoju akceleraciju i jednog jutra ako se probudimo
Svijet kojeg smo poznavali nece vise biti isti , U novom jutru na starom horizontu , Sunce ima drugaciji sjaj, novi dan se budi…..i nko nezna sto sa sobon nosi ……………….

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Uglavnom tako Tau ali ja sam siguran da su oni koji vladaju Zapadom tačno znali šta ide. Štaviše, oni su sve vreme vodili igru. Ne treba gledati to što gube deo uticaja u svetu, oni su uticaj u tom delu sveta imali privremeno i toga su sve vreme bili svesni. Sada rade na tome da maksimalno ojačaju uticaj u svom delu sveta i da kontrolu neprestano jačaju zahvaljujući sukobu sa ostatkom sveta.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Slazem se sa tobom Shumadinac.
Da znali su i uvidili di su napravili gresku , Svoju tvorevinu polako ali sigurno dovode do kraja i vec imaju nacrt za novu (za kratko vrime) u kojoj ce biti stega puno jaca i puno teze ce im se biti suprostaviti .
Jos bi samo doda, nije ovo nikakava borba istoka i zapada to je termin za javnost , vec je ovo borba elita protit cijelog covjecanstva koje oni smatraju da ih se treba drzat cvrsto u kontroli , ponasaju se kao bogovi Olimpa ili faraoni koji su se narodu Egipta prestavjali kao bogvi. Ako usporedimo “Mitove” starih Grka ili Egipta vidit cemo da se u stvari nista nije prominilo osim Odijela.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
6 mjeseci prije

Tau
Ako bilo kakvo “rokanje” počne, ono će vrlo brzo prijeći na nuklearnu razinu. Nakon toga i onaj koji preživi u svom bunkeru neće više moći bezbrižno izaći iz njega jer će sve napolju biti radioaktivno. Možda Ti banksteri imaju ogromna skloništa za sebe i ekipu koja ih služi, no tim njihovim slugama će sva rodbina brzo pocrkati napolju, pa će se svako od njih ubrzo zapitati zašto još uopće živi i služi dotičnog bankstera.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Tocno ali i ako se pokaju .. koja svrha …nema vise povratka . Trebali bi se sad osvijesti kuda ovo sve ide …ali to je vec naucna fantasika.
Oni ko odlucivaju svejedno zive u izolaciji tako da ih to nece pogoditi.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Tau
“dobar nacin da se zaustavi rast ekonomije koji ce uzrokovati globalnu recesiju.”
?
Nema rasta. Stope id 1 ili 2%… teško da je to rast. S tim da u ND eu računa čak i rad – prostitutki. Usluge.
Poticaji se daju na sve strane: od Airbusa do poljoprivrede. I mnc Nestle dobija te poticaje. Sve ovo gadno komplicira i makroekonomsku i mikroekonomsku sliku: tko više uopće može reći u čemu je troškovno konkurentan?
Čini mi se da bi kompanija Tesla bila idealan primjer.
Nacionalnevekonomije jednima uzimaju, drugima daju. Poreza politika – katastrofa. Najbogatiji oslobođeni poreza. I pojedinci i kompanije
Najmanje jednu godinu Zapad je u recesiji. Svi pokazatelji su tu. Uključivo fenomen negativnih kamatnih stopa.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Luce da… prica sam o Kini i Rusiji . Oni imaju prostora da se razviju , ako ih se ne zaustavi pretec ce zapad ako vec nisu jer imaju jefinu radnu snagu posebno Kina.
pa zar nisu prebacili u Kinu svu proizvodnju radi boje dobiti upravo is tog razloga.
Dok zapad je zasicen , ljui na zapadu nemaju proizvodnju vise sve je made china zar ne , svi su zaduzeni do grla , mala febra i sve ide u PM. Zato Tramp i pokusava vratiti proizvodnju daoma ,
zar ne vidis da je sve stalo radi virusa gubici se broje u ko zna kojim ciframa , pogledaj stak market …i ako ovo jos samo malo potraje nastat ce recesija kakvu se nije pamtilo. Po mojem videnju , mi smo vec u recesiji samo se ceka napogodniji trenutak da se to objavi.

Vozd
Gost
Vozd
6 mjeseci prije

Pobijedit ce na kraju onaj 1%

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Rusija ima novčane rezerve a usa neograničenu proizvodnju novčanih rezervi..

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Alen, da dok jednoga dana netko objavi da taj zeleni papirić ne vrijedi ni boje na njemu. Mogu ga proizvoditi na stotine tona.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Rusija ako misli rušiti ameriku najlake ide ako sruši saudijsku arabiju , ostalo će se samo urušiti , no onda kad se mastodont uruši , kud koji mili moji ..

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

SA i FED ista kuca.

xxx
Gost
xxx
6 mjeseci prije

taj dan ti sigurno neces docekati a naj vjerojatnije ni tvoji unuci.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije

Alen

Rusija nema novčane rezerve, već rezerve u plemenitim metalima: zlatu, platini itd.
Ako si imalo pratio rusko financijsko tržište zadnjih par godina, vidio bi da su odhebali dolare kao novčanu rezervu, i da sve dolare koje dobijaju za izvoz svojih proizvoda, sve ih koriste za kupovinu čvrstog zlata (čvrstog, opipljivog, a ne onog na papiru😂).

P***!

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije

Zadranin, a misliš li ti da je cijena zlata fiksna. Što ako tržišni mešetari sruše cijenu zlata?Imaš opipljivi gubitak.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije

ad astra

Onda će Rusi još jeftinije kupovati fizičko zlato.

P***!

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Taj dolar je vezan za potražnju van granica USA, vidiš kako jedna zaraza drma svetsku ekonomiju a zamisli neki jači kuršlus.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

A koliko dolara imaš , dva ?

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

USA placa FEDu kamatu na $,zato Tramp trazi smanjenje kamate od FEDa,zato je Kenedi ubijen.SADe nisu vlasnici $.SADe nisu suverena drzava,jer nemaju svoju valutu,sada ce se otkriti tko je gazda planete i ko kosi a ko vodu nosi.Pratiti na burzi SADe obveznice na 10g i zlato,sve je jansno,drugo ode dole.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Pa zna se tedi ko je vlasnik feda a isti su i u vrhu svijeta.
Jednom je , mislim 2-3 godinwe unazad izasao spisak top 10 famija .

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Za deset godina če neograničeni američki dolar postati jeftin wc papir, kojeg če odbaciti večina država. Več danas brzo raste broj država, koje ukidaju poslovanje i trgovanje u dolarima. Pa da posle vidimo, ko če moči neograničeno tiskati ili stvarati virtualne pare.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Dolar će pasti kad padne ksa ni prije ni kasnije , moze imati ko god čega hoće i koliko hoće..

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Dollar ce pasti kad oni odluce , a to ce biti kad odluce da nema vise papirnatog novca , dobicemo cip i bez toga neces moci ni kupovat ni prodavat…..Experiment se uspijeno obavja , Skandinavci su jako sretni sa njim:)

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Tau, nije samo skandinavija, Australija, sve plastika a neki na svoj zahtijev stavljaju chipove u ruke i kažu da im to sve pojednostavljuje. Eto, budučnost, plastika-chipovi i stara dobra robna razmjena, ti meni sir ja tebi kukuruz.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Da će pasti kad oni odluče moguće je , mada se ne pitaju isključivo oni , samo to se neće desiti ako se promjeni nosač dolara , to je i sad jako malim dijelom papir , većim elektrinika , no onaj u opticaju je tek virtualan dok je onaj uzet od budućnosti nepostojeći , kad sve to skupiš na hrpu već sad imaš hrpu virualnog novca , ne treba ti čip !

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Crude WTI nafta je danas 33 USD, a je bila 2016 pala na 27 USD, i ništa se nije dogodilo, jer se nakon toga likvidnost u sistemu QE programima napumpala i burze su preživile, međutim hoće li to biti moguće u budućnosti malo je vjerojatno i izglednije je kako će se sve srušiti, a onda nastupa preraspodjela svih vrsta imovine, ne samo energije.
Tko god misli kako burze služe za “tržišno vrijednovanje dionica” taj vjerojatno misli kako “slobodno tržište” nije iluzija.

Tomislav
Gost
Tomislav
6 mjeseci prije

Neće Ameri tek tako pasti. Strah me odmazde, novih ratova i kriznih žarišta. Amerika na ratovima zarađuje od pamtivijeka. Stvorili su Hitlera, napali Vijetnam, izmislili mnoge diktatore, rušili tornjeve… A da ne nabrajam

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

I treba te biti strah, ali ne toliko kokiko same Amerikance jer su oni imali najviše koristi od gospodara novca koji su zavladali Amerikom i ostalim vazalskim državama koje su gospodari novca preuzeli.
Ono što se nezna je Trumpova uloga u svemu tome jer Trump zagovara daljnje rušenje kamata FED-a koje su blizu nuli i vjerojatno će u nekom trenutku prijeći u negativno. Da li to znači kako Trump želi ubiti podivljalog psa prejedanjem ili nešto drugo mi neznamo. Banke mogu preživjeti negativnu kamatu samo širenjem duga u beskonačno i kritični trenutak koji bi mogao odrediti slobodu ili ropstvo je ukidanje gotovine o čemu se u zadnje vrijeme manje pričalo nego prije 2 – 3 godine, a koronavirus je idealan za ukidanje gotovine kako se virus ne bi prenisio novčanicama. To je savršen način i za vođe svih država koji su ionako samo sluge globalne mafije.
Negativna kamata u bezgotovinskom društvu znači game over.
Ako netko misli kako je to nemoguće neka samo pogleda koje ograničenje slobode kretanja na globalnoj razini je u samo mjesec dana postignuto koronavirusom.

lurker
Gost
lurker
6 mjeseci prije

Spacevoodoo – zašto misliš da je negativna kamata u bezgotovinskom društvu game over?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Zamisli da kad nekog datuma u mjesecu dobiješ plaću na račun kako će ti banka do plaće slijedećeg mjeseca skiniti kamatu za sve ono što si imao na računu do slijedeće plaće. Štednja bi bila praktički onemogućena jer za uštediti 10000kn u npr 5 godina trebao bi na račun primiti 10000 + kamata.

Također za kredit od 10000kn u pet godina platio bi manje od 10000kn, ali bi gubitak posla ili bilo koja druga nemogućnost vraćanja kredita prouzročila puno veće gubitke nego što bi ta povoljnost manje otplate kredita dobiti donijela.

Ograničila bi se i sloboda kretanja samo na područja koja su pokrivena signalom jer u protivnom tamo gdhe nema signala, nema ni transakcija što bi opet značilo kako oni koji žive izvan gradova morali bi plaćati internet iako sad žive bez njega i uopće im nije potreban.

Game over je zato jer i ove zadnje slobode praktički nestaju. Kao što ti društvene mreže ugase račun zbog nepodopština tako ti i banka ugasi račun ili skine koliko treba ako si na primjer bio u zoni koja je zabranjena zakonom kao danas na primjer prostor izvan kuće ako ti je kućna karantena određena.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
6 mjeseci prije

Amerika stvorila Hitlera hahahah. Klasični primjer mentalno podkapacitiranog rusofila.
Hitler i Njemci nikada nisu bili ničije kujice, pogotovo ne židovske, za razliku od Amerikanaca i Rusa koji se danas ni ne pitaju u svojim “velikim” i “suverenim” državama.
I da išta znaš o povijesti znao bi da su se Amerikanci i Rusi tokom čitavog Drugog svjetskog rata potpomagali, između ostalog Amerika je lažirala Pearl Harbor i ušla u rat da Rusi ne bi morali voditi rat na dva fronta što je možda bilo i presudno o samom ishodu rata.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Nemože se povijest tumačiti u jednoj ili dvije rečenice. Pojava Hitlera je svojevrsna reakcija na akcije koje je poduzimala globalna mafija koja i danas nastoji zavladati svijetom.
Uz sve to Amerika je kao i hitlerova Njemačka bila je u rukama globalne mafije koja je financirala sve sukobljene strane i u WWI i koja je financirala Oktobarsku revoluciju.

Hitlerovi tenkovi su na početku rata vozili na Rockefellerovu naftu kako bi se Njemačka dokopala iračke ili ruske.
Evidencija logoraša u nacističkim logorima vođena je na prvim američkim IBM kompjuterima sa bušenim karticama. Coca Cola je za Njemačo tržište i razvila brand Fanta.
Za naciste je radilo dosta židova, kao i za globalnu mafiju i nebi trebalo židove izvlačiti iz događanja bez određenog povijesnog konteksta.

Globalna mafija nema ni vjeru ni državljanstvo ni nacionalnost, a nastoji imati kontrolu nad svim vjerama, državama i nacijama upravo suprotstavljajući ih međusobno.
Taj obrazac se koristi još od starog Babilona i starog Rima je nastala sintagma “divide et impera”.

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

Samo sto najgorem neprijatelj ,kojeg stalno prozivaju Rusiji nista nemogu,Rusija je samodostatna.Nisu u Kremlju lajbeci.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Kome će Ameri sad uvesti sankcije…Inuitima?

lurker
Gost
lurker
6 mjeseci prije

Kome žele, oni ne ovise o nafti kao neke druge države…

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
6 mjeseci prije

Hahahahahahahahahahahahahahahahah opet Put in.

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije

Znao sam da će Rusija na neki način pomoći Iranu. Iran vjerovatno likuje što i susjedu gori štala.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Kako Iranu pomaže niska cijena nafte, još su i pod sankcijama…nema logike.

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije

Siniša, sarkazam, sarkazam. Pa normalno da Iranu ne pomaže niska cijena nafte. Njemu više nitko i ništa ne može pomoći.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Ma kakav sarkazam. Ti nemaš blage veze. Đaba se praviš pametan…….

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Astra , ‘oš da ti siniša okači crvenu zastavu .

Pera
Gost
Pera
6 mjeseci prije

Ti stavarno ne popustas. De ba, popusti malo i nemoj vise pokusavati razmisljati. Bolje za nas a zdravije po tebe.

Ana
Gost
Ana
6 mjeseci prije

A saudijski psi?

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Ma neće propast ni Amerika ni Rusija ni ono saudijsko ZLO.

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Ekonomske planove bih podelio na kratkoročne, dugoročne i strateške.
Kratkoročni su “zgrabi i beži”. Recimo otkupite kompaniju, rasparčate je i prodate “u delovima”. Dugoročni su osmišljavanje biznisa sa predviđanjem njegovog razvoja za decenije unapred sa akcentom na stabilnost.
Strateški ekonomski planovi su uglavnom vezani za državu kojima joj kompanija obezbeđuje stratešku sigurnost. To su recimo proizvodnja hrane, energenata, oružja. Ova proizvodnja čak ni ne mora biti ekonomski isplativa, nju država može kroz subvencije pomagati (kao recimo poljoprivredu).

Fracking je za američku državu strateški posao, zato ga ne treba gledati samo kroz ekonomske pokazatelje. Ta proizvodnja postoji, tačnije postoji sirovinska baza i mašine za njenu eksploataciju. Država je obezbedila naftu a šta će biti sa vlasnicima manje je bitno (verujem da u taj posao nije moglo da se ulazi tek-tako pa ni vlasnici neće loše proći, možda država sve to otkupi).

Zaboravite papir i olovku ako hoćete da shvatite šta se događa. Po milioniti put kažem: ekonomija je samo alat kojim se sprovode planovi. U normalnim vremenima se zaista gotovo sve može posmatrati kroz ekonomiju ali smo se na to toliko navikli da smo postali nesposobni da sagledavamo širu sliku. Krajnje je vreme da “progledamo” jer ulazimo u nenormalno vreme.

Njonjo
Gost
Njonjo
6 mjeseci prije

Dow jones 30,000 bodova pao na 26,000
Crobex 2000 bodova pao na 1650,

Koliko cekati za SHOOOOPING?

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Ne kupuj Njonjo dok ne vidiš stabilan trend rasta. I to u normalnim vremenima, sada je rizik ekstreman.

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

Navlakusa, ne kupuj,samo hranu na duzi rok i higijenska sredstva.Ovu godinu ce nas razvlaciti.Kao ovaj virus ,koji skace,gle cuda kao za Ginisa.
Doslo vreme da se dug naplati,a tko ga je napravio?Drzave,pogledati film -Bio sam ekonomski ubica-

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Njonjo ne slusaj , kad ti tamo recu “Ne kupuj” Znaci da moras kupovat
Kad ti recu “kupuj” bijezi od toga …. ma tamo su ti sami ” trolovi” 🙂

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Pa tako nekako. Ekonomija je samo ekstenzija politike odnosno ekonomija je u svakom koraku ekonomskog procesa politički determinirana.

Ekonomija i nemože biti drugačija nego planirana, a takva je i danas jer ekonomiju diktiraju centralne banke.

A to što je većina popušila floskule kao što su “neovisnost centralnih banaka” i “slobodno tržište” je drugi par rukava.

Za ne umrijeti od raka pluća najprije treba prestati pušiti, ali problem je što većina nije ni svijesna kako ima rak pluća tako da joj prestanak pušenja nije ni u peti.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Da , isto je , postoji drzavom upravljana planirana ekonomija i privatno upravljana planirana ekonomija i u stvari tu nema razlike..
Ima možda jedna , drzavna je humanija..

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Space
Da, da. Osim što je politika ekstenzija tj produžetak ekonomije. Uvijek. Čak i kod onih koji imaju 8000 milijardi $. I kupuju – moć. I rat je produžetak ekonomije.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Shumy
Ja uvijek pazim, kada mi netko jednom rukom pokazuje nebo, da mu druga ruka nije u mom džepu…😊

xxx
Gost
xxx
6 mjeseci prije

hebes naftni rat, sto bi sa ruskim ratom u idlibu. jesu oslobodili taj idlib ili podvise repinu. zali boze ko im vjeruje ko savezniku jer ovu Siriju svak guzi ko stigne.
Zamislite scenarij da nekoga koga amerikanci stite bombardira kako se kome kuac digne.

lurker
Gost
lurker
6 mjeseci prije

Tipa umjerenu Sirijsku oporbu?

Mis
Gost
Mis
6 mjeseci prije

Vrlo jednostavno, ako ne mozes promjeniti da se nafta prodaje u.nacionalnim valutama, a ne u dolarima, onda smanji vrijednost prodanog. Mislim da je trenutno vise sukoba od superpower… tipa korona interesantno italija iran kina najjace pogođene zemlje.sjeverna Juzna i srednja amerika ni u roaming s koronom
Migranti i ekologija dvije stvari u kojima europa pretjeruje

Frenky
Gost
Frenky
6 mjeseci prije

Većina ljudi se boji kolapsa na Američkim burzama jer misle kako će onda doći do nereda u svijetu što je i točno samo ne iz razloga koji većina ljudi misli. Pravi razlog je taj što Amerika od WW2 zarađuje ekstremno puno na prodaji oružja Zapadu i dilanju oružja na Bliskom Istoku. Amerika se vodi logikom “nije dobro ako nam propadne naftni biznis ali opet ništa strašno ako se to i dogodi jer ćemo onda samo izazvati nekoliko sukoba diljem svijeta (u susjedstvu vazalnih zemlja) i vazali će odmah početi (još jače) kupovati oružje”. Pod vazali mislim na Baltik, Poljsku i ostatak Istočne Europe, Izrael i Saudijska Arabiju (naravno) te na Južnu Koreju, Japan i neke Azijske tigrove.

A Covid-19 je, bilo da je izazvan umjetno ili je prirodno došlo do epidemije, savršeno došao eliti da se posije strah, panika i histerija među ljudima te da oni sami s zahvalnišću prihvate očigledno ograničavanje vlastitih sloboda. I da ne bude zabune naravno da je dobro izolirani žarišta kako se virus nebi dalje širio ali što će biti ako će Covid-19 preživjeti ljeto i vratiti se još (navodno) jači te opet dođe do epidemije i ljudima će za 5-6 godina biti skroz normalno biti izoliran nekoliko mjeseci od ostatka svijeta kako se virus nebi dalje širio.

Pogledajmo samo do čega je dovela ova epidemija- ljudi su se počeli bojati jedni drugih, još malo i mogla bi biti zabranjena javna okupljanja, uz sve to sve se glasnije priča o tome kako je Covid-19 (kao i većina drugih virusa i bakterija) može prenositi putem novčanica i kovanica te bi se kao riješenje za to mogao početi koristiti digitalni novac. Ako se vratimo još malo u prošlost kada se dosta pričalo o čipovima i njihovim mogućnostima te ako sve zbrojimo idealna je atmosfera za masovno čipovanje ljudi kako bi se (službeno) pratilo njihovo zdravstveno stanje, kako se virus nebi prenosio putem fizičkog novca plačalo bi se skeniranjem čipa u npr. ruci i sl. Neslužbeno mogla bi se pratiti nećija lokacija, ponašanje, aktivnost. Ne mislim sada na sve one teorije zavere o čipovanju ljudi nego samo teoretski razmišljam što bi se sve moglo poduzeti u “suzbijanju” Covida-19 i odjednom lako dospijemo u radnju romana “1984” koji je napisao George Orwell.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Na kraju od svega jedino sto bi mogli dobiti je inflacija koja će obezvrijediti dugove i hajmo jovo nanovo …

Frenky
Gost
Frenky
6 mjeseci prije

Na žalost mislim da ako je korona namjerno izazvana onda je krajnji cilj/ciljevi puno mračniji od brisanja dugova jer gore sam napisao samo neke posljedice ove epidemije

Toso
Gost
Toso
6 mjeseci prije

Rusima se izplati prodavati naftu po 30$ po barelu…Zamislite ko bi preziveo…

tedi
Gost
tedi
6 mjeseci prije

Rekao je Putin za 1$.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Toso, ako se Rusima isplati prodavati po 30, zamisli naše (naše??) rafinerije koji prerađuju a cijena goriva ostane skoro pa ista kao i što je bila kada je nafta prodavana za 80usd !? Tko bi tu propao, nitko a krajnji kupac, ko njega šta pita.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
67
0
()
x