fbpx

Covid-19 i Rusija u kartelu OPEC+ oborili cijene nafte – Tko je gubitnik?

Koronavirus i nafta

Do 9. ožujka se širenje novog koronavirusa u svijetu usporilo, a tijekom proteklog dana zaraza je otkrivena samo u Albaniji i Bangladešu. Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svijet je do ponedjeljka zabilježio 106 893 slučaja koronavirusne infekcije, gotovo 26 000 je izvan Kine, teritorija koji je bio epicentar epidemije. Broj umrlih dosegao je 3639 ljudi, od čega 516 izvan Narodne Republike Kine.

U samoj Kini je epidemija u opadanju. Otkriveno je samo 40 zaraženih tijekom prošlog dana, 1535 ljudi se jučer oporavilo, samo 22 je umrlo. Dakle, broj slučajeva zaraze ostaje na razini od 80 700 tisuća, uz 3119 mrtvih i 58 600 tisuća ozdravljenih. Istodobno, dob oporavljenih neprestano raste, stogodišnji stanovnik Wuhana postao je najstariji čovjek koji je od upale pluća  otpušten iz bolnice. Reći za ovog djeda da je zdrav bi bilo pretjerano, ali je uspio pobijediti koronavirus.

U Europi epidemija još uvijek vlada u Italiji, gdje je već umrlo 366 ljudi. Slijede je Francuska s 1126 i Njemačka s 902 zaraženih. Papa Bergoglio se po prvi put obratio vjernicima s propovijedi videovezom, a ne s prozora Apostolske palače u Vatikanu. Konferencija talijanskih biskupa otkazala je do 3. travnja sve mise i obrede, uključujući vjenčanja i sprovode, usprkos korizmenom postu. Teška situacija je još uvijek u Iranu i Južnoj Koreji, gdje u svakoj zemlji ima oko 6 do 7 tisuća zaraženih.

U Rusiji su protekli dan zabilježena samo tri nova slučaja. Zaraženi su iz regije Kalinjingrad, Moskva i Belgorod, a protekla dva tjedna su posjetili Italiju. Njihovo je stanje zadovoljavajuće.

Prema operativnom sjedištu je u Rusiji registrirano ukupno 17 slučajeva koronavirusne infekcije, od čega 14 državljana Rusije koji su se vratili iz Italije, dva kineska državljanina i jedan državljanina Italije. Jedan ruski i dva kineska državljana su se oporavili.

Međutim, epidemija Covid-19 postaje odlučujući faktor globalne ekonomije zbog manje potražnje za sirovinama, smanjenog prometa i nesigurnih tržišta.

Nesuglasice u OEPC+

Uz sve to, skupina OPEC+, koju čine kartel OPEC i Rusija, nisu postigli dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte, uz izjavu Saudijske Arabije da će ona povećati proizvodnju.

Uz pad ekonomskih aktivnosti na globalnoj razini zbog epidemije koronavirusa, o kojoj će tek treba ispričati pravu priču, odbacivši brojne lažne vijesti i teorije zavjere oko ove epidemije, nepostizanje dogovora skupine OPEC+ je dovelo do pada cijena  nafte Brent za isporuke u svibnju 2020. za 33,4%, odnosno tek 33,94 dolara po barelu. Posljednji put kada je cijena nafte bila ispod 34 dolara po barelu se dogodilo još u veljači 2016. godine. Cijena ugovora za isporuke lake WTI sirove nafte u travnju je također pala 34,9% i prodavala se za 30,5 dolara po barelu.

Rusija se zalagala za održavanje postojećih uvjeta iz ugovora o smanjenoj proizvodnji, ali je Saudijska Arabija predložila dodatno smanjivanje proizvodnje nafte. Zbog toga su, „zbog Rusije“, otkazane sve obveze strana u sporazumu o ograničenju proizvodnje nafte počevši od 1. travnja. Iako je Saudijska Arabija tražila smanjenje od ostalih članica, nakon nepostizanja ugovora je najavila povećanje proizvodnje, što je nelogično, jer će sada Saudi Aramco proizvoditi više, a dobivat će još manje novca nego od izvoza po dogovorenim kvotama. Za Saudijsku Arabiju ovo predstavlja problem, jer je vehabijsko kraljevstvo pravilo proračun za 2020. s referentnom cijenom nafte od 80 dolara za barel. Kako Rijad nema drugih ekonomskih aktivnosti, to znači dodatno probijanje proračuna uz pad prihoda u državnoj riznici. Kako će se to odraziti na situaciju u kraljevstvu, teško je predvidjeti, ali je dovoljno reći da od 32 milijuna stanovnika dvije trećina čine mladi,, koji su u posljednje vrijeme prilično nezadovoljni sa situacijom i suočavaju se sa strahovima za budućnost.

Izgubljeni Rijad

Potpuno promašena politika Rijada, jer je globalno tržište puno nafte. U apsolutnim brojkama ima viška oko 74 milijuna tona godišnje, što otprilike odgovara proizvodnji zemalja poput Venezuele ili Norveške. U drugoj polovini prošle godine prosječne rezerve industrijske nafte u zemljama OECD-a premašile su 2015. godinu za oko 200 milijuna barela. Novi pad proizvodnje u prosincu malo je smanjio pritisak na tržište, ali nije riješio problem.

Motivacija zaljevskih monarhija je razumljiva. Cijene nafte im sada ne odgovaraju. Za Saudijsku Arabiju je proruačun bez deficitia moguć samo s barelom od najmanje 75 do 80 dolara. Za Kuvajt potreban minimum je 54  dolara po barelu, za UAE oko 60 dolara, za Oman oko 75 dolara. Zapravo su trenutne cijene manje ili više prikladne samo za Katar, koji proračun može uravnotežiti na 47 dolara po barelu. Za zemlje OPEC-a izvan Perzijskog zaljeva je još gore, stoga je OPEC bio prilično jednoglasan u svojoj želji da smanji proizvodnja nafte na potrebni minimum.

Postoji još jedan veliki gubitnik, a to je američka industrija škriljca, koja ne može poslovati bez cijene od 50 dolara po barelu. Prema The Financial Timesu, američki proizvođači škriljaca sada se mogu samo moliti da OPEC bez Rusije smanji proizvodnju.

Po cijeni nafte po barelu nižoj od 50 dolara, proizvodnja oko polovice rezervi nafte iz škriljaca u Americi je neisplativa. U posljednjih nekoliko godina je upravo taj sektor činio skoro čitav svjetski porast proizvodnje nafte.

Posljednjih godina američki su naftaši proveli revoluciju u svojoj industriji gotovo udvostručivši američku proizvodnju nafte i 2019. su dosegli proizvodnju od 12,3 milijuna barela dnevno. Međutim, to se dogodilo zbog masovnog privlačenja novca iz investicijskih fondova, a to se u pravilu rijetko isplati.

Unatoč snažnom padu cijena, koji je u jednom trenutku dosegao 30 dolara po barelu, Amerikanci su preživjeli, ali  su tada Saudijci prvi bili ti koji su namjeravali ograničiti proizvodnju. Tada su uspjeli postići dogovor i s Rusijom zahvaljujući smanjenju troškova proizvodnje i klađenju na najproduktivnije depozite, kao i iznimno jeftinom i povoljnom kreditiranju. Sada ovih faktori više ne postoje i američka naftna industrija neće moći preživjeti novi pad cijena.

Postoje ozbiljni razlozi za vjerovati da je od svjetskih proizvođača „crnog zlata“ Rusija u najmanjoj opasnosti, čak i u slučaju dugotrajnog pada cijena. Prvo, zahvaljujući “proračunskom pravilu” da je državi dovoljno da nafta bude 42 dolara po barelu i da nema proračunski deficit. Ako nafta padne do 30 dolara po barelu, postoje raspoložive rezerve koje mogu pokrivati deficit najmanje četiri godine. U međuvremenu, ruske tvrtke su bile prilično nezadovoljne svojim sudjelovanjem u sporazumu OPEC+ prošle godine. Njihovi vlasnici i uprava tvrde kako gube potrošače i inferiorniji su na tržištu od konkurenata.

Unatoč prekidu pregovora 6. ožujka, sudionici na tržištu još uvijek ne gube nadu da će se u ovom ili onom formatu pregovori ponovno pokrenuti. Prema iranskom ministru nafte Bijanu Namdar-Zanganeu, tržištu su potrebna nova ograničenja proizvodnje nafte, ali OPEC neće to učiniti bez Rusije. Prema njegovim riječima, u narednim tjednima trebale bi se održavati konzultacije između predstavnika svih zemalja u formatu OPEC+, jer mehanizam sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte i dalje postoji, a to bi trebalo spriječiti da cijene ne padnu previše.

Rusija je izvršila udar na američku industriju  škriljca

Razlozi Rusije za odbacivanje novog sporazuma su bili ti zato što Rosneft ne vidi razloga za nastavak sporazuma OPEC+ ukoliko će arapsku i rusku naftu na tržištu zamijeniti američka nafta iz škriljca. To je RIA Novosti izjavio glasnogovornik Rosnefta Mihail Leontijev .

“S gledišta ruskih interesa, ovaj je posao jednostavno besmislen. Sa svojih tržišta uklanjamo jeftinu arapsku i rusku naftu i otvaramo mjesto za američku naftu iz škriljca. Smatramo da sporazum ne utječe dobro na tržište i zbog njega se mijenja volumen naše ponude“, rekao je Leontijev.

„Naravno, i u trenutnim uvjetima bilo bi moguće postići neki dogovor s partnerima. Ali prijedlog koji je upućen nije bilo partnerstvo. Jednostavno, naše količine su zamijenjene količinama konkurenata. To je mazohizam“, dodao je čelnik Rosnefta i Rusija sada ima vremena čekati koliko će izdržati arapske zemlje s rastućim proračunskim deficitom i američka industrija škriljca s cijenama toliko niskim da će mnoge u sektoru škriljca otjerati u bankrot.

Uz Covid-19, odluka ruskih naftaša da ne podrže sporazum, što je dovelo do pada cijena nafte, sljedećih će dana mnogima u naftnom sektoru zadavati glavobolje.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

Nafta je zaista imala strašno kolebanje ali i valute idu u ekstreme. Pa ipak, ovo je tek početak.

Oduvek sam znao da je berza pljačka ali su se do sada to trudili da prikriju. Sada je pljacka očigledna a virus totalno smešan izgovor. Ulazimo u nešto zaista veliko, na sve strane se vide znaci od kojih je ovo sa berzom prilično očigledan. Sada sam još više uveren da virus nije slučajnost – zašto li mi pada na pamet velika kampanja u korist vakcinisanja poslednjih godina? Izgleda da dolazi vreme da i to saznamo.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
7 mjeseci prije

Ako je berza pljačka tko je pljačkaš, a tko opljačkani?

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
7 mjeseci prije

Kako ono kažu? U suštini: ako je bila pušiona, a ne znaš tko je popušio, onda si to ti (mi).

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

@nikud nikam
Da bi shvatio potrebno je da imaš bar malo iskustva u tome. Ali da probam: zamisli da imaš praktično neograničenu količinu dolara sa kojom možeš da špekulišeš. Naravno, ako kreneš previše da “ljuljaš” rasteraćeš sve trgovce – znači berzu blago “talasaš” (ako pogledaš grafike videćeš da su u većim i manjim talasima).
Sada zanisli da znaš tačno kakva je situacija na tržištu, koliko je koji instrument (recimo valutni par) opterećen kupovinom i prodajom, gde su stop-lossovi, take-profiti… Tada ulažeš kontra “sentimenta tržišta” i guraš kurs da pređe preko stop-lossa – i pokupiš kajmak. Normalno bi bilo da se kraj trenda postepeno završava i onda krene u drugom smeru ali se sve češće (posebno kada instrument dolazi i vrlo velike ili male vrednosti) trend završava vrlo oštro – pogledaj šta je bilo jutros na gotovo svim instrumentima i biće ti jasno kako to funkcioniše.

Ko to radi? Sasvim sigurno ne pojedinci, to je vrlo dobro organizovana ekipa. Oni moraju da vode računa i da ne unište valute drugih država i da usklađuju mnogo toga. Postoje zakoni protiv monopolizma i zloupotrebe informacija ali niko ne odgovara iako je kristalno jasno šta se događa.

Ovo je tema za celu knjigu ali je sada možda malo jasnije. Ko je opljačkan? Uporedi berzu sa kockarnicom (prejako poređenje ali ide ka tome) – uvek neko dobija ali “kuća” ne gubi.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
7 mjeseci prije

Vidim da vladaš osnovnim pojmovima tipa S/L i T/P ali još uvijek mi nisi objasnio tko koga pljačka. Jednostavno plivaš za velikim bijelim. Nekad pogodiš nekad promašiš. Moje iskustvo s tim traje hohoho godina.

SamoPitam
Gost
SamoPitam
7 mjeseci prije

Raja puši, kuća profitira.

Nego, čitam vijest Euro pripreme, pogledam datum kad je točno prvenstvo, kaže od 12.6. – 12.7.2020.
Domaćini će uprihoditi oko 1 milijardu eura, UEFA oko 2 milijarde od toga 40% na ulaznice, ko zna koliko još milijuna mimo domaćina i uefe na organizaciju, transfer, rekvizite i sve što prati jedan događaj itd. itb.
Pa se sjetio olimpijskih igara, rekoh da vidim kojeg je datuma… vidi vraga, počinju od 25.7.-09.08.2020., domaćin Tokio, Japan. Ulaganja, vele 16 milijardi $, projektovana zarada 27 milijardi $.

Prvi se pasaju (EU) “kako politika odluči”, drugi odlučno OI neće korona pokolebat, održat će se igre. Gledat ćemo preko tv-a utakmice bez publike, aa malo morgen, neće se nitko sjećati corone osim u alkoholnom picu.

Mucke
Gost
Mucke
7 mjeseci prije

Pljackas je onaj koji ima povlastenu dionicu i sa kojom moze raspolagati 24/7.Opljackani je onaj koji to ne moze a takvih je vecina ukljucujuci mene.Cilj je pohapati lovu svih drzavnih fondova (mirovinsko , socijala,udjeli u drzavnim firmama) i nakon toga uvesti 12 satno radno vrijeme i granicu za odlazak u penziju od 80 godina jer dugo zivimo.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Mucke
Znam da ti to nije osnovna poruka, ipak:
“The main difference between preferred and common stock is that preferred stock gives NO VOTING RIGHTS to shareholders while common stock does. …
– prije dobivaju dividendu,
– u slučaju likvidacije, dobit će svoj dio prije običnih dioničara.
Dakle, preferencijalna dionica je negdje između obveznice i dionice.

L. R.
Admin
Famed Member
7 mjeseci prije

Poštovana Lucija, što vas blokira sustav? 🙂

Sad ćemo to riješiti.

Lp

Mucke
Gost
Mucke
7 mjeseci prije

Postovana Lucija,
teoretski sve bi dionice trebale biti jednake sa istim pravima jer su jednako placene od strane onih koji su ulozili svoj novac u njih.Vi mi sada kao veliki dionicar necega objasnjavate da vasih 100 eura vrijedi puno vise nego mojih 100 eura i da vi imate pravo, koje ja nemam, elem da dobijete prije dividendu koju ja ne mogu dobiti(zasto) i u slucaju bankrota da vi mozete dobiti svoj novac natrag a ja ne, kako to?

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Mucke
Cijenjeni, sad sam vidjela post.
Osnovni pojam kojeg treba razumjeti jest VLASNIŠTVO.
Dioničar(i), tj vlasnici udjela u poduzeću (običnih dionica) imaju VLASNIČKA PRAVA I OBAVEZE.
A koja ostvaruju na npr godišnjoj skupštini dioničara na kojoj se bira uprava.
Smatra sevda bi vlasnici inteligentno trebali donoditi odluke. Ako to ne rade…logičan je gubitak.

Svako drugo ulaganje u poduzeće, dioničko, osim kupovine redovnih dionica je – kreditiranje.
Pa je vlasnik obveznice zapravo vjerovnik, kao i banka.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
7 mjeseci prije

Nije pljacka, borza kocka……ako dobro razsiris portfelj….ide🤔rusi ne hebu dolare, zato jih boli sta ameri rade……. Gubitnik?…… Usa i arapi….. 😃

Mak
Gost
Mak
7 mjeseci prije

Zanima me samo kada će naši naftaši i vlastodršci smanjiti cijene, jer ovo je Bogu plakati! Fuš kvalitet, nema šta nema u njoj, a cijena za 20 pfeninga manja od evropske! Pa ono, dokle više?

mmne
Gost
mmne
7 mjeseci prije

berza je kazino….namestaljka…nista tu ,casno, posteno i cisto nema

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije

shumadinac
ovo je opet jedan od onih pokušaja da se unište istraživanja i proizvodnja alternativnih izvora energije. I ništa više. To su napravili snižavanjem cijena nafte u dva navrata 70 ih i 80 ih godina i to strahovito uspješno. Istraživanja za altrnativnim izvorima potpuno su propala. Sve drugo je maska.

istina boli
Gost
istina boli
7 mjeseci prije

Neznanje
Alternativa je odavno unistena i sve je spremljeno u ladicama. Nece oni nama dati nista sve dok ih mi ne dodjemo glave….a to ce biti kad na vrbi rodi grozdje, nazalost

Burazer
Gost
Burazer
7 mjeseci prije

prevedeno na naski-od sutra veliko poskupljenje goriva
to je kod nas – logicno.

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
7 mjeseci prije

Haha, nafta gore – gorivo gore, nafta dole – gorivo gore. Jer treba reagirati na vrijeme! Tko zna što će biti sutra. Vlado budi mudra kao uvijek, napunite riznicu! Diži litar na 2e.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Ako koronavirus lupi na turizam i punjenje BDP-a, punit će se riznica sa dodatnim trošarinama na gorivo, ne treba sumnjati u to.

Borg
Gost
Borg
7 mjeseci prije

Jednostavno je.. Gube proizvođači a dobivaju veliki kupci… Znači Kina..

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
7 mjeseci prije

Da li će štititi naftu od isila kad ona bude 20$ barel?

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

potrošnja nafte pada, zeleni se raduju. koronu su onda oni izmislili?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Sa niskom cijenom nafte, zeleni izvori energije su daleko manje konkurentni na tržištu – u slučaju veće recesije, gledat će se koji je jeftiniji energent, tako da to zelenima ne odgovara. Njima odgovara što veća cijena nafte.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

je to ali potrošnja pada znači manje co2.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Na gubitku su svi proizvođači nafte,to je valjda jasno…Ako su Rusi htjeli Amerima zabit kajlu zbog sankcija, uspjeli su,samo da si ne zabiju autogol, jer cijena plina prati cijenu nafte.

Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Naravno, najveći dobitnici su Kina,Japan,Koreja…

farre
Gost
farre
7 mjeseci prije

Proslu sedmicu sam pogledao video jednog francuza koji zivi sa svojom kineskom suprugom u Pekingu i snimi je sta se dogadj u Kini posljednjih sedmica. Nakon tog filma sam kompletno promijenio misljenje o tome sta se to zapravo desava u vezi sa Virusom i po mom misljenju to ima jako malo sa “pandemijom (ako se 100000+ zarazenih u svijetu moze smatrati pandemijom)”.

Kompletan Peking (i vjerojatno u cijeloj Kini) je proglaseno Vanredno stanje. Svaki kvart je ogradjen i ulazi i izlazi iz kvarta su kontrolisani od strane naoruzanih ljudi (vjerojatno je broj ovih naoruzanih u miliunima). Na svakih 500 metara su kontrole gdje ljudima mjere tremperaturu i pustaju (te ili ne propustaju) kroz barikade. Nastava u skolama se odvija preko Interneta i kompletan javni zivot je obustavljen. Ali sistem javne Vlasti i uprave, kao i snadbijevanje naroda sa najpotrebnijim funkcionira bezprijekorno. I to sve radi 2-3000 mrtvih od 3% mrtvih zaraze (obicna gripa je daleko ubojitija).

Na drugoj strani pad globalni berzi, pad cijena nafte i sve opca medijski propracena panika. Regionalni pokusaji uvodjenja Vanrednog Stanja

Ukratko. Ovo me jako potsjeca na pokusaj uvodjenja neke vrste globalnog Vanrednog Stanja. Po meni desilo se sljedece

Ameri su u Wuhanu prilikom vojnih igara donjeli Virus sa ciljem izazivanja epidemije u Kini sa nadom da ce nastankom Chaosa , kineski “rezim” poceti da se ljulja (poput dogadjanj u Hong Kongu). Kinezi, koji su sve samo ne glupi su uskocili u igru i pokazali na svoj nacin da su Kina i Rezim daleko stabilniji i trpeci i da ih ne moze srusiti nekakvi primitivni pokusaji zapada dneke vrste “bioloskog rata”. Ovim su pokazali da je kineski sistem daleko stabilniji od zapadnog. Nitko ne moze zamisliti da bi zapad bio u stanju da organizuje tako nesto. “Razocarane” ovakvim razvojem su berze popadale i polako ali sigurno se njeguje atmosfera straha, neophodna za uvodjenje Vanrednog Stanja. Osim toga. “berzanske korekcije ” ce unistiti barem dijelimicno “visak” novca, i padom cijene nafte naskoditi “neprijateljima” demokracije.

Svijet se ubrzano priprema za sveopci sukob i gomile zombija koji napeto cuce pored TV ili mobilnih telefona ce se tek u rovovima probuditi

Pera
Gost
Pera
7 mjeseci prije

Jedan komentar Milanceta iz Ceske se apsolutno uklapa u ovo razmisljanje o virusu. Kina ima daleko najvise koristi od ‘pandemije’ i s njom izazvane sizofrenije.

ботовање
Gost
ботовање
7 mjeseci prije

Зашто?

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Milanče se oglašava na fb kao Jurčević Mile i reklamira “geopolitikanews”. A tu i tamo kopira i pejsta koji komentar odavde.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

O, redakcijo
Bogu hvala da ste barem skužili da samo ja ( a ne ‘oni drugi’) piše ovako kasno…

NIje bitno tko govori nego sto govori
Gost
NIje bitno tko govori nego sto govori
7 mjeseci prije

Ogroman like sve dok nisi rekao “Ameri su”.
Ogromna vecina americkih gradjana, pa cak ni legalno izabrani predsjednik suprotno brojnim sugestijama nemaju nikakve veze sa dubokom drzavom. Nazalost, navikli smo na drustvene sisteme o velikih, o mocnih vodja i osudjivati cijele narode.
Kad promijenimo stajaliste mozda tocno zakljucimo iza kog se grma krije zmijsko leglo.
Lijep pozdrav svima.

istina boli
Gost
istina boli
7 mjeseci prije

Farre
Sve pises jos koliko toliko osim totalne gluposti o naoruzanim ljudima. Svaki kvart je ogradjen i zastitari brinu od toga tko ulazi unutra do pomoci stanarima, ako treba i ponesti namirnice kuci starijim ljudima. To je sluzba koja nije naoruzana jer cak niti policija, koliko sam vidio do sada, nije naoruzana. Samo vojska full duge cijevi oko bitnih lokacija. I oni stoje mirno ko svijece pa ih niti ne dozivljavas previse, kao da ih nema. Puno se covjek slobodnije osjeca nego u Kanadi ili usra gdje svaki serif patrolira okolo naoruzan do zuba. Da svakog pajkana istreses na otpadu zeljeza, dobio bi dobru lovu koliko oklopa nose sa sobom.

renato
Gost
renato
7 mjeseci prije

Rusi jako dobro znaju da su u najboljem položaju.Sada će članice OPEC-a morati smanjiti proizvodnju radi povečanja cijene barela a Rusi će sa istim obujmom proizvodnje profitirati od tog povečanja.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

“Moskva — Ministarstvo finansija Rusije objavilo je danas da ta zemlja može da održi stabilnost ekonomije 6-10 godina ako cena nafte padne na 25-30 dolara po barelu.”…..

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

iz svega što se priča,izgleda da su kinezi uhvatili foru pa će oni da “indjancima “,ko prije sto godina ameri ,prodavati staklene đinđuve za prava blaga.

tedi
Gost
tedi
7 mjeseci prije

Vec duze se naguravaju sa naftom i plinom,sijecam se da je netko od ruskih prodavalaca rekao da se njima isplati naftu prodavati i za 1$.Rusija vise nije spojena na iglu nafte.Sredili su drzavu i hranu za samodostatnost,imaju sve,a tko nema ide na salter,Amera ili Rusa,moze placati u naturi ili rublji ili dolaru,a kako vidim dolar ide doma i kostati ce suvog zlata.Tramp je sve to objanio.

Tomislav
Gost
Tomislav
7 mjeseci prije

Kada bi zbog sezonske gripe koja ubije daleko više ljudi sve na svijetu stalo pa gdje bi mi bili. Iza Covida19 stoji nova agenda. Ista ekipa zakuha sr@nj3 a onda ponudi rješenje. A mi jadnici isprepadani prihvačamo, pa makar i na vlastitu štetu. Tako to funkcionira već stoljećima.

Dejan
Gost
Dejan
7 mjeseci prije

Nisam baš neki stručnjak za berzu a ni sportska kladionica mi baš nešto nije išla ali mislim da mogu odigrati jednu siguricu na – akcije u slobodnom padu…

efvnewrufviaewrfvaewfvrerwfvawufwefwe
Gost
efvnewrufviaewrfvaewfvrerwfvawufwefwe
7 mjeseci prije

WHO isporučili testere, kad ih prije napraviše, koje su to provale, žele cijepiti kompletno pučanstvo a cjepivo se već štanca u miljardama doza ili je već oštancano, usput u njemu će biti svašta, od virusa za sljedeću zarazu do nanočipova i boga pitaj čega, cijepljenje će biti pod mus, mene neće taman crko……….

Tomislav
Gost
Tomislav
7 mjeseci prije

Vrijeme je da otkopam AK47

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

“Rusija se zalagala za održavanje postojećih uvjeta iz ugovora o smanjenoj proizvodnji, ali je Saudijska Arabija predložila dodatno smanjivanje proizvodnje nafte…”
A Rusima ni to ‘postojeće’ nije odgovaralo.
Jednostavno. Prihod = cijena x količina (volumen).
A proizvođači nafte sasvim sigurno znaju koliki volumen tržište može apsorbirati.
Pa Saudi vjerojatno računaju da je 80 x 1000 isto što i 40 x 2000.
Pa- pa amer.škriljci.

Mozart
Gost
Mozart
7 mjeseci prije

Pocivao u miru G Gadafi. Veceras gledao dokumentar o zlu koje je zapad u Libiji napravio.
Uzas. Sada horde tamo pucaju svak na svakoga
Nekada jaka zemlja sada kameno doba.

tedi
Gost
tedi
7 mjeseci prije

Jednostavno,zbog nafte na koju su htijeli Ameri staviti sapu.Ali Libijci pamte bolja vremena,pa bas
nece ici kako su satrapi zamislili.

brlja proljiv dijareja dizenterija
Gost
brlja proljiv dijareja dizenterija
7 mjeseci prije

bild de/bild-plus/ratgeber/2020/ratgeber/corona-infektion-erkennen-muss-ich-jetzt-auch-mit-durchfall-zum-arzt-69304502

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
45
0
()
x