Rusija zabranjuje uvoz rajčice i jabuka iz Azerbajdžana

Azerbajdzan-zabrana uvoza rajcice i jabuka
14 komentara

Ruski poljoprivredni nadzornik ograničio je uvoz rajčice i jabuka iz Azerbajdžana, nakon što su u proizvodima pronađeni nametnici. Embargo stupa na snagu 10. prosinca.

Ruski Rosselkhoznadzor (Savezna služba za veterinarski i fito-sanitarni nadzor) izjavio je u srijedu da je više puta upozorio azerbajdžanske izvoznike na sve veći broj “nedopuštenih predmeta” koji su primijećeni u zalihama voća i povrća.

Nadzornik je ranije izjavio da se broj takvih slučajeva naglo povećao u 2020., u odnosu na godinu prije. Pronađeni su štetnici poput graptolitamolesta, moljca koji uglavnom oštećuje voće s košticama i uzrokuje značajne ekonomske gubitke. No otkriven je i jedan od najvećih nametnika koji je prisutan na rajčici na Sredozemlju i drugim toplim dijelovima Europe, odnosno tuta absoluta. Nametnici su otkriveni u pošiljkama jabuka i rajčice, koje su pristigle iz Azerbajdžana.

Rosselkhoznadzor je izjavio da je od 22. listopada zabilježio 17 takvih slučajeva.

Azerbajdžan je jedan od najvećih dobavljača rajčice za Rusiju, s uvozom u vrijednosti od gotovo 190 milijuna američkih dolara i otprilike trećinom od sveukupnih dolaznih pošiljaka voća koje su u Rusiju pristigle prošle godine.

Baku je iznenađen moskovskom zabranom, izvijestila je RIA Novosti, pozivajući se na osobu koja je upoznata s tim pitanjem. Gotovo 90 posto azerbajdžanskih izvoznih prihoda dolazi od prodaje naftnih derivata, s time da je izvoz rajčice vodeći izvozni proizvod, koji nije nafta i plin, a da je izvezen iz kaspijske države. Prema azerbajdžanskim carinskim podacima, od siječnja do listopada stranim je kupcima otpremljeno više od 160.000 tona rajčice, u vrijednosti od više od 173 milijuna dolara.

Azerbajdžan nije bio jedina zemlja koja je ovog mjeseca bila predmet ruskog zamrzavanja uvoza. Rosselkhoznadzor također je izrazio zabrinutost zbog sigurnosti uvoza turske rajčice, no turska je strana izbjegla opću zabranu, odnosno samo su dvije provincije suočene su s privremenim ograničenjima od petka. Moskva je u srijedu uvela slična ograničenja za rajčice i paprike iz provincije u Uzbekistanu, kao i za armensku regiju koja se graniči s Turskom.

Azerbejdžanembargorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
3 godine prije

UPDATE:
Pocev od 11. prosinca djelomicno se zabranjuje uvoz rajcica i paprike iz Turske.
Pocev od 14. prosinca djelomicno se zabranjuje uvoz rajcica i paprike iz Armenije

viktor
3 godine prije

Kod nas vazi ona narodna: ”Ku*r mi je, dvor mi je”. E, to je to, u svom dvoristu, radim sta hocu.

ad astra
3 godine prije

Rusija je ozbiljna država i oni kontroliraju kvalitetu robe koju uvoze. Koliko se sijećam i Srbija je imala problem s izvozom jabuka u Rusiju. Mislim da je bilo i nekih drugih ograničenja jer je Srbija isticala kako je zagađena osiromašenim uranom za vrijeme NATO bombardiranja. I sam sam prestao kupovati srpske proizvode zbog toga.

Max
3 godine prije

Možda zbog Gorskog Karabaha.

Zvrk
3 godine prije

Ima to skrivenu političku poruku. Priča o štetnim bakterijama je više pro forme.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI