fbpx

Rusija zabranjuje uvoz rajčice i jabuka iz Azerbajdžana

Azerbajdzan-zabrana uvoza rajcice i jabuka

Ruski poljoprivredni nadzornik ograničio je uvoz rajčice i jabuka iz Azerbajdžana, nakon što su u proizvodima pronađeni nametnici. Embargo stupa na snagu 10. prosinca.

Ruski Rosselkhoznadzor (Savezna služba za veterinarski i fito-sanitarni nadzor) izjavio je u srijedu da je više puta upozorio azerbajdžanske izvoznike na sve veći broj “nedopuštenih predmeta” koji su primijećeni u zalihama voća i povrća.

Nadzornik je ranije izjavio da se broj takvih slučajeva naglo povećao u 2020., u odnosu na godinu prije. Pronađeni su štetnici poput graptolitamolesta, moljca koji uglavnom oštećuje voće s košticama i uzrokuje značajne ekonomske gubitke. No otkriven je i jedan od najvećih nametnika koji je prisutan na rajčici na Sredozemlju i drugim toplim dijelovima Europe, odnosno tuta absoluta. Nametnici su otkriveni u pošiljkama jabuka i rajčice, koje su pristigle iz Azerbajdžana.

Rosselkhoznadzor je izjavio da je od 22. listopada zabilježio 17 takvih slučajeva.

Azerbajdžan je jedan od najvećih dobavljača rajčice za Rusiju, s uvozom u vrijednosti od gotovo 190 milijuna američkih dolara i otprilike trećinom od sveukupnih dolaznih pošiljaka voća koje su u Rusiju pristigle prošle godine.

Baku je iznenađen moskovskom zabranom, izvijestila je RIA Novosti, pozivajući se na osobu koja je upoznata s tim pitanjem. Gotovo 90 posto azerbajdžanskih izvoznih prihoda dolazi od prodaje naftnih derivata, s time da je izvoz rajčice vodeći izvozni proizvod, koji nije nafta i plin, a da je izvezen iz kaspijske države. Prema azerbajdžanskim carinskim podacima, od siječnja do listopada stranim je kupcima otpremljeno više od 160.000 tona rajčice, u vrijednosti od više od 173 milijuna dolara.

Azerbajdžan nije bio jedina zemlja koja je ovog mjeseca bila predmet ruskog zamrzavanja uvoza. Rosselkhoznadzor također je izrazio zabrinutost zbog sigurnosti uvoza turske rajčice, no turska je strana izbjegla opću zabranu, odnosno samo su dvije provincije suočene su s privremenim ograničenjima od petka. Moskva je u srijedu uvela slična ograničenja za rajčice i paprike iz provincije u Uzbekistanu, kao i za armensku regiju koja se graniči s Turskom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
14 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Željko
Gost
Željko
4 mjeseci prije

UPDATE:
Pocev od 11. prosinca djelomicno se zabranjuje uvoz rajcica i paprike iz Turske.
Pocev od 14. prosinca djelomicno se zabranjuje uvoz rajcica i paprike iz Armenije

viktor
Gost
viktor
4 mjeseci prije

Kod nas vazi ona narodna: ”Ku*r mi je, dvor mi je”. E, to je to, u svom dvoristu, radim sta hocu.

Jomla
Gost
Jomla
4 mjeseci prije
Reply to  viktor

Ku*r?
Ne kontam…

Maaja
Gost
Maaja
4 mjeseci prije
Reply to  Jomla

……evo lakšeee
Ivica razgovara s djedom:Djeedeee, daj 500 kuna da ne bi baka saznala da si na facebooku napisao da si udovac .
:::::::::::::::
Kad kažem da sam bila lijepa, to je prošlo vrijeme, a kada kažem da sam lijepa, to je – Ivice?’ To je šala učiteljice !

Maaja
Gost
Maaja
4 mjeseci prije
Reply to  viktor

Perica pita tatu: – Tata, šta je to politika? Otac pokušava da mu objasni: Vidiš sine, na primer, ja zarađujem i donosim novac kući, znači ja sam kapitalizam. Tvoja majka raspolaže sa tim novcem, znači ona je vlada. Nama je važno da tebi bude dobro, znači, ti si narod. Naša kućna pomoćnica je, prema tome, radnička klasa, a tvoj mali braca, koji je još u pelenama, on je budućnost. Da li si sad shvatio? Perica slegnu ramenima i odgovori da će preko noći pokušati da razume šta mu je otac objasnio i ode da spava. U sred noći mali brat… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
4 mjeseci prije

Rusija je ozbiljna država i oni kontroliraju kvalitetu robe koju uvoze. Koliko se sijećam i Srbija je imala problem s izvozom jabuka u Rusiju. Mislim da je bilo i nekih drugih ograničenja jer je Srbija isticala kako je zagađena osiromašenim uranom za vrijeme NATO bombardiranja. I sam sam prestao kupovati srpske proizvode zbog toga.

Ožujsko light
Gost
Ožujsko light
4 mjeseci prije
Reply to  ad astra

Nije samo Srbija zagađena osiromašenim uranom nego cijela ex yu. Misliš da ti je osiromašeni uran stao na granici ko kamioni? Prije par godina su italijanski novinari na RAI napravili neko istraživanje, jer je nenormalno puno italijanskih vojnika na kosovu oboljevalo za razne oblike raka. Došli su do zaključka da je sve u radiusu 1000 kilometara od kosova kontaminirano uranom. Moglo bi se logično malo baciti na tu temu ako več nije.

ad astra
Gost
ad astra
4 mjeseci prije
Reply to  Ožujsko light

Ožujsko light, da možda si u pravu što se tiče zagađenosti. Ali zagađenost razmjerno opada udaljenosti. To samo potvrđuje moje razmišljanje da treba biti vrlo oprezan čija se hrana kupuje. Pošto neki srpski političari problem osiromašenog urana ističu kao veliki problem za Srbiju ja jednostavno donosim zaključak ne hrani iz Srbije.

stevo
Gost
stevo
4 mjeseci prije
Reply to  Ožujsko light

ma daj 1.000km smiješan si pa onda bi od Černobila umrli svi okolo 5.000km i to odmah

Weteran
Gost
Weteran
4 mjeseci prije
Reply to  ad astra

“Đe se kupaš, i đe školjke skupljaš”
Više od polovine avio bombi sa osiromašenim Uranijumom, namenjene ciljevima u Srbiji, nije bačeno. Iz raznih razloga: meteo uslovi, nejasan cilj, tehnički problem,…..
Avioni u povratku ne mogu da slete sa tim teretom, i oslobadjaju se bombi.
Prosto i bezbedno: otkače bombe, u Jadran!
Nagradno pitanje:
U čiji deo Jadrana su bombarderi ispuštali neupotrebljene bombe sa osiromašenim Uranijumom?

Zoran
Gost
Zoran
4 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Ne postoje bombe s osiromašenim uranijem. To je protuoklopno streljivo kojima se uništavaju tenkovi i fortificirani položaji. Nalaze se u oklopnim postrojbama kao tenkovska potkalibarna zrna a iz zraka se ispaljuju iz teških helikopterskih i avionskih topova/strojnica kalibra 20-30 mi. Primjer je zrakoplov A10 “Watrhog” koji ove prijetile ispaljuje iz teške rotirajuće strojnice “Vulcan”.
Kao takvi, ti projektili se ne odbacuju iz zrakoplova.

ad astra
Gost
ad astra
4 mjeseci prije
Reply to  Zoran

Zoran, odličan komentar.

Max
Member
Famed Member
Max
4 mjeseci prije

Možda zbog Gorskog Karabaha.

Zvrk
Gost
Zvrk
4 mjeseci prije

Ima to skrivenu političku poruku. Priča o štetnim bakterijama je više pro forme.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik