Ruski bankar poziva na ukidanje zapadnih sustava plaćanja poput SWIFT-a

Rusija izbacena iz SWIFTa
8 komentara

Glavni izvršni direktor druge po veličini ruske banke istaknuo je nužnost odlaska od zapadnih sustava plaćanja poput SWIFT-a, navodeći da je to ključno za Rusiju i njezine trgovinske partnere.

Obraćajući se na konferenciji Data Fusion 2024 u četvrtak, 18. travnja, Andrey Kostin, izvršni direktor treće najveće ruske banke VTB, založio se za napredak digitalnih financijskih namire unutar Rusije i njezinih savezničkih zemalja, te odmak od platformi za transakcije pod kontrolom Zapada poput SWIFT-a. Tvrdio je da bi takav potez umanjio dominaciju dolara i omogućio punu suverenost u financijskom sektoru.

Kostin je ustvrdio: “Moramo u potpunosti eliminirati SWIFT iz naših nagodbi i angažirati naše partnere u ovom nastojanju.”

Istaknuo je značajne napore koje Središnja banka Ruske Federacije poduzima za postizanje ovog cilja. VTB je trenutačno uključen u pilot projekt čiji je cilj integracija digitalne verzije valute zemlje, digitalne rublje, u širu upotrebu, uključujući i prekogranične transakcije.

Priznajući nastojanja središnje banke da ojača rublju tijekom proteklog desetljeća, Kostin je pohvalio uspostavu učinkovitog sustava za smanjenje ovisnosti o uvoznim komponentama u financijskom sektoru.

“Dok su se mnogi u proizvodnom sektoru oslanjali na strane komponente, Banka Rusije ustrajno je težila stvaranju neovisnog sustava”, primijetio je, navodeći primjere kao što su kartica Mir, sustav bržeg plaćanja SBP i infrastruktura burze u zemlji.

Kostin je nedavno otkrio da je posljednja runda sankcija koju su predvodile Sjedinjene Države prisilila banke u nekoliko “prijateljskih” zemalja – uključujući Armeniju, Kirgistan i Kazahstan – da prekinu transakcije s Rusijom i prestanu prihvaćati ruske Mir kartice.

Rusija razvija bliže veze s Kinom kako bi poduprla gospodarstvo

Suočena s međunarodnim sankcijama prije dvije godine, Rusija se zalagala za eskalaciju korištenja renminbija i bliže veze s kineskim međunarodnim platnim sustavom.

Od aneksije Krima 2014. i nedavne invazije na Ukrajinu, Rusija se suočila s ozbiljnim sankcijama SAD-a, Europske unije i drugih zapadnih zemalja.

Krug sankcija uključuje kontrolu izvoza, izravne kazne vojnim i političkim subjektima i financijska ograničenja usmjerena na velike ruske banke poput Sberbanke i VTB banke.

Opseg ovih sankcija premašuje prethodna očekivanja, signalizirajući da je pred Rusijom izazovan put. Jedna od tih ranih sankcija uključivala je potez EU-a da sedam velikih ruskih banaka – uključujući VTB – zabrani pristup SWIFT mreži.

U to su se vrijeme sve te ruske banke uvelike oslanjale na SWIFT zbog njegove uloge ključnog sustava za razmjenu poruka za međunarodna plaćanja. Isključenje iz nje ozbiljno je ugrozilo sposobnost Rusije da učinkovito obavlja prekogranične transakcije.

Unatoč tim izazovima, Rusija je bila proaktivna u traženju alternativa SWIFT-u. Te alternative uključuju uspostavu SPFS-a ili Sustava za prijenos financijskih poruka, regionalne alternative SWIFT-u.

Međutim, sam SPFS ne može pružiti sveobuhvatno rješenje. Prepoznajući to ograničenje, Rusija je istražila integraciju s kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sustavom (CIPS), koji je 2021. obradio bilijune dolara u transakcijama.

Iako obećava, CIPS se još uvijek oslanja na SWIFT za međunarodne transakcije, a ograničena međunarodna uporaba renminbija predstavlja dodatne prepreke.

Iako je kinesko-ruska trgovina porasla posljednjih godina, a Kina je postala najveći trgovinski partner Rusije, uloga renminbija ostaje relativno skromna. Iako je trgovina temeljena na renminbiju porasla, još uvijek predstavlja djelić ukupne trgovine, a izazovi konvertibilnosti renminbija i dalje postoje.

Ruske rezerve u renminbiju i bilateralni ugovori o razmjeni s Kinom nude određeni jastuk, ali njihov je kapacitet da podupru međunarodnu trgovinu ograničen.

rusijaSWIFTVTB
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
28 dana prije

Први пут у историји рубља је заузела место главне валуте у спољнотрговинским плаћањима домаћих компанија, показују подаци Централне банке.

Учешће националне валуте у извозним трансакцијама повећано је на 41,6%, ау плаћању увоза – на рекордних 38,1%.

Oko 40% uvoza i izvoza je u rubljama. Kad predju 50% mogu reci da su potpuno suverena zemlja.

abc
28 dana prije

Rusija stvara usporedni platni sustav. Kandidata je sve više. Svi žele raskinuti verze sa dolarom i eurom. Zapadna pljačka Rusije i zapadno kršenje svih mogučih međunarodnih sporazuma jim je jaka opomena.

tihobl
28 dana prije

Оландска острва Финске нису ушла у НАТО
Регион, који има своје држављанство, заставу, парламент и владу, одбија било какво учешће у НАТО-у у који су ушли Финци.

Noname
28 dana prije

Rusija je ovog tjedna objavila da je gotovo u potpunosti napustila dolar u bilateralnoj trgovini s Kinom, ponovno pokazujući želju obiju zemalja da smanje svoju ovisnost o međunarodnom gospodarskom sustavu pod vodstvom SAD-a, piše Responsible Statecraft.
Kako publikacija naglašava, dedolarizacija ne samo da omogućuje Rusiji i Kini da smanje potrebu oslanjanja na svjetsku valutu na koju Zapad ima golem utjecaj, nego također daje Moskvi priliku da izbjegne brojne sankcije koje joj onemogućuju izgradnju poslovnih odnosa u međunarodnim okvirima. tržište.
Iste te sankcije, međutim, postale su jedan od čimbenika zbog kojih trgovinski promet između Rusije i Kine raste golemom brzinom od 2022. godine. Tako je do ove godine iznosio 240 milijardi dolara, povećavši se za 26% u prethodnih 12 mjeseci.

Max
28 dana prije

Logično.

Perotunguz
26 dana prije

Zlato je novac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI