fbpx

SAD će nastaviti lansiranje špijunskih satelita sa Novog Zelanda 2021. godine

SAD lansiranje satelita sa Novog Zelanda

Američka Nacionalna izviđačka kancelarija(NRO) dogovorila se s Rocket Lab za dva uzastopna lansiranja sa Novog Zelanda 2021. godine, objavila je kompanija 18. juna. Objava slijedi završetak druge uspješne misije Rocket Lab-a za agenciju početkom ovog mjeseca.

Predviđene misije za proljeće 2021. godine, će se odvijati na raketama Electron sa dvije odvojene lansirne table u kompleksu Rocket Lab-a na Novom Zelandu. Prema riječima kompanije, ovo im omogućava da otpočnu misije u roku od nekoliko nedelja jednu od druge, pružajući mogućnost bržeg reagovanja.

“S obzirom na prijetnju svemirskim mogućnostima koju predstavljaju potencijalni protivnici, jednostavno ne možemo čekati sa izlaskom u orbitu”, rekao je Lars Hoffman, stariji potpredsjednik kompanije Rocket Lab, svjetskog servisa za lansiranje. „Sa Electron lansirnim vozilima u pripravnosti za brzo pozivanje i tri table za lansiranje sposobnim da podrže do 130 misija lansiranja godišnje, spremni smo da odgovorimo na bezbjednosne potrebe nacionalne zajednice svaki put brzo i precizno. Radujemo se što ćemo još jednom sarađivati sa posvećenim timom NRO-a na ovim važnim misijama. “

Od završetka svoje prve komercijalne misije u 2018. godini, američka kompanija izabrana je da pošalje nekoliko američkih tereta u orbitu iz svog lansirnog kompleksa na Novom Zelandu. Rocket Lab omogućava lansiranja za NASA, Agenciju za napredne istraživačke projekte u odbrani, Vazduhoplovstvo i, počev od 2020. NRO.

Prva misija kompanije za NRO – agenciju zaduženu za nabavku i održavanje američke flote špijunskih satelita – obavljena je u januaru. Iako je planirana za mart 2020. godine, druga misija Rocket Lab-a za NRO odgođena je zbog COVID-19 ograničenja na Novom Zelandu, ali 13. juna kompanija je uspjela da dostavi još tri NRO korisna tereta u orbitu.

„Izuzetno smo uzbuđeni što ćemo sa Novog Zelanda imati još jedno uspješno lansiranje u partnerstvu sa Rocket Lab,“ rekao je pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva Chad Davis, direktor NRO-ove kancelarije za svemirske rakete, nakon lansiranja u junu.

„Uzbuđeni smo zbog naše kontinuirane saradnje sa Rocket Lab i Novozelandskom svemirskom agencijom, i zahvaljujemo svima u lansirnom timu na njihovoj posvećenosti i podršci učinivši RASR-2 uspješnom misijom zajedničke vožnje“, dodao je, koristeći akronim za korišteno vozilo „brze nabavke malim raketama“.

Kao i prve dvije misije Rocket Lab, i naredne misije će biti obavljene putem RASR-a. Januarsko lansiranje Rocket Lab-a bila je prva misija obavljena ovim mehanizmom, koji je NRO usvojio 2018. godine kako bi iskoristio sve veće komercijalno tržište malog lansiranja.

„Održavanje elastične svemirske arhitekture i mogućnost razmještanja imovine tačno kada i gdje je potrebna su od najvećeg značaja za nacionalnu bezbjednost SAD u ovim dinamičnim vremenima“, rekao je Peter Beck, osnivač i izvršni direktor Rocket Lab-a. „Ponosni smo što nastavljamo da omogućavamo taj fleksibilan i brz pristup svemiru i još jednom isporučujemo provjereno rješenje lansiranja za NRO i naciju.“

2
Ostavite komentar

avatar
10000
 
2 Grupirani komentari
0 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
2 Komentatori
MalivzEmiliano Zapata Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Njihov je citav svijet! Nema komadica zemlje gdje nisu polozili sapu….

Malivz
Gost
Malivz

Eto mi ćemo vas špijunirati i što nam možete….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik