Solana Nin – dar mora za zdravlje

0
0

U Solani Nin sol ne proizvodi stroj. Sol ne proizvodi ni čovjek. Sol proizvode sunce, more i vjetar. Ljudska je ruka bere samo s ljubavlju. I to već generacijama tako.

Ninska je sol ekološka, ljekovita i biodinamička jer osim ljudske ruke u proizvodnji ninske soli sudjeluju: raznovrsni biljni i životinjski svijet, obilje plaža te ljekovito blato. U toj solani sol se proizvodi s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s prirodom već 1500 godina. Generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita. Ninski je „cvijet soli“ ekološka sol, brana ljudskom rukom, potpuno prirodna. Povoljna je za svakodnevnu upotrebu u nutritivnom i zdravstvenom smislu.

Još i rimski carevi uživali su u punoći i bogatstvu okusa ninske soli. Posjetitelji svakodnevno uranjaju u priču o soli kroz tisućljetnu tradiciju Solane Nin, ljudsku ruku, sunce, Jadransko more, vjetar i biljni i životinjski svijet.

Prirodne soli čine kamena i morska sol. Kamena se dobiva iz rudnika soli, a morska sol iz mora. Većina solana proizvodi sol tako što je u proizvodnim pogonima industrijski prerađuje i tretira. Solana Nin to ne radi. Ona skuplja sol na otvorenim poljima soli na način da se u proljeće pune bazeni morskom vodom. Tijekom kasnog proljeća i ljeta voda isparava, a na dnu ostaje morska sol koja se u jesen ručno “bere”. Ninska je morska sol izvorna, neprerađena i kao takva bogata prirodnim mineralima.

Prosječna proizvodnja morske soli u posljednjih 10 godina u Solani Nin je 3200 tona . Proizvodnji morske soli pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice “suha” juga, maestral i lagana bura. Sezona “žetve” traje u prosjeku 63 dana tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni.

morska solNinsolana NIN
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI