Danas 23. januara, svečana dodjela NIN-ove nagrade Ivani Dimić u Beogradu

Ivana Dimić - Arzamas - NINova nagrada 2017.
0
0

U jugoslovenskoj kinoteci, sa početkom u 17 sati,  bit će upriličeno  svečano obilježavanje 82. godine postojanja beogradskog nedjeljika NIN. Ovaj kulturni događaj  pratit će i ceremonija dodjele NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2016. godini, ugledno književno  priznanje koje se dodjeljuje u kontinuitetu od 1954. godine.

63. NIN-ova nagrada kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, dodijeljena je Ivani Dimić za roman “Arzamas“, izdavačke kuće “Laguna”. U finalnom krugu za NIN-ovu nagradu uz autoricu Ivanu Diminić bili su i autori Vladan Matijević sa romanom “Susret pod neobičnim okolnostima”, Vladimir Tabašević sa naslovom “Pa kao” i Vladislav Bajac sa romanom “Hronika sumnje”.

Autorica Ivana Dimić, dramaturginja i dramska spisateljica piše već petu deceniju, ali tokom dugogodišnje dramaturške karijere u beogradskim pozorištima, kao pisac nije bila naročito eksponirana u javnosti. Nagrađeni roman je šesto objavljeno djelo ove autorice koja svoje književno stvaralaštvo i angažman veže prvenstveno za teatarski rad.

Roman tematizuje jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija, odnos majke i kćerke, a prema autoričinim riječima, tema je pronašla nju, s obzirom da je sama punih devet godina njegovala dementnu majku, a proteklih sedam godina je svoju ”neveselu realnost transportovala u obilje dramskog dijaloga, a potom u ovaj žanrovski neuhvatljiv roman.

Ivana Diminić objasnila je i Arzamas, kao toponim, mjesto u Rusiji, koje je Staljin pretvorio u grad naučnika koji aktivno rade na pravljenju atomske bombe. ”Sreća i smrt, eto to je arzamaski užas”, citat je iz teorijske knjige Šklovskog o Tolstojevoj ”Energiji zablude”. Tako i roman Arzamas, priča o ljubavi, bolesti i smrti je svojevrstan arzamaski užas u kojem se nalazi glavna junakinja romana čija majka tone u demenciju.

Ivana Diminić je tek peta žena čiji je roman nagrađen prestižnim NIN-ovim priznanjem za 82 godine postojanja najstarijeg nedeljnika na Balkanu – nakon Dubravke Ugrešić za ”Forsiranje romana rijeke” (1988.), Svetlane Velmar- Janković za ”Bezdno”( 1995.), Grozdane Olujić za ” Glasove u vetru”( 2009.) i Gordane Ćirjanić i romana ”Sve što oduvek želiš”( 2010.).

ArzamasIvana DimićNinNinova nagrada 2017.Vladan MatijevićVladimir TabaševićVladislav Bajac
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI