Svaka treća banka u svijetu je osuđena na smrt – europske su najgore i nastradat će prve

Banke propadaju
16 komentara

Usporavanje globalne ekonomije posebno utječe na bankarski sektor. Trećina banaka možda neće moći izdržati sljedeću krizu, navodi se u izvještaju njujorške konzultantske firme McKinsey, koja je proučavala tisuću banaka širom svijeta.

Deset godina nakon financijske krize 2009. više od trećine banaka bi moglo prestati poslovati, navodi se u izvješću njujorške konzultantske tvrtke McKinsey. Radi se o već poznatim bankama koje se uglavnom nalaze u zapadnoj Europi i Aziji, koje se nisu razvijale.

Njihova slaba točka leži u njihovoj aktivnosti. Te banke ostvaruju prosječnu profitabilnost od samo 1,6%, dok najbolje rade deset puta bolje. Na dohotke bankarskih institucija utječu posebno niske ili čak negativne stope. Neke se pokušavaju izboriti multipliciranjem zajmova. Ova bi se strategija mogla pokazati katastrofalnom ako se aktivnost ne vrati. Neplaćeni zajmovi tada mogu ugroziti opstanak banaka.

U izvještaju se ne navodi da su banke zaražene lošim derivatima o kojima smo već pisali, a koji su im servirale američke banke kao što je J. P. Morgan. Od 2009. do danas, sve europske banke bilježe višestruki pad na burzama. Tehički su sve u bankrotu, samo ih još spašava mjesečno ubrizgavanja novca od strane Europske središnje banke.

Uzmemo li u obzir negativne kamate koje im onemogućavaju prihode od državnih obveznica i davanja kredite, stvar je kristalno jasna. Kriza se je blizu i samo je pitanje kada će sudac dati signal za novu katastrofu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
4 godine prije

Prije jedno 5-6 godina u neobaveznom druzenju i caskanju sa jednim starijim covjekom koji je otisao u penziju radeci kao bankar jedne jace strane banke (nije bio salteras, mnogo jace), rekao je sljedece – “da ja imam koji milion eura ustedjevine, radije bi ih u crnu zemlju zakopao nego drzao u nilo kojoj banci svijeta”. Zna covjek a znam to i ja, ali je ogroman broj onih koji to ne znaju – slamarica zakon.

Moreno
4 godine prije

Malo koja banka nije insolventna odnosno vrijednost kolaterala im nemože dostić vrijednost u valutama u kojima su ti kolaterali nominirani. Ako bila kakva kriza krene kolateralima će još više padat vrijednost . . . mi nemožemo znat razvoj situacije jer neznamo oće li centralne banke reducirat likvidnost u financijskome sistemu ili će dat gasa i proizvodit valute do besvijesti.
Prvo znači padanje banaka po domino efektu, a drugo znači kaos hyperinflacije. Ono šta znamo je to da smo potrošili novce koje nemamo i koje ni teoretski nemožemo vratit.

iodsfiuaefveiwfvwdvswdv
4 godine prije

Spasit će banke time što će ukinuti gotovinu i inventirati elektronski novac a dugove će obrisati decimalama.

Ivo
4 godine prije

U liberalnom sustavu banke ne propadaju, već se saniraju. Našim novcem, naravno. Tko misli da nije tako, nek se obrati soa aleriku za kratko predavanje.

samo tako
4 godine prije

I ako propadne 1/3 banaka, 2/3 ostaju. I ništa se neče promijeniti u globalu

FATIH
4 godine prije

DAO BOG DA SVE PROPANU.
TO SU SVE INSTRUMENTI HAZARA I SOTONE DA OVLADAJU LJUDSKOM CIVILIZACIJOM.

dean
4 godine prije

sve su banke zakreditirane i u minusu. one jednostavno tako djeluju. prestale su biti klasičnim bankama i postale se financijskim špekulantima. ali da američke banke pričaju o insolventnosti svjetskih, evropskih, afričkih … nakon što ih je država 2008 spasila od bankrota je tragikomično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.