fbpx

Svaka treća banka u svijetu je osuđena na smrt – europske su najgore i nastradat će prve

Banke propadaju

Usporavanje globalne ekonomije posebno utječe na bankarski sektor. Trećina banaka možda neće moći izdržati sljedeću krizu, navodi se u izvještaju njujorške konzultantske firme McKinsey, koja je proučavala tisuću banaka širom svijeta.

Deset godina nakon financijske krize 2009. više od trećine banaka bi moglo prestati poslovati, navodi se u izvješću njujorške konzultantske tvrtke McKinsey. Radi se o već poznatim bankama koje se uglavnom nalaze u zapadnoj Europi i Aziji, koje se nisu razvijale.

Njihova slaba točka leži u njihovoj aktivnosti. Te banke ostvaruju prosječnu profitabilnost od samo 1,6%, dok najbolje rade deset puta bolje. Na dohotke bankarskih institucija utječu posebno niske ili čak negativne stope. Neke se pokušavaju izboriti multipliciranjem zajmova. Ova bi se strategija mogla pokazati katastrofalnom ako se aktivnost ne vrati. Neplaćeni zajmovi tada mogu ugroziti opstanak banaka.

U izvještaju se ne navodi da su banke zaražene lošim derivatima o kojima smo već pisali, a koji su im servirale američke banke kao što je J. P. Morgan. Od 2009. do danas, sve europske banke bilježe višestruki pad na burzama. Tehički su sve u bankrotu, samo ih još spašava mjesečno ubrizgavanja novca od strane Europske središnje banke.

Uzmemo li u obzir negativne kamate koje im onemogućavaju prihode od državnih obveznica i davanja kredite, stvar je kristalno jasna. Kriza se je blizu i samo je pitanje kada će sudac dati signal za novu katastrofu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
mars
Gost
mars
11 mjeseci prije

Prije jedno 5-6 godina u neobaveznom druzenju i caskanju sa jednim starijim covjekom koji je otisao u penziju radeci kao bankar jedne jace strane banke (nije bio salteras, mnogo jace), rekao je sljedece – “da ja imam koji milion eura ustedjevine, radije bi ih u crnu zemlju zakopao nego drzao u nilo kojoj banci svijeta”. Zna covjek a znam to i ja, ali je ogroman broj onih koji to ne znaju – slamarica zakon.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

mars Slamarica je bolja od banke, ali na žalost nije zakon jer mi neznamo oće li ti novci u slamarici past na vrijednost karte i tinte sa kojom je ta karta oštampana . . . ti novci iz slamarice mogu dobro poslužit u trenutku kad banke zatvore svoja vrata, a internetski pristup računu banke bude onemogućen . . . jedini zakon je zakon diverzifikacije odnosno nemat dug, imat svoj krov nad glavom, osiguran pristup određenoj količini hrane, vode i energije . . . i nešto plemenitih metala . . .

mars
Gost
mars
11 mjeseci prije

@ Moreno – znam to, u pravu si. Da budem precizniji ovo o slamarici vrijedi kada je krah manje-vise lokalnog a ne globalnog karaktera. Kada je lokalnog, novac iz slamarice zadrzava svoju vrijednost i naci ce i put i nacin da sluzi svojoj svrsi tamo gdje kraha nije bilo. A ako je globalnog, sveopsteg, slazem se da je onda i slamarica, kao i banka, mrtvacki kovceg za neciju ustedjevinu. Ako nista, slamarica je garantovana zastita makar u jednom od ta dva slucaja, dok banka to nije ni u jednom.

Dayal
Gost
Dayal
11 mjeseci prije

Ko ima viska novca, neka kupuje poljoprivredno zemljiste. Sto veci komad, to bolje. Zemlja daje prvu i pravu dodatnu vrijednost. Sve drugo su samo spekulacije. A ljudima se puni glava da se od zemlje ne moze ziviti! Pogotovo na balkanu. Koje nebuloze.

Poanta je da se ljude mora odvojiti od zemlje da bi ih se moglo kontrolirati. Tako da svi glumci propovijedaju da se od zemlje ne moze ziviti i da je takav zivot tezak… i druga stvar je da se mora unistiti prirodno domace trziste sa namjernim uvozom i to bas kad budu spremni domaci proizvodi za prodaju. Jedno i drugo je iluzija, znam iz osobnog iskustva. I sve se moze proizvesti bez kemijskih pesticida i gnojiva. Sve se moze proizvesti ekoloski (organic) i prinosi po povrsini ne moraju biti manji. U biti jedinu prednost koju Hrvatska ima je neiskoristena i recimo nezagadjena zemlja i nesto turizam. Jedini problem je mafija na vlasti koja namjerno destabilizirava trziste sa trgovackim lancima (koji se nisu “slucajno” dogodili).

Željko
Gost
Željko
11 mjeseci prije

@Dayal Da vidite tek koliko je zemlje napuštene i zapuštene u Bosni, cijela bosanska Posavina, tuzlanski kraj, Birač, Nišići, Romanija, etc. samo od prirodnih ljepota općine Foča, za mene najljepše u ovom dijelu Europe, cijela BiH sa oba entiteta i Brčko distriktom bi mogla lijepo živjeti!

alterego
Gost
alterego
11 mjeseci prije

razlog???

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Malo koja banka nije insolventna odnosno vrijednost kolaterala im nemože dostić vrijednost u valutama u kojima su ti kolaterali nominirani. Ako bila kakva kriza krene kolateralima će još više padat vrijednost . . . mi nemožemo znat razvoj situacije jer neznamo oće li centralne banke reducirat likvidnost u financijskome sistemu ili će dat gasa i proizvodit valute do besvijesti.
Prvo znači padanje banaka po domino efektu, a drugo znači kaos hyperinflacije. Ono šta znamo je to da smo potrošili novce koje nemamo i koje ni teoretski nemožemo vratit.

dean
Gost
dean
11 mjeseci prije

“.. potrošili novce koji nemamo i koje ni teoretski ne možemo vratit” ali ti novci nikad nisu ni postojali. štampani novac je samo jpg fotografija ili print nepostojeće digitalne sadržine. rupe ustvari

iodsfiuaefveiwfvwdvswdv
Gost
iodsfiuaefveiwfvwdvswdv
11 mjeseci prije

Spasit će banke time što će ukinuti gotovinu i inventirati elektronski novac a dugove će obrisati decimalama.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

iodsfiuaefveiwfvwdvswdv Tu ima više problema . . . u slučaju kolapsa gotovina mora već bit ukinuta, i točno je kako je to namjera vladara, ali teško da će u tome uspit. Nadalje svaki dug je nečija imovina, kako onih bogatih, tako i onih siromašnih koji ništa osim mirovine nemaju. Decimiranje dugova znači i decimiranje svih fondova pa i onih mirovinskih . . . a to znači kako će masa perune, kuke i motike okrenit prema vladarima . . .

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

U liberalnom sustavu banke ne propadaju, već se saniraju. Našim novcem, naravno. Tko misli da nije tako, nek se obrati soa aleriku za kratko predavanje.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

I ako propadne 1/3 banaka, 2/3 ostaju. I ništa se neče promijeniti u globalu

FATIH
Gost
FATIH
11 mjeseci prije

DAO BOG DA SVE PROPANU.
TO SU SVE INSTRUMENTI HAZARA I SOTONE DA OVLADAJU LJUDSKOM CIVILIZACIJOM.

Njonjo
Gost
Njonjo
11 mjeseci prije

Zuto za zuto,
Prije drugog sv rata novac propade u dalmaciji su opstali
Oni koji su imali zuto zlato za zuti kukuruz

Bilo je slucajeva razmjene ,baril Slane ribe za kucu,znaci zlato I hrana
su zakon. Medutim bilo je slucajeva da su se za 2 jaja davao
Vjencani prsten.

Najbolje su prosli oni koji su imali neko znanje, kao doktori
Advokati, zanatlije itd.

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
11 mjeseci prije

Krivo najbolje su prošli oni što su bili lupeži i još k tome članovi KPJ po mogućnosti čin majora JNA. Takvima se nije smjelo odbit ništa. Drug kaže daj ima da daš ili ti slijedi etiketa kulak. Ode imetak dobiješ metak.

dean
Gost
dean
11 mjeseci prije

sve su banke zakreditirane i u minusu. one jednostavno tako djeluju. prestale su biti klasičnim bankama i postale se financijskim špekulantima. ali da američke banke pričaju o insolventnosti svjetskih, evropskih, afričkih … nakon što ih je država 2008 spasila od bankrota je tragikomično.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x