Ne računajte više na Njemačku, ona je ucjenjena s 30.000 milijardi eura preko Deutsche Banke

Angela Merkel - Deutsche Bank
138 komentara

Prije par dana smo izvjestili o 18 000 otkaza u Deutsche Bank. Brutalnost ove situacije nije popraćena u medijima, iako je bila slična onoj kada je propast Lehman Brothers poplavila sve medije. Tada smo svjedočili pakiranju kufera i odlasku tužnih bankara koji su ostali bez posla. Oni najkvalitetniji su već bili preuzeti od drugih banaka prije krize. Svi računaju da će ovu banku spasiti država, jer Deutsche Banka je previše velika da bi propala – tvrde stručnjaci. Najnoviji propisi, nakon krize iz 2008., ne omogućavaju državni “pojas za spašavanje”. Stanje je više nego alarmantno…

Da podsjetimo. Spašavanje banka 2009. je koštalo Europu 10% ukupnog BDP-a Europske unije. Zamislite da hrvatski porezni obveznici moraju platiti 30.000.000.000 kuna za spas svojih banaka? Jeste li svjesni koliko je to manje bolnica, škola, cesta, vrtića…, a sve u ime slobodnog tržišta koje traži štednju u situaciji kada ovršeni građani više nemaju što jesti.

Što se dešava s Deutsche Bank nitko ne govori, iako se iz izvješća jasno vidi razlog nove krize koja slijedi. Deutsche Bank je najavila odustajanje od trgovine financijskim derivatima. Posebno američkim, koje još posjeduje u velikoj količini. Govorimo o financijskom derivatu CDS (Credit Default Swap) kojeg je Deutsche Bank na savjet savjetnika banke J. P. Morgana masovno pokupovala i dovela se u nezgodnu situaciju. CDS je izmislila Blythe Masters dok je još radila za J. P. Morgan 1994. godina.

Što je Credit Default Swap?

Pokušat ćemo vam objasniti na jedan vrlo jednostavan način, razumljiv svima, što je CDS, a nakon čega ćete odmah razumjeti krizu iz 2008. godine.

Većina nas je već dizala kredite za kupovinu svoje nekretnine ili automobila. Banke su, osim kamata na glavnicu, često zahtijevale i uzimanje osiguranja u slučaju da ne možemo vratiti kredit.

Svakoga mjeseca smo plaćali dio glavnice, kamate i ovo osiguranje. Osiguranje je štitilo banku u slučaju da kredit ne možemo vratiti, čime je banka sav rizik prebacivala na financijsku instituciju koja je nudila osiguranje. Upravo ovo prebacivanje rizika se zove SWAP (Zamjena ili prebacivanje). Osiguranja su već unaprijed procijenila rizike o kojima ovisi cijena njihovog jamstva.

CDS se može koristiti za privatne kredite, financiranje poduzeća, kupovinu državnih obveznica ili bilo koji drugi financijski proizvod. Visina osiguranja ovisi o visini rizika. Osiguravajuće kuće su svakog mjeseca ili tromjesečno uzimale dio kolača banke za jamstvo koje su nudile. Jamstvo im je stvaralo prihod i profit.

Pošto osiguravajuće kuće nisu financijski imbecili, putem burze su ponudile tržištu ove financijske derivate. Kao što je banka prepustila jedan dio svog profita, tako su i osiguranja prepustila dio svog i ponudila CDS na burzi.

Što je CDS ili Credit Default Swap
Što je CDS ili Credit Default Swap

Prebacivanje duga iz SAD-a u Njemačku

Upravo je Deutsche Bank prepuna ovih financijskih derivata putem kojih je preuzela rizike iz Sjedinjenih Američkih Država. U slučaju da banka ne može naplatiti svoje kredite od dužnika, ona će se obratiti osiguranju, a ono je ugovore “upakiralo” i prodalo Njemačkoj banci koja jamči.

Jeste li shvatili manipulaciju? Njemački radnik će platiti sve što ne mogu platiti američki dužnici, jer je sav rizik putem CDS-a prebačen u Njemačku.

Nova kriza će sve ogoliti u slučaju da se počnu pojavljivati zahtjevi za odštetu (vraćanje nominalne vrijednosti) koje mora platiti Deutsche Banka. Sada vam je jasno, kako je Amerika uništila Njemačku i zašto Njemačka pomno sluša sve što dolazi iz Amerike.

Prije nego pročitate donji paragraf, iskreno vas molimo da sjednete na stolicu, jer ono što ćete pročitati, doista stvara strah.

Čitajući financijska izvješća Deutsche Banke i slušajući financijske eksperte, jasno se vidi da je banaka i danas prepuna CDS-ova koji pokrivaju nominalnu vrijednost od čak 30 000 000 000 000 dolara (trideset tisuća milijardi dolara). Što je skoro 30% više od ukupnog američkog duga.

Konsekvence su jasne. Ako ova banka propadne, sve banke propadaju. Deutsche Bank je postala politički problem i problem nacionalne sigurnosti.

U međuvremenu, Deutsche Banka je odlučila kreirati dvije banke. Jednu koja treba ostati “zdrava”, a drugu u koju će prebaciti sve toksične derivate i druge probleme. Podjelu je najavio direktor John Cryan.

Jesu li Nijemci doista toliko naivni da totalno ignoriraju da im neće pomoći nikakvo dijeljenje banke, kako bi se izbjegla kolosalna jamstva. Sjedinjene Američke Države nisu banana republika i točno znaju kako pravno stisnuti Njemačku u datom momentu.

Najjača svjetska banka je danas postala najveći svjetski i europski problem koja zasigurno umire u agoniji. Preuzimanje ove banke ne dolazi u obzir, jer ne postoji nitko tko će stati iza 30.000 milijardi mogućih nominalnih potraživanja.

Vrijeme pred nama nosi velike promijene koje će pogoditi sve nas koji živimo u Europskoj uniji. Zato, pamet u glavu, dalje od eura i gradimo svoje nacionalne države na zdravim temeljima, međusobnoj suradnji i interesima. Uvukuli nas u euro zonu, uvući će nas u krizu za koju nismo niti možemo biti odgovorni.

CDSCredit Default SwapDeutsche Bank
Pretplatiti se
Obavijesti o
138 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
4 godine prije

Utovariti jos 4 do 5 milijuna imigranata da im je li otplate sve to i problem rijesen. Nasi dragi banksteri ce se moci nastaviti igrati’

čitalac
4 godine prije

G. Jasak, niste li malo pretjerali sa iznosom od 30.000.000.000.000 – trideset tisuća milijardi?
Ja ne znam koliko imaju toga ali sam siguran da toliko ne. Pa, i 3.000.000.000.000 (tri tisuće milijardi) je ogromno obzirom na veličinu banke.
Pa nisu valjda Njemci takve budale da kupe toliki iznos tih papira, veći nego što ih imaju sve ostale države zajedno (Kina, Japan, Rusija….)
Pozanimt ću se koliko je doista toga.

Branko
4 godine prije

Amerikanci su uvalili dugove EU ( mi najavljujemo uvođenje eura. ) Predlažem jednostavan otpis svih podvaljenih dugova od strane američkih financijera.

Toni
4 godine prije

“Jeste li shvatili manipulaciju? Njemački radnik će platiti sve što ne mogu platiti američki dužnici, jer je sav rizik putem CDS prebačen u Njemačku.” – Manipulacija shvaćena, ali još uvijek ne saznadoh zašto bi eventualna obeštećenja plaćala njemačka država, ako znamo da je Dojče banka privatna institucija? Stečaj, pa kom opanci, kom obojci…

Baba
4 godine prije

Svaka čast za gornju fotomontažu Logično, vrlo prikladno!

Као што рекосте "логично"
4 godine prije

Ево имам ја једно најпростије решење. Нека Немачка формира неку банана банку која неће имати никакав капитал нити ће било коме било шта да плаћа. Па нек та банка откупи за 1 Евро све “свопове” и токсичне финансијске деривате од Дојче банке, и проблем решен 🙂 🙂

Bnhz
4 godine prije

Vrlo razumljivo napisano. Hvala

Siniša
4 godine prije

Bajer i Monsanto……isto odličan primjer, napalta liježe Bajeru za Monsantove kerefeke.

Сува логика
4 godine prije

Још нешто. Где су овде судови ? Банке са Вол стрита треба прогласити криминалним, забранити њихов рад и похапсити челнике због организованог проузроковања финансијског колапса.

John
4 godine prije

U otpuštanjima je upravo najviše onih koji rade sa tim problematičnim derivatima… možda ne planiraju više kupovati

palermo
4 godine prije

Ma nama nema spasa bila kuna li euro. Njemačka? Bit će kao i do sada – neće bankrotirati, a i dalje će biti američko pseto.

Brom
4 godine prije

“„Dojče banka“ je finansijski gigant sa preko sto hiljada zaposlenih i poslovanjem u više od sedamdeset država svijeta. Na našim prostorima, u svijetu bankarstva, ona je u statusu boga svemogućega. Narodna banka Srbije joj plaća za čuvanje državnih deviznih rezervi. Ona je i garant svih međubankarskih transakcija, usljed čega ubira proviziju čak i kada, preko banke, građanin plaća svoje mjesečne račune.” – ovo je tekst Momira Bulatovića za Sputnjik.
https://rs-lat.sputniknews.com/autori/201907101119814710-veliki-obracun-ko-e-biti-uzdrman–tramp-ili-dojce-banka-momir-/

Moreno
4 godine prije

DB ukupno ima 49 tisuća miljardi svih derivativa šta je više od tri BDP-a cile EU. DB je sa derivativima najizloženija TBTF banka na svitu, slijede je JP Morgan, Goldman Sachs . . . Vrijednost dionica sa oko 25 eura od prij 5 – 6 godin pala je do danas na oko 7 eura . . . i vrlo slično se događalo Lehman Brothersu prij kolapsa . . .

John Cryan je stari predsjednik uprave, novi je Christian Sewing.

Gordon Freeman
4 godine prije

Razuman bi sada čovjek postavio pitanje zašto takvu glupost čini Njemačka? Zašto na svoja leđa preuzima teret rizičnih kredita ( u tako velikoj količini )? Naravno, nisu samo krediti iz SAD-a među njima, ali to sad nije ni važno. Kredit je kredit. Zna se da je dobit u pitanju, ali rizik je bio ogroman. Neodogovorna avantura, koju će snosit svi koji su u euro zoni.

Splitexpress
4 godine prije

Svaka rit dođe na šekret?Kada su Nijemci rušili Grke,nizamisliti nesu mogli da će se brzo naći u istoj poziciji(ako ne i goroj,jer su brojevi veći)?

Mile
4 godine prije

U tekstu je sve lipo napisano samo jedna bitna stvar je izoztavljena; u nacionalnim državama sve ama baš sve banke su u vlasništvu stranih banaka o kojima u tekstu se piše!

tedi
4 godine prije

Njemacka je kolonija,jos od 45g.Prema tome i mi spadamo u tu koloniju,sve do granica Rusije ,padom berlinskog zida,kada je SSSR urusen iznutra.Samo sto to nama nitko nije objasnio,naravno sve su to bile igre sakrivene od naroda i kako da smo znali?
Zato UK izlazi da ne placa americke dugove.Ta igra je dugo planirana.MMF je njihov menader i izvrsioc naplate racuna,a Nato je EU policija,zato parlament EU nema veza sa evropskim narodima i njihovim drzavama,samo se izdaju dekreti.Izgleda dacemo morati menjati tabor nekim ratom.

Slučajno sam prolazio
4 godine prije

Dobro. I šta to znači za prosječnog stanovnika ovih prostora ? Kako bi se mogla ta kriza odraziti njega te na kredite koji su vezani za euro ? ( a BiH KM je vezan za Euro). Kako da se čovjek najbolje pripremi ?

čoban Đuro
4 godine prije

Zanima me samo koliko banaka koje rade sa našim novcem i plačama je u vlasničkim odnosima ili su sestre te Dojć banke.aljudi dižite Eure ako ih imate ja ne vjerujem u trezoore i sigurnostbanaka ,a ni u te slike na papiru ,rađe za ono malo što bi stavio na stgranu popšijem pivu,i to onu za dobar dan.

FATIH
4 godine prije

ASKENAZI ILI HAZARI SU VLASNICI DOJCE BANK.
RADUJE ME OVA VIJEST………..

Tica
4 godine prije

Bilijun= 1 000 000 000 000
Bilijun (amerika)=1 000 000 000
30 bilijuna izloženosti je puno ali to nije 30 000 milijardi nego 30 milijardi ukoliko je ionformacija orikupljena s američkih sajtova…

Marko
4 godine prije

Pobjeci ne mozemo. Vec prije smo vezani sa EU velikim konzernima (Telekom, Siemens, Liedl, Bauhaus…usw.), a koji se ne mogu odvojiti od Njemackokog gospodarstva. Osim sto ce u situaciju biti direktno uviceni porezni obveznici Njemacke, bit ce uvuceni i veliki koncerni, koji bez drzave ne mogu samostalno egzistirati. Ovo je jedna situacija koja se ocekivala i koja nije iznenadjenje, jer svi ekonoski strucnjaci su najavljivali chrash. I on je sad tu.

neutrino
4 godine prije

Velike ponosne švabe, a americke pudlice i robovi…

Prc Milojko
4 godine prije

Gde su dosli do toga broja od 30.000 mlrd? Nisam ekonomista ali skoro svugde po netu nađem brojku od cca 80 mlrd “slabog duga”?

moša
4 godine prije

kad su mogli kreditirat budaletinu trumpa mogu i propast…mrš

Majk Majers
4 godine prije

Možemo onda očekivat povratak balkanskih auslandera i ekonomski rast republika bivše Juge?

Sara
4 godine prije

Drma se Sjeverni tok II, Švabe, drž’te se…..

Ico
4 godine prije

EURO treba vezati uz rusku rublju, kao kunu uz EURO, odnosno, realno gledajući, EURO treba odnosu na rublju i jusn treba imati status rvacke kune

ZIVOJKA
4 godine prije

NEMACKI NAROD NEMA POJMA O OVOME!

prepri43
4 godine prije

Hrvati ne rabimo glagol desiti pa ni izvedenice koje iz njega proizlaze kao dešavanja,desilo se,dešava,zadesiti i t.d.! Vjerodostojnost vašeg portala mjeriti će se s poštivanjem hrvatskih nacionalnih interesa. A jezik je najvažniji nacionalni interes!

Medo
4 godine prije

Hrvatski porezni obveznici su već otplatili sve dugove banaka koje su sada u stranom vlasništvu!

ja sam
4 godine prije

tramp vam je nudio umesto 2 da placate 4 posto bdp-a za nato, da vas branimo, naravno ne od rusa, nece vam oni nista, vec od ovih toksicnih derivata – e, sada vam je valjda jasno da morate da platite, nije vam to tramp zamesio

Svetomir
4 godine prije

Treba se u Evropi organizovati sakupljanje pomoći ua Nemačku u hrani i lekovima.

ventilator
4 godine prije

Često se pitam dali komentirati ili ne komentirati neki članak.Čemu ? A onda ne možete da odolite kad vas ovakva vrsta članka zagolica, iziritira pa čak i debelo zastraši, pitajući se kud sve ovo vodi ? S obzirom na moje sijede vlasi, kao običan laik, pratim već dugih godina, djelovanje USA na svijetska zbivanja. Ovdje ne bih apostrofirao njene ratove, jer o tome smo uveliko i naširoko komentirali, već ovu ekonomsku zamku koju je USA pod okriljem nametanja svoje demokracije, zemljama koje je uvukla u svoj tabor milom ili silom. I kad su neke od tih zemalja pomislile da im ovakvim vazalstvom teče med i mlijeko, kao što je u ovom slučaju NJemačka, pojavio se ovaj šok koga možemo nazvati PRISILNO GUTANJE AMERIČKOG SVIJETSKOG DUGA. Odavno se zna da je USA iza II svijetskog rata počela nagomolavati svoj vanjski dug koji je danas narastao do neizmjernih cifara. Ameri ko Ameri… Čitaj više »

Ante
4 godine prije

Bio je i Uljanik pre velik

Haralampije
4 godine prije

Već istražuju DB. A sada i zbog Epsteina
Russia Today portal:
“Deutsche Bank may have been a natural choice for Epstein. The bank is currently under criminal investigation for money laundering, and according to former employee Eric Ben Artzi “was structurally designed by management to allow corrupt individuals to commit fraud.” Whether that structure allowed staff to conceal Epstein’s “suspicious” transactions remains to be discovered.”

pera971gl
4 godine prije

DB je u te derivate uložila zbog profita koji dužnici plaćaju kroz osiguranje uz ratu.
Taj iznos od 30.000 milijardi eura je potencijalna šteta ako i samo ako svi trenutni dužnici, obuhvaćeni tim derivatima prestanu otplaćivati svoje kredite. Krediti se otplaćuju i potencijalna šteta se smanjuje. Naravno, zaluta i neki kredit koji se nemože naplatiti. Tako da, verujem, ukupna šteta će biti mnogo, mnogo manja nego što se spinuje. A zašto se spinuje??? Neko će već to razumeti.
Ja sam to ovako shvatio. Vrlo je moguće da grešim.

Dražen
4 godine prije

Izlazak iz Nato saveza i EU jedino je riješenje za Europu.

puki
4 godine prije

1)-Deutsche Bank (u prijevodu: njemačka banka) je privatna banka, a ne državna i ona je isto toliko “njemačka”, kao i mutinacionalne kompanije Siemens, Volkswagen, Bayer Pharma, Daimler-Benz… itd, dakle nikako. 2) DB nije najjača svjetska banka. Najjače svjetske banke su one sa Wall Streeta: Chase JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Lazard… sve u vlasništvu šestokrakih. DB nije najjača ni u Europi, već su to britanske Rotšildove banke, HSBC i Barclays. A najjača banka na svijetu, koja je banka veijednosnih papira je BlackRock, koja je dio još veće investicijske kompanije Blackstone Group. Blackstone/Blackrock je jača od svih država svijeta, osim SAD-a i Kine. Dakle, jača i od Njemačke i Japana! Naravno vlasnici Blackstonea/Blackrocka su također šestokraki. Ali DB pripada ovom elitnom krugu ovih navedenih i drugih velikih svjetskih banaka, njih ukupno oko 30-ak, među kojima su i francuska BNP Paribas, španjolska Santander, itd.. Sve ove elitne banke… Čitaj više »

puki
4 godine prije

citat autora:

“Nova kriza će sve ogoliti u slučaju da se počnu pojavljivati zahtjevi za odštetu (vraćanje nominalne vrijednosti) koje mora platiti Deutsche banka. Sada vam je jasno, kako je Amerika uništila Njemačku i zašto Njemačka pomno sluša sve što dolazi iz Amerike.”
—————————
Ne sluša Njemačka pomno Ameriku samo zato što je kobajagi naivna, već je ova Njemačka u vlasništvu SAD-, Britanije i Izraela, koji su je i stvorilu 1946. godine, Koji su pisali ustav, zakone, napravili unutrašnje ustrojstvo sa podjelom na 16 saveznih pokrajina, tako da se što više rascjepka i decentralizira. Njemački političari ne smiju ni prdnuti, a da ne pitaju svoje gazde u Washingtinu, Londomnu i Tel Avivu.
Xavier Naidoo, jedna od najvećih njemačkih pop zvijezda, više puta je rekao, da je NJemačka okupirana država. Naidoo je inače sin indijskih useljenika iz Južne Afrike, i ima malo tamnu put.

http://www.croexpress.eu//mobile/zanimljivosti/3323/njemacki-pjevac-tvrdi-njemacka-nije-suverena-zemlja-okupirani-smo/

Europljanin
4 godine prije

Što bi na ovo rekao Konrad Adenauer da uskrsne i vidi što je od NJemačke ekonomskog diva učinila ova Stasijeva nakaza mutti Merkel.

Slobodanka
4 godine prije

Oterajte Merkelovu sa vrha Evropske politike tad ce se i Ekonomija oporaviti jer ona je sa njenom ludom Muslimanskom migraciju dovela Evropun u katastrofu jar ona je krivac za ovu invaziju muslimanskih bagri koji nista ne rade osim radjanje malih bagri koji nece se razlikovati od njih ,Evropi sada treba covek da zaustavi ovu ludu Agresiju koja ne prestaje pokupiti sve ovev idiote i vratiti odakle su dosli.

Irene.
4 godine prije

Hm. Trebalo bi definitivno likvidirati D. Bank i time automatski vratiti SAD – u CDS kao zakonskom vjerovniku, a prije toga osnovati novu banku koja bi imala većinski vlasnički udio u D. Bank i time bi automatski preuzela vecinu D.B. uz minimalnu stetu u postupku likvidacije. 😀 Po meni najbolji primjer Hypo Alpe Adria B. – u novi Addiko.

Matan
4 godine prije

Jel to znaci da nam vise nema novca iz Europskih fondova?

VOLGA VOLGA
4 godine prije

Evo “spasitelja”preko bare,lopine i paraziti.Pa kako si je to jedna NJEMAČKA…eeee,Njemačka mogla dozvoliti???Zato je UK izaša iz EU jer su znali što se događa,oni su oduvijek bili kukavičje američko jaje u EU.Zato su Nijemci plakali kad se mijenjala DM…Kao nagrada k tome sad dolaze i “otporni marinci” da čuvaju straže dok harače boleštine koje su nam pustili…ali….Yellowston se polako budi…Bogu hvala,pa tko ostane-nek ostane i priča kao neku bajku…

Milan Marcic Strasbourg -France
4 godine prije

Svijetska financijska govna i mafija Amerike treba se stane na rep jednoga dana .Mislim da je danas došlo vreme, jer 7,5 milijarda stanovnika ove planete nisu vise ovce nego pametni ljudi!!!!!!

Stjepan Cuković
4 godine prije

Amerika će propasti a Europa će se oporaviti od ove krize.

Boža
3 godine prije

To je sve isto pričao i pokojni Momir Bulatović. Gurali ste u EU.Sad nema nazad.

Blackie
3 godine prije

Ma super! Samo nisam shvatio šta je Njemačka imala od toga uzimajući američke cds-ove?

NELOGIČNO
3 godine prije

NIje Amerika uništila Njemačku nego je Njemačku uništila vlastita pohlepa…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI