fbpx

Ne računajte više na Njemačku, ona je ucjenjena s 30.000 milijardi eura preko Deutsche Banke

Angela Merkel - Deutsche Bank

Prije par dana smo izvjestili o 18 000 otkaza u Deutsche Bank. Brutalnost ove situacije nije popraćena u medijima, iako je bila slična onoj kada je propast Lehman Brothers poplavila sve medije. Tada smo svjedočili pakiranju kufera i odlasku tužnih bankara koji su ostali bez posla. Oni najkvalitetniji su već bili preuzeti od drugih banaka prije krize. Svi računaju da će ovu banku spasiti država, jer Deutsche Banka je previše velika da bi propala – tvrde stručnjaci. Najnoviji propisi, nakon krize iz 2008., ne omogućavaju državni “pojas za spašavanje”. Stanje je više nego alarmantno…

Da podsjetimo. Spašavanje banka 2009. je koštalo Europu 10% ukupnog BDP-a Europske unije. Zamislite da hrvatski porezni obveznici moraju platiti 30.000.000.000 kuna za spas svojih banaka? Jeste li svjesni koliko je to manje bolnica, škola, cesta, vrtića…, a sve u ime slobodnog tržišta koje traži štednju u situaciji kada ovršeni građani više nemaju što jesti.

Što se dešava s Deutsche Bank nitko ne govori, iako se iz izvješća jasno vidi razlog nove krize koja slijedi. Deutsche Bank je najavila odustajanje od trgovine financijskim derivatima. Posebno američkim, koje još posjeduje u velikoj količini. Govorimo o financijskom derivatu CDS (Credit Default Swap) kojeg je Deutsche Bank na savjet savjetnika banke J. P. Morgana masovno pokupovala i dovela se u nezgodnu situaciju. CDS je izmislila Blythe Masters dok je još radila za J. P. Morgan 1994. godina.

Što je Credit Default Swap?

Pokušat ćemo vam objasniti na jedan vrlo jednostavan način, razumljiv svima, što je CDS, a nakon čega ćete odmah razumjeti krizu iz 2008. godine.

Većina nas je već dizala kredite za kupovinu svoje nekretnine ili automobila. Banke su, osim kamata na glavnicu, često zahtijevale i uzimanje osiguranja u slučaju da ne možemo vratiti kredit.

Svakoga mjeseca smo plaćali dio glavnice, kamate i ovo osiguranje. Osiguranje je štitilo banku u slučaju da kredit ne možemo vratiti, čime je banka sav rizik prebacivala na financijsku instituciju koja je nudila osiguranje. Upravo ovo prebacivanje rizika se zove SWAP (Zamjena ili prebacivanje). Osiguranja su već unaprijed procijenila rizike o kojima ovisi cijena njihovog jamstva.

CDS se može koristiti za privatne kredite, financiranje poduzeća, kupovinu državnih obveznica ili bilo koji drugi financijski proizvod. Visina osiguranja ovisi o visini rizika. Osiguravajuće kuće su svakog mjeseca ili tromjesečno uzimale dio kolača banke za jamstvo koje su nudile. Jamstvo im je stvaralo prihod i profit.

Pošto osiguravajuće kuće nisu financijski imbecili, putem burze su ponudile tržištu ove financijske derivate. Kao što je banka prepustila jedan dio svog profita, tako su i osiguranja prepustila dio svog i ponudila CDS na burzi.

Što je CDS ili Credit Default Swap

Što je CDS ili Credit Default Swap

Prebacivanje duga iz SAD-a u Njemačku

Upravo je Deutsche Bank prepuna ovih financijskih derivata putem kojih je preuzela rizike iz Sjedinjenih Američkih Država. U slučaju da banka ne može naplatiti svoje kredite od dužnika, ona će se obratiti osiguranju, a ono je ugovore “upakiralo” i prodalo Njemačkoj banci koja jamči.

Jeste li shvatili manipulaciju? Njemački radnik će platiti sve što ne mogu platiti američki dužnici, jer je sav rizik putem CDS-a prebačen u Njemačku.

Nova kriza će sve ogoliti u slučaju da se počnu pojavljivati zahtjevi za odštetu (vraćanje nominalne vrijednosti) koje mora platiti Deutsche Banka. Sada vam je jasno, kako je Amerika uništila Njemačku i zašto Njemačka pomno sluša sve što dolazi iz Amerike.

Prije nego pročitate donji paragraf, iskreno vas molimo da sjednete na stolicu, jer ono što ćete pročitati, doista stvara strah.

Čitajući financijska izvješća Deutsche Banke i slušajući financijske eksperte, jasno se vidi da je banaka i danas prepuna CDS-ova koji pokrivaju nominalnu vrijednost od čak 30 000 000 000 000 dolara (trideset tisuća milijardi dolara). Što je skoro 30% više od ukupnog američkog duga.

Konsekvence su jasne. Ako ova banka propadne, sve banke propadaju. Deutsche Bank je postala politički problem i problem nacionalne sigurnosti.

U međuvremenu, Deutsche Banka je odlučila kreirati dvije banke. Jednu koja treba ostati “zdrava”, a drugu u koju će prebaciti sve toksične derivate i druge probleme. Podjelu je najavio direktor John Cryan.

Jesu li Nijemci doista toliko naivni da totalno ignoriraju da im neće pomoći nikakvo dijeljenje banke, kako bi se izbjegla kolosalna jamstva. Sjedinjene Američke Države nisu banana republika i točno znaju kako pravno stisnuti Njemačku u datom momentu.

Najjača svjetska banka je danas postala najveći svjetski i europski problem koja zasigurno umire u agoniji. Preuzimanje ove banke ne dolazi u obzir, jer ne postoji nitko tko će stati iza 30.000 milijardi mogućih nominalnih potraživanja.

Vrijeme pred nama nosi velike promijene koje će pogoditi sve nas koji živimo u Europskoj uniji. Zato, pamet u glavu, dalje od eura i gradimo svoje nacionalne države na zdravim temeljima, međusobnoj suradnji i interesima. Uvukuli nas u euro zonu, uvući će nas u krizu za koju nismo niti možemo biti odgovorni.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
127 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Utovariti jos 4 do 5 milijuna imigranata da im je li otplate sve to i problem rijesen. Nasi dragi banksteri ce se moci nastaviti igrati’

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

G. Jasak, niste li malo pretjerali sa iznosom od 30.000.000.000.000 – trideset tisuća milijardi?
Ja ne znam koliko imaju toga ali sam siguran da toliko ne. Pa, i 3.000.000.000.000 (tri tisuće milijardi) je ogromno obzirom na veličinu banke.
Pa nisu valjda Njemci takve budale da kupe toliki iznos tih papira, veći nego što ih imaju sve ostale države zajedno (Kina, Japan, Rusija….)
Pozanimt ću se koliko je doista toga.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  čitalac

Kod krize 2008 došlo se do podatka, da je u globalu izvedenih bankarskih instrumenata ( ima i drugih ne samo CDS ) oko 4-5 svjetskih GDPja… Danas se vjeruje, da je taj balun još veči, pošto se je kriza iz 2008 samo prikrila nultim kamatnim stopama i QE ( printanjem novaca )…..

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  čitalac

A ako te zaista interesuju tačni podaci idi na stranicu BIS ( Bank for International Settlements)…. Pogledaj statistiku pod OTC derivatives, pa če ti biti puno jasnije, kako u biti današnji svijet radi….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Pa ne minja ništa… Samo sam dao link ma portal, gdje može da se dobije podatke…… Rješenja inače nema, što smo mnogi zaključili u veoma oštrim debatama več tamo u 2008 i 2009 godini….. Kod duga je jasno, da je taj samo alat, za postizanje dobitka a , kod derivata mismim, da zaista niko više ne zna šta čemo sa tim….

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  čitalac

Pretjeruje se tim ciframa. Naplatit ce onit te derivate kad tad. Glavni problem je sto oni ne donose pare, a DB ne moze investirati u donosnije poslove jet su im pare vezane.
Mogli bi oni to i prodat dalje ali verovatno uz znacajnije gubitke.

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije
Reply to  MDM

MDM
Glavni problem je nepoznavanje pojma i funkcije derivativa (derivata)…

Abe
Gost
Abe
1 godina prije
Reply to  čitalac

Vazda bilo svabo je to al evo i svabo ima svog svabu.
Nekoć davno kad je ovamo došla kabelska TV i tadašnji DSF i sl… pamtim da sam primijetio koliko ekstremno se medijski i kroz propagandu sporta i tako… furaju na USA i prate američke sportove.

David
Gost
David
1 godina prije
Reply to  Abe

Pa ljudi moji ne vjerujete valjda svemu sto procitate u zutom tisku….

David
Gost
David
1 godina prije
Reply to  David

Uci u takve neke gluposti…bez osiguranja…
Pa daj sta vam je…saberite se malo hahaha pustite zutu stampu oni su bolesni ako memaju sta da objave…

bobo
Gost
bobo
1 godina prije
Reply to  čitalac

Iznos nije pretjeran i to je razlog zašto će u slučaju pada Dojče banke doći do finansijskog kolapsa u cijelom svijetu a ne samo u Njemačkoj ili Evropi.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  čitalac

Ispravno rezonuješ!

Branko
Gost
Branko
1 godina prije

Amerikanci su uvalili dugove EU ( mi najavljujemo uvođenje eura. ) Predlažem jednostavan otpis svih podvaljenih dugova od strane američkih financijera.

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije
Reply to  Branko

ameri su napravili eu, a dojce banka se nakupila para upravo ovim derivatima, to nisu dugovi, vec osiguranja dugova – dok je dojce banka prodavala ta osiguranja, bilo dobro, cetvrti rajh, cela evropa pripada nemackoj, na arbajt kod gazde kurta, a sad vuna kico, zort, da otpisujemo … nece moci to kako je mali perica zamislio, ispalo nemci pametni i vredni, a grci glupi i lenji, hehe, nece da moze, kaze ujka sem, gazda kurt moze da zatvara radnju, nemackoj sledi grcki scenario
https://www.youtube.com/watch?v=S_a4N3JJ9-4 Zabranjeno pušenje – Ujka Sam – Dok čekaš sabah sa šejtanom

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

“Jeste li shvatili manipulaciju? Njemački radnik će platiti sve što ne mogu platiti američki dužnici, jer je sav rizik putem CDS prebačen u Njemačku.” – Manipulacija shvaćena, ali još uvijek ne saznadoh zašto bi eventualna obeštećenja plaćala njemačka država, ako znamo da je Dojče banka privatna institucija? Stečaj, pa kom opanci, kom obojci…

Сува логика
Gost
Сува логика
1 godina prije
Reply to  Toni

Логична претпоставка је да Дојче банка није у систему сатанских банкстера, и да је реч о банци која је важна за опстанак европске привреде, те је циљ уништити је. Патриоте могу да откупе свопове за 1 евро преко банана банке и проблем решен, а питање је да ли Немачка власт жели да реши проблем или је и она део проблема, тј део сатанске завере.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Toni

Na kraju….to ipak drma Njemačku kroz posledice zemljotresa, zamisli kolika bi rupa nastala u finansijskom i privrednom sistemu;nepostoji toliki čep.

Сува логика
Gost
Сува логика
1 godina prije
Reply to  Siniša

Шта дрма, кога дрма ? Нека смешна банка откупи све за 1 Евро, оде у стечај, нико за њу не гарантује, и ћао.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nema ta banka samo dugove već i depozite….to je dovoljno da napravi kuršlus, koja država može biti garant hiljadama milijardi depozita u toj banci;gdje je hiljade radnika, gdje su otkloni u tranzitu novca.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Tako je Siniša ili ako imaš dovoljno godina sjeti se “Agrokomerca” kada je propao bila je šala da SFRJ, znači Sam Fikret Raz.ebao Jugoslaviju!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Agrokomerc…..kao da je juče bilo, međutim neslažem se da je to imalo tektonski uticaj pogotovo što je poljoprivredno/prehrambrena industrija JUGe bila izuzetno razvijena i postojali su giganti koji su planski mogli nadomjestiti vakum;na lokalnom nivou je bilo devastirajuće.

Segota
Gost
Segota
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko , samo je pitanje po čijim instrukcijama je Fikret -babo radio??

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Segota

Ništa nema Fikret sa propasti Agrokomerca, i onda se pričalo da je prosto zbog njegove nepopustljivosti sistem uništio Agrokomerc.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Siniša

ma to je sarajevska elita sabotirala. ondje je uvijek bio obračuna političkih skupina. prva je bila s hercegovačkom strujom (Humo, Dugonjić, Bijedić), a onda i sa bosansko-krajinskom (braća Pozderac, Mikulić).

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Zvrk

AGROKOMERC JE UNISTIO SRPSKI NACIONALIZAM INSTALIRAN U CKSKJ,DRZAVNOJ BEZBJEDNOSTI I KOS-U……………

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  FATIH

Jbg sada….ti kao krava balegaš i ne obraćaš pažnju na svijet oko sebe.

First Last
Gost
First Last
1 godina prije
Reply to  FATIH

Ta nije valjda KOS izdavao mjenice bez pokrića. Znate li uopće što su to mjenice bez pokrića? To vam je isto kao da bi se na kasi marketa za puna kolica robe potpisali na komad WC papira. Drugo je pitanje tko je od odgovornih to tolerirao tako dugo i zašto.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  First Last

ma to je smišljena i podvaljena akcija s diskreditiranjem abdića koji je imao političke ambicije. znakovito je da je koju godinu poslije uslijedila jogurt revolucija.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Dve “banalne” banke….Bobar bank i banka Srpske, obadve su otišle u stečaj a propalo desetine miliona depozita jer država ne garantuje velike svote novca.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Toni

“Čitajući financijska izvješća Deutsche banke i slušajući financijske eksperte, jasno se vidi da je banaka i danas prepuna CDS-ova koji pokrivaju nominalnu vrijednost od čak 30 000 000 000 000 dolara (trideset tisuća milijardi dolara). Što je skoro 30% više od ukupnog američkog duga.” Mislim da sam jedan od rijetkih Hrvata koji ne voli Njemačku jer gledam sinoć prilog o 26 kuća u Iloku koje se prodaju za po 1.000 kuna jer Njemačka nas je kojekakvim agendama uništila, i naše vlasti naravno, i tvornice su nam propale, polja zarasla, turizam na izdisaju, tko zna možda je za Bosnu bolje da… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Željko

@Željko

Želite reći da je Hrvatima sada teško suosjećati s nevoljom Nijemaca, s obzirom na to da ni njih nije bilo briga za (prvo ratnu, a potom političku, gospodarsku i demografsku) tragediju koja je zadesila naše društvo, pogotovo nakon ulaska u EU? Ipak, Hrvati će sigurno osjetiti posljedice “potresa” u Njemačkoj, kako negativne tako i pozitivne. Sreća u nesreći je da većina Hrvata u Njemačkoj radi u sektoru građevine, školstva te socijalne ili zdravstvene skrbi, a ne u bankarskom menadžmentu pa ih ipak neće toliko podobivati otkaze koliko bi se očekivalo.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Kora

Pokusajte procitati jos jedanput ovo sto ste napisali i malo nas ‘prosvijetlite’ sa svojim ‘razumijevanjem’ clanka.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Pera

@Pera

Što Vam nije jasno?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Željko

Nitko, nikada, nije nikome nesto dao. Ti ljudi, koji su radili u Njemackoj, su dobro oderali jaja za svaki popisani pfening koji su dobili. Vecina njih je tamo ostavila i mladost i zdravlje, a mnogi i zivot, doslovno.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Željko

Hrvati su poznati Nijemcoljupci.
Nema rata unazad 100 i koju godinu gdje Hrvati nisu bili uz Nijemce.
I Nijemci su svaki izgubili.
I još to nisu shvatili……

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije

Pa do 45 je i Draža bio na strani njemačke protiv partizana.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Željko

Jasam jedan ,koji voli Njemacku.Prije pedeset godina iso kod fasista radit,oni za hvalnost meni,1500E mirovine.Mi neki pobjednici bili u ratu,a komunisti nas slali izgradzivat tu zemlju.Bolje da se bavite crvenim menadzerima,koji su pokrali na ovim prostorima.

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac ne prdi

Daors
Gost
Daors
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Bravo Slavonac, jedini si pogodio pravu stvar. Bivši komunisti i udbaši i dalje vladaju ovom zemljom. Jedino im je Njemačka mogla suditi i zato Danke Deutschland 😉

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Daors

Kad bi mediji bili demokrati i logicni,porjeklo tajkuna bila bi prava tema.Oni su pokupovali medijski i politicki prostor.Puna usta demokraciji,RVE1481 nepozna pola novinara.Bojim se brisanja,jer njih logicnost ne zanima.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Željko

Ja vas crvene krpelje razumijem.Pokrali i isisali krv ovim narodima.

pedro
Gost
pedro
1 godina prije
Reply to  Željko

nije nas uništila Njemačka nego oni koji su je okupirali 45. i koji s njome upravljaju danas

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Toni

@Toni

Jadne Angela i Ursula… baš mi ih je žao 😕

Baba
Gost
Baba
1 godina prije

Svaka čast za gornju fotomontažu Logično, vrlo prikladno!

Као што рекосте "логично"
Gost
Као што рекосте "логично"
1 godina prije

Ево имам ја једно најпростије решење. Нека Немачка формира неку банана банку која неће имати никакав капитал нити ће било коме било шта да плаћа. Па нек та банка откупи за 1 Евро све “свопове” и токсичне финансијске деривате од Дојче банке, и проблем решен 🙂 🙂

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Mislim da se toga neko mnogo prije sjetio i blokirao tu mogućnost.

Bnhz
Gost
Bnhz
1 godina prije

Vrlo razumljivo napisano. Hvala

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Bajer i Monsanto……isto odličan primjer, napalta liježe Bajeru za Monsantove kerefeke.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Dok je bio u amerčkom vlasništvu nisu sudovi donosili presude teške milijarde u korist tužitelja. Ali ovi Nijemci su totalno izdebilirani – za treskavicu babe Anđelke govore da je njezina privatna stvar, za “kapetanicu” (gdje je ta završila Pomorski fakultet?) prosvjedi, opet harače silovatelji, a Nijemci ništa… Oni su kao nacija gotovi.

njofra
Gost
njofra
1 godina prije
Reply to  palermo

@palermo nazalost i sami Nijemci nesmiju spominjati Nicea, Wagnera slusati, Hegela citati itd. raz.ebali su ih kolonizatori anglosaksonski kao naciju, o tome bio clanak. Sto je dobro sto smo tako spori u pridruzivanju, jedino BiH ima sanse da opstane poslije ekonomskog Armagedona

Сува логика
Gost
Сува логика
1 godina prije

Још нешто. Где су овде судови ? Банке са Вол стрита треба прогласити криминалним, забранити њихов рад и похапсити челнике због организованог проузроковања финансијског колапса.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

90 i neke bila kriza izazvana manipulacijom bankstera, u Londonu država interveniše i pohapsi veliki broj njih i dobro ih osudi, neke banke propadnu…..od tih godina pa do 2008. i do danas banksteri su izmijenili sistem, prilagodili ga sebi i postavili svoje ljude tako da više banksteri ne idu u zatvor i ne propadaju banke već se hapse ljudi koji traže svoje pare i ekspresno se osuđuju na nenormalne kazne.

Сува логика
Gost
Сува логика
1 godina prije
Reply to  Siniša

Па о томе се и ради. Без слободе, части, и одговорне и праведне државе не надајте се ничему.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Država nikada i nije bila to šta si naveo, postoji samo interes države a ako nemaš sreće da se tvoj interes poklopi sa interesom države…..nijr njen problem već tvoj.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Suva logika:
Veliki Vol se rita,
a skwo Berza banči ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Suva logika:
Primjeni zakon spojenih sudova ?

John
Gost
John
1 godina prije

U otpuštanjima je upravo najviše onih koji rade sa tim problematičnim derivatima… možda ne planiraju više kupovati

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Ma nama nema spasa bila kuna li euro. Njemačka? Bit će kao i do sada – neće bankrotirati, a i dalje će biti američko pseto.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  palermo

ISPRDAK….

Brom
Gost
Brom
1 godina prije

“„Dojče banka“ je finansijski gigant sa preko sto hiljada zaposlenih i poslovanjem u više od sedamdeset država svijeta. Na našim prostorima, u svijetu bankarstva, ona je u statusu boga svemogućega. Narodna banka Srbije joj plaća za čuvanje državnih deviznih rezervi. Ona je i garant svih međubankarskih transakcija, usljed čega ubira proviziju čak i kada, preko banke, građanin plaća svoje mjesečne račune.” – ovo je tekst Momira Bulatovića za Sputnjik.
https://rs-lat.sputniknews.com/autori/201907101119814710-veliki-obracun-ko-e-biti-uzdrman–tramp-ili-dojce-banka-momir-/

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Brom

“„Dojče banka“ je finansijski gigant sa preko sto hiljada zaposlenih i poslovanjem u više od sedamdeset država svijeta,5+.I evo rijesenja,rasporedi dug na 70 drzava svijeta,kamata gore,svaka slicnost sa svi. frankom je slucajna.Kako su nas samo navukli na KREDITE jadna nam majka.Zato narod bijezi vanka,nema posla a ovrha stize. A oni izuzetni se kupaju u novcu,koje smo mi ovce za nevjerovat.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

DB ukupno ima 49 tisuća miljardi svih derivativa šta je više od tri BDP-a cile EU. DB je sa derivativima najizloženija TBTF banka na svitu, slijede je JP Morgan, Goldman Sachs . . . Vrijednost dionica sa oko 25 eura od prij 5 – 6 godin pala je do danas na oko 7 eura . . . i vrlo slično se događalo Lehman Brothersu prij kolapsa . . .

John Cryan je stari predsjednik uprave, novi je Christian Sewing.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Mi smo dugo,dugo u rezervatima,
pa razumin kako je DB u derivatima .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
John Cryan i šta se zbiva kada ”VELIKIM”otkriješ nedostatke ?
Cryanu se probušija john,
pa mu postole puštaju vodu ?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah Koji mu se john probija . . . jeli oni koji ga boli . . . ☺

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno:
Čitaj da u prezimenu plače,
i spominje neku Anu ?

Gordon Freeman
Gost
Gordon Freeman
1 godina prije

Razuman bi sada čovjek postavio pitanje zašto takvu glupost čini Njemačka? Zašto na svoja leđa preuzima teret rizičnih kredita ( u tako velikoj količini )? Naravno, nisu samo krediti iz SAD-a među njima, ali to sad nije ni važno. Kredit je kredit. Zna se da je dobit u pitanju, ali rizik je bio ogroman. Neodogovorna avantura, koju će snosit svi koji su u euro zoni.

mikac
Gost
mikac
1 godina prije
Reply to  Gordon Freeman

zato gledaju da nas što pre ubace u EU da vraćamonjihove dugove

mikac
Gost
mikac
1 godina prije
Reply to  mikac

jadna li je srbija sta je ceka , tek

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Svaka rit dođe na šekret?Kada su Nijemci rušili Grke,nizamisliti nesu mogli da će se brzo naći u istoj poziciji(ako ne i goroj,jer su brojevi veći)?

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

U tekstu je sve lipo napisano samo jedna bitna stvar je izoztavljena; u nacionalnim državama sve ama baš sve banke su u vlasništvu stranih banaka o kojima u tekstu se piše!

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Njemacka je kolonija,jos od 45g.Prema tome i mi spadamo u tu koloniju,sve do granica Rusije ,padom berlinskog zida,kada je SSSR urusen iznutra.Samo sto to nama nitko nije objasnio,naravno sve su to bile igre sakrivene od naroda i kako da smo znali?
Zato UK izlazi da ne placa americke dugove.Ta igra je dugo planirana.MMF je njihov menader i izvrsioc naplate racuna,a Nato je EU policija,zato parlament EU nema veza sa evropskim narodima i njihovim drzavama,samo se izdaju dekreti.Izgleda dacemo morati menjati tabor nekim ratom.

emdzej
Gost
emdzej
1 godina prije
Reply to  tedi

Ima smisla ovo sa izlaskom UK iz EU, postavljanjem Ursule i ove nove sto dolazi nakon Angele na čelo stranke. Priprema se teren. Jedina nepoznanica je 80mil Švaba. Oni se trenutno ne bune jer im je dobro, al’ vidjeli smo šta su u stanju kad ih se pritisne uz zid. Njemačkoj bi bilo najbolje da uđe u Šangajsku i da ove odj*bu, kauboje ionako najviše boli što Švabe deklarativno sve sankcije protiv Rusije i Kine prihvataju, a ustvari sve više i više potpisuju ugovora i s jednima i s drugima. Nažalost to su još uvijek pusti snovi, al’ ko zna…

neutrino
Gost
neutrino
1 godina prije
Reply to  tedi

Bravo…dugo vremena sam uvjeren da su 45 god pod prisilom njemci potpali pod usa koloniju. Ugovori postoje, al su tajni. Kak drugacije objasniti njemacko poltronstvo americi!?

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim
1 godina prije
Reply to  tedi

Kad je išao referendum za ulazak Hrvatske u EU ja sam glasao protiv, i opet bih glasao protiv!
Žalosno da naši ljudi nisu shvatli da trebamo čuvati svoj suverenitet, jer smo ga izgubili ulaskom u EU.. JEDINA stavka koja nas može održati na površini nakon (ne u slučaju raspada već nakon) raspada EU jest vlastita valuta..
A i ovo kaj imamo od valute jako malo vrijedi jer nemamo zlata u HNB koje bi garantiralo za vrijednost ionako slabe valute..

Slučajno sam prolazio
Gost
Slučajno sam prolazio
1 godina prije

Dobro. I šta to znači za prosječnog stanovnika ovih prostora ? Kako bi se mogla ta kriza odraziti njega te na kredite koji su vezani za euro ? ( a BiH KM je vezan za Euro). Kako da se čovjek najbolje pripremi ?

Zacc
Gost
Zacc
1 godina prije

Najbolja priprema za krizu ti je da nisi nikom ništa dužan. Dapače, to je najbolje i kad nije kriza. Dakle otplati sve kredite. I zakopaj nešto zlata i srebra…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Zacc

NE KREDITE,RIJESAVAJTE SE,JER CE BITI OVRHE UZROKOVANE PODIZANJEM KAMATE.
VIJECITI DUZNICI.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Madarska je otplatila kredite,proterala MMF,povezala se sa Rusijom i (da li ono bese)Visegradaska cetvorka,i skinula iz parlamenta zastavu EU.Sijecam se kada je Merkelova napala Premijera Orbana da ce EU poslat konjicu da to sredi,a on joj odgovorio vec ste vi to radili.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Slučajno sam prolazio
Revolucija…. to je ono pravo.
Narodno veselje s pucanjem.
Osvježava, a ne deblja.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Zanima me samo koliko banaka koje rade sa našim novcem i plačama je u vlasničkim odnosima ili su sestre te Dojć banke.aljudi dižite Eure ako ih imate ja ne vjerujem u trezoore i sigurnostbanaka ,a ni u te slike na papiru ,rađe za ono malo što bi stavio na stgranu popšijem pivu,i to onu za dobar dan.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

ASKENAZI ILI HAZARI SU VLASNICI DOJCE BANK.
RADUJE ME OVA VIJEST………..

emdzej
Gost
emdzej
1 godina prije
Reply to  FATIH

Naivno je to razmišljanje dragi kolega. Aktiva DB se oslanja na njemačku privredu i na samo stanovništvo, a ti tvoji ‘Askenazi’ su možda u upravnim odborima i sl. Ne misliš valjda da oni, ako postoje u toj ulozi, svojim privatnim sredstvima garantuju za nešto. Zato i postoje pravna lica AG, OG, GmbH i slično , da se fizička lica,
u ovom slučaju taj tvoj mitski Askenazi, osiguraju od posljedica a sav teret prelazi na državu i njene stanovnike ,tj. na sitnu boraniju. U najboljem slučaju žrtvuje se neki nebitan lik iz odbora i to je maksimum što možes očekivati.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  emdzej

UPRAVU SI.KRIVAC SE UNAPRIJED ZNA.KOLATERAL SU POTESKI OBVEZNICI.
A DALI SU ASKENAZI “MITSKI” U KRIVU SI….

Tica
Gost
Tica
1 godina prije

Bilijun= 1 000 000 000 000
Bilijun (amerika)=1 000 000 000
30 bilijuna izloženosti je puno ali to nije 30 000 milijardi nego 30 milijardi ukoliko je ionformacija orikupljena s američkih sajtova…

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Tica

Poštovani Tica,

Vijest nije preuzeta iz SAD-a i suma je ispravna. Radi se o 30.000 milijardi nominalne vrijednosti.

Autor poručuje da je suma još veća, ali za to nema sigurnu informaciju.

Ugodno čitanje

PS Pogledati ovo: https://www.bis.org/statistics/d10_1.pdf

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  L. R.

5+ za L. R.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Tica

@ Tica

Kao što ne možeš vjerovati u 30 000 milijardi, da li vjeruješ da 30 milijardi ikako može naštetiti DB-u? Ili drugačije da postavim pitanje. Misliš da je cijela strka oko 30 milijardi? Da ti stavim u kontekst. 2016. Italija sa 20 milijardi rješava problem dvije propale grupacije na svom tržištu.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Pobjeci ne mozemo. Vec prije smo vezani sa EU velikim konzernima (Telekom, Siemens, Liedl, Bauhaus…usw.), a koji se ne mogu odvojiti od Njemackokog gospodarstva. Osim sto ce u situaciju biti direktno uviceni porezni obveznici Njemacke, bit ce uvuceni i veliki koncerni, koji bez drzave ne mogu samostalno egzistirati. Ovo je jedna situacija koja se ocekivala i koja nije iznenadjenje, jer svi ekonoski strucnjaci su najavljivali chrash. I on je sad tu.

neutrino
Gost
neutrino
1 godina prije

Velike ponosne švabe, a americke pudlice i robovi…

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 godina prije

Gde su dosli do toga broja od 30.000 mlrd? Nisam ekonomista ali skoro svugde po netu nađem brojku od cca 80 mlrd “slabog duga”?

moša
Gost
moša
1 godina prije

kad su mogli kreditirat budaletinu trumpa mogu i propast…mrš

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Možemo onda očekivat povratak balkanskih auslandera i ekonomski rast republika bivše Juge?

Goran
Gost
Goran
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Ne, već obrnuto, kao što SAD svoj problem prenosi na vazala Nemačku, tako će Nemačka svoj problem amortizovati preko svojih vazala, znači ovde će biti još gore….

Sara
Gost
Sara
1 godina prije

Drma se Sjeverni tok II, Švabe, drž’te se…..

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

EURO treba vezati uz rusku rublju, kao kunu uz EURO, odnosno, realno gledajući, EURO treba odnosu na rublju i jusn treba imati status rvacke kune

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Ico

Kakva ludorija!

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Ico

Rublja ima pokriće u nafti i plinu

ZIVOJKA
Gost
ZIVOJKA
1 godina prije

NEMACKI NAROD NEMA POJMA O OVOME!

prepri43
Gost
prepri43
1 godina prije

Hrvati ne rabimo glagol desiti pa ni izvedenice koje iz njega proizlaze kao dešavanja,desilo se,dešava,zadesiti i t.d.! Vjerodostojnost vašeg portala mjeriti će se s poštivanjem hrvatskih nacionalnih interesa. A jezik je najvažniji nacionalni interes!

Daors
Gost
Daors
1 godina prije
Reply to  prepri43

Slažem se, samo nauči hrvatski futur. Nije mjeriti će se, nego mjerit će se.

Medo
Gost
Medo
1 godina prije

Hrvatski porezni obveznici su već otplatili sve dugove banaka koje su sada u stranom vlasništvu!

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije

tramp vam je nudio umesto 2 da placate 4 posto bdp-a za nato, da vas branimo, naravno ne od rusa, nece vam oni nista, vec od ovih toksicnih derivata – e, sada vam je valjda jasno da morate da platite, nije vam to tramp zamesio

Svetomir
Gost
Svetomir
1 godina prije

Treba se u Evropi organizovati sakupljanje pomoći ua Nemačku u hrani i lekovima.

ventilator
Gost
ventilator
1 godina prije

Često se pitam dali komentirati ili ne komentirati neki članak.Čemu ? A onda ne možete da odolite kad vas ovakva vrsta članka zagolica, iziritira pa čak i debelo zastraši, pitajući se kud sve ovo vodi ? S obzirom na moje sijede vlasi, kao običan laik, pratim već dugih godina, djelovanje USA na svijetska zbivanja. Ovdje ne bih apostrofirao njene ratove, jer o tome smo uveliko i naširoko komentirali, već ovu ekonomsku zamku koju je USA pod okriljem nametanja svoje demokracije, zemljama koje je uvukla u svoj tabor milom ili silom. I kad su neke od tih zemalja pomislile da im… Pročitaj više »

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Bio je i Uljanik pre velik

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije

Već istražuju DB. A sada i zbog Epsteina
Russia Today portal:
“Deutsche Bank may have been a natural choice for Epstein. The bank is currently under criminal investigation for money laundering, and according to former employee Eric Ben Artzi “was structurally designed by management to allow corrupt individuals to commit fraud.” Whether that structure allowed staff to conceal Epstein’s “suspicious” transactions remains to be discovered.”

pera971gl
Gost
pera971gl
1 godina prije

DB je u te derivate uložila zbog profita koji dužnici plaćaju kroz osiguranje uz ratu.
Taj iznos od 30.000 milijardi eura je potencijalna šteta ako i samo ako svi trenutni dužnici, obuhvaćeni tim derivatima prestanu otplaćivati svoje kredite. Krediti se otplaćuju i potencijalna šteta se smanjuje. Naravno, zaluta i neki kredit koji se nemože naplatiti. Tako da, verujem, ukupna šteta će biti mnogo, mnogo manja nego što se spinuje. A zašto se spinuje??? Neko će već to razumeti.
Ja sam to ovako shvatio. Vrlo je moguće da grešim.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  pera971gl

Napokon pametan komentar.

pera971gl
Gost
pera971gl
7 mjeseci prije
Reply to  pera971gl

Nije mi jasan razlog za brisanje pluseva i minusa. Mogli ste i članak obrisati. Mada…bilo je i dosta pametnih komentara. Drago mi je da nismo toliko ”glupi” kao što nas političari smatraju. Puno sreće svima.

Dražen
Gost
Dražen
1 godina prije

Izlazak iz Nato saveza i EU jedino je riješenje za Europu.

puki
Gost
puki
1 godina prije

1)-Deutsche Bank (u prijevodu: njemačka banka) je privatna banka, a ne državna i ona je isto toliko “njemačka”, kao i mutinacionalne kompanije Siemens, Volkswagen, Bayer Pharma, Daimler-Benz… itd, dakle nikako. 2) DB nije najjača svjetska banka. Najjače svjetske banke su one sa Wall Streeta: Chase JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Lazard… sve u vlasništvu šestokrakih. DB nije najjača ni u Europi, već su to britanske Rotšildove banke, HSBC i Barclays. A najjača banka na svijetu, koja je banka veijednosnih papira je BlackRock, koja je dio još veće investicijske kompanije Blackstone Group. Blackstone/Blackrock je jača od svih… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
1 godina prije

citat autora: “Nova kriza će sve ogoliti u slučaju da se počnu pojavljivati zahtjevi za odštetu (vraćanje nominalne vrijednosti) koje mora platiti Deutsche banka. Sada vam je jasno, kako je Amerika uništila Njemačku i zašto Njemačka pomno sluša sve što dolazi iz Amerike.” ————————— Ne sluša Njemačka pomno Ameriku samo zato što je kobajagi naivna, već je ova Njemačka u vlasništvu SAD-, Britanije i Izraela, koji su je i stvorilu 1946. godine, Koji su pisali ustav, zakone, napravili unutrašnje ustrojstvo sa podjelom na 16 saveznih pokrajina, tako da se što više rascjepka i decentralizira. Njemački političari ne smiju ni prdnuti,… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  puki

“da je Njemačka okupirana država”To zna svaki Nijemac s malo čuke i svi oni pri vrhu.Problem je što onih s čukom nema dovoljno nigdje,pa ni u Njemačkoj.Kako je komentirala Zivojka-njemački narod nema pojma o ovome…

Europljanin
Gost
Europljanin
1 godina prije

Što bi na ovo rekao Konrad Adenauer da uskrsne i vidi što je od NJemačke ekonomskog diva učinila ova Stasijeva nakaza mutti Merkel.

Slobodanka
Gost
Slobodanka
1 godina prije

Oterajte Merkelovu sa vrha Evropske politike tad ce se i Ekonomija oporaviti jer ona je sa njenom ludom Muslimanskom migraciju dovela Evropun u katastrofu jar ona je krivac za ovu invaziju muslimanskih bagri koji nista ne rade osim radjanje malih bagri koji nece se razlikovati od njih ,Evropi sada treba covek da zaustavi ovu ludu Agresiju koja ne prestaje pokupiti sve ovev idiote i vratiti odakle su dosli.

Irene.
Gost
Irene.
1 godina prije

Hm. Trebalo bi definitivno likvidirati D. Bank i time automatski vratiti SAD – u CDS kao zakonskom vjerovniku, a prije toga osnovati novu banku koja bi imala većinski vlasnički udio u D. Bank i time bi automatski preuzela vecinu D.B. uz minimalnu stetu u postupku likvidacije. 😀 Po meni najbolji primjer Hypo Alpe Adria B. – u novi Addiko.

Matan
Gost
Matan
1 godina prije

Jel to znaci da nam vise nema novca iz Europskih fondova?

VOLGA VOLGA
Gost
VOLGA VOLGA
1 godina prije

Evo “spasitelja”preko bare,lopine i paraziti.Pa kako si je to jedna NJEMAČKA…eeee,Njemačka mogla dozvoliti???Zato je UK izaša iz EU jer su znali što se događa,oni su oduvijek bili kukavičje američko jaje u EU.Zato su Nijemci plakali kad se mijenjala DM…Kao nagrada k tome sad dolaze i “otporni marinci” da čuvaju straže dok harače boleštine koje su nam pustili…ali….Yellowston se polako budi…Bogu hvala,pa tko ostane-nek ostane i priča kao neku bajku…

Milan Marcic Strasbourg -France
Gost
Milan Marcic Strasbourg -France
1 godina prije

Svijetska financijska govna i mafija Amerike treba se stane na rep jednoga dana .Mislim da je danas došlo vreme, jer 7,5 milijarda stanovnika ove planete nisu vise ovce nego pametni ljudi!!!!!!

georgije dosenovic
Gost
georgije dosenovic
1 godina prije

Vlasnik blizankinja u Njujorku je dva meseca pre
udara osigurao obe zgrade. Otkuda je on znao
da ce one biti srusene kroz dva meseca?
Naravno osigurao kod Doice Bank. Tako da ce Svabe morati da plate i blizanjkinje.

Stjepan Cuković
Gost
Stjepan Cuković
1 godina prije

Amerika će propasti a Europa će se oporaviti od ove krize.

Boža
Gost
Boža
11 mjeseci prije

To je sve isto pričao i pokojni Momir Bulatović. Gurali ste u EU.Sad nema nazad.

Blackie
Gost
Blackie
11 mjeseci prije

Ma super! Samo nisam shvatio šta je Njemačka imala od toga uzimajući američke cds-ove?

NELOGIČNO
Gost
NELOGIČNO
10 mjeseci prije

NIje Amerika uništila Njemačku nego je Njemačku uništila vlastita pohlepa…..

kristijan ivancic
Gost
kristijan ivancic
7 mjeseci prije

Ucjena je kriminalni postupak iznude prijetnjom, zastraživanjem i sl. Zakon ovako prijeti: “Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, zaprijeti drugome da će protiv njega ili njemu bliskih osoba otkriti nešto što bi moglo škoditi njihovoj časti ili ugledu, i time ga prisili da što učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine, kanzit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina

POVEZANE VIJESTI

Izbornik