Ne računajte više na Njemačku, ona je ucjenjena s 30.000 milijardi eura preko Deutsche Banke

Angela Merkel - Deutsche Bank

Prije par dana smo izvjestili o 18 000 otkaza u Deutsche Bank. Brutalnost ove situacije nije popraćena u medijima, iako je bila slična onoj kada je propast Lehman Brothers poplavila sve medije. Tada smo svjedočili pakiranju kufera i odlasku tužnih bankara koji su ostali bez posla. Oni najkvalitetniji su već bili preuzeti od drugih banaka prije krize. Svi računaju da će ovu banku spasiti država, jer Deutsche Banka je previše velika da bi propala – tvrde stručnjaci. Najnoviji propisi, nakon krize iz 2008., ne omogućavaju državni “pojas za spašavanje”. Stanje je više nego alarmantno…

Da podsjetimo. Spašavanje banka 2009. je koštalo Europu 10% ukupnog BDP-a Europske unije. Zamislite da hrvatski porezni obveznici moraju platiti 30.000.000.000 kuna za spas svojih banaka? Jeste li svjesni koliko je to manje bolnica, škola, cesta, vrtića…, a sve u ime slobodnog tržišta koje traži štednju u situaciji kada ovršeni građani više nemaju što jesti.

Što se dešava s Deutsche Bank nitko ne govori, iako se iz izvješća jasno vidi razlog nove krize koja slijedi. Deutsche Bank je najavila odustajanje od trgovine financijskim derivatima. Posebno američkim, koje još posjeduje u velikoj količini. Govorimo o financijskom derivatu CDS (Credit Default Swap) kojeg je Deutsche Bank na savjet savjetnika banke J. P. Morgana masovno pokupovala i dovela se u nezgodnu situaciju. CDS je izmislila Blythe Masters dok je još radila za J. P. Morgan 1994. godina.

Što je Credit Default Swap?

Pokušat ćemo vam objasniti na jedan vrlo jednostavan način, razumljiv svima, što je CDS, a nakon čega ćete odmah razumjeti krizu iz 2008. godine.

Većina nas je već dizala kredite za kupovinu svoje nekretnine ili automobila. Banke su, osim kamata na glavnicu, često zahtijevale i uzimanje osiguranja u slučaju da ne možemo vratiti kredit.

Svakoga mjeseca smo plaćali dio glavnice, kamate i ovo osiguranje. Osiguranje je štitilo banku u slučaju da kredit ne možemo vratiti, čime je banka sav rizik prebacivala na financijsku instituciju koja je nudila osiguranje. Upravo ovo prebacivanje rizika se zove SWAP (Zamjena ili prebacivanje). Osiguranja su već unaprijed procijenila rizike o kojima ovisi cijena njihovog jamstva.

CDS se može koristiti za privatne kredite, financiranje poduzeća, kupovinu državnih obveznica ili bilo koji drugi financijski proizvod. Visina osiguranja ovisi o visini rizika. Osiguravajuće kuće su svakog mjeseca ili tromjesečno uzimale dio kolača banke za jamstvo koje su nudile. Jamstvo im je stvaralo prihod i profit.

Pošto osiguravajuće kuće nisu financijski imbecili, putem burze su ponudile tržištu ove financijske derivate. Kao što je banka prepustila jedan dio svog profita, tako su i osiguranja prepustila dio svog i ponudila CDS na burzi.

Što je CDS ili Credit Default Swap

Što je CDS ili Credit Default Swap

Prebacivanje duga iz SAD-a u Njemačku

Upravo je Deutsche Bank prepuna ovih financijskih derivata putem kojih je preuzela rizike iz Sjedinjenih Američkih Država. U slučaju da banka ne može naplatiti svoje kredite od dužnika, ona će se obratiti osiguranju, a ono je ugovore “upakiralo” i prodalo Njemačkoj banci koja jamči.

Jeste li shvatili manipulaciju? Njemački radnik će platiti sve što ne mogu platiti američki dužnici, jer je sav rizik putem CDS-a prebačen u Njemačku.

Nova kriza će sve ogoliti u slučaju da se počnu pojavljivati zahtjevi za odštetu (vraćanje nominalne vrijednosti) koje mora platiti Deutsche Banka. Sada vam je jasno, kako je Amerika uništila Njemačku i zašto Njemačka pomno sluša sve što dolazi iz Amerike.

Prije nego pročitate donji paragraf, iskreno vas molimo da sjednete na stolicu, jer ono što ćete pročitati, doista stvara strah.

Čitajući financijska izvješća Deutsche Banke i slušajući financijske eksperte, jasno se vidi da je banaka i danas prepuna CDS-ova koji pokrivaju nominalnu vrijednost od čak 30 000 000 000 000 dolara (trideset tisuća milijardi dolara). Što je skoro 30% više od ukupnog američkog duga.

Konsekvence su jasne. Ako ova banka propadne, sve banke propadaju. Deutsche Bank je postala politički problem i problem nacionalne sigurnosti.

U međuvremenu, Deutsche Banka je odlučila kreirati dvije banke. Jednu koja treba ostati “zdrava”, a drugu u koju će prebaciti sve toksične derivate i druge probleme. Podjelu je najavio direktor John Cryan.

Jesu li Nijemci doista toliko naivni da totalno ignoriraju da im neće pomoći nikakvo dijeljenje banke, kako bi se izbjegla kolosalna jamstva. Sjedinjene Američke Države nisu banana republika i točno znaju kako pravno stisnuti Njemačku u datom momentu.

Najjača svjetska banka je danas postala najveći svjetski i europski problem koja zasigurno umire u agoniji. Preuzimanje ove banke ne dolazi u obzir, jer ne postoji nitko tko će stati iza 30.000 milijardi mogućih nominalnih potraživanja.

Vrijeme pred nama nosi velike promijene koje će pogoditi sve nas koji živimo u Europskoj uniji. Zato, pamet u glavu, dalje od eura i gradimo svoje nacionalne države na zdravim temeljima, međusobnoj suradnji i interesima. Uvukuli nas u euro zonu, uvući će nas u krizu za koju nismo niti možemo biti odgovorni.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
tedi
Gost
tedi

Njemacka je kolonija,jos od 45g.Prema tome i mi spadamo u tu koloniju,sve do granica Rusije ,padom berlinskog zida,kada je SSSR urusen iznutra.Samo sto to nama nitko nije objasnio,naravno sve su to bile igre sakrivene od naroda i kako da smo znali?
Zato UK izlazi da ne placa americke dugove.Ta igra je dugo planirana.MMF je njihov menader i izvrsioc naplate racuna,a Nato je EU policija,zato parlament EU nema veza sa evropskim narodima i njihovim drzavama,samo se izdaju dekreti.Izgleda dacemo morati menjati tabor nekim ratom.

emdzej
Gost
emdzej

Ima smisla ovo sa izlaskom UK iz EU, postavljanjem Ursule i ove nove sto dolazi nakon Angele na čelo stranke. Priprema se teren. Jedina nepoznanica je 80mil Švaba. Oni se trenutno ne bune jer im je dobro, al’ vidjeli smo šta su u stanju kad ih se pritisne uz zid. Njemačkoj bi bilo najbolje da uđe u Šangajsku i da ove odj*bu, kauboje ionako najviše boli što Švabe deklarativno sve sankcije protiv Rusije i Kine prihvataju, a ustvari sve više i više potpisuju ugovora i s jednima i s drugima. Nažalost to su još uvijek pusti snovi, al’ ko zna…

neutrino
Gost
neutrino

Bravo…dugo vremena sam uvjeren da su 45 god pod prisilom njemci potpali pod usa koloniju. Ugovori postoje, al su tajni. Kak drugacije objasniti njemacko poltronstvo americi!?

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim

Kad je išao referendum za ulazak Hrvatske u EU ja sam glasao protiv, i opet bih glasao protiv!
Žalosno da naši ljudi nisu shvatli da trebamo čuvati svoj suverenitet, jer smo ga izgubili ulaskom u EU.. JEDINA stavka koja nas može održati na površini nakon (ne u slučaju raspada već nakon) raspada EU jest vlastita valuta..
A i ovo kaj imamo od valute jako malo vrijedi jer nemamo zlata u HNB koje bi garantiralo za vrijednost ionako slabe valute..

Branko
Gost
Branko

Amerikanci su uvalili dugove EU ( mi najavljujemo uvođenje eura. ) Predlažem jednostavan otpis svih podvaljenih dugova od strane američkih financijera.

ja sam
Gost
ja sam

ameri su napravili eu, a dojce banka se nakupila para upravo ovim derivatima, to nisu dugovi, vec osiguranja dugova – dok je dojce banka prodavala ta osiguranja, bilo dobro, cetvrti rajh, cela evropa pripada nemackoj, na arbajt kod gazde kurta, a sad vuna kico, zort, da otpisujemo … nece moci to kako je mali perica zamislio, ispalo nemci pametni i vredni, a grci glupi i lenji, hehe, nece da moze, kaze ujka sem, gazda kurt moze da zatvara radnju, nemackoj sledi grcki scenario
https://www.youtube.com/watch?v=S_a4N3JJ9-4 Zabranjeno pušenje – Ujka Sam – Dok čekaš sabah sa šejtanom

Toni
Gost
Toni

“Jeste li shvatili manipulaciju? Njemački radnik će platiti sve što ne mogu platiti američki dužnici, jer je sav rizik putem CDS prebačen u Njemačku.” – Manipulacija shvaćena, ali još uvijek ne saznadoh zašto bi eventualna obeštećenja plaćala njemačka država, ako znamo da je Dojče banka privatna institucija? Stečaj, pa kom opanci, kom obojci…

Сува логика
Gost
Сува логика

Логична претпоставка је да Дојче банка није у систему сатанских банкстера, и да је реч о банци која је важна за опстанак европске привреде, те је циљ уништити је. Патриоте могу да откупе свопове за 1 евро преко банана банке и проблем решен, а питање је да ли Немачка власт жели да реши проблем или је и она део проблема, тј део сатанске завере.

Siniša
Gost
Siniša

Na kraju….to ipak drma Njemačku kroz posledice zemljotresa, zamisli kolika bi rupa nastala u finansijskom i privrednom sistemu;nepostoji toliki čep.

Сува логика
Gost
Сува логика

Шта дрма, кога дрма ? Нека смешна банка откупи све за 1 Евро, оде у стечај, нико за њу не гарантује, и ћао.

Siniša
Gost
Siniša

Nema ta banka samo dugove već i depozite….to je dovoljno da napravi kuršlus, koja država može biti garant hiljadama milijardi depozita u toj banci;gdje je hiljade radnika, gdje su otkloni u tranzitu novca.

Željko
Gost
Željko

@Siniša Tako je Siniša ili ako imaš dovoljno godina sjeti se “Agrokomerca” kada je propao bila je šala da SFRJ, znači Sam Fikret Raz.ebao Jugoslaviju!

Siniša
Gost
Siniša

Agrokomerc…..kao da je juče bilo, međutim neslažem se da je to imalo tektonski uticaj pogotovo što je poljoprivredno/prehrambrena industrija JUGe bila izuzetno razvijena i postojali su giganti koji su planski mogli nadomjestiti vakum;na lokalnom nivou je bilo devastirajuće.

Segota
Gost
Segota

Željko , samo je pitanje po čijim instrukcijama je Fikret -babo radio??

Siniša
Gost
Siniša

Ništa nema Fikret sa propasti Agrokomerca, i onda se pričalo da je prosto zbog njegove nepopustljivosti sistem uništio Agrokomerc.

Zvrk
Gost
Zvrk

ma to je sarajevska elita sabotirala. ondje je uvijek bio obračuna političkih skupina. prva je bila s hercegovačkom strujom (Humo, Dugonjić, Bijedić), a onda i sa bosansko-krajinskom (braća Pozderac, Mikulić).

FATIH
Gost
FATIH

AGROKOMERC JE UNISTIO SRPSKI NACIONALIZAM INSTALIRAN U CKSKJ,DRZAVNOJ BEZBJEDNOSTI I KOS-U……………

Siniša
Gost
Siniša

Jbg sada….ti kao krava balegaš i ne obraćaš pažnju na svijet oko sebe.

First Last
Gost
First Last

Ta nije valjda KOS izdavao mjenice bez pokrića. Znate li uopće što su to mjenice bez pokrića? To vam je isto kao da bi se na kasi marketa za puna kolica robe potpisali na komad WC papira. Drugo je pitanje tko je od odgovornih to tolerirao tako dugo i zašto.

Zvrk
Gost
Zvrk

ma to je smišljena i podvaljena akcija s diskreditiranjem abdića koji je imao političke ambicije. znakovito je da je koju godinu poslije uslijedila jogurt revolucija.

Siniša
Gost
Siniša

Dve “banalne” banke….Bobar bank i banka Srpske, obadve su otišle u stečaj a propalo desetine miliona depozita jer država ne garantuje velike svote novca.

Željko
Gost
Željko

“Čitajući financijska izvješća Deutsche banke i slušajući financijske eksperte, jasno se vidi da je banaka i danas prepuna CDS-ova koji pokrivaju nominalnu vrijednost od čak 30 000 000 000 000 dolara (trideset tisuća milijardi dolara). Što je skoro 30% više od ukupnog američkog duga.” Mislim da sam jedan od rijetkih Hrvata koji ne voli Njemačku jer gledam sinoć prilog o 26 kuća u Iloku koje se prodaju za po 1.000 kuna jer Njemačka nas je kojekakvim agendama uništila, i naše vlasti naravno, i tvornice su nam propale, polja zarasla, turizam na izdisaju, tko zna možda je za Bosnu bolje da ne ulazi u EU, već da do besvijesti koristi pristupne fondove EU, jer što se dešava u Hrvatskoj nije dobro!

Tekst Jasaka, kojega često kritiziram, čista 10!!

xyx
Gost
xyx

Zasto bi ijedan bistri covik volija Njemacku? Pa nije Njemacka dala kruh milijunima balkanaca. Nego je to bila USA politika, koja vlada Njemackom.

nessy
Gost
nessy

Nitko, nikada, nije nikome nesto dao. Ti ljudi, koji su radili u Njemackoj, su dobro oderali jaja za svaki popisani pfening koji su dobili. Vecina njih je tamo ostavila i mladost i zdravlje, a mnogi i zivot, doslovno.

Slavonac
Gost
Slavonac

Ja vas crvene krpelje razumijem.Pokrali i isisali krv ovim narodima.

Kora
Gost
Kora

@Željko

Želite reći da je Hrvatima sada teško suosjećati s nevoljom Nijemaca, s obzirom na to da ni njih nije bilo briga za (prvo ratnu, a potom političku, gospodarsku i demografsku) tragediju koja je zadesila naše društvo, pogotovo nakon ulaska u EU? Ipak, Hrvati će sigurno osjetiti posljedice “potresa” u Njemačkoj, kako negativne tako i pozitivne. Sreća u nesreći je da većina Hrvata u Njemačkoj radi u sektoru građevine, školstva te socijalne ili zdravstvene skrbi, a ne u bankarskom menadžmentu pa ih ipak neće toliko podobivati otkaze koliko bi se očekivalo.

Pera
Gost
Pera

Pokusajte procitati jos jedanput ovo sto ste napisali i malo nas ‘prosvijetlite’ sa svojim ‘razumijevanjem’ clanka.

Kora
Gost
Kora

@Pera

Što Vam nije jasno?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

Hrvati su poznati Nijemcoljupci.
Nema rata unazad 100 i koju godinu gdje Hrvati nisu bili uz Nijemce.
I Nijemci su svaki izgubili.
I još to nisu shvatili……

Bobi
Gost
Bobi

Pa do 45 je i Draža bio na strani njemačke protiv partizana.

Slavonac
Gost
Slavonac

Jasam jedan ,koji voli Njemacku.Prije pedeset godina iso kod fasista radit,oni za hvalnost meni,1500E mirovine.Mi neki pobjednici bili u ratu,a komunisti nas slali izgradzivat tu zemlju.Bolje da se bavite crvenim menadzerima,koji su pokrali na ovim prostorima.

Moreno
Member
Moreno

Slavonac ne prdi

Daors
Gost
Daors

Bravo Slavonac, jedini si pogodio pravu stvar. Bivši komunisti i udbaši i dalje vladaju ovom zemljom. Jedino im je Njemačka mogla suditi i zato Danke Deutschland 😉

Slavonac
Gost
Slavonac

Kad bi mediji bili demokrati i logicni,porjeklo tajkuna bila bi prava tema.Oni su pokupovali medijski i politicki prostor.Puna usta demokraciji,RVE1481 nepozna pola novinara.Bojim se brisanja,jer njih logicnost ne zanima.

Kora
Gost
Kora

@Toni

Jadne Angela i Ursula… baš mi ih je žao 😕

Siniša
Gost
Siniša

Bajer i Monsanto……isto odličan primjer, napalta liježe Bajeru za Monsantove kerefeke.

palermo
Gost
palermo

Dok je bio u amerčkom vlasništvu nisu sudovi donosili presude teške milijarde u korist tužitelja. Ali ovi Nijemci su totalno izdebilirani – za treskavicu babe Anđelke govore da je njezina privatna stvar, za “kapetanicu” (gdje je ta završila Pomorski fakultet?) prosvjedi, opet harače silovatelji, a Nijemci ništa… Oni su kao nacija gotovi.

njofra
Gost
njofra

@palermo nazalost i sami Nijemci nesmiju spominjati Nicea, Wagnera slusati, Hegela citati itd. raz.ebali su ih kolonizatori anglosaksonski kao naciju, o tome bio clanak. Sto je dobro sto smo tako spori u pridruzivanju, jedino BiH ima sanse da opstane poslije ekonomskog Armagedona

palermo
Gost
palermo

Ma nama nema spasa bila kuna li euro. Njemačka? Bit će kao i do sada – neće bankrotirati, a i dalje će biti američko pseto.

FATIH
Gost
FATIH

ISPRDAK….

Ana
Gost
Ana

Utovariti jos 4 do 5 milijuna imigranata da im je li otplate sve to i problem rijesen. Nasi dragi banksteri ce se moci nastaviti igrati’

Splitexpress
Gost
Splitexpress

Svaka rit dođe na šekret?Kada su Nijemci rušili Grke,nizamisliti nesu mogli da će se brzo naći u istoj poziciji(ako ne i goroj,jer su brojevi veći)?

ventilator
Gost
ventilator

Često se pitam dali komentirati ili ne komentirati neki članak.Čemu ? A onda ne možete da odolite kad vas ovakva vrsta članka zagolica, iziritira pa čak i debelo zastraši, pitajući se kud sve ovo vodi ? S obzirom na moje sijede vlasi, kao običan laik, pratim već dugih godina, djelovanje USA na svijetska zbivanja. Ovdje ne bih apostrofirao njene ratove, jer o tome smo uveliko i naširoko komentirali, već ovu ekonomsku zamku koju je USA pod okriljem nametanja svoje demokracije, zemljama koje je uvukla u svoj tabor milom ili silom. I kad su neke od tih zemalja pomislile da im ovakvim vazalstvom teče med i mlijeko, kao što je u ovom slučaju NJemačka, pojavio se ovaj šok koga možemo nazvati PRISILNO GUTANJE AMERIČKOG SVIJETSKOG DUGA. Odavno se zna da je USA iza II svijetskog rata počela nagomolavati svoj vanjski dug koji je danas narastao do neizmjernih cifara. Ameri ko Ameri mozgali pa izmozgali kako da taj balon ne pukne i gurne ih u ambis unutarnjih trzavica i dosjetili se kako da taj dug počnu gutati vazali. Vazali ko vazali u Americi vide svoga boga, au boga se ne smije sumnjati, jer kako bi se elite vazala održale kad bi svojim narodima nagovijestili da ih ta Amerika može dovesti do prosjačkog štapa, jer moraju preuzeti njihove dugove do kojih ih je dovela njihova raskalašena elita. Elita koja je stvorila uvjete da u svijetu dio bogataša ,koje možete na prste nabrojiti, drži u svojim rukama polovicu svijetskog bitka. E sad zamislite kako će proći male rzbucane balkanske zemlje kad se je jedna NJemačka našla u ovakvoj situaciji, A o afričkim zemljama da i ne govorim .Eto i to je jedan od razloga zašto su Ameri ludi kad se spomene ime PUTIN. Pa zato što je na vrijeme prokužio prljavu američku igru koju su nametnuli svojim vazalima.

Mile
Gost
Mile

U tekstu je sve lipo napisano samo jedna bitna stvar je izoztavljena; u nacionalnim državama sve ama baš sve banke su u vlasništvu stranih banaka o kojima u tekstu se piše!

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Zastrašujuće!
Znao sam da je loše ali 30.000 milijardi eura loših derivata je suludo.

Njemački godišnji nominalni BDP je oko 3.500 milijardi ojra!

Brom
Gost
Brom

“„Dojče banka“ je finansijski gigant sa preko sto hiljada zaposlenih i poslovanjem u više od sedamdeset država svijeta. Na našim prostorima, u svijetu bankarstva, ona je u statusu boga svemogućega. Narodna banka Srbije joj plaća za čuvanje državnih deviznih rezervi. Ona je i garant svih međubankarskih transakcija, usljed čega ubira proviziju čak i kada, preko banke, građanin plaća svoje mjesečne račune.” – ovo je tekst Momira Bulatovića za Sputnjik.
https://rs-lat.sputniknews.com/autori/201907101119814710-veliki-obracun-ko-e-biti-uzdrman–tramp-ili-dojce-banka-momir-/

tedi
Gost
tedi

“„Dojče banka“ je finansijski gigant sa preko sto hiljada zaposlenih i poslovanjem u više od sedamdeset država svijeta,5+.I evo rijesenja,rasporedi dug na 70 drzava svijeta,kamata gore,svaka slicnost sa svi. frankom je slucajna.Kako su nas samo navukli na KREDITE jadna nam majka.Zato narod bijezi vanka,nema posla a ovrha stize. A oni izuzetni se kupaju u novcu,koje smo mi ovce za nevjerovat.

Moreno
Gost
Moreno

DB ukupno ima 49 tisuća miljardi svih derivativa šta je više od tri BDP-a cile EU. DB je sa derivativima najizloženija TBTF banka na svitu, slijede je JP Morgan, Goldman Sachs . . . Vrijednost dionica sa oko 25 eura od prij 5 – 6 godin pala je do danas na oko 7 eura . . . i vrlo slično se događalo Lehman Brothersu prij kolapsa . . .

John Cryan je stari predsjednik uprave, novi je Christian Sewing.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Moreno:
Mi smo dugo,dugo u rezervatima,
pa razumin kako je DB u derivatima .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Moreno:
John Cryan i šta se zbiva kada ”VELIKIM”otkriješ nedostatke ?
Cryanu se probušija john,
pa mu postole puštaju vodu ?

Moreno
Gost
Moreno

Umpah Pah Koji mu se john probija . . . jeli oni koji ga boli . . . ☺

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Moreno:
Čitaj da u prezimenu plače,
i spominje neku Anu ?

Сува логика
Gost
Сува логика

Још нешто. Где су овде судови ? Банке са Вол стрита треба прогласити криминалним, забранити њихов рад и похапсити челнике због организованог проузроковања финансијског колапса.

Siniša
Gost
Siniša

90 i neke bila kriza izazvana manipulacijom bankstera, u Londonu država interveniše i pohapsi veliki broj njih i dobro ih osudi, neke banke propadnu…..od tih godina pa do 2008. i do danas banksteri su izmijenili sistem, prilagodili ga sebi i postavili svoje ljude tako da više banksteri ne idu u zatvor i ne propadaju banke već se hapse ljudi koji traže svoje pare i ekspresno se osuđuju na nenormalne kazne.

Сува логика
Gost
Сува логика

Па о томе се и ради. Без слободе, части, и одговорне и праведне државе не надајте се ничему.

Siniša
Gost
Siniša

Država nikada i nije bila to šta si naveo, postoji samo interes države a ako nemaš sreće da se tvoj interes poklopi sa interesom države…..nijr njen problem već tvoj.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Suva logika:
Veliki Vol se rita,
a skwo Berza banči ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Suva logika:
Primjeni zakon spojenih sudova ?

pera971gl
Gost
pera971gl

DB je u te derivate uložila zbog profita koji dužnici plaćaju kroz osiguranje uz ratu.
Taj iznos od 30.000 milijardi eura je potencijalna šteta ako i samo ako svi trenutni dužnici, obuhvaćeni tim derivatima prestanu otplaćivati svoje kredite. Krediti se otplaćuju i potencijalna šteta se smanjuje. Naravno, zaluta i neki kredit koji se nemože naplatiti. Tako da, verujem, ukupna šteta će biti mnogo, mnogo manja nego što se spinuje. A zašto se spinuje??? Neko će već to razumeti.
Ja sam to ovako shvatio. Vrlo je moguće da grešim.

Acrobat
Gost
Acrobat

Napokon pametan komentar.

Bnhz
Gost
Bnhz

Vrlo razumljivo napisano. Hvala

Gordon Freeman
Gost
Gordon Freeman

Razuman bi sada čovjek postavio pitanje zašto takvu glupost čini Njemačka? Zašto na svoja leđa preuzima teret rizičnih kredita ( u tako velikoj količini )? Naravno, nisu samo krediti iz SAD-a među njima, ali to sad nije ni važno. Kredit je kredit. Zna se da je dobit u pitanju, ali rizik je bio ogroman. Neodogovorna avantura, koju će snosit svi koji su u euro zoni.

mikac
Gost
mikac

zato gledaju da nas što pre ubace u EU da vraćamonjihove dugove

mikac
Gost
mikac

jadna li je srbija sta je ceka , tek

Baba
Gost
Baba

Svaka čast za gornju fotomontažu Logično, vrlo prikladno!

puki
Gost
puki

1)-Deutsche Bank (u prijevodu: njemačka banka) je privatna banka, a ne državna i ona je isto toliko “njemačka”, kao i mutinacionalne kompanije Siemens, Volkswagen, Bayer Pharma, Daimler-Benz… itd, dakle nikako.
2) DB nije najjača svjetska banka. Najjače svjetske banke su one sa Wall Streeta: Chase JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Lazard… sve u vlasništvu šestokrakih. DB nije najjača ni u Europi, već su to britanske Rotšildove banke, HSBC i Barclays. A najjača banka na svijetu, koja je banka veijednosnih papira je BlackRock, koja je dio još veće investicijske kompanije Blackstone Group. Blackstone/Blackrock je jača od svih država svijeta, osim SAD-a i Kine. Dakle, jača i od Njemačke i Japana! Naravno vlasnici Blackstonea/Blackrocka su također šestokraki.
Ali DB pripada ovom elitnom krugu ovih navedenih i drugih velikih svjetskih banaka, njih ukupno oko 30-ak, među kojima su i francuska BNP Paribas, španjolska Santander, itd.. Sve ove elitne banke operiraju međunarodno, DB je jedina od njemačkih banaka, koja operira po cijelom svijetu, ima podružnice i u SAD-u i umrežena je u grupi Bilderberg i Rokefelerovom “Vijeću za vanjske odnose” (CFR)- glavnom gnijezdu globalističko-korporativne mafije. DB je jedan od takozvanih korporativnih članova CFR-a. Korporativni članovi su banke i koncerni, koji daju lovu za CFR.
Bivši dugogodišnji šef DB-a, Švicarac Josef Ackermann, član je grupe Bilderberg i iluminatske organizacije “Comitee of 300”, zajedno sa Sorosem, Rotšildom, kraljicom Elizabetom i drugima. Ovaj sadašnji šef, Britanac Jon Cryen, također je član Bilderberga. Paul M. Achtleitner, predsjednik nadzornig odbora DB-a, član je najužeg odbora grupe Bilderberg, zajedno sa Kissingerom.
Prije 2 godine bio je onaj cirkus u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini,ono kada je guverner Sj. Karolinr zabranio takozvanim “transrodnim osobama” da koriste ženske WC-ove i kupaonice, Onda je organiziran dreka na tog guvernera i kampanja od strane velikih koncerna i banaka, među kojima su bili Coca Cola, Deutsche Bank, Microsoft u drugi.

Marko
Gost
Marko

Pobjeci ne mozemo. Vec prije smo vezani sa EU velikim konzernima (Telekom, Siemens, Liedl, Bauhaus…usw.), a koji se ne mogu odvojiti od Njemackokog gospodarstva. Osim sto ce u situaciju biti direktno uviceni porezni obveznici Njemacke, bit ce uvuceni i veliki koncerni, koji bez drzave ne mogu samostalno egzistirati. Ovo je jedna situacija koja se ocekivala i koja nije iznenadjenje, jer svi ekonoski strucnjaci su najavljivali chrash. I on je sad tu.

neutrino
Gost
neutrino

Velike ponosne švabe, a americke pudlice i robovi…

FATIH
Gost
FATIH

ASKENAZI ILI HAZARI SU VLASNICI DOJCE BANK.
RADUJE ME OVA VIJEST………..

emdzej
Gost
emdzej

Naivno je to razmišljanje dragi kolega. Aktiva DB se oslanja na njemačku privredu i na samo stanovništvo, a ti tvoji ‘Askenazi’ su možda u upravnim odborima i sl. Ne misliš valjda da oni, ako postoje u toj ulozi, svojim privatnim sredstvima garantuju za nešto. Zato i postoje pravna lica AG, OG, GmbH i slično , da se fizička lica,
u ovom slučaju taj tvoj mitski Askenazi, osiguraju od posljedica a sav teret prelazi na državu i njene stanovnike ,tj. na sitnu boraniju. U najboljem slučaju žrtvuje se neki nebitan lik iz odbora i to je maksimum što možes očekivati.

FATIH
Gost
FATIH

UPRAVU SI.KRIVAC SE UNAPRIJED ZNA.KOLATERAL SU POTESKI OBVEZNICI.
A DALI SU ASKENAZI “MITSKI” U KRIVU SI….

Slučajno sam prolazio
Gost
Slučajno sam prolazio

Dobro. I šta to znači za prosječnog stanovnika ovih prostora ? Kako bi se mogla ta kriza odraziti njega te na kredite koji su vezani za euro ? ( a BiH KM je vezan za Euro). Kako da se čovjek najbolje pripremi ?

Zacc
Gost
Zacc

Najbolja priprema za krizu ti je da nisi nikom ništa dužan. Dapače, to je najbolje i kad nije kriza. Dakle otplati sve kredite. I zakopaj nešto zlata i srebra…

tedi
Gost
tedi

NE KREDITE,RIJESAVAJTE SE,JER CE BITI OVRHE UZROKOVANE PODIZANJEM KAMATE.
VIJECITI DUZNICI.

tedi
Gost
tedi

Madarska je otplatila kredite,proterala MMF,povezala se sa Rusijom i (da li ono bese)Visegradaska cetvorka,i skinula iz parlamenta zastavu EU.Sijecam se kada je Merkelova napala Premijera Orbana da ce EU poslat konjicu da to sredi,a on joj odgovorio vec ste vi to radili.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

@Slučajno sam prolazio
Revolucija…. to je ono pravo.
Narodno veselje s pucanjem.
Osvježava, a ne deblja.

ZIVOJKA
Gost
ZIVOJKA

NEMACKI NAROD NEMA POJMA O OVOME!

Као што рекосте
Gost
Као што рекосте "логично"

Ево имам ја једно најпростије решење. Нека Немачка формира неку банана банку која неће имати никакав капитал нити ће било коме било шта да плаћа. Па нек та банка откупи за 1 Евро све “свопове” и токсичне финансијске деривате од Дојче банке, и проблем решен 🙂 🙂

Siniša
Gost
Siniša

Mislim da se toga neko mnogo prije sjetio i blokirao tu mogućnost.

John
Gost
John

U otpuštanjima je upravo najviše onih koji rade sa tim problematičnim derivatima… možda ne planiraju više kupovati

Svetomir
Gost
Svetomir

Treba se u Evropi organizovati sakupljanje pomoći ua Nemačku u hrani i lekovima.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Možemo onda očekivat povratak balkanskih auslandera i ekonomski rast republika bivše Juge?

Goran
Gost
Goran

Ne, već obrnuto, kao što SAD svoj problem prenosi na vazala Nemačku, tako će Nemačka svoj problem amortizovati preko svojih vazala, znači ovde će biti još gore….

puki
Gost
puki

citat autora:

“Nova kriza će sve ogoliti u slučaju da se počnu pojavljivati zahtjevi za odštetu (vraćanje nominalne vrijednosti) koje mora platiti Deutsche banka. Sada vam je jasno, kako je Amerika uništila Njemačku i zašto Njemačka pomno sluša sve što dolazi iz Amerike.”
—————————
Ne sluša Njemačka pomno Ameriku samo zato što je kobajagi naivna, već je ova Njemačka u vlasništvu SAD-, Britanije i Izraela, koji su je i stvorilu 1946. godine, Koji su pisali ustav, zakone, napravili unutrašnje ustrojstvo sa podjelom na 16 saveznih pokrajina, tako da se što više rascjepka i decentralizira. Njemački političari ne smiju ni prdnuti, a da ne pitaju svoje gazde u Washingtinu, Londomnu i Tel Avivu.
Xavier Naidoo, jedna od najvećih njemačkih pop zvijezda, više puta je rekao, da je NJemačka okupirana država. Naidoo je inače sin indijskih useljenika iz Južne Afrike, i ima malo tamnu put.

http://www.croexpress.eu//mobile/zanimljivosti/3323/njemacki-pjevac-tvrdi-njemacka-nije-suverena-zemlja-okupirani-smo/

nonwo
Gost
nonwo

“da je Njemačka okupirana država”To zna svaki Nijemac s malo čuke i svi oni pri vrhu.Problem je što onih s čukom nema dovoljno nigdje,pa ni u Njemačkoj.Kako je komentirala Zivojka-njemački narod nema pojma o ovome…

Dražen
Gost
Dražen

Izlazak iz Nato saveza i EU jedino je riješenje za Europu.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro

Zanima me samo koliko banaka koje rade sa našim novcem i plačama je u vlasničkim odnosima ili su sestre te Dojć banke.aljudi dižite Eure ako ih imate ja ne vjerujem u trezoore i sigurnostbanaka ,a ni u te slike na papiru ,rađe za ono malo što bi stavio na stgranu popšijem pivu,i to onu za dobar dan.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko

Gde su dosli do toga broja od 30.000 mlrd? Nisam ekonomista ali skoro svugde po netu nađem brojku od cca 80 mlrd “slabog duga”?

ja sam
Gost
ja sam

tramp vam je nudio umesto 2 da placate 4 posto bdp-a za nato, da vas branimo, naravno ne od rusa, nece vam oni nista, vec od ovih toksicnih derivata – e, sada vam je valjda jasno da morate da platite, nije vam to tramp zamesio

moša
Gost
moša

kad su mogli kreditirat budaletinu trumpa mogu i propast…mrš

Sara
Gost
Sara

Drma se Sjeverni tok II, Švabe, drž’te se…..

Medo
Gost
Medo

Hrvatski porezni obveznici su već otplatili sve dugove banaka koje su sada u stranom vlasništvu!

Europljanin
Gost
Europljanin

Što bi na ovo rekao Konrad Adenauer da uskrsne i vidi što je od NJemačke ekonomskog diva učinila ova Stasijeva nakaza mutti Merkel.

Ante
Gost
Ante

Bio je i Uljanik pre velik

Haralampije
Gost
Haralampije

Već istražuju DB. A sada i zbog Epsteina
Russia Today portal:
“Deutsche Bank may have been a natural choice for Epstein. The bank is currently under criminal investigation for money laundering, and according to former employee Eric Ben Artzi “was structurally designed by management to allow corrupt individuals to commit fraud.” Whether that structure allowed staff to conceal Epstein’s “suspicious” transactions remains to be discovered.”

Ico
Gost
Ico

EURO treba vezati uz rusku rublju, kao kunu uz EURO, odnosno, realno gledajući, EURO treba odnosu na rublju i jusn treba imati status rvacke kune

Acrobat
Gost
Acrobat

Kakva ludorija!

Tica
Gost
Tica

Bilijun= 1 000 000 000 000
Bilijun (amerika)=1 000 000 000
30 bilijuna izloženosti je puno ali to nije 30 000 milijardi nego 30 milijardi ukoliko je ionformacija orikupljena s američkih sajtova…

L. R.
Admin

Poštovani Tica,

Vijest nije preuzeta iz SAD-a i suma je ispravna. Radi se o 30.000 milijardi nominalne vrijednosti.

Autor poručuje da je suma još veća, ali za to nema sigurnu informaciju.

Ugodno čitanje

PS Pogledati ovo: https://www.bis.org/statistics/d10_1.pdf

Mercury
Gost
Mercury

@ Tica

Kao što ne možeš vjerovati u 30 000 milijardi, da li vjeruješ da 30 milijardi ikako može naštetiti DB-u? Ili drugačije da postavim pitanje. Misliš da je cijela strka oko 30 milijardi? Da ti stavim u kontekst. 2016. Italija sa 20 milijardi rješava problem dvije propale grupacije na svom tržištu.

čitalac
Gost
čitalac

G. Jasak, niste li malo pretjerali sa iznosom od 30.000.000.000.000 – trideset tisuća milijardi?
Ja ne znam koliko imaju toga ali sam siguran da toliko ne. Pa, i 3.000.000.000.000 (tri tisuće milijardi) je ogromno obzirom na veličinu banke.
Pa nisu valjda Njemci takve budale da kupe toliki iznos tih papira, veći nego što ih imaju sve ostale države zajedno (Kina, Japan, Rusija….)
Pozanimt ću se koliko je doista toga.

Trubadur
Gost
Trubadur

Kod krize 2008 došlo se do podatka, da je u globalu izvedenih bankarskih instrumenata ( ima i drugih ne samo CDS ) oko 4-5 svjetskih GDPja… Danas se vjeruje, da je taj balun još veči, pošto se je kriza iz 2008 samo prikrila nultim kamatnim stopama i QE ( printanjem novaca )…..

Trubadur
Gost
Trubadur

A ako te zaista interesuju tačni podaci idi na stranicu BIS ( Bank for International Settlements)…. Pogledaj statistiku pod OTC derivatives, pa če ti biti puno jasnije, kako u biti današnji svijet radi….

xyx
Gost
xyx

Bilo toliko ili 10 puta vise, sto to minja? Definirali smo na ovim stranicama USA nacin financiranja dugom. Njemci nisu izuzeti iz te sheme. Dapace.

Trubadur
Gost
Trubadur

Pa ne minja ništa… Samo sam dao link ma portal, gdje može da se dobije podatke…… Rješenja inače nema, što smo mnogi zaključili u veoma oštrim debatama več tamo u 2008 i 2009 godini….. Kod duga je jasno, da je taj samo alat, za postizanje dobitka a , kod derivata mismim, da zaista niko više ne zna šta čemo sa tim….

MDM
Gost
MDM

Pretjeruje se tim ciframa. Naplatit ce onit te derivate kad tad. Glavni problem je sto oni ne donose pare, a DB ne moze investirati u donosnije poslove jet su im pare vezane.
Mogli bi oni to i prodat dalje ali verovatno uz znacajnije gubitke.

Haralampije
Gost
Haralampije

MDM
Glavni problem je nepoznavanje pojma i funkcije derivativa (derivata)…

Abe
Gost
Abe

Vazda bilo svabo je to al evo i svabo ima svog svabu.
Nekoć davno kad je ovamo došla kabelska TV i tadašnji DSF i sl… pamtim da sam primijetio koliko ekstremno se medijski i kroz propagandu sporta i tako… furaju na USA i prate američke sportove.

David
Gost
David

Pa ljudi moji ne vjerujete valjda svemu sto procitate u zutom tisku….

David
Gost
David

Uci u takve neke gluposti…bez osiguranja…
Pa daj sta vam je…saberite se malo hahaha pustite zutu stampu oni su bolesni ako memaju sta da objave…

bobo
Gost
bobo

Iznos nije pretjeran i to je razlog zašto će u slučaju pada Dojče banke doći do finansijskog kolapsa u cijelom svijetu a ne samo u Njemačkoj ili Evropi.

Acrobat
Gost
Acrobat

Ispravno rezonuješ!

prepri43
Gost
prepri43

Hrvati ne rabimo glagol desiti pa ni izvedenice koje iz njega proizlaze kao dešavanja,desilo se,dešava,zadesiti i t.d.! Vjerodostojnost vašeg portala mjeriti će se s poštivanjem hrvatskih nacionalnih interesa. A jezik je najvažniji nacionalni interes!

Daors
Gost
Daors

Slažem se, samo nauči hrvatski futur. Nije mjeriti će se, nego mjerit će se.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik