Deutsche Bank pristaje da plati kaznu od 150 miliona dolara zbog veza sa Jeffreyjem Epsteinom

Deutsche Bank - Epstein
15 komentara

Deutsche Bank je saopštila da će platiti 150 miliona dolara kazne kao dio nagodbe sa njujorškim regulatorima, nakon optužbe da je prekršila pravila protiv pranja novca svojim odnosima sa pokojnim osramoćenim tajkunom Jeffreyjem Epsteinom.

Banka „nije pravilno nadgledala aktivnosti računa vršene u ime registrovanog seksualnog prestupnika“, navodi se u izjavi u utorak njujorškog State Departmenta za finansijske usluge (DFS). Dodaje se da je finansijska institucija propustila da nadgleda aktivnost uprkos tome što je imala „dovoljno informacija“ o Epsteinovoj krivičnoj evidenciji i okolnostima koje ga okružuju.

Epstein je prvi put osuđen za podvođenje maloljetne djevojčice radi prostitucije 2008. godine, a američke agencije za zaštitu zakona su od tada identifikovale desetine djevojaka, neke od njih stare 14 godina, koje je navodno zlostavljao.

Deutsche Bank je sarađivala s Epsteinom od 2013. godine, a račune je zatvorila tek u 2018. godini, kada su se zločini finansijera ponovo našli u središtu pažnje medija.

Banka je znala da je Epstein klijent „visokog rizika“, ali ipak nije preduzela adekvatne napore da nadgleda njegove aktivnosti, rekao je DFS i dodao da je finansijska institucija „obradila stotine transakcija u ukupnom iznosu od više miliona dolara“, uključujući one između Epsteina i njegovih saučesnika, ignorišući brojne znakove upozorenja.

„Tokom poslovanja, bilo je vrlo malo problematičnih transakcija koje su ikada dovedene u pitanje, pa i kada su takve bile, obično su izvršavane bez zadovoljavajućeg objašnjenja.“

2016. godine bivši službenik Deutsche Banke Eric Ben Artzi tvrdio je da je banka “strukturno dizajnirana od strane uprave kako bi se omogućilo korumpiranim pojedincima da počine prevaru.”

Sada, međutim, banka tvrdi da je uzimanje Epsteina za klijenta „bila kritična greška i nikada se nije smjela dogoditi“. Banka je takođe saopštila da je sprovela interne istrage, koje je DFS ocijenio kao “uzorne”. Takođe je izvještavano da je uložila više od milijardu dolara u „obuku, kontrolu i operativne procese“ poslije skandala.

Sporazum predstavlja prvu izvršnu radnju preduzetu protiv finansijske institucije zbog posla sa Epsteinom, napomenuo je DFS.

Milijarder je ponovo uhapšen u julu 2019. godine pod optužbom za seksualnu trgovinu maloljetnika. Umro je u zatvorskoj ćeliji mjesec dana kasnije pod sumnjivim okolnostima, iako je njegova smrt proglašena samoubistvom. Imao je decenije dugu vezu sa britanskom pripadnicom visokog društva Ghislaine Maxwell, koju je FBI uhapsio krajem juna, a sada je optužena da je pomagala njenom pedofilskom “prijatelju” da identifikuje, sprijatelji se i organizuje maloljetne djevojke.

Deutsche Bankjeffrey epsteinkaznaPrevara
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
oisfgniuanafrvnaifvuas<dvas<dvsdvsd
3 godine prije

Postoji li sud koji će federalnekaorezerve osuditi za stoljetnu pljačku planeta u tisućama bilijuna dolara?

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Ćiribuuu… ćiribaaa….. Već dugo nije viđena ovakva virtuoznost u serendanju!
Deutsche Bank, banka bez love, je postala američka kasica prasica. Svako malo joj zavuku ruku u džep i uzmu koliko im treba. Ovaj put su bili skromni. Banka nema Odjel za čuvanje morala…..
Koji ima nije trebao dok su hohštapleri iz uprave poslovali sa važnim američkim kamaradom…. Bludnim sinom koji se uz đakonije baškario u društvu poznatih i slavnih. Koji opet nisu mogli odoljeti sirenskom zovu seksa sa lolitama i američkih zelembaća….
P.S.
A nigdje u blizini nije bilo neke obožavateljice Lucrezie Borgie. Najveće stručnjakinje u plemenitoj vještini rješavanja problema oralnim putem.

Novak
3 godine prije

Cestitam Americi na prcanju bezpomocne Europe, nek se vidi tko je gazda.
Dok EU ‘kaznjava’ Rusiju i Kinu Amerika je financijski hebe.
Ameriko uljepsala si mi dan.

Stock
3 godine prije

“bivši službenik Deutsche Banke Eric Ben Artzi tvrdio je da je banka “strukturno dizajnirana od strane uprave kako bi se omogućilo korumpiranim pojedincima da počine prevaru.”
Djelimično tačno.
Sve banke su strukturno dizajnirane da njihovi osnivači postanu vlasnici Svijeta.
Na ovim stranicama su pojedini komentatori detaljno opisali proces.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Dakle da remiziramo:
banke trebaju pratit i spijunirat svoje klijente kako nebi suradivali s olosem?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI