Mađarska prijeti EU zbog “ogromne” kazne za migrante

Viktor Orban
60 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban zaprijetio je Briselu odmazdom nakon što je sud EU kaznio Budimpeštu sa 200 miliona eura (216 miliona dolara) zbog njene politike azila, javljaju nacionalni mediji.

Evropski sud pravde (ICJ) izrekao je kaznu Orbanovoj vladi u četvrtak, optužujući je da “namjerno izbjegava” poštovanje zakona o izbjeglicama. ICJ je također presudio da Budimpešta mora platiti dodatnu kaznu od milion eura dnevno dok ne promijeni svoju politiku.

Ubrzo nakon objave presude, Orban se oglasio na društvenim mrežama i opisao je kao “nečuveno i neprihvatljivo”.

“Čini se da su ilegalni #migranti važniji za briselske birokrate od njihovih vlastitih evropskih građana”, rekao je premijer u objavi na X (bivši Twitter).

Orban je također navodno prijetio odmazdom u intervjuu za Radio Kossuth u petak. “Smislićemo način, tako da to više boli Brisel nego što boli nas”, rekao je lider, ne objašnjavajući detalje, prema mađarskim novinama Liner.hu i Bloomberg.

Orban je kaznu opisao kao “ogromnu” i tvrdio da je bez presedana. “To je jednostavno suludo”, citira Liner.hu premijera.

Presuda ICJ-a odnosi se na presudu iz 2020. godine u kojoj je utvrđeno da je Mađarska ograničila pristup procedurama međunarodne zaštite, nezakonito pritvarala tražioce azila u tranzitu i nezakonito uklanjala državljane trećih zemalja. Mađarska je od tada zatvorila tranzitne zone, ali inače nije ispoštovala odluku, što “predstavlja ozbiljnu prijetnju jedinstvu prava EU”, navodi se u saopćenju suda.

Mađarska je zauzela oštar stav prema migrantima izvan EU otkako se broj dnevnih dolazaka više nego učetvorostručio tokom migrantske krize 2015. godine, u kojoj je na kontinent stiglo preko milion ljudi, uglavnom iz Sirije i Afganistana. U septembru i oktobru te godine Mađarska je postavila ograde na svojim južnim granicama sa Srbijom i Hrvatskom.

Do sukoba dolazi pošto Mađarska treba da preuzme predsjedavanje EU 1. jula. Orbanova vlada je također dosljedno kritizirala zapadni pristup ukrajinskom sukobu. Budimpešta se protivila NATO-vom finansiranju i naoružavanju Ukrajine, kao i sveobuhvatnim sankcijama Rusiji, umjesto toga pozivajući na prekid vatre i diplomatsko rješenje.

eukaznaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Što god da učini , glede vlastita zemljopisa , zabolt će ih sigurno …

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Od cjelokupnih kineskih ulaganja u EU u prošloj godini, na Mađarsku otpada – 44%!

Odisea
4 mjeseci prije

Skloni ogradu i pusti migrante.
U EU bi bila poplava, a kako desnice vode i građanski rat u EU

držnedaj
4 mjeseci prije

Orban se mora pazit već dugo stoji kabali na svim žuljevima …

Max
4 mjeseci prije

Opravdano.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Utemeljitelj paneuropskog pokreta Richard von Coudenhove Kalergi duhovni otac EU u svom pamfletu pod imenom Praktični idealizam iz 1925 piše sljedeće Čovjek Europe budućnosti biti će miješane rase. Današnje klase posupno će nestati zbog eliminacije prostora vremena i predrasuda. Euroazijsko-negroidna rasa budućnosti izgledom slična starim Egipćanima zamijeniti će raznolikost naroda i pojedinaca umjesto da uništi europski judaizam. Europa je protiv svoje volje oplemenila i obrazovala ovaj narod vodeći ih do njihovog budućeg statusa vodeće nacije kroz ovaj umjetni evolucijski proces. Nečudi da su ljudi koji su pobjegli iz geta postali duhovno plemstvo Europe. Stoga je suosjećajna skrb koju je europa pružila stvorila novu vrstu plemstva. To se dogodilo kada je europska feudalna aristokracija doživjela krah zbog emancipacije židova zbog akcija koje je poduzela francuska revolucija. Prvu godišnju nagradu Charlemagne koju dodjeljuje EU je dobio Kalergi koji se smatra duhovnim utemeljiteljem EU. Adolf Hitler je ovaj pomflet tiskao u 25 milijuna… Čitaj više »

vrlodrag
4 mjeseci prije

Nikad netreba smetnutu sa uma da je zgrada europskog parlamenta izgrađena po uzoru na umjetničku sliku pod imenom Kula babilonska koju je naslikao Michelangelo Buonarotti.
Također središte ECB europske centralne banke je u Franfurtu, gradu iz kojeg je Amschel Rotschild svoji pet sinova spremio u svijet. Također zvijezda sa pet krakova je simbol petero braće Rotschild.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Pardon zeznuo sam se. Nije je naslikao Buonarotti nego Pieter Breugel. No simbolika je jasna.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Također prezime Rotschild znači crveni štit što je u srednjovjekovnoj Njemačkoj označavalo upozorenje da trgovina prodaje ukradene i falsificirane stvari i da se oštećena strana po zakonu nema pravo žaliti na prevaru.

Mike
4 mjeseci prije

Samo 200 miliona eura?!? Pa nema se Orban šta žaliti. To i nije neki novac za ostati pošteđen svih onih problema koje sad imaju neke druge države u EU. Šta bi npr. Nijemci dali da opet mogu biti Nijemci? Ili Šveđani?
Ali sad im je kasno…

Grdi
4 mjeseci prije

EU kao i NATO je *Dead Man Walking* …….. Scott Ritter upravo pise knjigu koja bi trebala izac do kraja godine gdje opisuje propast NATO-a ….
Turska ce napustiti NATO kad ude u BRICS, a madarskoj ce prije ili kasnije dojaditi EU pa ce isto tako prikljuciti BRICS-u kao sto ce uskoro i srbija kad dobije pozivnicu ove godine na sastanku u gradu kazan-u ….

Daleko Zôr
4 mjeseci prije

Miriše na Hunxit. Kazna je toliko paprena kako je izgledno bilo što. Milion dolara na dan!!!??? Dok ne promijeni mišljenje. Neko se preračunao. Jednostavna matematika. Orban sagradio svoju čvrstu politiku na zaštiti konzervativnih vrijednosti, očuvanja kulturne i Mađara. I ovi mu spuste milju dnevno. I sad bi on trebao izdati sebe zbog financijske ucjene? Izgubiti kredibilitet, time i potporu, izbore i konačno način življenja u Mađarskoj ili opcija odhebaus levatima. Zadržava zamlju, politiku, kredibilitet popularnost, vlast, postaje heroj koji je izveo narod svoj iz ropstva. Nabije rogove EU da promisle 2 puta prije nego nekom zavrnu ruku do pucanja. Okrene se nekim trenutno popularnim stranama koje imaju više love i boligapipi. I jedna anketa. Plac gore moguće, palac dolje nema šanse?

gigi pinna
4 mjeseci prije

Svakom prema zasluzi, tako ti i treba Orbane – kad hoćeš biti je.en i pošten. A to je najgora sorta ljudi. Nisi uložio veto na naoružavanje Ukrajine i eventualni, službeni, ulazak NATO trupa u rat, kako bi te oslobodili mađarskog sudjelovanja u istom – a to je sve bilo na “majke mi” od strane Stoltenberga. I evo ti sada “čestitke”.
A tvoj odvratni stav prema Palestincima. Uz bok onome Vučićevom, a Aca Faca kao ne kuži da je i tzv. Rezolucija o genocidu u Srebrenici pokrenuta baš sada, 29 godina od tog masovnog zločina, da bi se cio-naciji umilili Muslimanima, i da se ne priča o još gorim izraelskim zločinima u Gazi.

Hogar strasni
4 mjeseci prije

EU se raspada kao i Nato za max 10 god. Smrad ce bit epski

Karme
4 mjeseci prije

Podrska Madjarskoj iz Hrvatske.
Orbane izdrzi

Rudar
4 mjeseci prije

Ma platiti će im Orban, siguran sam ali u Forintama !

trtmrt
4 mjeseci prije

jedna siromašna mađarska ima daoeko niže cijene hrane i veće penzije od hr…što će oni u eu…

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI