Deutsche Bank pristaje na nagodbu od 75 miliona dolara sa žrtvama Jeffreyja Epsteina kako bi riješila federalnu tužbu

Deutsche Bank - Epstein
5 komentara

Deutsche Bank pristala je na višemilionsku nagodbu u saveznoj tužbi koju su podnijele žrtve trgovca djecom Džefrija Epštajna radi namirenja tvrdnji da je ta institucija omogućila njegove zločine poslovanjem s njim.

Kako je izvijestio CNBC , 75 miliona vrijedan “sjajni posao još uvijek ostavlja JPMorgan Chasea da brani svoju potencijalnu grupnu tužbu Epsteinovih tužitelja pred američkom Okružnom sudu na Manhattanu, koja uključuje slične optužbe”.

Generalni direktor JPMorgana, Jamie Dimon, koji je ranije izjavio da banka nije odgovorna za seksualne aktivnosti svog bivšeg klijenta, trebalo bi da bude smijenjen u tužbi protiv banke. Izjava se odnosi na tužbu koju je podnijela vlada Američkih Djevičanskih Ostrva, kao i na drugu srodnu tužbu, a oba će se održati 26. maja, izvještava  CNBC .

Wall Street Journal je prvi objavio nagodbu od 75 miliona dolara. CNBC je objavio:

Prema dogovoru, žrtve Epsteina koje su bile pogođene njegovom seksualnom trgovinom u vrijeme dok je bio klijent Deutsche Bank, od 2013. do 2018. godine, dobile bi najmanje 75.000 dolara i do 5 miliona dolara, ovisno o procjeni njihovih potraživanja.

Portparol Dojče banke Dilan Ridl nije želeo da komentariše sporazum, ali je istakao da je njegova banka potrošila više od 4 milijarde evra [4,34 milijarde dolara] na jačanje internih finansijskih kontrola.

“Posljednjih godina Deutsche Bank je postigla značajan napredak u rješavanju brojnih prošlih problema”, rekao je Riddle.

Istakao je da je 2020. godine, kada je JPMorgan pristao da plati kaznu od 150 miliona dolara njujorškom finansijskom regulatoru zbog umešanosti sa Epsteinom i drugim stvarima, Deutsche Bank je primetila: „Priznajemo našu grešku pri uključivanju Epštajna 2013. i slabosti u našem procese, i naučili smo iz naših grešaka i nedostataka.”

Dvije advokatske firme koje zastupaju tužitelje, Edwards Pottinger i Boies Schiller Flexner, u zajedničkom priopćenju do kojeg je došao CNBC , rekle su: “Ovo revolucionarno rješenje je kulminacija dviju advokatskih firmi koje vode više od deceniju dugu istragu kako bi zadržale jednu od Epsteinovih financijskih sredstava. bankarski partneri odgovorni za ulogu koju je imala u olakšavanju njegove organizacije trgovine ljudima.”

Tužba, koju je u novembru podigla žena identifikovana kao Jane Doe, tražila je status grupne tužbe. U tužbi, Jane Doe je navela da je Deutsche Bank svjesno učestvovala i finansijski profitirala od Epsteinovih aktivnosti seksualne trgovine ljudima pružajući neophodnu finansijsku podršku za održavanje operacije.

„Dojče banka je takođe znala da će Epštajn koristiti sredstva sile, pretnje silom, prevaru, zloupotrebu pravnog postupka, iskorištavanje dispariteta moći i razne druge oblike prinude kako bi naveo mlade žene i devojke da se upuste u komercijalne seksualne radnje, “, tvrdi se u tužbi.

„Znajući da će zaraditi milione dolara od omogućavanja Epštajnove trgovine seksom, i od odnosa sa Epštajnom, Dojče banka je odabrala profit umesto poštovanja zakona“, dodaje se u tužbi. „Konkretno, Deutsche Bank je odabrala da omogući operaciju trgovine ljudima kako bi ostvarila profit.”

Nakon što je raskinuo bankarski odnos sa JPMorganom 2013. godine, Epstein je kasnije postao klijent Deutsche Bank. Prije toga, Epstein je bio kupac JPMorgana od 1998. do 2013. godine.

„Deutsche Bank je nastavila tačno tamo gde je JPMorgan stao i postala banka koja je Epštajnu bila potrebna da finansira svoju operaciju seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima“, navodi se u tužbi.

Epstein je bio američki finansijer i osuđeni seksualni prestupnik koji je pronađen mrtav u svojoj ćeliji 2019. dok je čekao suđenje po optužbama za seksualnu trgovinu maloljetnicima. Osuđen je za nagovaranje maloljetne djevojke za prostituciju 2008. godine i odslužio je 13 mjeseci zatvora.

Ponovo je dospeo na naslovne strane 2019. godine kada je uhapšen i optužen za seksualnu trgovinu maloletnicima. Optužen je za vođenje lanca trgovine seksom u koji su bile uključene maloljetne djevojke, neke od 14 godina, i navodno se godinama bavio takvim ponašanjem.

Optužbe protiv njega bile su opsežne, uključujući zavjeru radi vršenja seksualne trgovine, seksualnu trgovinu maloljetnicima i zavjeru radi vršenja prisilnog rada. Odbijena mu je kaucija i držan je u saveznom zatvoru do smrti.

Deutsche BankEpsteinžrtve
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Jedni zlostavljaju drugi plaćaju.

Ivan Bgd
10 mjeseci prije

Te nagodbe sluze da se sakrije kriminal, da kriminalci ostanu na svojim pozicijama, i da nastave da rade sto su radili i do tada.

Ivan
10 mjeseci prije

Za te pare su trebali potamaniti puno vise te bagre..

Keki
10 mjeseci prije

Ok, a kad će postati javno tko je narucivao usluge preko njega?

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Dobro, koja je točno bila priroda tih transakcija?
Koja plaćanja su obavljana preko njih?
Tim curama?
Pa to bi bila enormna glupost.

Kreditiranje Eppsteina? Šta je tu protuzakonito?

A da oni ne isplaćuju za neke druge umiješane?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI