fbpx

Globalna ekonomija se neće vratiti na nivo prije pandemije „još dugo“

Deutsche Bank

U još jednom sumornom pogledu na globalnu ekonomiju, izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing upozorio je da bi svijetu trebalo mnogo više vremena da se ekonomski oporavi od Covida-19 nego što se ranije mislilo.

„Teško će se dostići nivo prije krize i bit će potrebno mnogo vremena. To se neće dogoditi ove, a ni sljedeće godine”, rekao je bankar prisutnima na Samitu bankarskih poslova Handelsblatt u Frankfurtu.

Iako neki dijelovi ekonomije neće funkcionisati u potpunosti, a neki sektori imaju kapacitet od 70-90 procenata, većina kompanija morat će da živi sa smanjenom prodajom prilično dugo, navodi Sewing. Dodao je da će se oporavak na kraju dogoditi, ali „samo korak po korak, i ne u svim industrijama“.

Govor je uslijedio kako je sve više zemalja upalo u recesiju dok je izbijanje koronavirusa napadalo njihove ekonomije. Australija, koja je uspjela da izbjegne duboke kontrakcije tokom finansijske krize 2008. godine, je jedna od posljednjih zemalja koja je dodata na spisak koji takođe uključuje SAD, UK i velike evropske ekonomije.

Šef Deutsche Bank takođe nije bio optimističan u pogledu oporavka u Evropi, napominjući da bi SAD mogle biti manje efikasne u suzbijanju virusa, ali američke kompanije su “radikalnije” kada je u pitanju prilagođavanje novoj stvarnosti.

S druge strane, evropske firme bi mogle doći u iskušenje da sačekaju još vladine pomoći. To bi na kraju moglo dovesti do porasta kompanija “zombija”, upozorio je Sewing, pozivajući se na procjenu njemačke kreditne agencije Creditreform da bi se šestina kompanija u zemlji mogla pretvoriti u “zombije”.

„Zombi“ firme se obično definišu kao kompanije čiji su troškovi servisiranja duga veći od njihove dobiti, ali ostaju na površini zahvaljujući neumornom zaduživanju. Prethodno su Deutsche Bank Securities rekli da broj takvih kompanija raste u SAD, gdje bi svaka peta firma mogla postati zombi zbog pandemije koronavirusa.

4.3 8
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
... ....
Gost
... ....
1 mjesec prije

A da pobacamo nekako ove krokodilima, samo da je svijesti, brzo bi sve okrenuli.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
1 mjesec prije

nema tol’ko krokodila;)

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Pa, sto ti imas protiv krokodila. Krokodili bi se otrovali, idioti bi otisli kuci uz nekoliko flastera. Toliko zla, sebicnosti i samozivosti, koncentrirano u pojedinim osobama, to je naucno nemoguce, ali u praksi, ocito nije. Ta bica, treba dezintegrirati, vatrom po mogucnosti, jer je njihova zloca kao otrov koji truje sve oko sebe.

Legendarni Osječki Grk
Gost
Legendarni Osječki Grk
1 mjesec prije

Već sam poslao moj pas Šoni da rijesi problema sa krvavo neprijatelj, fasisticko-kapitalisticki bankarsko-politicarski kopilo i da preokrene situačija u naša korist. On ce sa žuba celika deset čentimetara lako grižati kopilandere na hiljadu komata, a poslije cemo od svih njih praviti tarana, fileka, rezanči i na kraju piljevina. Moj Šoni na krvavo neprijatelj primjenjuje harakterno plemenito inkvizičijsko metota od ovlasteno spanjolsko inkvizitor Torquemada, original kvaliteta metota, direktno iz Vatikan!

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
1 mjesec prije

ne bude ni OSTATAKA,

Red Dog
Gost
Red Dog
1 mjesec prije

Jedno je sigurno.
Nekih 20 % radnih mesta su nestali zauvek.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Treba usavrsit metode stampanja/tiskanja novca…i pocet svako sebi stancat…kad oni mogu bez pokrica sto i mi sebi ne bi nastancali malo eura, dolara, swicaraca. Ionako je sve to jedna velika prevara

Hamer
Gost
Hamer
1 mjesec prije

Kriza je počela još 2018 koja dogovorena koronu si iskoristili kao razlog i točno se zna do kada če trajati

Jxlspsp
Gost
Jxlspsp
1 mjesec prije

Nije kriza zbog covida nego covid zbog krize.

Stock
Gost
Stock
1 mjesec prije

“Globalna ekonomija se neće vratiti na nivo prije pandemije „još dugo“
Oj!
Šta se desilo?
Lift se pokvario?
Može li stepenicama?
Čisto zbog zdravlja.

Mirko
Gost
Mirko
1 mjesec prije

Ovo je tek počelo, maltretiranje sa brojem zaraženih i mjerama, stegni – popusti trajati će još godinama, sve dok nas ne toliko ne iscrpe da ćemo sami moliti da nas cijepe.

Zorule
Gost
Zorule
1 mjesec prije

Cijepljenje je tu samo popratni dogadjaj, tek toliko da farmaceutske kompanije iskoriste situaciju i nesto usicare. Pravi dogadjaj je reset ekonomije koji je u pravom zamahu, jer ekonomija bazirana na stalnom rastu nije vise moguca, nema novih kolonija na kojima je uglavnom bazirana zapadna ekonomija, a balon ekonomija stampanja para do iznemoglosti vise ne funkcionira. Drugim rijecima, jebali smo jeza, covid19 je samo paravan, izmisljena prijetnja kojom nas zabavljaju sa brnjicama dok nam ukidaju ljudska prava, i da ne vidimo kako kako se sve oko nas urusava.

PROTIV demokratskih demona
Gost
PROTIV demokratskih demona
1 mjesec prije

Bice Tramp znaci Wall Street bice ugodno za ekonomiju

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x