Američka država tuži Pfizer

Pfizer zarada na vakcinama
27 komentara

Državni tužilac Teksasa Ken Paxton podnio je u četvrtak tužbu protiv farmaceutskog giganta Pfizer, navodeći da je kompanija lažno predstavila efikasnost svoje vakcine protiv Covid-19 i nastojala suzbiti javnu raspravu o neuspjesima proizvoda.

Tužba je uslijedila nakon šestomjesečne istrage koju je provela Paxton o navodnim istraživanjima povećanja funkcije koju su proveli Pfizer i drugi proizvođači vakcine protiv Covid-19 Moderna i Johnson & Johnson.

“Pfizer se bavio lažnim, obmanjujućim i obmanjujućim radnjama i praksama tako što je davao nepotkrijepljene tvrdnje u vezi s vakcinom kompanije Covid-19, kršeći Teksaški zakon o obmanjujućim trgovinskim praksama”, rekao je Paxton u izjavi, tvrdeći da je kompanija nezakonito zaradila milijarde dolara profita.

Paxton je posebno osporio Pfizerovu tvrdnju da je njegova injekcija bila 95% efikasna protiv novog koronavirusa, tvrdeći da je to statistički trik nazvan „smanjenje relativnog rizika“, za koji je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) priznala da može dovesti potrošače u zabludu predstavljajući tretman kao efikasnije nego što jeste. Podaci kliničkog ispitivanja pokazali su da je injekcija zapravo smanjila vjerovatnoću zaraze Covid-19 za samo 0,85%, navodi se u tužbi.

Prema pritužbi, pandemija se “pogoršala” nakon što je većina Amerikanaca vakcinisana protiv te bolesti, ističući da su “zvanični vladini izvještaji pokazali da barem na nekim mjestima veći postotak vakcinisanih umire od Covid-19 nego nevakcinisan.”

U tužbi se također tvrdi da je Pfizer “svjesno iznosio lažne i nepodržane tvrdnje o djelotvornosti vakcine protiv varijanti, uključujući posebno takozvanu Delta varijantu”, dok je svoje kritičare označio kao “kriminalce” i optužio ih za širenje “dezinformacija”.

Paxton traži finansijske kazne i zabranu koja sprečava Pfizer da nastavi da „pogrešno predstavlja“ efikasnost svog proizvoda.

U izjavi za medije, glasnogovornik Pfizera rekao je da je kompanija “duboko posvećena dobrobiti pacijenata kojima služi i da nema veći prioritet od sigurnosti i efikasnosti svojih tretmana i vakcina”. Dodaje se da je vakcina Pfizer-BioNTech primijenjena na više od 1,5 milijardi ljudi širom svijeta, pomažući im u zaštiti od teških simptoma i pokazujući “povoljan sigurnosni profil u svim starosnim grupama”.

“Kompanija vjeruje da slučaj države nema osnova i da će odgovoriti na predstavku na sudu u dogledno vrijeme”, rekao je Pfizer.

COVID-19PfizerTeksas
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko
2 mjeseci prije

i nece nista biti, jer drze i sudove i policiju i sve… kao i inace…

Koja
2 mjeseci prije

Sećam se da je Mlata pisao poodavno još da će ekipa dati ruljama na tacnu nečije glave, glave onih koji se slikali za novine, snimali za tv kako reklamiraju vakcinu, ubeđuju pa i prete! Potrošna je to roba i odreći će ih se ne trepnuvši! Glava hobotnice ostaće netaknuta, i o tome je Mlata nešto…

Basinac
2 mjeseci prije

Bit će zanimljivo, konačno treba i rasvijetliti ovu priču.

nepoželjni
2 mjeseci prije

Psi laju, a karavane prolaze….
Ništa takvi postupci i vijesti o njima neće smanjiti broj robova koji će dobrovoljno pružiti rame da ih ubodu kada se to od njih bude tražilo.
Na kraju krajeva ne radi se tu samo o “cjepivima”… na isti način, farmaceutske tvrtke lažu o svim svojim “lijekovima” i prava se učinkovitost ili štetnost, (uz prethodnu obilnu reklamu) naknadno utvrđuje na samim bolesnim nesretnicima, pa se štetnost zataškava i na sve moguće načine izbjegava odgovornost a samo mali broj takvih slučajeva završava na sudu.(što još uvijek ne znači da će biti i osuđeni)

Ico
2 mjeseci prije

Koja je razlika između experimenata Pfizera i eksperimenata Josepa Mengelea u Auschvitzu? Ima li uopće kakve razlike?

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

A kao FDA nije znala posljedice Pfizer cjepiva.
Koja su testirana 10 mjeseci.

Zato su u međuvremenu odobrili Pfizer cjepiva za sve od 6 mjeseci na dalje.

I bez testiranja su odobrili ova nova prilagođena Covid cjepiva novom soju koja su došla prije par mjeseci na tržište.

Teška je budala bilo tko da povjeruje da će ih ikada osuditi na takve iznose da Pfizer propadne za sva vremena, a kamoli da će netko od odgovornih završiti u zatvoru.

DEDA
2 mjeseci prije

NEMAŠ PRAVO NA SVOJE MIŠLJENJE DOKLE GOD POSTOJI RIJEČ ZAKON RAJO.

madam
2 mjeseci prije

Vec sam cekala, da Texas in ostale republikanske države počnu da vode tužbe protiv Pfizera zbog ovih genetskih cepiva. Mislim, da je Texas drzava gde bi ipak mogli da realiziraju ovo tužbo. Jasno je da nečemo stiči do glave hobotnice ali ipak da se počne kazari zube.
E sada je da vidimo kamo če to iči i dokle če stiči sa ovom tužbom. Jer treba presedan pa da mogu i drugi da navale.

Iva
2 mjeseci prije

Kakva je korist od tužbe?

Max
2 mjeseci prije

Bravo majstore upamtite mu ime zove se Ken Paxton i nadam se da neće umrijeti pod čudnim okolnostima.

Sava
2 mjeseci prije

Numberški kodeks je prekršen treba tražiti naj strožu kaznu

Samo U Prolazu
2 mjeseci prije

Onaj tko ima novac formira istinu!

Tanatos
2 mjeseci prije

Ima jedna zanimljiva izreka -Iza svakog velikog bogatstva krije se veliki zlocin

To je šou za budale
2 mjeseci prije

Korona virus kao prirodno nastala bolest je laž. Detekcija PCR testom je laž i obmana. Cjepivo ne može biti djelotvorno protiv nečeg šta ne postoji.
Ove priče o gonjenju Pfizer je samo subliminalno gnjetenje kivida kao postojeće bolesti.

ante
2 mjeseci prije

Sanjam dan kad će anemičnog i ekipu upitati za sve laži i silovanja vlastitog naroda?! Ivermektin je za konje pa ono podsmjehivanje jadnim ljudima? Smrad bahati!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI