Banke sjevera EU su prevažne da bi se istraživale za pranje 300 milijardi mafijaškog novca

Deutsche Bank Frankfurt
34 komentara

Nekoliko promatrača kritizira bankarski sustav Europske unije i čini se da najnoviji događaji potvrđuju ograničenja ovog sektora. To se posebno vidi u  favoriziranju bogatog sjevera i primjene dvostrukih standarda prema zemljama siromašnog juga.

The Economist je 17. Listopada naveo kako su dvije sjevernoeuropske i danske banke bile upletene u težak skandal s pranjem novca. Riječ je o kućama Danske Bank i Swedbank, čije su podružnice u Estoniji od 2007. do 2015. godine radile s prljavim novcem iz Rusije u iznosu većem od 300 milijardi eura.

Jedan od najvećih skandala s pranjem novca u Europi

Konkretno, riječ je o zaradi ruskog organiziranog kriminala, koji se u svojim „aktivnostima“, između ostalog, bavi prodajom oružja i droge.

Ovo je ogroman skandal, obzirom na to da je iznos od preko 300 milijardi eura  ekvivalent, na primjer, gotovo četiri financijska manevra za spas talijanske ekonomije. Naravno, „sankcije“ protiv Rusije u ovom slučaju ne vrijede, iako su korisnici usluga osvjedočeni zločinci.

U svjetlu ove uznemirujuće priče sada se nameću dva spontana pitanja. Koje će se mjere poduzeti na europskoj razini protiv inkriminiranih banaka? I povrh svega, kako je moguće da je sav ovaj tok novca  prošao nezapaženo kod europskih supervizora?

Nažalost, odgovor na prvo pitanje je apsolutno negativan. Europska agencija za bankarstvo (EBA) je odlučila da ne intervenira s posebnim akcijama u skandalu s danskom i švedskom bankom. Odluka je izazvala iznenađenje i skandal kod bivšeg potpredsjednika Europske komisije Valdisa Domborvskisa, vjerojatno više zbog činjenice da su korisnici bili Rusi, nego zbog skandala samog po sebi.

“Razočaravajuće je da nadzorni odbor EBA nije djelovao u jednoj od najvećih afera pranja novca u Europi”, rekao je Valdis Domborvskis.

Ove izjave jednog od vodećih predstavnika summita u Bruxellesu plastično svjedoče o potpunoj nepripremljenosti i nemoći Europske unije za upravljanje unutarnjim bankarskim sustavom.

Sustav koji kažnjava samo male ribe

Naime, Europska agencija za bankarstvo  je tijelo EU osnovano za nadgledanje bankarskog sustava zemalja članica Europske unije. Taj se nadzor konkretno provodi kroz jedinstveni nadzorni mehanizam Europske središnje banke, koja u ovom sektoru ima autoritet ne samo na zemlje eurozone, već i s drugima kroz sporazume o „tijesnoj suradnji“, tako da može intervenirati i u državama koje, poput Švedske i Danske, ne pripadaju eurozoni.

No, unatoč svom postojanju na papiru, nadzorni mehanizam je u ovom slučaju namjerno odlučio da neće djelovati. Na stranicama The Economista i Il Posta, koji su raspravljali o skandalu, može se vidjeti da se europsko nečinjenje pravda na temelju „prevelike veličine tih bankarskih institucija“ i moguće opasnosti od zaraze, ako Danske Bank i Swedbank pretrpe velike novčane kazne ili budu podvrgnute pravnim postupcima.

U ovom slučaju su tijela EU preferirala  prepustiti odgovornost za slučaj svakoj od navedenih država. Ovo je obrazloženje koje nas neizbježno dovodi do pokušaja odgovora na drugo postavljeno pitanje.

Mehanizam dvostrukih mjerila EU

U ovom se trenutku postavlja pitanje jesu li europske vlasti, svjesne specifične težine inkriminiranih banaka, namjerno zatvorile oči pred kriminalnim praksama koje su počinile ove dvije institucije? Međutim, ovaj način upravljanja nadzora banaka, koji je specifičan za EU, ne mogu prihvatiti baš sve zemlje, a da ne dignu svoj glas protiv. Ovo je u stvari najogledniji instrument napravljen “dva utega i dvije mjere”, pa se batina koristi protiv slabih, a za moćnike se ostavlja mrkva.

Ranije, tijekom dužničke krize i uvođenja mjera štednje, skovana je pogrdna skraćenica PIGS za zemlje juga EU. To su tada bili Portugal, Italija, Španjolska i Grčka. Isti tretman je imao i Cipar u vrijeme financijske krize, ali ni druge zemlje „siromašnog juga“ nisu bolje tretirane.

Zapravo se mora imati na umu da je isti europski sustav za bankarski nadzor EBA sa svojom negativnom prosudbom u vezi talijanske banke Carige bila uzrok očekivane državne intervencije kako bi se izbjegao njezin bankrot. U tom slučaju se agencija nije ustručavala koristiti batinu, izlažući riziku bankarsku instituciju, njene klijente i cijeli talijanski krug koji je ovisio o poslovanju ove banke sankcijama zbog razloga koji u usporedbi s aktualnim skandalom izgledaju doslovno smiješni.

Alati europskog upravljanja su se još jednom pokazali upravo onakvima kakvi jesu i stvarni su odraz ravnoteže snaga između europskih država. Konkretno, sjever EU je prevažan da bi propao ili bio izložen i najmanjem riziku, a zemljama juga ove tvorevine je rezerviran poseban tretman čiji se rezultati najbolje vide u omjeru državnog duga u odnosu na BDP.

Il Post

BankaDeutsche Bank
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
4 godine prije

Ovi bankari, ova EBA i oni “rusi” su u krvnom srodstvu i njima se ne traži dlaka u jajetu ko ostalima, oni mogu sve jer su zaštićeni stvorovi djelatnici.

Moreno
4 godine prije

Većina tolerira bankarsku prevaru na svim razinama i u svim segmentima. Velike banke su prij nekoliko godin uvaćene kako su manipulacijom na tečajnim razlikama i LIBOR-om zamračile stotine miljardi dolara, među njima i DB koje je zgrada na slici ovoga članka, da bi posli platile po par miljardi kazne. Priko HSBC je financiran ISIL. Švicarska, Wall Street, London City su skroz odvojeni od zakonske regulative banaka u ostatku svita. Ono šta se sazna ka i u ovo objavljeno u ovome članku su samo kapi u moru globalne bankarske prevare. Problem je kako još uvik većina ima iluziju da se postojeći bankarski sustav može popravit, ali to je samo iluzija. Kompletan bankarski sustav triba dezintegrirat i napravit kompletno novi, u protivnom ljudski život će vridit sve manje u novčanicama koje globalna mafija proizvodi i sa njima upravlja, posredno upravljajući svim ljudima na zemlji. Došli smo do točke apsurda kad jarpa globalnih… Čitaj više »

Son of Alerik
4 godine prije

Ovdje je na djelu Europa s više brzina. Jedna brzina za bogati sjever koji se okoristio postojanjem zajedničke valute i druga brzina za jug kojeg je ta valuta dodatno osiromašila.
Ovaj izostanak reakcije na očito pranje novca i to agencije kojoj je posao nadgledanje bankarskog sustava ruši ionako nepostojeću ‘europsku pravnu stečevinu’. Nažalost, o tomu neće nitko progovoriti, niti se buniti.
Zemlje juga su skupo platile svoj ulazak u euro zonu i gubitak monetarnog suvereniteta. Nažalost, izlaska iz euro zone nema. Kad to nije uspjelo Grcima, neće nikomu (čak ne postoji ni mehanizam izlaska).
To ne smeta našem ćati da zajedno s Vujčićem HR gura u euro zonu.

zoki
4 godine prije

Danska najveca banka zvana Danske Bank, zakon i pojam u Danskoj i drzava u drzavi, moralna vertikala i sinonim danske drzave i sistema, bez koje vecina ljudi u Danskoj ne moze dobiti zaradjenu platu na racun, je uzimala/prala milijarde crnog novca preko filijale u Estoniji, u toj mjeri da je cak ruska Centralna Banka poslala pismeno upozorenje centrali Danske Bank u Danskoj da je u pitanju kriminal, sto su oni ignorisali potpuno u skladu sa vazecom politikom/kulturom u kojoj su oni neprikosnoveni nadljudi, visa rasa u odnosu na Ruse. Njihov drzavni finansijski kontrolni organ je u redovnoj kontroli utvrdio da je sve kako treba a na osnovu informacija iz same Danske Bank. Sve se brzo utisalo, niko nista ne poteze, uzeti pare od ovih iz Istocne Evrope nije i za obicnog Danca nikakav zlocin, uostalom oni su toliko preparirani da nikad nista i ne pitaju. Nedavno dodjose informacije i da… Čitaj više »

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Drago mi je da ste spomenuli Swedbank!

U Svedskoj se bezgotovinsko drustvo uvodi prakticki silom te se ljude koji jos uvijek koriste papirnati novac maltretira, ocrnjuje i opcenito im se zagorcava zivot. Ako dodjete u poslovnicu banke u kojoj ste musterija (ako uopce uspijete pronaci poslovnicu koja jos uvijek posluje gotovinom!) i pokusate na svoj racun poloziti neku smijesnu svotu poput 5000 SEK (prema trenutnom tecaju manje od 500 EUR) pocet ce vas ponizavati pitanjima odakle vam i neizostavno optuziti za pranje novca! Da, dobro ste procitali, svedske banke vlastite musterije optuzuju za pranje novca, i to nije samo moje iskustvo, te bankovni sluzbenici ocito imaju takvu sluzbenu uputu od uprave.

I onda im se desi ovakvo nesto, poput pranja stotina milijardi eura.

Nisu prevazne
4 godine prije

Arapska liga ima najvaznije banke, najvise novca i naftu

tedi
4 godine prije

To tako nemoze biti dugo,jer nasto je trulo u drzavi Dankoj i Svedskoj,,ako su ovi PIGS,a sta su ona ovi?Pa banditi,toliko su pohlepni da i svojim gradanima otimaju novac.

Dopizdilomi
4 godine prije

Tako je, ne davati podatke jer bi mogli doći do Sorosa, Rotschilda ……..

alfa33
4 godine prije

Ah taj novac,vražijh ruku dijelo…a mi čak pomislili da bi oni sami sebe lupali po gu..ci..pa valjda je svima jasno da se radi o ogromnoj količini novca tako da skoro svi imaju svoju cijenu,i sve je tad moguće..

Alex
4 godine prije

Vikinga je malo,ali su za*ebani…Uvijek bili.Islandske banke su svojedobno nadjačale UK i mada su ih Britanci stavili na listu međunarodnih terorističkih organizacija,mogu im napuhati jajca kroz spolovilo.😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI