Nova razvojna BRICS banka može primiti pet novih članova

New Development Bank NDB
12 komentara

Nova razvojna banka trenutno razmatra zahtjeve za članstvo iz skoro 15 zemalja, rekla je šefica multinacionalnog zajmodavca Dilma Rousseff u utorak u intervjuu za Financial Times.

Rousseff, bivši brazilski predsjednik koji trenutno vodi zajmodavca sa sjedištem u Šangaju, rekao je da će vjerovatno prihvatiti i odobriti prijem četiri ili pet novih članica, ali je odbila da navede zemlje.

Prema riječima zvaničnika, BRICS banka trenutno vidi diverzifikaciju svoje geografske zastupljenosti kao jedan od svojih glavnih prioriteta.

“Očekujemo da ćemo ove godine pozajmiti između 8 i 10 milijardi dolara”, rekla je ona za FT. “Naš cilj je da dostignemo oko 30% svega što pozajmljujemo… u lokalnoj valuti.”

Ona je dodala da NDB planira da počne da daje kredite u južnoafričkoj i brazilskoj valuti u pokušaju da dodatno smanji oslanjanje na američki dolar, jer zajmodavac aktivno promoviše multipolarni međunarodni finansijski sistem.

Prema Rousseffvoj, međunarodna institucija će izdati dug u randima za pozajmljivanje u Južnoj Africi i učiniti “isto u Brazilu sa realom”.

“Pokušat ćemo ili izvršiti zamjenu valuta ili emitovati dug. I takođe u rupijama”, rekla je ona i dodala da banka već daje pozajmice u renminbijima.

Grupa BRICS koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika pokrenula je NDB još 2014. godine s ciljem obezbjeđivanja sredstava za projekte infrastrukture i održivog razvoja.

Banka je formalno počela sa radom 2015. godine, a kasnije su joj se pridružili Bangladeš, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Urugvaj. NDB je osnovana kao alternativa finansijskim institucijama u kojima dominiraju SAD, kao što su MMF i Svjetska banka.

BankaBRICSnove članice
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Treba to sve posložiti.

Zlomisao
8 mjeseci prije

BRICS banka će funkcionirati tako što će bogate članice siromašnima prodavati cigle.

goran
8 mjeseci prije

ako im se nisu počele tresti guzice dosad sad sigurno hoće

C.F.
8 mjeseci prije

Sa stranica navedene banke

In line with our mandate, we are working to issue green, social, and sustainability debt instruments that are closely aligned with the 2030 Agenda.

A Lavrov kaze:

“iako grupa nema za cilj zamijeniti postojeće međunarodne mehanizme….”

💋 💋 💋 💋

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Jedva čekam da nam sada trolovi objasne kako je i ova banka pod kontrolom…istih.

Je li? 🤔

Tip
8 mjeseci prije

Banka postojni 7 godina a vi još uvijek pišete, da je nova?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI