Ruska središnja banka otkriva kako se pripremala za otimanje američkog dolara

Ruska rublja i americki dolar
19 komentara

Moskva je skladištila zlato, juane i stranu valutu u gotovini kako bi nadoknadila zapadne sankcije, otkrio je regulator

Banka Rusije pripremala se za eskalaciju zapadnih sankcija od 2014. i pojačavala je dodatna sredstva kao zaštitu od budućih ograničenja svojih deviznih rezervi, otkrio je regulator u srijedu. Usred “sve većih geopolitičkih rizika” središnja je banka povećala ulaganja u imovinu “koju ne mogu blokirati neprijateljske nacije” i prebacila dio svojih rezervi u zlato, kineske juane i stranu valutu u gotovini, objavio je regulator u svom godišnjem izvješću. Središnja banka uspjela je sakriti milijarde uvezenih dolara “u količinama ograničenim logističkim mogućnostima”, navodi se u izvješću bez preciziranja iznosa akumuliranih sredstava. Alternativne rezerve u dolarima i zlatnim polugama pohranjene su u trezorima Banke Rusije.

“Ovaj sigurnosni jastuk stvoren je u obliku alternativnih rezervi, manje likvidnih i praktičnih u svakodnevnom životu, ali pouzdanijih u uvjetima teškog geopolitičkog scenarija”, objasnio je regulator.

Bilo je nemoguće napustiti rezerve u dolarima i eurima jer su se te valute koristile za obračune u međunarodnoj trgovini, kao i u domaćem financijskom sektoru, dodala je središnja banka. “Stoga je struktura deviznih rezervi trebala uzeti u obzir potrebe građana i poduzeća”, zaključio je regulator.

Središnja banka mogla je “istovariti” dio tog novca u banke tijekom prvog vala zapadnih sankcija kako bi stabilizirala ruski bankarski sustav i nadoknadila povlačenje dolara i eura “uspaničenim štedišama”, vjeruje glavni analitičar Ingosstrakh-Investmenta, Viktor Tunyov.

Prema nekim procjenama, prošle su godine samo iz druge najveće banke u zemlji, VTB, štediše povukle gotovo 20 milijardi dolara.

Godine 2022. Rusiju su pogodile opsežne zapadne gospodarske sankcije, koje su uključivale mjere za odsijecanje ruske središnje banke od međunarodnog financijskog sustava, dok je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi banke zamrznuto. Moskva je kritizirala zapljenu njezine imovine, rekavši da to predstavlja krađu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 mjeseci prije

“Bilo je nemoguće napustiti rezerve u dolarima i eurima jer su se te valute koristile za obračune u međunarodnoj trgovini” – zapravo situacija je bila još gora, jer svjetski hegemoni su zahtjevali depozite desetaka milijardi dolara u zapadnim bankama kao preduvjet poslovanja na energetskom tržištu. Onako, pravo mafijaški. Talijanska mafija je bila vrtićko dijete u usporedbi s ovim gangsterima.

Nekoime
2 mjeseci prije

Putin je lijepo rekao: Poslovao bih ja u dolarima, ali mi vi niste dali.

Гавран
2 mjeseci prije

Хьюстон, у тебя проблема!

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Ovaj tekst je i djelomičan odgovor komentatorima ovdje koji su navijali da Rusija reagira kada je izveden puč u Ukrajini 2014. godine.
Dok su se Ukri vojno pripremali za rat, Rusija se više gospodarski pripremala da što bezbolnije prođe.

Eto
2 mjeseci prije

U decembru je bilo 50 rublji za dolar
Sada je 77

Motorola
2 mjeseci prije

Rječ “međunarodno” morate zamjeniti za rječ “američko” i bit če vam sav pljačkaški američki narativ potpuno jasan i razotkriven.
Sve se je radilo po principu, da USA drži pod financijskom kontrolom cjelu planetarnu ekonomiju i na taj perfidni način pljačka sve države.

Max
2 mjeseci prije

To znamo.

minimoris
2 mjeseci prije

Ljudi koji se barem malo bave geopolitikom znali su da ce doci do napada Rusije na Ukrajinu,a tek oni koji imaju mnogo vise informacija,da ne govorim
Bilo je negde pitanja ko je dozvolio u Rusiji da par meseci pre napada na Ukrajinu 300 mild. dolara neko stavi na racune u zapadnim bankama.Sta ako je to bilo namerno uradjeno,tj da je neko spremio zamku za anglo-saksonce i da zrtvuje 300 mild zarad mnogo vece dobiti,a to je da se vecina drzava uplasi i pocne da odustaje od dolara,jer mogu proci kao Rusija.
Tih 300 mild ce Rusi lako nadoknaditi kroz cenu energenata,ali je steta za dolar enornmno velika.
Nemam podatak sa koliko americkog duga trenutno raspolaze Kina,ali kada ga se oslobodi dotle ce trajti i zivot dolara kao svetske valute.

Prazni džepovi
2 mjeseci prije

Sad mi je jasno zašto su birtije” otkupujemo zlato najpovoljnije – keširamo naruke odma ” od dvičetrneste nikle ko pečurke poslije kiše.A eto ko fol samo rusi to rade….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI