Švicarska banka kriva za pranje novca od droge

Svicarski franak
11 komentara

Druga najveća banka u Švicarskoj, Credit Suisse, proglašena je krivom i kažnjena jer nije otkrila šemu pranja novca koja uključuje narko kartel, javio je Reuters u ponedjeljak.

Prema izvještaju, bivši zaposlenik banke prihvatio je oko 146 miliona švicarskih franaka (152 miliona dolara) u bankarskim depozitima između 2004. i 2008. od bugarskog lanca krijumčarenja kokaina, prikrivajući kriminalno porijeklo sredstava. Švicarski savezni krivični sud rekao je u ponedjeljak da Credit Suisse nije otkrio šemu i implementirao pravila protiv pranja novca. Prema švicarskom zakonu, kompanija se može smatrati odgovornom za nepreduzimanje mjera za sprečavanje zločina.

“Ovi nedostaci su omogućili povlačenje imovine kriminalne organizacije, na osnovu čega je bivši radnik banke osuđen za kvalifikovano pranje novca… Preduzeće je moglo spriječiti prekršaj da je ispunilo svoje organizacione obaveze”, navodi se u sudu, kaže Reuters, ističući da je rukovodstvo banke bilo “pasivno” u rješavanju ovog slučaja.

Prema riječima bivše službenice, njeni nadređeni su bili upoznati s porijeklom novca, ali je banka i dalje upravljala sredstvima. Credit Suisse je negirao da sredstva potiču nezakonito, navodeći da su se predmetni klijenti predstavljali kao vlasnici legalnih poslova u građevinarstvu, lizingu i hotelijerstvu.

I Credit Suisse i njen bivši zaposlenik negirali su bilo kakvu nepravdu.

Credit Suisse sada se suočava s novčanom kaznom od dva miliona švicarskih franaka (2,1 milion dolara), dok je bivši radnik takođe kažnjen i uslovno na 20 mjeseci zatvora. Sud je takođe naložio oduzimanje sredstava narko kartela koja se nalaze u banci.

Credit Suisse je u ponedjeljak saopštio da će se žaliti na osuđujuću presudu.

Bankadrogapranje novcaŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ništa novo…. Zna se, godinama. pa kako nebi, kad su SAD največi distributer droga na svijetu!
Sjetite se američkih polja opija, koje su čuvali vojnici…
Sad je stišču, objavljuju grijehove, jer ne sarađuje sa zapadom u sankcijama…

NEMANJA
1 godina prije

Cuj, kazna 2.1 mil dolara a oprano 152 miliona dolara
Smesno i tuzno u isto vreme

BTK
1 godina prije

Ah nestašluk, no, no. Idi i ne griješi više (ovako pa te otkriju).

Bosanac
1 godina prije

Hoćel sad i franak upast?

Max
1 godina prije

Odavno to rade Švicarske banke.

Šele
1 godina prije

Neće maca mlijeka,pa Englezi imaju neko ostrv,ce ,nešto kao porezna oaza,gdje stranci legalno peru novce,uglavnom svaki tajkun, predsjednik,premijer,diktator,i svaki drugi što ukrade pare od svog naroda,države,legalno po engleskom zakonu,opere novce,uzmu mu proviziju 20,30,procenata,i što mu ostane, u Engleskoj legalno troši ostatak,ne izmišljam,ima doku film ,bbc,,sve banke na zapadu to rade,samo je kod ovi Švicaraca nešto procurilo,što mislite gdje ,,naši,,nose svoju ušteđevinu

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

pusti ti BiH imaš ti problema od Savudrijske vale,preko Like do Zapadne Slavonije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI