Kremlj odgovara na plan Kijeva za pregovore o ‘formuli mira’

Dmitry Peskov
14 komentara

Ukrajina je kontradiktorna tvrdnjom da bi mogla održati mirovne pregovore s Rusijom nakon predloženog samita u Švicarskoj kasnije ove godine, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba u petak sugerirao da bi Kijev mogao stupiti u diplomatiju s Moskvom nakon mirovnog samita koji je domaćin Švicarska, a datum za koji još nije objavljen.

„Takva izjava apsolutno je u suprotnosti sa kodificiranom zabranom ukrajinskog predsjednika da pregovara s Rusijom“, rekao je Peskov. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zabranio je 2022. godine sve razgovore sa sadašnjim rukovodstvom u Moskvi nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.

Portparol Kremlja je takođe naznačio da Moskva neće prihvatiti skup pravila koje je „razvio neko drugi“.

Komentari Peskova podsjećaju na komentare ruskog ministarstva vanjskih poslova, koje je insistiralo da je Moskva otvorena za pregovore, ali ne pod uslovima Kijeva. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je ranije ovog mjeseca da Rusija neće prisustvovati samitu u Švicarskoj čak i ako bude pozvana, tvrdeći da će “on biti posvećen promoviranju ‘formule mira Zelenskog'”, koju je Moskva okarakterizirala kao “apsurdnu”. Zakharova je također tvrdila da Švicarska – koja se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve – “teško može poslužiti kao platforma za različite mirovne napore”.

Prošlog mjeseca, Bern je najavio planove da organizira mirovnu konferenciju na visokom nivou u Ukrajini “do ljeta” s fokusom na kijevsku “formulu mira” od deset tačaka koju je Zelenski prvi iznio krajem 2022.

Inicijativa poziva na povlačenje moskovskih trupa sa teritorije koju Kijev tvrdi kao svoju, kao i na uspostavljanje tribunala za krivično gonjenje najviših ruskih zvaničnika za navodne ratne zločine. Rusija je odbacila prijedlog kao “odvojen od stvarnosti”.

Švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis rekao je prošle sedmice da će konačna odluka o samitu – uključujući i da li će se taj događaj uopće održati – doći sredinom aprila, napominjući da održavanje dvije paralelne konferencije ostaje opcija.

PeskovrusijaŠvicarskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
30 dana prije

U poslednje vrijeme zapad i Kijev sve vise govore o pregovorima. I niko ne govori o granicama iz ’91.

nepoželjni
30 dana prije

Uglavnom sve su to “računi bez krčmara”…..

…nego, hajte Logično dajte u ovo rano proljetno vrijeme nešto veselo i zanimljivo za mene i slične…

… jučer vidio prvu lastavicu (ovaj vjetar s juga koji već danima puše olakšava i ubrzava let i povratak ovih ljupkih ptičica) 😉

Lucija, prva
30 dana prije

“nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji.” No they didnt🤣

Max
30 dana prije

Nema ništa od toga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI