Xi odbija da podrži unilateralnu “mirovnu konferenciju” Zelenskog

Xi Jinping
20 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u ponedjeljak da će podržati međunarodnu mirovnu konferenciju u Ukrajini samo ako je priznaju i Moskva i Kijev uz ravnopravno učešće svih strana.

Predstojeći pregovori koje predlaže Švicarska trebalo bi da se održe od 15. do 16. juna u odmaralištu Burgenstock u blizini Lucerna. Više od 160 delegacija iz cijelog svijeta pozvano je da učestvuje, uključujući članice G7, G20, BRICS, EU i druge. Ruske diplomate nisu među njima.

Xi, koji se u ponedjeljak sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu, upozorio je da ne treba blatiti Kinu zbog sukoba u Ukrajini, insistirajući da Peking igra “pozitivnu ulogu” u pokušaju pronalaženja mirnog rješenja.

Xi je rekao novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare: “Mi se protivimo korišćenju ove krize da se odgovornost stavi na treću zemlju i naruši njen imidž i potakne novi Hladni rat.”

Kina je takođe dugo pozivala na mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije i izdala mirovni plan od 12 tačaka za okončanje neprijateljstava godinu dana nakon sukoba, u februaru 2023. Inicijativa, koju je pozdravila Moskva, uključuje poziv na prekid neprijateljstva, nastavak mirovnih pregovora, napuštanje “hladnoratovskog mentaliteta” i poštovanje suvereniteta svih nacija.

“Istorija je pokazala da se sukobi mogu rješavati samo pregovorima”, naglasio je kineski lider u ponedjeljak, ističući da treba ravnopravno učešće svih strana i poštenu raspravu o svim mirovnim planovima.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova nedavno je saopćilo da je Bern “ubijeđen” da je mirovni proces bez Rusije “nezamisliv”, ali Moskva nije pozvana “u ovoj fazi”.

Moskva je ranije nazvala predloženu konferenciju “besmislenom” i rekla da neće učestvovati, čak i ako bude pozvana. Ukrajina je naznačila da će Rusija biti pozvana samo ako pristane na niz preduslova koje je Moskva označila kao “apsurdne”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je predstojeći događaj “parodijom pregovora” na kojima će biti promoviran ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski. Lavrov je u intervjuu u ponedjeljak također izjavio da ‘mirovni plan’ na kojem će se samit održati sadrži “otvoreno iluzornu i rusofobičnu suštinu”.

Za razliku od prijedloga Pekinga da se okončaju borbe, Kijevska mirovna formula u deset tačaka – koju je Zelenski prvi put predstavio u jesen 2022. – zahtijeva potpuno i bezuslovno povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojim, da Moskva plati reparacije, i za tribunal za ratne zločine.

Rusija je odbacila prijedloge kao “nerealne” i kao znak nespremnosti Kijeva da traži diplomatsko rješenje sukoba.

Moskva je više puta govorila da je spremna mirno riješiti sukob u Ukrajini, ali neće prihvatiti sporazum koji ignorira njene nacionalne interese.

kinamirovni pregovorirusijaŠvicarskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
12 dana prije

Ili će bit mir ili ne odlučit će ukrajina.

Bruno
12 dana prije

Najbolje je da Zelenog presele u Berlin , među beskućnike. Bio bi glavni diler.

tihobl
12 dana prije

Урсула фон дер Лајен поставила ултиматум Кини: смањите производњу или ћемо увести санкције.

Isti ultimatum je postavila i EU.

Max
12 dana prije

Stav Kine je jasan.

IL Partigiano
12 dana prije

Mr Macron ljubi ruku zene kineskog predsjednika a kineski to ne radi Francuzu. Prebaciva se sila iz Europe u Aziju.

kom opanci kom obojci
12 dana prije

Zamislite (poštenu) sudsku raspravu bez poziva na Sud optuženoga i onda se donosi pravomoćna presuda protiv optuženoga. Tako nešto je (i u stvarnosti) moguće samo na Radnom Sudu u Zagrebu, a eto sada i u Switzerland-iji, kao denaturiranoj EU zemlji….zašto se “mirotvorci” nisu dosjetili mirovnih konferencija kod napada NATO na Libyu,Iraq,Siryu,Srbiju,Afganistan, USA na Vjetnam, , Panamu,,Izraela na Palestinu Saudi Monarhije na Yemen i t.d.

Vlatko
12 dana prije

Xi je drzao govor u francuskom parlamentu… Od znacajnog sto je rekao je… Multipolarni svijet a Macron izbelio oci i izgleda kao idiot.

BlueZg
12 dana prije

Xi jako dobro zna da može raditi što hoće jer u protivnom se ne bi tako nonšalantno ponašao. Sad kad je zauzdao vlastito stanovništvo koje se više ne može sakriti niti u wc, nasmagao svakakvih čuda u podzemnim prostorijama i razmahao se uz brics, još će se svašta od njega vidjeti i čuti. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

xyz
11 dana prije

Evropski rasisti gube tlo pod nogama i postaju nebitni…. To jih jako boli.

onaj najglu...Dalton
11 dana prije

Macron i Ursula, udruženim snagama, pokušali Kinezima održati predavanje na temu “s kim ne treba biti prijatelj”…

goran
11 dana prije

nema se šta razgovarati,zelenski mora dati ostavku mora mu se suditi u moskvi za etničko čiščenje i tek onda če biti mir

Nesko
11 dana prije

Ovi bi da idu bez kurca u svatove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI