Argentina će se pridružiti BRICS banci

New Development Bank NDB
13 komentara

Argentina je na korak od pridruživanja Novoj razvojnoj banci (NDB) grupe velikih ekonomija u razvoju BRICS-a, objavila je u četvrtak novinska agencija Telam, pozivajući se na šeficu entiteta Dilmu Rousseff.

Rousseff, bivša predsjednica Brazila, rekla je argentinskom ministru ekonomije Sergiu Massi da joj je upravni odbor NBD-a formalno omogućio da glasa o ulasku Argentine u tu finansijsku organizaciju, piše agencija.

“Sergio, imam dobre vijesti, pronašao sam prečicu. Upravni odbor se složio da toj banci doda Argentinu. To će biti objavljeno na avgustovskom sastanku u Južnoj Africi”, navodno je Rusef rekla Masi u sjedištu banke u Šangaju, dodajući da je “to najbrži način da se ide ravno u avgust”.

Zajmodavca su osnovale zemlje članice BRIKS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – još 2014. godine. Pet ekonomija bloka čini više od 40% svjetske populacije i gotovo četvrtinu globalnog BDP-a.

O prijedlogu o prijemu Argentine, koji podržava Brazil, raspravljat će se na sljedećem sastanku guvernera NDB koji je zakazan za prvu sedmicu avgusta u Južnoj Africi.

Za Argentinu, članstvo u banci nudi mogućnost pristupa finansijskoj pomoći, navodi se u novinama. Kako bi ispunila uslove za ulazak, Argentina će morati da uplati doprinos u vrijednosti od 250 miliona dolara u državnim obveznicama BRICS banci iz svog trezora.

Razgovori se vode u vrijeme kada NDB pregovara sa Saudijskom Arabijom o prijemu kraljevine kao desete članice BRICS banke.

NDB je pokrenut sa ciljem finansiranja infrastrukture i održivog razvoja u državama članicama i drugim ekonomijama u usponu. Takođe ima za cilj da pomogne državama članicama da smanje zavisnost od američkog dolara i evra. Multinacionalni zajmodavac nastavlja širiti svoj globalni doseg i već uključuje Bangladeš, Ujedinjene Arapske Emirate, Urugvaj i Egipat. Pozajmila je 33 milijarde dolara za više od 96 projekata u pet zemalja osnivača.

ArgentinaBankaBRICS
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
10 mjeseci prije

Uplatit će doprinos svojim stogodišnjim obveznicama kako bi od BRICS banke dobila pare da može platit kupon prevarenim ljudima koji su kupili te obveznice. Čuda moderne monetarne politike.

Jomla
10 mjeseci prije

Ima li NDB mehanizme za kontrolu trošenja dodijeljenih kredita (protiv IMT i sličnih opcija), a u interesu kolike-tolike pravednosti. Ovo nije pitanje, samo razmišljanje…

Max
10 mjeseci prije

Logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI