Američki zajmodavci se pripremaju za moguće udare na banke

Recesija
16 komentara

Američke banke su u protekle dvije sedmice uzele zajedno 164,8 milijardi dolara zajmova iz dva objekta Federalnih rezervi, pokazuju statistički podaci Fed-a objavljeni u četvrtak. Ovo se dogodilo kada su zajmodavci požurili da zaustave likvidnost u slučaju propadanja banaka nakon kolapsa banke Silicijumske doline.

Prema podacima, američki zajmodavci su pozajmili 152,85 milijardi dolara iz diskontnog perioda u sedmici koja je završila 15. marta, u odnosu na 4,58 milijardi dolara u prethodnoj sedmici. Brojka, koja predstavlja najviši nivo u istoriji, premašila je rekord postavljen tokom finansijske krize 2008. godine.

Zaduživanje je došlo preko Fed-ovog diskontnog prozora, koji je alat kojim Fed obezbjeđuje likvidnost bankama u obliku zajmova uz siguran kolateral na rok do 90 dana. Američki zajmodavci su takođe dobili još 11,9 milijardi dolara zajmova kroz Fed-ov program za periodično finansiranje banaka, mehanizam koji je pokrenut nakon kolapsa SVB-a i u okviru kojeg je finansiranje dostupno do jedne godine.

Ranije ove sedmice, Financial Times je izvijestio da je šest najvećih banaka na Wall Streetu izgubilo oko 165 milijardi dolara tržišne kapitalizacije ovog mjeseca, oko 13% njihove ukupne vrijednosti, nakon posljedica najvećeg propasti američkih banaka od 2008. godine.

Prošle sedmice, američke finansijske vlasti su zatvorile SVB, koji se fokusirao na sektor tehnologije i startap, što je izazvalo krizu u tom sektoru. Ovo je uslijedilo nakon likvidacije Silvergatea sa sjedištem u Kaliforniji i kripto-fokusirane banke Signature Bank iz New Yorka.

U izvještaju Fed-a nije preciziran tačan broj banaka niti identitet institucija koje su osigurale sredstva. U međuvremenu, američke bankarske kompanije nisu dale nikakve naznake da imaju problema sa solventnošću.

Ranije ove sedmice, američki predsjednik Joe Biden ponudio je uvjeravanja da je američki bankarski sistem ostao bezbjedan i da će vlada učiniti “sve što je potrebno” da ga zaštiti od potpune krize.

BankaLikvidnostSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nočni
11 mjeseci prije

Prvi! Kaj to znači? Svi u banke po ušteđevinu ili?

11 mjeseci prije

Da li ovo ima ikakve veze sa koronom ili ratom u Ukrajini? Na prvi pogled nema… da vidimo šta kaže drugi pogled. Koronu su “plasirali” da bi postigli mnoge stvari (da ne nabrajam, ovde je to poznato) a sve se svodi na psihološki inženjering. Rat u Ukrajini (za sada u Ukrajini) je mnogo širi psihološki inženjering koji se prostire na više polja – pritisak narušavanjem fizičke bezbednosti (direktna posledica rata), energetske i prehrambene bezbednosti a rušenjem finansijskog sistema opravdaće uvođenje digitalne valute koja sama po sebi nije toliko maligna koliko može biti uvođenje negativne kamate čime se vaš novac “topi” vremenom ako ga ne trošite! Tu ni “slamarica” ne pomaže! Zamislite kakav će nam biti život ako ne budemo u mogućnosti da napravimo bilo kakvu rezervu – tada ćemo zavisiti od Sistema i za najmanju sitnicu, ne samo da ćemo biti prisiljeni na rad onako kako nam Sistem nametne, taj… Čitaj više »

Гавран
11 mjeseci prije

RAT U SVIM DIMENZIJAMA I POBEDA U SVIM DIMENZIJAMA
The Wall Street Journal: Још 186 америчких банака је пред банкротом

Bosanac
11 mjeseci prije

Na kraju će ostat FED i ove 3/4 velike banke čiji su vlasnici i vlasnici FEDA, a U:S zadužena toliko da je ovaj FED preuzme kompletnu i saopšti stanivnicima da nemaju ništa al da trebaju bit sretni jer ih ovi FED ovci neće istjerat sa njihovve (sad FED-ove) zemlje, nego mogu ostat al uz poštovanje novih pravila (porez na disanje, redovno pelcovanje, bube kao jelovnik i sl.).

Max
11 mjeseci prije

Ono kad narod traži novac natrag.

Ivan Bgd
11 mjeseci prije

Ovde se govori o stotinama milijardi koje su se izgubile 🤣
Posle u setnju i zalutale negde u sumi, i sad ih traze…
A scenario je kao 2008, svinjski grip i propast banaka, sad je bila korona i propast banaka.
Oni ne moraju da menjaju recept, budalama istu foru mozes da prodas 100x.

A iza svega se nazire taj cilj Velikog reseta – necete imati nista!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI