Ukrajina želi zaplijeniti banke ruskih milijardera

Sense Bank
25 komentara

Sense Bank, 11. najveći zajmodavac u Ukrajini u smislu imovine, pripada sankcioniranim ruskim biznismenima Mikhailu Fridmanu i Pjotru Avenu

Ukrajina planira zaplijeniti Sense banku, prethodno poznatu kao Alfa-Bank Ukraine, od njezinih ruskih vlasnika, Mikhaila Fridmana i Pyotra Avena, izvijestio je Bloomberg u petak, pozivajući se na izvore. Prema izvješću, preseljenje se očekuje sredinom srpnja. Sense banka 11. je po veličini u Ukrajini po aktivi i smatra se sistemski važnim zajmodavcem. Fridman i Aven posjeduju banku preko holding kompanije ABH Holdings sa sjedištem u Luksemburgu, koja kontrolira ciparsku matičnu kompaniju zajmodavca, ABH Financial Limited. Kijev je prvi put iznio planove za nacionalizaciju zajmodavca u prosincu prošle godine, nakon rebrandinga banke. Prošlog mjeseca ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon koji je vladi dao ovlasti da nacionalizira banke od vlasnika koji su bili sankcionirani u vezi s vojnom operacijom Rusije u zemlji.

I Fridman i Aven bili su na meti zapadnih vlasti zbog njihovih navodnih veza s ruskom vladom i suočeni su sa sankcijama, uključujući zamrzavanje imovine i zabrane putovanja, ali su od tada osporili ta ograničenja na sudu. Ranije ovog tjedna Kijev je na svoj popis sankcija dodao niz kompanija povezanih s bankom Sense, uključujući ABH Holdings, ABH Ukraine Limited, Alfa Insurance i Alfa Capital Holdings Limited. Prema Forbesu Ukrajina, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog dužnosnika, tom je mjerom “uklonjena posljednja prepreka nacionalizaciji banke Sense”.

U priopćenju prošlog mjeseca, ABH Holdings obećao je osporiti nacionalizaciju na međunarodnim sudovima “kako bi zaštitio svoja ulaganja i ublažio gubitke”. Tvrtka je istaknula da je spremna promijeniti vlasničku strukturu banke i dogovorila prodaju 75,6% Sense banke “europskom investitoru” bez “odštete sredstava za sankcionirane dioničare” nakon transakcije. Prema Bloombergu, prodaju je blokirala ukrajinska središnja banka. Sense Bank bila je ukrajinska podružnica najvećeg ruskog privatnog zajmodavca, Alfa-Bank, koja je bila na meti sankcija EU-a u desetom paketu sankcija u veljači. Ranije ove godine pojavila su se izvješća da su Fridman i Aven, koji posjeduju 45% Alfa-Banke, dovršavali dogovor o odvajanju od zajmodavca kako bi izbjegli daljnje sankcije.

BankaNacionalizacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Što ne oplijene prvo svoje.

DEBELI ĐURO-ZAGORJE
9 mjeseci prije

A zašto to već UČINILI ODAVNO,ODMAH ??? ZAPLIJENITI BAŠ SVE RUSKO ??? PA RUSI IM UBIJAJU LJUDE NA ULICAMA I U SVOJIM DOMOVIMA KO STOKU,RUŠE BAŠ SVE,A OVI IM TEK SADA PLIJENE BANKE ???
KATASTROFA !!💪💪💪👍👍

Ivan
9 mjeseci prije

Ocigledno Europi i onoj kravi Ursuli jos nije jasno kakva je to mafijaska banda u Ukrajini. Ukrajinu treba zbrisati s lica zemlje..

tihobl
9 mjeseci prije

I ja zelim da zaplijenim austrijske banke, a Dodik oklijeva.

Ivek
9 mjeseci prije

Nemaju šta zaplijeniti osim zidove, zlato su im davno odnijeli za oružje i to više nego šta su ga u stvarnosti deklarirali da imaju.

Istina
9 mjeseci prije

Ne znam zašto ne zapljene njemačke i austrijske banke jer su te države isto imali agresiju na Ukrajinu

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Uh što ješe vole , tuđe pare i tuđu djecu … Da pogana nakota …

neon
9 mjeseci prije

Ovi “ruski” biznismeni su obojca zidovskog podrijetla:

Mihail Maratovič Fridman; ruski: Mihail Maratovič Fridman; hebrejski: מיכאיל פרידמן; rođen 21. aprila 1964. je Rusko-izraelski milijarder i biznismen rođen u Rusiji.

Aven je rođen u Moskvi, njegov otac, profesor računarstva Oleg Aven bio je pola Letonac, a pola Rus, a majka je bila iz židovske obitelji.

Vjerovat da ce Zidovski glumac i cirkusant Zelenski zaplijeniti imovinu svojih burazera je naivno. Prije da ta prica moze posluziti kao povod da se otmu novci ukrajinskim gradjanima i napravi ih se jos vecom bijedom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI