Švicarski bankarski div planira masovna otpuštanja nakon preuzimanja Credit Suisse

Credit Suisse
5 komentara

UBS bi mogao ukinuti više od 30.000 radnih mjesta diljem svijeta, pišu novine

UBS Group AG smanjit će svoju radnu snagu za između 20% i 30% nakon dovršetka preuzimanja konkurentske Credit Suisse, otpuštajući čak 36.000 zaposlenika diljem svijeta, izvijestile su novine Sonntagszeitung, pozivajući se na višeg menadžera u UBS-u. Novine su istaknule da će oko 11.000 zaposlenika biti otpušteno u Švicarskoj, iako nisu pružile nikakve pojedinosti o tome koja će radna mjesta biti ciljana. Dva su zajmodavca zajedno zapošljavala gotovo 125.000 ljudi diljem svijeta na kraju 2022., od čega je oko 30% bilo u Švicarskoj, prema izvješću.

Prošlog su mjeseca dvije švicarske banke najavile povijesno spajanje, pri čemu je UBS pristao platiti 3 milijarde švicarskih franaka (3,24 milijarde dolara) u dionicama za preuzimanje svog posrnulog rivala u dogovoru potkrijepljenom državnim jamstvima i 100 milijardi franaka (nešto više od milijardu dolara) u pomoć za likvidnost od Švicarske središnje banke. Dogovor uz posredovanje vlade imao je za cilj ojačati povjerenje javnosti u zapadni financijski sustav i spriječiti globalnu krizu nakon kolapsa dviju regionalnih banaka u SAD-u.

Bankarska kriza pogoršala je probleme Credit Suissea, koji se već borio s nizom skandala, pravnih problema i odljeva klijenata. Povrh toga, njegov najveći investitor, Saudijska nacionalna banka, objavila je u ožujku da neće moći pružiti financijsku pomoć zbog regulatornih i zakonskih ograničenja. Credit Suisse je izvijestio o neto gubitku u 2022. od 7,3 milijarde franaka (gotovo 8 milijardi USD) i upozorio da će pretrpjeti još jedan “znatan” gubitak 2023. prije nego što se vrati na profitabilnost 2024. godine.

Spajanje dviju najvećih švicarskih banaka trebalo bi biti završeno do kraja ove godine. Prošlog tjedna UBS je objavio da “u svjetlu novih izazova i prioriteta s kojima se UBS suočava nakon objave akvizicije” vraća bivšeg izvršnog direktora Sergia Ermottija. Izjava UBS-a ukazuje na to kako je Ermotti, koji je vodio UBS devet godina od studenog 2011. do listopada 2020., “uspješno repozicionirao” banku nakon globalne financijske krize 2008. i “postigao duboku promjenu kulture unutar banke”.

BankaCrédit SuisseŠvicarskaUBS
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prika
7 mjeseci prije

Svi propadaju sem Rusije i Srbije ali opet rusi i srbi bjeze u te zapadne propale drzave pa eto neka neko proba objasniti tu pojavu uglavnom nesto nije uredu.

Japanac
7 mjeseci prije

Svi ratovi su bankarski ratovi…. ali ovaj možda globalni bankari gube?

Mrčikola
7 mjeseci prije

“Banke propadaju”…ovaj bi izraz mogao pronaći mjesto u nekom rječniku, kao oksimoronski primjer paradoksa😁…propadaju, ali malo kuras…
Nešto, što, uz oganj i mač, čini glavnu okosnicu ovog, nametnutog nam, načina življenja, ne može propasti osim po nalogu i za potrebe onih “s vrha piramide”; popularnih majstora, a u svrhu daljnje dezorijentacije i osiromašenja “korisnika”.
Tako, npr, kad je, tamo prije “korone”, trebalo “pripremiti” Nijemce za “teži život”, počelo je ljuljanje Deutsche Banke…ima li, za Bavarce😁, nešto normalnije od toga da, u situaciji kad “propada” nešto tako grandiozno i moćno, propada i mali nemoćni Bavarac, a, naravno.., svi smo mi “bavarci”…manje ili više.😁

Max
7 mjeseci prije

Tako to obično ide.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI