Nema mira bez Rusije

Ignazio Cassis
5 komentara

Bilo kakvi mirovni pregovori za rješavanje tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva trebali bi uključivati ​​Rusiju, izjavio je švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis tokom brifinga za novinare u Davosu, gdje je bio sudomaćin skupa usredsređenog na raspravu o “formuli mira ” koju je predložio Kijev. Ukrajinska Vlada je dosledno nastojala da u ove rasprave angažuje druge subjekte osim Rusije.

Bezbjednosni zvaničnici iz 83 zemlje okupili su se u švicarskom planinskom odmaralištu uoči Svjetskog ekonomskog foruma, koji bi trebao biti otvoren u ponedjeljak uveče. Ovo nedjeljno okupljanje obilježilo je četvrti takve vrste u organizaciji Kijeva, koji aktivno promoviše svoju viziju za rješavanje sukoba, uz podršku uglavnom zapadnih pristalica.

“Na ovaj ili onaj način, Rusija će morati biti uključena”, prenio je Cassis novinarima na marginama sastanka. „Neće biti mira bez riječi Rusije“, naglasio je on. Švicarski diplomata je insistirao na hitnosti hitnog okončanja rata, jer se životi gube svakodnevno. “Nemamo pravo da čekamo”, rekao je.

Ukrajinski prijedlog, koji je predstavljen u novembru 2022., poznat i kao ‘formula mira Zelenskog’, zahtijeva da Kijev dobije kontrolu nad granicama prije 2014. godine. Osim toga, poziva se na krivično gonjenje ruskog rukovodstva i reparacije od Moskve. Plan zahtijeva od moskovskih snaga da se povuku s teritorija na koje polaže pravo Ukrajina prije pokretanja mirovnih pregovora. Plan od deset tačaka takođe se bavi manje spornim oblastima, kao što su globalna sigurnost hrane i energije.

Moskva je ranije okarakterizirala prijedlog kao odvojen od stvarnosti. Dosljedno je izražavala spremnost za mirovne pregovore, naglašavajući potrebu da se razmotri situacija na terenu. U jesen 2022. četiri bivše ukrajinske teritorije, uključujući dvije republike Donbasa, službeno su se pridružile Rusiji nakon referenduma. Poluostrvo Krim, na koje polaže pravo Ukrajina, dio je Rusije od 2014. godine, kada je njen narod na referendumu glasao za pridruživanje Rusiji.

Cassis je također naglasio ključnu ulogu zemalja BRICS-a, posebno Kine, u budućem mirovnom procesu. “Učešće BRICS alijanse je ključno jer ove zemlje imaju odnos sa Rusijom”, rekao je on i dodao da “Kina igra značajnu ulogu”. Cassis je pozvao učesnike sastanka da istraže saradnju s Kinom po ovom pitanju.

Predstavnici Pekinga nisu prisustvovali skupu u Davosu. Kina je početkom prošle godine predstavila svoju mirovnu mapu od 12 tačaka, koja se bavi mjerama poput prekida vatre, mirovnih pregovora, napuštanja “hladnoratovskog mentaliteta” i okončanja sankcija uz promicanje globalne stabilnosti i međunarodnih lanaca snabdijevanja. Mapu puta, koju je Moskva pozdravila, Kijev je loše prihvatio, a zapadni pristalice brzo su je odbacili.

Prošlog februara, američki zvaničnici su odbacili kineske prijedloge, tvrdeći da će prije svega koristiti Rusiji. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio je da Kini nedostaje “kredibilitet” po tom pitanju zbog njenog odbijanja da osudi Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Moskva je u decembru ceo „mirovni proces“ koji je organizovao Kijev označila kao puki PR potez. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osudio je mirovnu formulu Zelenskog kao “plod bolesne mašte”, ustvrdivši da zahtjevi da Ukrajina povrati svoje granice prije 2014., uključujući Donbas, predstavljaju poziv “na genocid”.

DavosrusijaŠvicarskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
3 mjeseci prije

Politika čopora. Ako nisi s nama, onda si protiv nas. Inače ta banditsko-mafijaška politika se na zapadu zove DEMOKRACIJA. Smiješ da misliš samo onako kako ti mi naredimo. Akoliki je Zelenski idiot najbolje se vidi što je pod uticajem zapadne mafije ušao u rat s Rusijom. Zapadne zemlje su se razvile zahvaljujući neutralnosti i malom ulaganju za naoružanje. Da održe paritet s Rusijom, dovesti će na prosjački štap cijelu EU. Na zdravlje.

Max
3 mjeseci prije

I nema.

tihobl
3 mjeseci prije

Svajcarac je dobro skuzio – ljudi mi ovde radimo mirovne pregovore bez Rusije koja je jedan od aktera u sukobu.

Perun
3 mjeseci prije

Ovim bolesnicima i imbecilima iz WEF-a sa strmina i padina Davosa u ,, dalekoj zemlji Švicarskoj ” treba biti kristalno jasno ….Nema mira bez RUSSIJE….SFSN…

Iskren
3 mjeseci prije

Svicarac bi rado opet vidio promet na racunima ruskih biznismena koji donosi milijarde u svicarski proracun

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI