Rusija kaže ne ‘mirovnoj konferenciji’ Švicarske

Maria Zaharova
15 komentara

Moskva nema nameru da učestvuje u predloženoj mirovnoj konferenciji o ukrajinskom sukobu koju bi organizovala Švajcarska, čak i ako bude zvanično pozvana, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zvanični odgovor uslijedio je nakon nedavnih medijskih izvještaja da su Kina i Švicarska nastojale da se Rusija pozove na pregovore. Prošlog mjeseca, Švicarska je objavila planove za organiziranje mirovnog samita “do ljeta”. Za sada nije naveden konkretan datum. Spisak učesnika takođe nije otkriven. Međutim, Ukrajina je naznačila da Rusija može biti pozvana samo ako unaprijed pristane na niz preduslova.

“Ovaj forum će biti posvećen promociji ultimatuma ‘formule mira Zelenskog’, iako se njegovi švicarski organizatori pretvaraju da traže zajednički imenitelj u mirovnim inicijativama različitih zemalja”, rekla je Zakharova, prema saopštenju za javnost objavljenom u srijedu web stranici ministarstva.

Ona je objasnila da plan Zelenskog uključuje niz nerealnih uslova, uključujući povlačenje ruskih trupa na granice Ukrajine iz 1991. godine, pozivanje Moskve na odgovornost i plaćanje reparacija, kao i odredbe o hrani, nuklearnoj sigurnosti, energetici, ekologiji i humanitarnim problemima. Osnovni zahtjevi Kijeva ostaju isti, dok se legitimni ruski interesi zanemaruju, rekla je Zaharova.

„Dakle, predstojeća konferencija je nastavak sastanaka u kopenhagenskom formatu, koji su u početku sami sebe diskreditovali, a sada su došli u ćorsokak.

Moskva je uvjerena da “Švicarska teško može poslužiti kao platforma za različite mirovne napore, jer to pretpostavlja neutralni status, koji je Bern izgubio”, tvrdila je portparolka.

„Sve to obesmišljava učešće Rusije na pomenutoj ‘mirovnoj konferenciji’, jer je svejedno da li će ona biti održana u jednoj, dve ili pet etapa – njena ultimativna suština, koju promovišu Kijev i njegovi gospodari, od ovoga se ne menja, “, zaključila je Zaharova.

Zapadni pristalice Ukrajine insistiraju da se mirovno rešenje može postići samo pod uslovima Kijeva i obećali su da će nastaviti isporuku oružja “koliko god bude potrebno”. Rusija je u međuvremenu naglasila da nikakva strana pomoć neće promijeniti tok sukoba.

Mirovni pregovori između Moskve i Kijeva održani su u proljeće 2022. godine, ali su prekinuti tako da su obje strane optuživale jedna drugu da postavljaju nerealne zahtjeve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naknadno rekao da se ukrajinska delegacija prvobitno složila sa nekim ruskim uslovima tokom razgovora u Istanbulu tog marta, ali je onda iznenada odustala od dogovora.

Kremlj je više puta naglašavao da ostaje otvoren za smislene diskusije i za nedostatak diplomatskog prodora okrivljuje ukrajinske vlasti.

mirovni pregovorirusijaŠvicarskaukrajinaZaharova
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Out
1 mjesec prije

Sve ce to natovci smazati i Svicarsku i Rusiju…

To je za drugu dimenziju politike.” !!!
1 mjesec prije

Nove obmane u oobliku i sadržaju “Minskih sporazuma” ili pokušaji da se namagarči RF za zelenim stolom , kad ne mogu nametnuti svoja očekivanja (zahtjeve) na ratnom polju i ultimatima “pobjednika”. Sva čamotinja i bjeda propaloga političkoga autoriteta Europei propadajućeg-nestajućeg mentaliteta kolonijalnih (imperijalnih) veličina europskih konolizatora….Labuđi pjev crnog labuda…Neka organiziraju konferenciju u Africi u đungli, možda im dođe koji majmun da vidi koje su to “šimije”!!!!

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Pa zar Klaus Schwab ( svemogući 😁 ) inicijativu ????!!!! C c c c …. Kuda ovaj svijet vodi …Nema više poštivanja niti spram svemogućih …..

Steve
1 mjesec prije

Mirovna konferencija treba da bude organizovana kad se za to steknu objektivni uslovi. Treba da se održi u nekoj slovenskoj zemlji i da na njoj učestvuju samo države Slovena, bez bilo kakvog uticaja sa strane, a pogotovo germanskog, jevrejskog i anglo-američkog prisustva i uticaja…

nastran
1 mjesec prije

možda i tebe?

nastran
1 mjesec prije

formula mira Zelenskog- ko da je napisalo dijete? a postala mantra koju zapad, praveći se lud do boli, podržava..što je nevjerojatno ako se radi o ljudima koji bi trebali biti ozbiljni

Bobi
1 mjesec prije

Da si ti pregovarao sa psihijatrom, spasio bi nas svojih gluposti!

No.1
1 mjesec prije

Svaka konferencija bez Rusije i njenih zahtjeva je besmislena i može se usporediti sa unapred montiranim takmičenjem za pjesmu Eurovizije.

Glištun Gmižić
1 mjesec prije

Glede tvoga nicka – svatko tko o sebi priča ili piše u trećem licu jednine ili prvom licu množine je psihijatrijski slučaj. Eventualna alternativa za ove koji se poput tebe predstavljaju u prvom licu množine je da su sendvičari.

Max
1 mjesec prije

Zaharova uvijek ulijepša dan.

Ilicic Djordje
1 mjesec prije

Opet ova eu bagra sa ch idiotima .Samo bog nas pravoslavlje moze spasit

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI