Prema Moskvi, Švicarska više nije neutralna

Lavrov
17 komentara

Švicarska vlada zauzela je antiruski stav o europskoj sigurnosti, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao je da Švicarska više nije neutralna zemlja, optužujući je za provođenje proturuske strategiju nacionalne sigurnosti. Lavrov je svoje komentare izjavio nakon sastanka sa svojim švicarskim kolegom Ignaziom Cassisom u New Yorku ranije ovog tjedna, koji je ponudio svoje posredništvo između Moskve i Kijeva. Rusija je učestalo inzistirala na tome da ostaje otvorena za mirovne pregovore s Ukrajinom, sve dok se uzimaju u obzir njezini nacionalni interesi i dok Kijev priznaje “nove stvarnosti na terenu”, koje se odnose na ukrajinskim teritorij koji je u međuvremenu postao dio Ruske Federacije. Kijev je, međutim, oklijevao u pogledu uključivanja u mirovne pregovore. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čak je potpisao zakon o zabrani pregovora s Moskvom, sve dok Vladimir Putin ostaje predsjednik.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Ujedinjenim narodima u srijedu, Lavrov je izjavio da ga je tijekom sastanka švicarski ministar vanjskih poslova Cassis pokušao uvjeriti da Švicarska može “kao što je to činila u prošlosti, poslužiti kao posrednik u bilo kojem pitanju”.

”Objasnio sam mu da posrednik mora biti neutralan”, rekao je Lavrov, ukazujući na činjenicu da je ”Švicarska ranije bila poznata ne samo po svojoj vojnoj neutralnosti, već i neutralnosti u širem smislu, što joj je omogućilo uspješno vođenje različitih pregovaračkih procesa”.

No, prema riječima glavnog ruskog diplomata, švicarska je vlada odustala od ovakve neutralnosti usvajanjem strategije nacionalne sigurnosti za sljedeće tri do četiri godine, koja ima za cilj razviti europsku sigurnost, “ne s Rusijom, nego protiv nje”.

Iako službeno nije članica nijednog međunarodnog bloka, poput EU-a ili NATO-a, Švicarska je ipak podržala gotovo sve sankcije koje je Zapad nametnuo Moskvi: na primjer, zamrznula je njezinu imovinu vrijednu milijarde dolara i aktivno poduprla Kijev nakon pokretanja ruske ofenzive u Ukrajini 2022. godine.

Komentirajući prijedlog Berna u pogledu posredovanja u pregovorima, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova također je naglasila da su mirovne inicijative, koje dolaze iz zemalja koje aktivno pomažu Ukrajini, “manipulativnog karaktera”.

“Takve pseudo-inicijative i lažne izjave osmišljene su kako bi stvorile dojam nekakve aktivnosti koja je usmjerena na mir, dok se istovremeno nastavlja opskrba oružjem kao i podjela proračuna u potrazi za načinima kako se dodatno može pomoći kijevskom režimu”, rekla je. Zakharova je naglasila da bi Švicarska, ako želi da njezini prijedlozi izgledaju vjerodostojni, trebala ”prestati slati oružje i tako poticati sukob” u Ukrajini. Nadalje je izjavila da ne može biti govora o mirovnim inicijativama s onima koji Kijev pokušavaju iskoristiti za nanošenje ”strateškog poraza” Rusiji.

rusijaSergei LavrovŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Nije ni Svedska, pa sta?

Ico
3 mjeseci prije

VOLodimir ZELENski!

Flashpoint
3 mjeseci prije

Švicarska je uvijek na svojoj strani.

BlueZg
3 mjeseci prije

Pa pobogu, nije to nikad niti bila. Zar stvarno još i danas ima naivčina koji misle da se netko može proglasiti “neutralnim”? Zadnji takav naivac je bio kralj Kraljevine Jugoslavije pa koliko je ono Hitleru trebalo da ga zgazi? I to sa partizanima je bila hrpa prljavih igara dvostruke linije zapovijedanja. Koje su to fore sa “preventivnim likvidacijama”? Jel to bilo sijanje nečeg demonskog za 50 godina unaprijed? Sve smrdi na to. I Zagreb smrdi od smeća danas. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

Max
3 mjeseci prije

Pa i nije.

tihobl
3 mjeseci prije

Москва: према речима заменика руског министра одбране количина наоружања и војне технике које ће само ове године бити испоручени јединица руске армије ће бити у равни са обимом који је испоручен током 2022 и 2023 године (заједно).

Jomla
3 mjeseci prije

Hamlet: Nešto je trulo u državi Švicarskoj!
Jbg, 😛 😛

držnedaj
3 mjeseci prije

a to je sve moskva kriva, na žalost !

ehoj
3 mjeseci prije

rusi što niste prije desetak dana bacili atomsku na davos?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI