Najveće izraelske banke blokiraju rusku imovinu

16 komentara

Tri najveće izraelske banke odvojile su imovinu na računima koji pripadaju ruskim državljanima ili ruskim poreskim rezidentima, objavio je u srijedu Forbes pozivajući se na Marka Oigmana, osnivača međunarodne finansijske kompanije SmartGen.

Ranije je najveći depozitar EU Euroclear zahtijevao od svojih banaka partnera da razdvoje račune koji pripadaju Rusima kako bi pratili poštovanje sankcija EU.

„ Znamo da su tri najveće izraelske banke već odvojile [ruske račune]: Diskontna banka, Banka Hapoalim i Banka Leumi “, rekao je Oigman.

Prema riječima finansijera, većina vlasnika imovine uspjela je osigurati svoja sredstva jer su ih banke unaprijed obavijestile o mogućoj segregaciji računa, dajući im dovoljno vremena da prodaju ili premjeste svoje hartije od vrijednosti. Oigman je dodao da je segregacija ciljala samo na imovinu koja je povezana s Euroclearom, a stanovnici Rusije i dalje mogu slobodno otvarati račune i trgovati stranim hartijama od vrijednosti preko izraelskih banaka, ako su te hartije od vrijednosti izvan jurisdikcije EU.

Kao dio sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, EU i Švicarska su prošle godine postavile ograničenja na imovinu koja pripada ruskim građanima: zabranjeno im je da primaju više od 100.000 eura (108.000 dolara) na svoje račune u EU. Slično ograničenje postavljeno je i na investicione račune: ako je investicioni portfelj ruskog rezidenta premašio 100.000 evra, svi prihodi od kupona, dividende ili prihodi od prodaje imovine koja je povezana sa tim bili su kreditirani na poseban odvojeni račun. Vlasnik računa je izgubio pristup ovim sredstvima, dok je Euroclear dobio sredstva da ih blokira u slučaju kršenja sankcija.

Ograničenja su se u početku odnosila samo na finansijske institucije sa sjedištem u EU koje su držale imovinu povezanu s Euroclearom, ali je klirinška kuća od tada naložila svojim partnerima izvan bloka da se pridržavaju zahtjeva, uključujući NBD banku UAE i Kazahstansku berzu (KASE). Naredba kojom se izraelskim finansijskim institucijama nalaže da odvoje račune koji pripadaju Rusima, navodno je stupila na snagu 13. novembra.

Prema ranijim izvještajima, izraelske banke trenutno pregovaraju s Euroclearom o detaljima segregacije imovine, jer mnogi vlasnici računa imaju dvojno rusko-izraelsko državljanstvo, a nejasno je da li njihovi računi treba da potpadaju pod ograničenja depozitara.

BankaIZRAELrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
5 mjeseci prije

namo naprijed junaci i junice!!!!

ALENz
5 mjeseci prije

Imovina ruskih Zhidova se nece dirati, to nisu oligarsi… Imovina ostalih Rusa kojima je drazi zapad od vlastite domovine, dakle oligarsi, ce biti zapljenjena, s pravom i nek je tako.

wagner r
5 mjeseci prije

hartije od vrijednosti?! šta je to?

Red Dog
5 mjeseci prije

Primorava USA. Uslov za pomoc.
Ali… ako smrkne Vovi pa pocinje naoruzati Hamas visokotehnoloskim dronovima… kuku lele.
Izmedju cekica i nakovanja su.

gigi pinna
5 mjeseci prije

A u međuvremenu Rusija blokira SAA-u upoorabu S-400 sustava.

Max
5 mjeseci prije

Otimačina.

Мунгос
5 mjeseci prije

Никако да разумем те блокаде и санкције. Иако сам врло упечатљиво једном то и доживео и осетио. Ако Европска Унија или неки други крадов уведу некоме санкције и блокаду, како то могу да спроводе неки други који званично нису чланови асоцијације? У овом случају, не видим никакав разлог да самосталне Израелске банке уводе санкције и блокаду рачуна Русији. Не очекују ваљда Израиљчани да се понашају као ЕУ крадов, а да не буду жигосани као разбојници, крадови и непријатељи Русије. Вероватно су у питању руски олигарси, којима се упућује директна порука да могу повратити новац из Израелске банке онда када почну да се боре против своје Русије? У Србији смо евидентирали један такав случај, чувени родољуб „ланци и катанци“ Богољуб Карић је присиљен да се покаже као евроатлантиста са неколико јавних антисрпских и антируских испада. Други родољуб патријота Драган Ђилас је одавно запловио у антисрпске и антируске воде, тако да се… Čitaj više »

Josip
5 mjeseci prije

Zamisli fasisticke izraelske banke blokiraju ruske? Rusi sto se ceka taj se zidovski smrad mora sprziti. Nije to Hitler tamanio bez razloga..

Dux
5 mjeseci prije

Židovi , šta reć…. ko nije za njih, protiv njih je…, a stara židovska kaže: ” …sve je prolazno, osim interesa…”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI