Bivša brazilska predsjednica predsjedava BRICS bankom

Dilma Rousseff
7 komentara

Bivša brazilska šefica države Dilma Rousseff imenovana je za sljedećeg predsjednika Nove razvojne banke BRICS grupe nakon što je Brazil u petak dobio podršku svojih partnera za imenovanje.

Kandidaturu je dogovorila brazilska vlada, koju trenutno vodi Luiz Inacio Lula da Silva. Rousseff, koja je bila predsjednica Brazila između 2011. i 2016. godine, zamijenit će brazilskog diplomatu Markosa Troyjoa, kojeg je imenovao prethodni lider te zemlje Jair Bolsonaro.

Rousseff će biti na toj poziciji do kraja trenutnog brazilskog mandata u upravi banke 2025. godine, a očekuje se da će pratiti predsjednika da Silvu tokom njegove posjete Kini planirane za mart.

Zemlje BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – rade na razvoju vlastite finansijske infrastrukture, uključujući zajedničku platnu mrežu, pri čemu su neke zemlje članice već prešle na trgovinu u lokalnim valutama kako bi smanjile ovisnost o SAD-u. dolara i eura.

Pet ekonomija BRICS-a trenutno čini više od 40% svjetske populacije i skoro četvrtinu globalnog BDP-a.

BankaBrazilBRICSdilma rousseff
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime
1 godina prije

👍

Amar
1 godina prije

😀

tihobl
1 godina prije

Zena ima vrhunsku preporuku – anglosaksoni su je optuzili za korupciju.
Kud ces bolje preporuje do te.

Max
1 godina prije

Mladost u zatvoru starost u banci.

Vojni analitičar
1 godina prije

Es jesu se usrećili. Mogli su jednako tako staviti i Sorosevog sina na to mjesto. Ne bi bilo ništa lošiji izbor od ovoga. očigledno je Lula ucijenio BRICS istupanjem Brazila ili nečim sličnim kad su ovu njegovu lopinu izabrali.

lkvsdjab9038tzg93508zg3
1 godina prije

kako čitam ovih dana Lula je amenovao zakon o obaveznom cijepljenju dojenčadi u Brazilu protiv morone19 i osudio Putina…pa neka mi netko objasni od istočnih susjeda i rusa kako onda on može biti ruski igrač a Bolsonaro nevalja!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI