Nastali problemi nakon spajanja švicarskih banaka

Credit Suisse
23 komentara

Vladin plan spašavanja nije uspio smiriti živce ulagača

Dionice dviju najvećih švicarskih investicijskih banaka, UBS-a i Credit Suissea, pale su u ponedjeljak jer njihovo spajanje tijekom vikenda nije uspjelo smiriti rastuća strahovanja oko stanja globalnog financijskog sustava. Dionice UBS-a pale su za 5% u 11:20 GMT, nakon što su povratile dio svojih gubitaka nakon pada od 10% u ranom trgovanju. Dionice Credit Suissea pale su za 60%.

Paneuropski bankarski indeks Stoxx 600 pao je gotovo 1,8% otprilike u isto vrijeme, dok su dionice njemačkih bankarskih divova Deutsche Bank i Commerzbank pale za više od 3%. Francuska BNP Paribas zabilježila je pad dionica od 3,7%, dok su velike banke kao što su ING, Societe Generale i Barclays izgubile više od 2,7%.

UBS je u nedjelju pristao kupiti svog posrnulog konkurenta za 3 milijarde švicarskih franaka (3,24 milijarde dolara) u dionicama, u dogovoru koji su sklopile švicarske vlasti. Nakon vijesti, analitičari su upozorili da akvizicija za spašavanje prijeti omesti menadžment UBS-a i oštetiti povrate, unatoč vladinom jamstvu od 9 milijardi franaka za potencijalne gubitke od imovine Credit Suisse i 100 milijardi franaka likvidnosti od švicarske središnje banke.

“UBS tradicionalno vodi visoko povratnu, visokokvalitetnu i stabilnu franšizu. Akvizicija Credit Suisse, po našem mišljenju, dovodi veliki dio toga u pitanje”, rekli su analitičari Keefe, Bruyette & Woods za Financial Times.

Iako bi spajanje moglo pretvoriti UBS u najvećeg svjetskog upravitelja bogatstvom, s više od 5 trilijuna dolara ukupne uložene imovine, još uvijek postoji zabrinutost oko zdravlja imovine Credit Suisse koju je stekao.

“Jedan problem je da prijavljena cijena od 3,24 milijarde dolara iznosi približno 4% knjigovodstvene vrijednosti i oko 10% tržišne vrijednosti Credit Suissea na početku godine. To sugerira da bi znatan dio imovine Credit Suissea od 570 milijardi dolara mogao biti ili umanjen ili se smatra da postoji rizik od umanjenja. To bi moglo pokrenuti novu nervozu oko zdravlja banaka”, rekao je za CNBC Neil Shearing, glavni ekonomist grupe u Capital Economicsu.

Ulagači su također zabrinuti zbog otpisa 17 milijardi dolara vrijednih AT1 obveznica Credit Suissea, što je bilo dio dogovora o spajanju. Taj je potez razljutio mnoge dužnike koji su ostali praznih ruku i otkrio još jedan rizik bankarskog sektora.

Stručnjaci tvrde da su ulagači zabrinuti zbog dugoročnih koristi od spajanja i izgleda za druge banke u Švicarskoj, koja se prije smatrala uzorom zdravog bankarstva.

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

E kada su i Svicarci k vragu okrijenuli … Svak ko i nadalje drži bilo što po bankama igra se sa napunjenim pištoljem ka sebi uperenim !!!

tihobl
2 mjeseci prije

Gadno je kad 60% BDP dolazi od bankara.

dulebg
2 mjeseci prije

Ma kakva švajcrska pouzdanost? Gde su ti dani, davnoprošlo vreme ??!

noppo
2 mjeseci prije

Sve če narod da pozlati, bez brige.

Mahatma
2 mjeseci prije

Ultra sigurne CoCo obveznice pale na nulu? Pa jeli to moguće?
Sva sreća da sam se nakupovao hrvatskih državnih obveznica pa mogu mirno spavati.

Max
2 mjeseci prije

Ti problemi su umjetno stvoreni.

Dumand
2 mjeseci prije

Zanimljivost jeste, kako netko koga slave kao bogatoga ima dug od 2 trilijuna?

FATIH
2 mjeseci prije

DAKLE,LIHVARENJU I STAMPANJU NOVCA BEZ POKRICA DOLAZI KRAJ.

Perun
2 mjeseci prije

Propali su i ulagaci koji su podrzavali Klausa Schwaba….znatan dio imovine Credit Suissea od 570 milijardi dolara mogao biti ili umanjen ili se smatra da postoji rizik od umanjenja. citaj zamraceno od konfederalne Suisse vlade ..još jedan rizik Suisse bankarskog sektora kojeg smatraju ,,cistilistem” novca a ne poreskim rajem … sada je Suisse pakao na planeti …. Švicarski lopovi sa ,,bankarskim” pedigreom…ne tako davno napisao sam na Logicno.Hr..da je cijela Suisse konfederacija pod teskom paljbom analitickih sluzbi ne jedne zemlje nego vise njih zainteresiranih za pad Suisse franka kao valute …napokon su dolijali i kozojebi i pljackasi sa padina Alpa…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI