Središnja banka Švicarske prijavljuje ogromne gubitke

Svicarska centralna banka gubitci
11 komentara

Prošlogodišnji gubitak od 143 milijarde dolara najveći je u 116-godišnjoj povijesti regulatora

Švicarska nacionalna banka zabilježila je najveći godišnji gubitak u svojoj 116-godišnjoj povijesti jer je pad tržišta dionica i vrijednosnih papira pogodio vrijednost njezinog portfelja dionica i obveznica, objavila je banka u ponedjeljak pozivajući se na preliminarne procjene. SNB je izgubio oko 132 milijarde franaka (143 milijarde dolara) u 2022., što je jednako oko 18 % projiciranog bruto domaćeg proizvoda Švicarske i pet puta više od njegovog prethodnog rekordnog gubitka od 23 milijarde franaka (25 milijardi dolara) u 2015.

Gotovo cijeli gubitak, 131 milijardu franaka (142,8 milijardi dolara), bio je povezan s padom deviznih pozicija, kupnjom dionica i obveznica u vrijednosti od oko milijardu dolara u sklopu kampanje za slabljenje švicarskog franka. To je djelomično neutralizirano povećanjem vrijednosti zlatnih posjeda banke od 435,9 milijuna dolara. Vrijednost deviznih rezervi švicarske središnje banke prošle je godine pala za oko 17 posto i iznosila ukupno 784 milijarde franaka (854,4 milijarde dolara) u prosincu, što je pad u odnosu na 945 milijardi franaka (1 bilijun dolara) godinu dana ranije, kada je SNB izvijestio o 26 milijardi franaka (28,3 dolara) milijardi) profita.

Gubitak za 2022. godinu znači da SNB neće raspodijeliti nikakvu dobit središnjoj i regionalnoj švicarskoj vladi. Bit će to tek drugi put od osnivanja 1906. da je preskočila uobičajenu isplatu. Prošle je godine švicarska središnja banka isplatila šest milijardi franaka (6,5 milijardi dolara) saveznoj vladi i kantonima, koji će sada biti prisiljeni preispitati svoje planove potrošnje.

BankaGubitciŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
target
1 godina prije

Sredisnja banka Svicarske uopce nije nacionalna banka kako stoji u tekstu, nego privatna banka u posjedu centralnih bankara iz reda “izabranih”. Kako bi sredisnje banke koje vrse emisiju novca mogle biti u realnom gubitku? Ko ima uvide u ove “gubitke” navedene u tekstu kad su sredisnje banke potpuno neovisne strukture u koje niko od tzv. drzavnih organa vlasti ne smije priviriti? Ko plasira ovakve informacije? Ovi “gubici” se mogu objasniti sledeceom recenicom: “Gubitak za 2022. godinu znači da SNB neće raspodijeliti nikakvu dobit središnjoj i regionalnoj švicarskoj vladi.” – u prevodu stezanje kaisa u okviru najavljene transformacije svijeta od strane WEF. Dakle, ovakve “informacije” o “gubicima” sredisnje banke su manipulativnog karaktera…

AJeTo
1 godina prije

Nek si isprintaju druge.

borjana
1 godina prije

“ To je djelomično neutralizirano povećanjem vrijednosti zlatnih posjeda banke od …”
Ako ovaj članak usporedimo sa člankom od prije nekih desetak dana u kojem se kaže kako je Rusija, ne sjećam se sada točno, koliko stotina tona prodala švicarcima zlata, jeli ispada možda da je povećanjem samog posjeda kao i njegove vrijednosti, Putin “malo” pomogao švicarce u problemima? I to još kao “neprijateljsku zemlju”?
Jel ima možda još neko da mu je to malo čudno ka meni?

Mahatma
1 godina prije

Tako ti je to kad vjeruješ Zuckerbergu i Musku.

Max
1 godina prije

Bit će prije da su sakrili nego izgubili.

Oliviero Pinelli
1 godina prije

Ljudski i iskreno mi ih je žao, mislim da bismo im trebali pomoći donacijama, ćebadima, hranom i toplim šatorima!!

Mrčikola
1 godina prije

Vazelina, vaazeeliinaaa..!😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI