Deutsche Bank izdaje mračno postpandemijsko upozorenje za američku ekonomiju

Novcana bomba
25 komentara

Dalje zanemarivanje inflacije gurnut će globalnu ekonomiju u veliku krizu, navodi se u najnovijem izvještaju ekonomista Deutsche Bank koji upiru prstom u američke politike štampanja novca.

Najveći zajmodavac u Njemačkoj upozorio je da će nivoi novca bez presedana koji se ubrizgavaju u ekonomiju dok se odbacuju strahovi od inflacije dovesti do nesnosnih ekonomskih poteškoća, ako ne u bliskom roku onda 2023. i kasnije.

Izvještaj ukazuje na američki monetarni podsticaj koji „oduzima dah“, a koji je navodno uporediv sa onim viđenim oko Drugog svjetskog rata.

„Tada su američki deficiti ostali između 15-30 % tokom četiri godine. Iako postoje mnoge značajne razlike između pandemije i Drugog svjetskog rata, primjetili smo da je godišnja inflacija iznosila 8,4 %, 14,6 % i 7,7 % u 1946, 1947. i 1948. nakon normalizacije ekonomije i puštanja nagomilane potražnje“, napominje Deutsche Bank.

Štaviše, stručnjaci predviđaju strašne posljedice novog okvira Federalnih rezervi koji podržava tolerisanje veće inflacije u korist punog oporavka ekonomije zemlje nakon zastoja usljed pandemije Covid-19.

„Posljedica kašnjenja će biti veći poremećaj ekonomske i finansijske aktivnosti nego što bi to bio slučaj ako bi Fed sada poduzele nešto“, napisali su Deutsche ekonomisti u prvom izvještaju nove serije pod nazivom „Inflacija: Makro priča o ovoj deceniji“.

„Zauzvrat, ovo bi moglo stvoriti značajnu recesiju i pokrenuti lanac finansijskih poteškoća širom svijeta, posebno na tržištima u razvoju“, dodaje se u izvještaju.

Prema analitičarima banke, zanemarivanje inflacije ostavlja globalne ekonomije „da sjede na tempiranoj bombi“.

Deutsche Bankekonomska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagten
2 godine prije

U pravu su. Ali obzirom da su odavno bankrotirali neka se bave sobom…

sfivnefnvswfnseufvaw
2 godine prije

Ovaj kao zaboravlja da i sa tom teuton bank i državom im upravljaju oni iz fed-a u čemerici…………

Johnny Enigma
2 godine prije

O ovoj Deutche banci, zadnjih 10 godina citam kako ce usled, valjda prezaduzenosti puci, a isto izazvati do sada nezapamcenu ekonomsku krizu svetskih razmera…

Koliko se secam, pre nekih svega 2-3 godine, drasticno su smanjivali broj svojih zaposlenih, pod izgovorom kojekakvih racionalizacija ili cega vec…

Koga interesuje, nek’ istrazi, pa objavi.
I meni se opet ponovo o tome.

Bosanac
2 godine prije

…….. kaže heroinski ovisnik o svom dileru , kojem je već dužan za proteklih milion doza

2 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Lupus in fabula
2 godine prije

“Dalje zanemarivanje inflacije gurnut će globalnu ekonomiju u veliku krizu,…” To i jeste cilj. Sve maksimalno osiromasiti i izgladniti pa zavladati. Da narodi uzviknu “Velikom inkvizitoru” : “Ucini nas svojim robovima samo nas nahrani.”

Željko
2 godine prije

Zamislite ovo, ja bankrotiram a bavim se osobom koja još nije zvanično bankrotirala i koja je još uvijek solventna! E to je opis kritika DB naspram “velikog brata” jer DB je još prije 3 godine bankrotirala “de jure”!

“Dijagnoza je jasna i zastrašujuća: dogodi li se najgori scenarij, Deutsche Bank će se urušiti izazivajući kaos na globalnom financijskom tržištu. Svi koji su ikada povjerili novac DB-u od tog će ga trenutka htjeti što prije izvući. Banka danas raspolaže s više od 1,8 tisuća milijardi eura i veliko čišćenje zahvatilo bi svako poru globalnih financija. U tom scenariju, koji se ipak najvjerojatnije neće dogoditi, bile bi paralizirane cijele ekonomije, nestali bi milijuni poslova, mnoga bogatstva bi isparila zauvijek.”

Red Dog
2 godine prije

Bauk kruzi Jevropom.
Bauk inflacije.

postenlopov
2 godine prije

Jbg , mora i ovo sraje da pukne, tko prezivi , pricat ce.

ledeno doba
2 godine prije

poanta je da Deutsche Bank pripada istoj mafiji, kojoj pripada i američka ekonomija
DB, je da podsjetim korporativni član (corporate members) CFR-a. Korporativni članovi su veliki koncerni i banke koji sufinanciraju CFR, ima ih preko 250.
CFR (Vijeće za vanjske odnose) je kao neka vrsta političkog krila bankarsko-oligarhijske kabale iz FED-a koja vlada sa SAD-om. Osim tih 250 i nešto korporativnih članova ima oko 5000 (ljudskih) članova, cijela elita SAD.a, političari, šefovi banaka, tajkuni,..vodeći novinari…

Dokurčilomi
2 godine prije

Ameri i Židovi radije će pokrenuti treći svjetski rat nego sići sa “trona”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI