Post-kovidna apokalipsa, desetkovanje gradova i Amazon kupuje Cipar: Saxo banka otkriva ”nečuvena” predviđanja za 2021. godinu

Apokalipsa
20 komentara

Danska investicijska banka Saxo Bank objavila je godišnji popis “nečuvenih predviđanja”, pokušavajući procijeniti neke nevjerojatne, ali ne i nemoguće, događaje koji bi mogli uzdrmati globalna financijska tržišta nakon traume 2020. godine.

Iako banka kaže da je popis samo “upozorenje protiv potencijalne pogrešne raspodjele rizika među investitorima”, glavni direktor za investicije Steen Jakobsen napomenuo je da postoji jedno “ne tako nečuveno predviđanje” za 2021. Prema njemu, sljedeća bi godina mogla postati “Provjera stvarnosti ideje da se  ‘produžuj i pretvaraj’ može protezati do beskonačnosti i dalje.”

Značajno je da je prošle godine Saxo banka dijelom bila u pravu u vezi s ovogodišnjim američkim izborima, jer je očekivala da će Demokrati preuzeti kontrolu nad predsjedništvom i oba doma Kongresa. Također je upozorila na moguću propast američkog dolara, koji je zabilježio pad 2020. godine.

Amazon kupuje Cipar kako bi stvorio svoju poreznu oazu

Popis od 10 točaka objavljen u utorak započinje s mogućnošću da bi američki tehnološki div Amazon, kapitalizirajući na zaključavanju zbog koronavirusa, mogao kupiti Cipar kako bi ga pretvorio u vlastitu poreznu oazu. U Saxovom scenariju, tehnološki div prvo premješta svoje sjedište na otok, a zatim “doslovno kupuje” političku moć na svim razinama i dalje pomaže zemlji da prepiše svoj porezni zakonik. Ažurirani zakon može oponašati irski porezni zakon, ali s još nižim razinama korporativnih i ostalih nameta.

Univerzalni osnovni dohodak i rad na daljinu uništavaju gradove

Čini se da banka nema puno vjere u to da će se globalna ekonomija brzo oporaviti nakon neviđene krize s koronavirusom. Kaže da je Covid-19 samo ubrzao oporavak u obliku slova K, što znači da su se neki sektori gospodarstva vratili, dok drugi očajnički zaostaju, dodatno povećavajući jaz u nejednakosti.

U takvoj situaciji kada su “društva u cijelosti razdvojena”, hitne mjere Covid-19 mogu se razviti u trajnu novu stvarnost univerzalnog osnovnog dohotka (UTD), predviđa Saxo banka, upozoravajući da taj koncept može “desetkovati” velike gradove. S tehnološkim viškom radnih mjesta i radom na daljinu, UBI era mogla bi slomiti komercijalni ured i tržište nekretnina. Mladi stručnjaci mogu se odlučiti da ostanu u zajednicama u kojima su odrasli, dok bi drugi mogli početi napuštati velike gradove, koji više nisu toliko atraktivni u smislu prilika za posao i životnih uvjeta.

Cjepivo za Covid-19 moglo bi biti ”ultimativno” ubojica ekonomije

Globalne središnje banke počele su s tiskanjem sve više novca kako bi ublažile ekonomske posljedice nastale zbog Covida. To je dovelo do gotovo nule kamatnih stopa, prisiljavajući ulagače na prelazak na rizičniju imovinu.

Burze su se okupljale zbog nade da će cjepiva za Covid-19 uskoro biti uvedena. Međutim, umjesto očekivanog oporavka, to može dodati pritisak na ionako pregrijano gospodarstvo, predviđa Saxo banka. To bi potaknulo inflaciju, što može prisiliti Savezne rezerve na povećavanje tiskanja novca, uz rizik od povećanja novih dugovanja. U ovom bi trenutku mnoge slabije tvrtke mogle propasti.

Njemačka će morati spasiti Francusku

Prema prijedlozima Saxoa, Njemačka će možda morati “spasiti” Francusku kako bi spriječila kolaps sustava drugog po veličini gospodarstva EU. Francuska bi se mogla suočiti s valom korporativnih bankrota koji će na kraju utjecati na njene banke, a ona neće imati “drugog izbora nego moliti pomoć od Njemačke, kako bi ECB mogla tiskati dovoljno eura za omogućivanje spašavanja što se spasiti da.”

Manje alarmantna, ali ipak luda predviđanja

Čini se da su ostali navedeni mogući događaji manje alarmantni. Analitičari Saxo banke kažu da bi Kina mogla dalje razvijati svoj digitalni yuan. Digitalna valuta ne samo da bi konkurirala američkom dolaru, već bi i otvorila kinesko tržište kapitala za strance i potaknula razvoj ekonomije zemlje.

Sljedeća bi godina mogla postati prekretnica za “strašno podcijenjena” gospodarstva u usponu. Njihov rast bio bi potaknut boljim pristupom tehnologijama i obrazovanju.

Kako koronavirus pogoršava nejednakost u bogatstvu, banka je predložila stvaranje “Građanskog tehnološkog fonda” kako bi se izbjegli politički preokreti i socijalni nemiri. Koliko god se čudno čini, ideja je prenijeti dio vlasništva imovine nad kapitalnom imovinom na sve.

Analitičari banke također su rekli da 2021. algoritmi umjetne inteligencije (AI) mogu utrti put komercijalnoj fuzijskoj energiji, dok bi blockchain tehnologija nekako mogla postati naš štit od lažnih vijesti. Saxo banka također očekuje jaču potražnju za srebrom 2021. godine, što će povećati cijenu metala.

COVID-19ekonomska kriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Trebat će puno srebrnih munja na uniformama.

Marko9
2 godine prije

Hrvatska prva zemlja na svijetu bez politicara.

Lija lukava
2 godine prije

Odličan članak gdje bih mogao komentirati ono što mi se desilo prije par mjeseci. Već sam pisao o tome pa ću samo copy/paste Kabala je jako lukava i podmukla. Prvo će krenuti u depopulizaciju ne inteligentnih. Kabala smatra da su takvi ljudi smetnja u razvoju modernog društva jer su potencijalna opasnost od terorizma jer ih se vrlo lako unovačiti u razne terorističke i radikalne organizacije i sl. aktivnosti. Kabala je otvorila niz umreženih propagandnih medija diljem planete kojima je cilj privući lakomislene, neinteligentne(u daljnjem tekstu glupani), ljude sa psihičkim i psihiloškim poremećajem. Plan je kroz niz godina privući što više glupana i uvjeriti ih da postoje razne zavjere protiv njih i da ne treba vjerovati nikome pogotovo mainstream medijima već da istinu traže na “alternativnim slobodnim” medijima koje je ustvari sama Kabala osnovala. U takvim medijima se šire priče kako vakcine služe za kontrolu, sterilizaciju, za dobijanje autoimunih bolesti, autizam… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Lija lukava
Možnik
2 godine prije

sve gore napisano ne daje nadu malom čovjeku, dakle preostaje se voriti jer i ovako nas misle potamanati, a šta kažete da ih preduhitrimo?

Savonarola
2 godine prije

A koliko taj Bezos ima divizija ?

Max
2 godine prije

Svijet odlazi kvragu pa je sve moguće.

Sirius
2 godine prije

Sta kazu baba vanga i nostradamus…

Yatta
2 godine prije

Ciparski eksperiment 🙂

Šerif
2 godine prije

Preskup je Cipar da bi ga mogla kupiti bilo koja pa i najbogatija kompanija na svijetu. takođe treba dobro znati ono što se kupi ili proda nemože se nikako na legalan način oteti osim ako novi vlasnik hoće prodati. Ne treba olako shvatiti prodaju teritorije od strane države. Ako vam netko otme okupacijom nešto uvijek možete to preoteti bilo kad u budućnosti ali ako nešto prodate nikakva prava više nemate da zahtijevate to nazad ilida polažete prava na taj teritorij. Vjerovatno će doći jednom vrijeme da prodavci koji budu htjeli oteti što su prodali oni ili njihovi preci budu istrijebljeni u takvom konfliktu. zato iako su pare mnogima drage nek dobro razmisle pre prodaje. Takođe mislim da međunarodna zajednica treba obavezno donijeti zakon i pravila kako se može odvijati proces prodaje nekog teritorija koji je u sastavu neke države. Trebalo bi da bude nekoliko referenduma da bi se prodala neka… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI