Bez lockdowna, rusko se gospodarstvo oporavlja bolje nego što se očekivalo, vjeruje Bloomberg

Ruska ekonomija
29 komentara

Rusko se gospodarstvo znatno manje moralo stisnuti u usporedbi s mnogim drugim zemljama 2020. godine, dijelom i zbog odluke da ne nameće novi lockdown, kaže Bloomberg. Proizvodnja bi se mogla vratiti na razinu prije pandemije do četvrtog kvartala 2021. godine.

Rusko se gospodarstvo oporavlja od recesije 2020. koju je izazvao koronavirus, izvijestila je Bloomberg u četvrtak 1. travnja. Isti se također manje stiskalo od očekivanog, Vladimir Putin odlučio je ne uvoditi dodatna državna lockdowna nakon prvog, na snazi ​​od kraja ožujka do lipnja 2020.

“Nakon iznenađujuće slabog smanjenja 2020. godine, oporavak se širi, potaknut usporavanjem epidemije, napretkom u cijepljenju i rastom cijena nafte. Virus ostaje prijetnja. Povratak u normalu daleko je od postignutog, ali proizvodnja bi se mogla vratiti na razinu prije virusa do četvrtog tromjesečja “, rekao je agenciji ekonomist Scott Johnson.

Prema nedavnim procjenama Svjetske banke, gospodarski rast Ruske Federacije mogao bi biti 2,9% 2021. i 3,2% 2022., dok je prognoza za prosinac bila 2,6%, odnosno 3%. Institucija posebno pozdravlja značajnu akumulaciju fiskalnih rezervi i smanjenje ruske ovisnosti o cijenama nafte. “Ovi napori ojačali su sposobnost Rusije da odgovori na negativne ekonomske šokove uzrokovane pandemijom”, rekla je.

Potencijalna prijetnja

Svjetska banka i Bloomberg međutim naglašavaju da su ove brojke i dalje podložne neizvjesnosti. Navode visoku inflaciju, a posebno depresijaciju rublja. Iako je vlada pokušala kontrolirati cijene osnovnih životnih namirnica, one su u ožujku porasle za gotovo 6%. Rusi još nisu povratili razinu kupovne moći prije međunarodnih sankcija 2014. uvedenih nad Krimom, rekla je Bloomberg.

Covid-19 također ostaje prijetnja na ruskom tlu. Iako sada proizvodi tri različita cjepiva, Rusija se bori da stvori oduševljenje među vlastitim građanima. Do sada je oko 4,5 milijuna Rusa primilo dvije injekcije ili 4% stanovništva. Prema anketi Levade objavljenoj početkom ožujka, oko 62% Rusa izjavilo je da nije spremno za cijepljenje Sputnikom V.

COVID-19ekonomska krizaLockdown
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Rusi imaju drugaciju racunicu – kazu da su blizu 50% kolektivnog imuniteta, a da je potrebno 60% za okoncanje sirenja virusa.
Na zapadu idu na 100% vakcinisanih i stalno ponavljaju vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija.

3 godine prije

Neka i treba im čestitati, reakcija “divljeg zapada” i sad već nazovi “demokracija” bio je i još se trza, na razini “kristalne noći” koja traje već godinu dana. Međutim drago mi je kako su ljudi, ne još većina, ali sve više, prepoznali ološ koji ih vodi, pa se nadam kako će iz ove mutne vode, proćišćenjem brzom destilacijom doće do čistoće i zdravlja demokracije. Nadam se.

Siniša
3 godine prije

Želeo sam nešto drugo reći pa me Šumadinac skrenu…
Nedavno je bilo da je Banja Luka među najskupljim gradovima po cijeni kvadrata stana, vele 2/3000 kvadrat “nije” puno ali u odnosu na prosjek plate je izuzetno skupo a čini mi se da je skuplje i od Moskve.
Ovi što stalno predviđaju rusku propast jer nemaju velike plate nikako da prihvate da 500 eura nije isto u Rusiji ili kod nas na kraju krajeva jer je većina životnih stvari i na Zapadu jeftinije nego kod nas.

Mustafa
3 godine prije

Raoborna Gljiva

Max
3 godine prije

Pa naravno ali to je suverena zemlja a ne neki kovid kvistling.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI