fbpx

Indijsko gospodarstvo smanjit će se za 9 % zbog utjecaja pandemije koronavirusa

Indijsko gospodarstvo

Međunarodna rejting agencija S&P Global priopćila je kako očekuje smanjenje indijskog gospodarstva za devet posto u fiskalnoj godini koja završava 31. ožujka 2021. To je veće smanjenje od prethodne procjene smanjenja od pet posto.

Revizija prognoze prati smanjenje indijskog gospodarstva od 23,9 posto od travnja do lipnja. Potrošačka potrošnja, privatna ulaganja i izvoz smanjili su se tijekom ovih trenutnih mjera restrikcija koje vladaju u svijetu.

“Iako je Indija u lipnju ublažila svoje mjere restrikcija, vjerujemo da će pandemija i dalje sputavati gospodarsku aktivnost. Sve dok se širenje virusa ne svede na minimum, potrošači će biti oprezni u trošenju, a potrošnja i tvrtke bit će pod pritiskom”, rekao je S&P .

Prema Vishrutu Rani, azijsko-pacifičkom ekonomistu za S&P Global Ratings, “potencijal za daljnju novčanu potporu suzbijaju indijske zabrinutosti zbog inflacije”. Indijska pričuvna banka (RBI) do sada je ove godine snizila stope politika za 115 baznih bodova.

Maloprodajna inflacija smanjila se na 6,69 posto u kolovozu; u srpnju je bila na 6,73 posto, ali je ostala znatno iznad ciljane inflacije IRB-a od šest posto. Stopa inflacije iznosila je 3,28 u kolovozu 2019.

S&P je rekao da visoki deficit Indije također ograničava mogućnost daljnjeg fiskalnog poticaja. Očekuje se rast BDP-a od šest posto u fiskalnoj 2022. i 6,2 posto u fiskalnoj 2023. godini. Druga globalna agencija Moody’s izjavila je u petak da očekuje da će se stvarni BDP države smanjiti za 11,5 posto u fiskalnoj 2020. godini.

4.7 3
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Stara kuka
Gost
Stara kuka
10 dana prije

“…vjerujemo da će pandemija i dalje sputavati gospodarsku aktivnost.”

Oni vjeruju. Stručnjaci iz S&P Global Ratings (kako to samo gordo zvuči) “vjeruju” da će plandemija i dalje “sputavati” gospodarsku aktivnost.

E pa debelo preplaćena gospodo vjernici iz S&P Global Ratings svatko sa IQ većim od sobne temperature zna da će plandemija ne sputavati, nego uništavati gospodarsku aktivnost dokle god nam ju vaši gazde budu nametali.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 dana prije

Pa nebi trebalo podcjenjivati rating agencije i njihovu moć obmane jer rating agencijama kao i centralnim bankama i njihovim prime dealerima upravljaju isti oni koji izvode ovi corona show.
Nisu oni “debelo preplaćeni” nego svih nas sišu kroz debele slamke i jednostavno uzimaju koliko mogu, a da pri tom mi radimo vrlo malo i ništa kako to nebi bilo tako.
Narodski rečeno, oni ne “vjeruju” nego nas zaj€baju.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 dana prije

Smanjenje indijskog gospodarstva za 9% ne znači puno jer većina indijaca živi u totalnom siromaštvu i to na njih ni blizu neće utjecati kao što će toliko smanjenje gospodarstva uticati na većinu građana zemalja zapada.

puf
Gost
puf
10 dana prije

Pogresno. Svaki udar na budzet Indije znaci da indijska vlada nece moci isplacivati subvencije na hranu, sistem koji se posebno razvio otkako je Narendra Modi postao premijer Indije. Ako to ne bude u stanju, enormnih 250 miliona osoba doslovno nece moci priustiti jedan obrok dnevno i umirati ce od gladi. To bi dovelo do humanitarne katastrofe u Indiji.

zlatan
Gost
zlatan
9 dana prije

PUFE, jesi li siguran u to šta pišeš? Zadnje umiranje od gladi na Indijskom Potkontinentu, bilo je u Bengalu (današnja indijska savezna država Zapadni Bangal i susjedna država Bangladeš), godine 1942. Uzrok te gladi? Dugotrajna suša, ratna blizina, kada su japanske trupe prodirale iz Burme u sklopu WW2, te arogancija britanskog premijera Churchilla, koji je naredio da se hrana ne dovozi u Bengal, da navodno ne bi zalihe pale u ruke Japancima. No, to ga nije spriječilo da iz ostatka tada još uvijek kolonije Indije, odveze hranu u ratom ugroženu V.Britaniju. Zato ga neki smatraju, možda s pravom, zločincem.
Tako da te priče koje pišeš, su besmislica. Usput, subvencioniranje hrane u Indiji, uveo je još Nehru, davnih pedesetih godina, Indira Gandhi uspješno provela zelenu revoluciju, ali narod vjeruje da Indijci još uvijek gladuju.
Ok, a koliko će ih to umrijeti od gladi, daj poduči me?

zlatan
Gost
zlatan
9 dana prije

PACEVOODE, većina stanovništva današnje Indije, pripada srednjim klasama. Od recimo niže srednje klae, preko srednje, do visoke srednje klase. Ispod razine siromaštva, znači totalnog kako pišeš, živi oko 20% stanovništva Indije. A recimo, pri stjecanju nezavisnosti 1947, u totalnom siromaštvu živjelo je oko 70% Indijaca, do 1980-te taj broj opao je na manje od 50%, a do današnjeg vremena pao je na oko 20%. Mislim na totalno siromaštvo.
No, čak i tamo gdje se ratuje i gdje vlada teško siromaštvo,ne umire veliki broj ljudi od gladi. Recimo u Jemenu ili Siriji.
Ako je po tebi, u Indiji tako loše, a kako li je tek u sujednom Pakistanu ili Bangladešu?

Max
Member
Max
10 dana prije

Veliki pad .

zlatan
Gost
zlatan
9 dana prije

Da, cijeli Svijet je doživio veliki pad, ali će isto tako doživjeti i veliki i brzi oporavak. Unatoč dežurnim pesimistima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x