Deutsche Bank tajnovita o novom predstavniku zajmodavca u Washingtonu

Deutsche Bank
3 komentara

Deutsche Bank, koja je i dalje jedan od najvećih zajmodavaca predsjedniku Donaldu Trumpu, trenutno je pod istragom američkog Ministarstva pravde u vezi sa nekoliko afera povezanih sa pranjem novca.

Novinska agencija Bloomberg citirala je neimenovane izvore da je Deutsche Bank angažovala Roberta Kimmitta, „starog prijatelja“ američkog državnog tužioca Williama Barra, da zastupa interese banke u Washingtonu, D.C.

Izvori tvrde da Kimmittova “precizna uloga nije jasna ni mnogim rukovodiocima u Deutsche Bank“, usred spekulacija da je 72-godišnji advokat i bivši američki ambasador u Njemačkoj angažovan kako bi “učvrstio” prisustvo banke u glavnom gradu Amerike, gdje zakonodavci iz Demokratske stranke preispituju saradnju banke sa „jednim od klijenata najvišeg profila, predsjednikom Donaldom Trumpom“.

Neki upućeni su sugerisali da bi dugogodišnja veza Kimmitta sa Barrom „mogla pomoći u raščišćavanju štetne istrage Ministarstva pravde“ protiv Deutsche Bank, jer njeni čelnici vjeruju da će, ukoliko Predsjednik ne bude ponovo izabran 3. novembra, „svako poravnanje sa Ministarstvom pravde u budućnosti vjerovatno biti teže od onoga kakvo bi moglo biti ove godine “.

72-godišnjak je pak odbio da komentariše nominaciju, dok je Deutsche Bank u izjavi rekla da je „uloga Roberta Kimmitta vrlo jasna: nadzorni odbor ga je zadržao zbog njegove stručnosti, ali nije imenovan da razgovara sa bilo kojom agencijom za sprovođenje zakona i potvrdio je da to nije učinio “.

Deutsche Bank na radaru Ministarstva pravde

Do razvoja događaja dolazi kako američko Ministarstvo pravde trenutno istražuje Deutsche Bank u vezi sa mnoštvom skandala sa pranjem novca, uključujući prevare sa bankama i osiguranjem.

Zajmodavcu je naloženo da i Trumpovu finansijsku evidenciju otkrije Kongresu SAD, nakon odluke saveznog žalbenog suda u New Yorku u decembru 2019. Advokatska kancelarija Deutsche banke Akin Gump odgovorila je izrazivši nadu da će sud „razumjeti potrebu banke da poštuje zakonske, kao i ugovorne, granice koje postoje u pogledu takvih povjerljivih informacija “.

Do toga je došlo nakon što je grupa demokratskih senatora predala sudske pozive Deutsche Bank i američkom bankarskom holdingu Capital One Financial Corporation, tražeći od američkih Federalnih rezervi da istraže finansijske poslove institucija sa Trumpom i njegovim zetom Jaredom Kushnerom.

Sudski poziv za evidenciju Deutsche Banke dio je dugotrajne istrage Kuće demokrata o onome što su oni opisali kao „napori Rusije i drugih stranih aktera da utiču na naš politički proces prije, tokom i od izbora 2016. godine“.

Rusija je više puta demantovala navode o miješanju u američki politički sistem, o čemu je svjedočio neuspjeh istrage specijalnog savjetnika Roberta Mullera prošle godine da potvrdi navode demokrata da su zvaničnici Trumpove kampanje bili u dosluhu sa Moskvom tokom predizborne kampanje u SAD 2016. godine. Muellerov izvještaj Barr je zvanično objavio u aprilu 2019.

Predsjednik je sa svoje strane u više navrata odbacio navode demokrata kao podvalu i politički lov na vještice kako bi se preokrenuli rezultati izbora 2016. godine.

Deutsche BankDonald TrumpWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Pa oni su Kreditiirali i Hitlera.

Meštar
3 godine prije

Ova situacija je vrlo interesantna jer je preko ove banke Trum uhvatio Njemačku za muda i izgleda da ne pušta. Uglavnom prolazi ispod radara

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI