Njemačka s rastom od 0,5% od “gospodarske lokomotive” postaje “bolesnik Europe”

57 komentara

Nedavno je Njemačka bila model za sve, a sada je postala “problematično dijete” Europe, piše njemački tabloid Bild. Razlog tome je usporavanje gospodarskog rasta koje će prema prognozama iznositi samo 0,5% BDP-a. Poteškoće njemačkog gospodarstva povezane su s automobilskom industrijom, bankama, carinama, troškovima i nedostatkom ulaganja, a budućnost zemlje već je ocijenjena kao “krhka”. Međutim, njemačke vlasti su uvjerene da je to samo “privremena slabost”.

Sljedeći tjedan će vlada u Berlinu prilagoditi svoje gospodarske prognoze za tekuću godinu i umjesto očekivanog gospodarskog rasta od 1,8% BDP-a će prognozirati samo 0,5%.

“Ovo je minimalan rast. Je li Njemačka uništena?”, pita se autor članka.

Njemačka je s ekonomskog stajališta cijelo desetljeće u Europi predstavljala “uzorno dijete”, ali sada svjetska zajednica na zemlju gleda gotovo kao na “problematično dijete”, primjećuje novinar. Prema njegovim riječima, čak su i svjetski valutni fondovi značajno smanjili očekivanja od njemačkog gospodarstva, dok američki mediji pišu o “krhkoj budućnosti zemlje”.

Kako ističe Bild, banke i automobilska industrija slabe njemačko gospodarstvo i imaju loš učinak na ukupnu ravnotežu. Njemačka automobilska industrija ima ključnu ulogu u gospodarskom razvoju zemlje, ali je u posljednjoj polovici 2018. godine prodaja počela opadati, a gospodarstvo se od toga nije oporavilo.

Ostali problemi su carine. Do sada, žestoki sporovi između Sjedinjenih Država i EU, uključujući i one protiv Kine, po ovom pitanju nisu imali izravan učinak i nije došlo do značajnog porasta cijena ili poteškoća u procesu izvoza. Međutim, trgovinski sporovi dovode do neizvjesnosti, a ulagači se suzdržavaju investirati svoj novac. Taj učinak pogoršavaju  američke namjere da se uvedu carine na njemačke automobile. U godinu dana Njemačka izveze u SAD automobila i rezervnih dijelova vrijednih 27 milijardi eura. Američke carine bi teško pogodile cijeli sektor i popratne industrije, ne samo u Njemačkoj, već i u zemljama u kojima poznate njemačke tvornice automobila imaju svoje tvornice i podružnice.

Drugi problem za njemačko gospodarstvo je Brexit, koji također pridonosi općoj nesigurnosti i obeshrabruje ulagače. Međutim, vlada se sada nada da će se izbjeći neregulirani Brexit, a London će iskoristiti odgodu da napusti EU na temelju obostrano prihvatljivog sporazuma.

Deutsche Bank
FOTO: Deutsche Bank

Još jedan problem za Njemačku ima veze s bankama. Razgovori o spajanju Deutsche Banke i Commerzbanke pokazuju koliko su njemačke banke postale slabe. Već su nekonkurentne na međunarodnoj razini, tvrdi autor.

Osim toga, poteškoće njemačkog gospodarstva su uzrokovane i nedostatkom ulaganja. MMF već godinama kritizira Njemačku i tvrdi kako zemlja nije vodila dovoljno brige o vlastitoj gospodarskoj budućnosti, prije svega ulaganjem u obrazovanje i digitalnu ekonomiju.

Ali unatoč svim tim problemima, njemačka vlada i Bundesbanka nastavljaju smirivati strasti i pokazuju samopouzdanje, kaže Bild. Oni su sigurni da Njemačka nije uništena, već proživljava “privremenu slabost”, kako ju situaciju  nazvao guverner Bundesbanke Jens Weidmann.

Situaciju slično ocjenjuje i ministar financija Olaf Scholz.

“Sada imamo sporiji rast, ali ovo je još uvijek rast. Nismo u recesiji”,  rekao je njemački ministar, koji vjeruje da će se ekonomska situacija poboljšati već sljedeće godine.

Glavni razlog za optimizam leži u njemačkom tržištu rada, objašnjava Bild. U zemlji se još uvijek traže stotine tisuća radnika, što znači da umjesto smanjenja radnih mjesta njemački poslodavci radije stvaraju dodatna.

Većina problema koji ugrožavaju ekonomski rast njemačke su politički motivirani. Stoga se sve nade polažu u rješavanje trgovinskih sukoba i pitanje Brexita, nakon čega bi se investitorima ponovno vratilo povjerenjem u Njemačku, a njezino gospodarstvo bi se u potpunosti oporavilo. Tako barem tvrdi čelnika njemačke Bundesbanke, Jens Weidmann, prema kojem je “najvjerojatniji scenarij da će gospodarstvo, nakon pauze, ponovno početi rasti”.

Bild

bdpBrexitDeutsche BankDeutsche BankeOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fenix
4 godine prije

Sad je jasno tko je bio glavni cilj napada Amerike popratno Rusija a glavni cilj EU. Ako padne Njemacka sto ce nasi iseljenici(sala naravno).

Dub Miroslav
4 godine prije

Većina naših ljudi koji rade u Njemačkoj rade u građevinarstvu i uslužnim djelatnostima. Te djelatnosti ne doprinose stabilnosti privrede?

čoban Đuro
4 godine prije

Pritisak Amerike na ekonomiju Njemačke u cilju njenog slabljenja,je urodio plodom.Postoji mogućnost a to se već poduzelo da Njemačka svoje automobile proda Rusiji ,već se pušta u pogon jedna takova tvornica.Sa potezima dodatnih carina oko carinskoga rata,Amerika se dodatno svađa sa EU gdje je Njemačka ipak sa velikim uticajem.Još da se upetlja povijest gdje je njemica bila na Ruskom dvoru,tako su si i krvlju povezani,a i plan uticaja povećan u obostranu korist Njemačke i Rusije,nije teško zaključiti da tu Amerika gubi važnog saveznika.

Histrion
4 godine prije

Prenerazio sam se kad sam saznao da sin mog kuma koji je otišao
trbuhom za kruhom u Njemačku, ima placu bijednih 1200 eura, i od
toga mu pola ode na stan i režije !

Perun
4 godine prije

Pocinje nocna mora za Njemacku drzavu i sve koji zive u njoj .Htjeli ili ne htjeli tehnologija kojom se hvali Njemacka je stvar proslosti .Sporeti ,stednjaci i dizel lampe na kotacima iz Mercedesa ,BMW-a,Opela i ostalih Evropskih proizvodjaca krseva i grobova na kotacima su stvar proslosti .Auto industrija nije na vrijeme pocela sa razvojem proizvodnjom elektromobila.Kad moze propast grad Detroit ,sinonim za automobilsku industriju zasto ne bi propala i ,,meine liebling Deutchland”.Predimenzionirani modeli automobila ,nacickani svim i svacim, softwerom za varanje kupaca naprimjer ,udruzivanje u kartel radi kontrole trzista i manipulaciju potrosaca .Oni jednostavno nemaju resurse niti ljudske niti materijalne za odrzavanje stope rasta .Varati druge i varati sebe nije ista stvar.Dovoljno je samo analizirati kolicinu i vrijednost ukrcanog i iskrcanog tereta u par kljucnih luka na sjeveru Evrope i kolicinu dopremljenog Ruskog plina . Pa Brexit i Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP…..Velika Britanija bi trebala ostati u EU… Čitaj više »

Милейковский
4 godine prije

opet ti njemci plaču….neki dan gledam intervju sa nekima imigrantima kažu kako su ih lijepo dočekali čak su im dali da biraju novo ime i prezime

tuf
4 godine prije

Deutsche Bank ima toliko leševa u ormaru da ameri jedva čekaju koristiti ih kao “bargain chip”.

Konobar
4 godine prije

Nemacka ulazi u recesiju bez stranih sankcija, a Rusija uz sve sankcije napreduje u svakom smislu.

samo tako
4 godine prije

Europa je bolesna a lijeka nema na vidiku. I čelnik Bundesbanke shvaća da su problemi politički motivirani nadajuči se drugačijim posljedicama bez rješavanja uzroka. Zapravo, dobro je plačen i ne briga ga . Brexit, dogodi li se ili ne, ništa promjeniti neče

irauwbfawefiuewnaewnfiuwenfwue
4 godine prije

Švabe, kineze, japance, korejce, kauboje, gusare, koristi isti stvor za svoj račun samo što pored silnih mitova građani tih država još uvijek vjeruju u mitove koje im nudi holivud, mediji, obrazovanje itd.. Polako nasu uvode u stanje kao pred zadnja dva pinokio rata.

Alen
4 godine prije

Kad te nesto goni !!! Njemacka hoće neće , mora , se okretati ka kini i rusiji..
To okretanje opet pravi problem zapadno , od tamo ih kaznjavaju za okret…
Sta da radi njemac sad ?

Ide na istok , nastradace od zapada , ostane na zapadu , tone sa zapadom…

Njemci vole pare , jbg nemaju duše , tako da moj pik je da idu na istok..

Nostradurus
4 godine prije

Kada EU neće biti dobra za Njemačku, tada će EU nestati. Za sada smo na dobrom putu da se to i dogodi.

Bruno
4 godine prije

Ako je Njemačka sa svojom ekonomijom bolesnik, kakvi su tek ostali? Od vrhunskih poduzeća Europske Unije, čak 60% ih se nalazi u Njemačkoj. Zemlja na tako visokom stupnju ekonomije i ne može imati visoke stope rasta, već sasvim niske, što je i logično.

Ivex
4 godine prije

Kojih 600 € stan na selu mozež naći za 350€ sve ovisi što znaš raditi ako tipični šljaker neznaš dvije Njemačkoga svatko će te odrati kada vide da znaš svoj posao da si pouzdan dati će ti stan za povoljno jbg naši čul da je tamo med mlijeko malo sutra.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI