Bezgotovinsko plaćanje u borbi protiv kriminala – Mit je raskrinkan

Kriptonovac
22 komentara

U posljednjih nekoliko godina, unatoč napadima ekonomista, središnjih banaka,  komercijalnih banka i političara, količina fizičkog novca ne samo da nije smanjena, nego je još više porasla.

To se dogodilo unatoč valu terorističkih napada širom svijeta, posebno u Europi.

U studiji “Novac, sloboda i kriminal – Upotreba i utjecaj gotovine u digitalnom svijetu”, koju je izradila Deutsche Banka, srušeni su mnogi mitovi povezane s gotovinom, uključujući povezanost upotrebe gotovine s porastom kriminala i terorizma.

“Bez gotovine neće više biti pljački u uobičajenom smislu te riječi, onih s pištoljem u ruci i crnom maskom na licu”, uobičajeni je argument zagovaratelja ukidanja gotovine.

Međutim, studija pokazuje da se danas elektronske pljačke banke provode s ništa manje uspjeha. U Švedskoj, koja je pionir bezgotovinskog društva, posebno su rasprostranjene prijevare s kreditnim karticama.

Dakle, argument da će prijelaz na sustav bezgotovinskog plaćanja doprinijeti i borbi protiv terorizma ne drži vodu.

Ako pratimo terorizam u Europi, analiza 40 islamističkih terorističkih napada u posljednjih 20 godina govori da je većina sredstava bila vlastita imovina počinitelja. A cijena od 75% svih djela terorizma je iznosila manje od 10 tisuća dolara, što je iznos za koji se ne očekuje da će izazvati ikakvu sumnju, čak i ako se plaća karticom.

Osim toga, mnogi teroristi, posebno ako su spremni riskirati vlastite živote, sigurno se neće držati svih ograničenja, tako da ni stroži zakoni o uporabi oružja neće utjecati na ljude koji će koristiti neregistrirano oružje za počinjenje svojih zločina.

Često, oni i ne mogu dobiti oružje legalno, jer već imaju kriminalni dosje. Planirani teroristički napadi se u pravilu odlikuju vrlo pažljivim planiranjem. U najboljem slučaju, zabrana novca može ometati financiranje terorizma, iako je i to upitno.

Umjesto toga će “obično” civilno stanovništvo postati metom još veće kontrole.

Tijekom proteklih 12 mjeseci su uvedeni dodatni zakoni koji reguliraju uporabu novca. Međutim, tehnološki razvoj bezgotovinskog plaćanja je značajno smanjio transakcijske troškove i novac se predstavlja kao manje atraktivno sredstvo plaćanja.

U Švedskoj je od strane vodećih banaka u zemlji podnesen nacrt zakona “Swish“, što bi bila revolucija u bezgotovinskim transakcijama. U ovom trenutku se u skandinavskim zemljama samo 2% svih uplata provodi pomoću fizičkog novca.

Središnja banka Švedska očekuje da će do kraja desetljeća taj postotak pasti za tri četvrtine i da će se samo 0,5% transakcija obavljati u gotovini. 900 od 1 600 podružnica banaka u zemlji više neće imati gotovinu.

Rasprava o ovoj temi se vodi i među znanstvenicima. U dokumentu “Makroekonomija bezgotovinskog društva” Međunarodnog monetarnog fonda od ožujka ove godine, koji je izazvao ozbiljne kontroverze, a ovdje su glavni zaključci:

  1. Bezgotovinski sustav plaćanja kao mehanizam monetarne politike je učinkovitiji, a gotovine će biti vrlo malo ili je uopće neće biti.
  2. Budući da će smanjenje gotovine pratiti s porast virtualnih depozita u bankama, bankarski sektor će moći povećati iznos kredita. To će smanjiti kamatne stope i potaknuti gospodarski rast.
  3. Neočekivano povećanje potražnje za gotovinom je znak skore financijske krize.

Neposredno prije propasti Lehman Brothersa u rujnu 2008. godine, potražnja za gotovinskom valutom je bila znatno povećana. To je bio znak da banke kupci sve više gube povjerenje u solventnost i likvidnost poslovnih banaka. Ovo upozorenje neće dostupno ako se fizički novac ukine.

Ako uzmemo primjer Švedske, bezgotovinska ekonomija olakšava prikupljanje poreza.

Bez obzira na površni pristup u nekim dijelovima teksta, studija od 20 stranica jasno ukazuje na prilično pristran stav prema ideji ukidanja novca. Nekoliko argumenata u ovom studiji su pogrešni i nisu u skladu s duhom vremena.

No, za bezgotovinsko gospodarstvo se očekuje da će poboljšati “atraktivnost financijskog sustava” samo iz razloga jer će svaki građanin i gospodarski subjekt biti prisiljen otvoriti bankovni račun.

To bi, navodno, smanjilo ilegalne imigracije, pomoglo zaštiti okoliša, jer mi se smanjila proizvodnji papira ili polimera za novčanice, koje imaju veći utjecaj na okoliš od elektroničkog novca. Vrlo zanimljivi argumenti?!

No, može li se boriti protiv kriminala i crnog tržišta ako se uvede zabrana fizičkog novca? Vrlo kontroverzno pitanje.

Profesor Friedrich Schneider, jedan od najpoznatijih stručnjaka u području sive ekonomije i utaje poreza, izjavio je kako će zabrana primanja gotovine smanjiti ilegalne aktivnosti za samo 10%, a organiziranog kriminala za manje od 5%.

Drugim riječima, kako se ne bi uzbunjivala javnost, ljude će se od navike korištenja gotovine odvikavati u malim dozama, postupno. Dakle, moraju se uspostaviti ekonomski poticaji za bezgotovinskog plaćanja, a na drugoj strani, umjesto kazni, povećati naknade ili parafiskalni nameti za gotovinska plaćanja.

Trenutno je najvažnije da se banke s novcem veže za kritična učinkovitost politike negativnih kamatnih stopa. Nakon toga će ljudi sami početi pristajati na bezgotovinsko društvo, otvoriti račun u banci, uzeti kartice ili pristati na neke nove, buduće oblike bezgotovinskog plaćanja, iako studija koju je izradila Deutsche Banka dokazuje kako argumenti koji se koriste u tu svrhu uopće nisu temeljeni na činjenicama i nemoguće je gotovinsko plaćanje povezati s porastom kriminala i terorizma.

Studija Deutsche Bank: DB Research

bezgotovinsko plaćanjeDeutsche Bankgotovinakriminalstudija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
anarho
6 godine prije

“kriminal” vec sad uveliko koristi kriptovalute kojima se koriste npr na “deep webu” sto znaci da ce banke u buducnosti imati jos manje kontrole nad novcem koji se obrce u ilegalnim krugovima. Najebat cemo obicni gradjani a ne kriminalci. Kako ne mogu naci one koji primaju bitcoine na racun ransomware virusa?

Alen
6 godine prije

Eto i tako 99% zapadnog svijeta u slucaju neceg gadnog moze samo sjesti i plakati ..
Uvjek,uvjek ako ste u mogucnisti kupite/imajte fizicko zlato/srebro ,komad plodne zemlje … Sve ostalo je sarena laza od danas do sutra.

netko
6 godine prije

Sledim se kad cujem da se 5 % transakcije odvija fizickim putem.

Vlado Banja Luka
6 godine prije

Odličan tekst i odlična tema. Ovo je vlažni san gospodara novog svjetskog satanističkog poretka. Ukidanje gotovine i potpuna kontrola transakcija. I daljnja kontrola emitovanja novca bez ikakvog pokrića. Vidjećemo… Mislim da im to neće ići baš tako lako. Npr, ako se ukine gotovina, kako će CIA i slični da prodaju heroin i kokain krajnjim korisnicima na ulici? Ili kako će da finansiraju npr pripadnike DAEŠ-a u Siriji? Provlačiće im karticu kroz guzove!?

Ellessar
6 godine prije

Svaka čast na temi jer je vrlo bitna. I vrlo osjetljiva. Ajmo redom. “Bez gotovine neće više biti pljački u uobičajenom smislu te riječi, onih s pištoljem u ruci i crnom maskom na licu.” – ne znam što spriječava maskiranog razbojnika da stoji iznad bakice koja mu preko interneta prebacuje Bitcoine. Kad te netko pljačka na cesti, uzme ti koliko imaš u džepu, a kad te prisili da mu prebaciš Bitcoine onda vidi tvoje stanje i uzme ti sve. Ili ako je dobar ostavi dio…:))) Apsolutno se slažem kako će “obično civilno stanovništvo postati metom još veće kontrole” – upravo u tome i leži razlog zašto bi se prelazilo na digitalne valute i enkriptirane platforme. EU institut za sigurnosne studije (EUISS) je u lipnju objavio izvještaj o načinima na koji “Islamska država” koristi digitalnu valutu i enkriptirane platforme, primjećujući da je upravo zbog toga jako teško pratiti “financijske tokove i… Čitaj više »

BeenGO
6 godine prije

Bezgotovinsko plaćanje i potpuno izbacivanje fizičkog novca iz upotrebe može da funkcioniše samo dok ima električne energije. A kad dodje do prekida snabdevanja električnom energijom (iz raznih razloga počev od elementarne nepogode pa do diverzije) dolazi do potpunog kolapsa celog sistema.

žrec
6 godine prije

Elektronički novac je financijski koncentracijski logor. Nevjerojatno koliko ovaca to ne razumije.

Garibaldi
6 godine prije

Interes je samo potpuna kontrola…. profitiraju samo banke…uništenje slobode čovjeka …. jednom riječju zločinački poduhvat ….

EU dismr
6 godine prije

Cilj bezgotovinskog plaćanja je kontrola i da, naravno niko nemože stati na rep multibiznisima(čitaj -privrednom piratstvu). I ono što je najbitnije: FED,i prateća gamad i financijski žohari, postaju nedodirljivi i van kontrole. Mogu se frizirati izvješća, “novac” će se pojavljivati i nestajati na off shore računima brzinom klika. Naslovi tipa: “Ušli smo u recesiju,deficit, Bi Di Pi ovo pa ono, će se smjenjivati po potrebi. Kao da je recesija garaža, malo uđeš, malo izađeš. I na kraju zakon na zakon i porez na porez. Pojam ekonomije je u toj priči isto što i prevara biznisom po principu piramide i sl. Imamo opciju ?? Prekasno !!

Zvrk
6 godine prije

Bezgotovinski nadzor je ništa drugo nego nadzor nad ovcama.

tuni
6 godine prije

Največa pljačka odkako svjeti postoji, Najviše če najeba… oni koji imaju više para na računu, jer če preko noči moči koristiti samo dio onog što imaju. Ostali novci če biti na raspolaganju banke za “tekuče poslove”.:)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI