Njemačka: Deutsche Bank briše 18.000 radnih mjesta – dioničari poljuljani vrtoglavim planom

Deutsche Bank - ljuti investsitori

U svibnju ovo godine, direktor Deutsche Bank, Christian Sewing obećao je svojim nezadovoljnim dioničarima “drastične rezove” i “ubrzanu transformaciju” kako bi “preporodio” ovog bankarskog diva slomljenog katastrofalnim rezultatima zadnjeg desetljeća.

Nakon nekoliko tjedana neizvjesnosti, banka je u nedjelju, 7. srpnja, objavila svoju odluku, a brojke su dovoljne da vam se vrti u glavi. Deutsche Bank će smanjiti broj radnih mjesta za 18.000 u sklopu restrukturiranja u iznosu od 7,4 milijardi eura, priopćila je banka nakon dugoočekivanog sastanka nadzornog odbora.

To je nečuveno u povijesti ove banke, koja će sljedeće godine proslaviti 150 godina postojanja. Socijalni plan će smanjiti za 20% broj zaposlenika ove njemačke banke, koja će za četiri godine sa 100.000 zaposlenika pasti na 74000.

“Danas predstavljamo najsveobuhvatniju transformaciju Deutsche Bank u posljednjih nekoliko desetljeća”, rekao je Christian Sewing u sjedištu tvrtke u Frankfurtu. Kako bismo ostvarili puni potencijal naše banke, rješavamo sve što je potrebno: naš poslovni model, naše troškove, kapital i upravljački tim. ”

Usredotočite se na Europu i Njemačku

Deutsche Bank još je prije četiri godine imao više od 100.000 zaposlenika. U svibnju 2018., nekoliko tjedana nakon dolaska na čelo izvršnog odbora, Christian Sewing već je najavio 7000 radnih mjesta koje treba ukinuti. Banka nije precizirala gdje će ukinuti radna mjesta.  Dionice, koje su uglavnom koncentrirane u New Yorku i Londonu, na kraju će biti preusmjerene na Europu i Njemačku.

Osim investicijskog dijela banke, rezovi bi trebali pogoditi i na tzv. infrastrukturne aktivnosti – financijsko upravljanje, reviziju, ljudske resurse – osobito u sjedištu. Deutsche Bank je već u srijedu, 3. srpnja, najavila odlazak 1.500 osoba u sklopu integracije s Postbankom, koju je kupila 2010. godine.

Banka je već jasno najavila da će ovi “troškovi zadnje prilike” uzrokovati gubitak od 2,8 milijardi eura u drugom kvartalu ove godine. Deutsche Bank je stoga spremna ući u crveno 2019. godine, nakon što je prošle godine zabilježila skromnu dobit od 341 milijun eura, što je njegov prvi pozitivan rezultat od 2014. godine.

Dioničari, koji su već poljuljani vrtoglavim padom cijena dionica u posljednjih nekoliko godina, dobili su još jednu vijest koja ima izaziva gorčinu: banka je priopćila kako neće platiti dividendu u 2019. i 2020. godini.

Ove najave predstavljaju pravu stratešku prekretnicu za Deutsche Bank. Bankarski gigant želi završiti s tridesetogodišnjom” avanturom” koja je ovu banku skoro dovela do kolapsa. Medijski je vrlo oskudno popraćena informacija da ovaj gigant nije prošao stres-test, što jasno govori o kakvom ozbiljnom problemu se radi.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Zax
Gost
Zax

Je to ona fora, prevelika da propadne? Financijski sektor zbog nedostatka kontrole i regulacije je pred slomom i umjesto da se pusti da banke propadnu same cijelo drustvo mora placat njihove dugove koji su neoplativi. Kapitalizam za sirotinju socijalizam za bogate

spartak
Gost
spartak

Ta floskula da od lošeg kapitalizma i demokracije nema ničeg boljeg obična je uvreda i ruganje zdravom razumu. Ljudska rasa bi zaista bila šaka jada osuđena na propast da je tome tako. Riječ je o pljački i pohlepi, i dakako da za one koji u tome sudjeluju nema boljeg.
Osim toga, na koji to “kapitalizam” i na koju “demokraciju”, oni misle? Na one na Haitiju ili na one u Danskoj?

samo tako
Gost
samo tako

Hrvatska postaje svakim danom sve svjetliji uzor Europi

mpetak
Member
mpetak

Mozda kriptovalute i nisu suluda ideja

PPP
Gost
PPP

Kriptovalute su odlična ideja, samo tu ideju malo tko razumije.

Sardelino
Gost
Sardelino

U debati za I protiv kapitalizma.Žižek, Peterson.
U obrani kapitalizma Peterson poentira:
– Kapitalizam je najgori sustav uređenja društva I ekonomije ali nažalost trenutno nema boljeg.

Lucija
Gost
Lucija

To je, Sardelino, Churchil rekao za demokraciju.
Ne slažem se s tim, a brojevi su dokaz…

Ovdje bi ukazala na dvije nejasnoće:
“Dionice, koje su uglavnom koncentrirane u New Yorku i Londonu, na kraju će biti preusmjerene na Europu i Njemačku.”
Što to znači?
Drugo, neznam promiče li vama, ali menadžeri sve ovo rade kao da su oni – vlasnici. Vlasnici su , međutim, dioničari. Problem je desetljećima vidljiv na investicijskim i mirovinskim fondovima…
Menadžer, makar bio i CEO, je samo – zaposlenik.
Pa bi trebalo možda obnoviti onu raspravu o “absentee owners”…

Mercury
Gost
Mercury

@ Lucija

Što ti je tu sporno? Ciljevi menadžera i dioničara nisu isti. Uz jednu napomenu, a to je da su mali dioničari ovce za šišanje, a veliki dioničari upravljaju i postavljaju menadžere. Pa nije valjda da vjeruješ u definiciju dioničkog društva iz knjige? To nije svrha dionica.

Lucija
Gost
Lucija

Merury
😊 Nema više ‘malih dioničara’. Ako ih negdje i ima, neki fond zastupa njihove interese…
Zapravo, stvari su jako isprepletene s tim tko ima udio u čemu…
ali neki zarađuju silnu lovu na malim pomacima cijena dionica…
Btw, jesi vidio što sam napisala da magnetno polje na Saturnu uzrokuje plazma ‘metaliziranog vodika’ ?
P.S. Ovdje i onako sad možeš tvrditi što hoćeš, nisi dužan dokazivati…

Sardelino
Gost
Sardelino

Naravno da se i ja ne slažem sa mišljenjem “cijenjenog” profesora.Onaj koji je pratio barem djelomično moje komentare zna da ja nisam pobornik kapitalizma.
Ovo što je o kapitalizmu rekao Petereson zapamtio sam slušajući debatu i parafraziram samo zbog toga da se vidi providna argumentacija kojom se pobornici kapitalizma služe za njegovu odbranu.

Mercury
Gost
Mercury

@ Sardelino

Peterson nije niti izliza osoba koja bi trebala išta pričati o ekonomiji jer tu nema ama baš nikakvog iskustva.

Ali kao psiholog je dobro primjetio jednu stvar, a to je da Kapitalizam nema društvenih ciljeva.

Lucija
Gost
Lucija

Ne da nema ciljeva, nego nema ni – društva.
Društveno tkivo je potpuno razoreno. Svih društvenih grupa…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik