Njemačka: Deutsche Bank briše 18.000 radnih mjesta – dioničari poljuljani vrtoglavim planom

Deutsche Bank - ljuti investsitori
13 komentara

U svibnju ovo godine, direktor Deutsche Bank, Christian Sewing obećao je svojim nezadovoljnim dioničarima “drastične rezove” i “ubrzanu transformaciju” kako bi “preporodio” ovog bankarskog diva slomljenog katastrofalnim rezultatima zadnjeg desetljeća.

Nakon nekoliko tjedana neizvjesnosti, banka je u nedjelju, 7. srpnja, objavila svoju odluku, a brojke su dovoljne da vam se vrti u glavi. Deutsche Bank će smanjiti broj radnih mjesta za 18.000 u sklopu restrukturiranja u iznosu od 7,4 milijardi eura, priopćila je banka nakon dugoočekivanog sastanka nadzornog odbora.

To je nečuveno u povijesti ove banke, koja će sljedeće godine proslaviti 150 godina postojanja. Socijalni plan će smanjiti za 20% broj zaposlenika ove njemačke banke, koja će za četiri godine sa 100.000 zaposlenika pasti na 74000.

“Danas predstavljamo najsveobuhvatniju transformaciju Deutsche Bank u posljednjih nekoliko desetljeća”, rekao je Christian Sewing u sjedištu tvrtke u Frankfurtu. Kako bismo ostvarili puni potencijal naše banke, rješavamo sve što je potrebno: naš poslovni model, naše troškove, kapital i upravljački tim. ”

Usredotočite se na Europu i Njemačku

Deutsche Bank još je prije četiri godine imao više od 100.000 zaposlenika. U svibnju 2018., nekoliko tjedana nakon dolaska na čelo izvršnog odbora, Christian Sewing već je najavio 7000 radnih mjesta koje treba ukinuti. Banka nije precizirala gdje će ukinuti radna mjesta.  Dionice, koje su uglavnom koncentrirane u New Yorku i Londonu, na kraju će biti preusmjerene na Europu i Njemačku.

Osim investicijskog dijela banke, rezovi bi trebali pogoditi i na tzv. infrastrukturne aktivnosti – financijsko upravljanje, reviziju, ljudske resurse – osobito u sjedištu. Deutsche Bank je već u srijedu, 3. srpnja, najavila odlazak 1.500 osoba u sklopu integracije s Postbankom, koju je kupila 2010. godine.

Banka je već jasno najavila da će ovi “troškovi zadnje prilike” uzrokovati gubitak od 2,8 milijardi eura u drugom kvartalu ove godine. Deutsche Bank je stoga spremna ući u crveno 2019. godine, nakon što je prošle godine zabilježila skromnu dobit od 341 milijun eura, što je njegov prvi pozitivan rezultat od 2014. godine.

Dioničari, koji su već poljuljani vrtoglavim padom cijena dionica u posljednjih nekoliko godina, dobili su još jednu vijest koja ima izaziva gorčinu: banka je priopćila kako neće platiti dividendu u 2019. i 2020. godini.

Ove najave predstavljaju pravu stratešku prekretnicu za Deutsche Bank. Bankarski gigant želi završiti s tridesetogodišnjom” avanturom” koja je ovu banku skoro dovela do kolapsa. Medijski je vrlo oskudno popraćena informacija da ovaj gigant nije prošao stres-test, što jasno govori o kakvom ozbiljnom problemu se radi.

Deutsche BankInvestitoriradna mjestaSocijalni plan
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
4 godine prije

Je to ona fora, prevelika da propadne? Financijski sektor zbog nedostatka kontrole i regulacije je pred slomom i umjesto da se pusti da banke propadnu same cijelo drustvo mora placat njihove dugove koji su neoplativi. Kapitalizam za sirotinju socijalizam za bogate

Sardelino
4 godine prije

U debati za I protiv kapitalizma.Žižek, Peterson.
U obrani kapitalizma Peterson poentira:
– Kapitalizam je najgori sustav uređenja društva I ekonomije ali nažalost trenutno nema boljeg.

4 godine prije

Mozda kriptovalute i nisu suluda ideja

samo tako
4 godine prije

Hrvatska postaje svakim danom sve svjetliji uzor Europi

spartak
4 godine prije

Ta floskula da od lošeg kapitalizma i demokracije nema ničeg boljeg obična je uvreda i ruganje zdravom razumu. Ljudska rasa bi zaista bila šaka jada osuđena na propast da je tome tako. Riječ je o pljački i pohlepi, i dakako da za one koji u tome sudjeluju nema boljeg.
Osim toga, na koji to “kapitalizam” i na koju “demokraciju”, oni misle? Na one na Haitiju ili na one u Danskoj?

Vedran
3 godine prije

Netko se nije znao igrati derivativima… to je jedini nacin da ovakva banka propadne. Igra mladog tigra…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI