Investitori i dalje ulažu novac u ruske državne obveznice uprkos prijetnji sankcijama

Rusija - Ruske obveznice
10 komentara

Ruski udio JPMorgan GBI-EM indeksa, glavnog globalnog pokazatelja za obveznice u lokalnoj valuti na tržištu u nastajanju, porastao je na 8,3 procenta, u poređenju sa oko sedam procenata prije dvije godine i samo 1,5 procenata u 2007. godini, pokazuju novi podaci.

Analitičari kažu da rezerve u zemlji vrijedne preko pola biliona dolara, kompetentna centralna banka i konzervativna fiskalna politika čine Rusiju jednim od najjačih tržišta, neprobojnim za sve sankcije, osim u najgorem slučaju. Rekli su da nove prijetnje sankcijama neće smetati privlačnosti pristojnih dva odsto ‘stvarnih’ kamata (stope umanjene za inflaciju) i jednog od najjačih javnih bilansa stanja na svijetu.

„Ono što znamo je da su u posljednjih šest godina, otkako su se desili događaji u Ukrajini, SAD i EU kontinuirano primjenjivale sankcije“, rekao je Mirabaudov šef za dugove na tržištima u nastajanju, Daniel Moreno, dodajući: „Pitanje je da li su ovo sankcije koje imaju bilo kakav poželjan efekat za Zapad? Mislim da je odgovor definitivno ‘ne’.“

Razgovori o napuštanju gasovoda Sjeverni tok 2 od strane EU, u kombinaciji sa padom cijena nafte i prelomnim američkim izborima, smanjili su pet do dvanaest procenata vrijednost ruske rublje, državnih obveznica i tržišta akcija tokom posljednjih nekoliko sedmica.

Ipak, podaci JP Morgan pokazali su da su njegovi klijenti više ulagali u ruske obveznice usljed trenutnih događaja nego bilo kada u posljednjih šest godina.

Visoke ‘stvarne’ kamatne stope, zajedno sa ostalim čvrstim osnovama Rusije, pomogle su da se namame investitori, a stranci su posjedovali rekordnih 35 odsto tržišta OFZ obveznica denominovanih u rublje prije izbijanja Covida-19.

Poduprt ogromnim rezervama nafte i gasa, očekuje se da će ruski odnos duga prema BDP ove godine iznositi samo 20 procenata – manje od petine SAD, Britanije ili Francuske i manje od trećine kineskog.

InvestitoriobveznicerusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Sankcije su za ovce, one ne vaze za JPMorgan. .

Tomi
3 godine prije

Kad bi vjerovali da je ova ruska čamčurlija made in kina sposobna zavrsit NS2 bi obveznice jos vise narasle. Samo da se ne prevrne u more kad bude spustala prvo cijev

Ringo10a
3 godine prije

Rusija bi trebala objaviti zamrzavanje projekta ST2
To bi bio pravi potez

Daba
3 godine prije

Hrvatska
4 Mil stanovnika
18 mlrd deviznih rezervi
4.5 poglavi
Rusija
140 Mil stanovnika
580 mlrd deviznih rezervi
4.1 po glavi

Dakle
Hrvatska ima relativno vece rezerve od Rusije
Toliko o glorificiranju

Kon
3 godine prije

Čim se pišu ovoliki hvalospjevi o ruskom gospodarstvu moram posumnjati u loše stanje istog. Spominje se neko bogatstvo u nafti i plinu. Istina samo to bogatstvo treba pretvoriti u zelene novčanice da bi imali koristi. Što ti vrijedi potencijalno bogatstvo kad nemaš nikakve koristi. Cijene energenata su pale i pitanje kad će se oporavit. Države koje ostvaruju veliku dobit od izvoza energenata imat će pad očekivane dobiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI