fbpx

Investitori i dalje ulažu novac u ruske državne obveznice uprkos prijetnji sankcijama

Rusija - Ruske obveznice

Ruski udio JPMorgan GBI-EM indeksa, glavnog globalnog pokazatelja za obveznice u lokalnoj valuti na tržištu u nastajanju, porastao je na 8,3 procenta, u poređenju sa oko sedam procenata prije dvije godine i samo 1,5 procenata u 2007. godini, pokazuju novi podaci.

Analitičari kažu da rezerve u zemlji vrijedne preko pola biliona dolara, kompetentna centralna banka i konzervativna fiskalna politika čine Rusiju jednim od najjačih tržišta, neprobojnim za sve sankcije, osim u najgorem slučaju. Rekli su da nove prijetnje sankcijama neće smetati privlačnosti pristojnih dva odsto ‘stvarnih’ kamata (stope umanjene za inflaciju) i jednog od najjačih javnih bilansa stanja na svijetu.

„Ono što znamo je da su u posljednjih šest godina, otkako su se desili događaji u Ukrajini, SAD i EU kontinuirano primjenjivale sankcije“, rekao je Mirabaudov šef za dugove na tržištima u nastajanju, Daniel Moreno, dodajući: „Pitanje je da li su ovo sankcije koje imaju bilo kakav poželjan efekat za Zapad? Mislim da je odgovor definitivno ‘ne’.“

Razgovori o napuštanju gasovoda Sjeverni tok 2 od strane EU, u kombinaciji sa padom cijena nafte i prelomnim američkim izborima, smanjili su pet do dvanaest procenata vrijednost ruske rublje, državnih obveznica i tržišta akcija tokom posljednjih nekoliko sedmica.

Ipak, podaci JP Morgan pokazali su da su njegovi klijenti više ulagali u ruske obveznice usljed trenutnih događaja nego bilo kada u posljednjih šest godina.

Visoke ‘stvarne’ kamatne stope, zajedno sa ostalim čvrstim osnovama Rusije, pomogle su da se namame investitori, a stranci su posjedovali rekordnih 35 odsto tržišta OFZ obveznica denominovanih u rublje prije izbijanja Covida-19.

Poduprt ogromnim rezervama nafte i gasa, očekuje se da će ruski odnos duga prema BDP ove godine iznositi samo 20 procenata – manje od petine SAD, Britanije ili Francuske i manje od trećine kineskog.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije

Sankcije su za ovce, one ne vaze za JPMorgan. .

Tomi
Gost
Tomi
5 mjeseci prije

Kad bi vjerovali da je ova ruska čamčurlija made in kina sposobna zavrsit NS2 bi obveznice jos vise narasle. Samo da se ne prevrne u more kad bude spustala prvo cijev

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije
Reply to  Tomi

Uf, što si ljubomoran.. pati i cvili. 😂

P***!

Ringo10a
Gost
Ringo10a
5 mjeseci prije

Rusija bi trebala objaviti zamrzavanje projekta ST2
To bi bio pravi potez

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije
Reply to  Ringo10a

I da joj propadnu ulozene pare i jos da plati penale?
Nisu rusi tolike budale. Kako su uradili sa Juznim tokom – pustili su bugare da raskinu ugovor, plate penale, a sad o svom trosku grade gasovod prema Srbiji i Madjarskoj za ruski gas.

Ringo10
Gost
Ringo10
5 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Pa sad ne znam … ja kako vidim od tog projekta neće biti ništa

Daba
Gost
Daba
5 mjeseci prije

Hrvatska
4 Mil stanovnika
18 mlrd deviznih rezervi
4.5 poglavi
Rusija
140 Mil stanovnika
580 mlrd deviznih rezervi
4.1 po glavi

Dakle
Hrvatska ima relativno vece rezerve od Rusije
Toliko o glorificiranju

Ringo10
Gost
Ringo10
5 mjeseci prije
Reply to  Daba

Devizne i zlatne rezerve Ruske Federacije su prije mjesec dana iznosile 600.7 mlrd

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije
Reply to  Daba

😂😂😂🤣🤣🤣

Znači, zemlja sa 140 MILIJUNA stanovnika, naspram 4 MILIJUNA.. je po tebi lošija?

Poklopi se ušima.

Da Hrvatska ima samo duplo stanovnika.. koliko bi imala rezervi po glavi? 2.25..

Što misliš, što je bolje Hrvatskoj: više rezervi po stanovniku, ili više stanovnika?

Aj nam reci, stručnjače..

P***!

Kon
Gost
Kon
5 mjeseci prije

Čim se pišu ovoliki hvalospjevi o ruskom gospodarstvu moram posumnjati u loše stanje istog. Spominje se neko bogatstvo u nafti i plinu. Istina samo to bogatstvo treba pretvoriti u zelene novčanice da bi imali koristi. Što ti vrijedi potencijalno bogatstvo kad nemaš nikakve koristi. Cijene energenata su pale i pitanje kad će se oporavit. Države koje ostvaruju veliku dobit od izvoza energenata imat će pad očekivane dobiti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik