fbpx

Zemlje EU gube skoro 6 MILIONA radnih mesta zbog pandemije Covid-19, pokazalo istraživanje

Zatvaranje poslova

Kriza koronavirusa imala je neviđen uticaj na ekonomiju EU, kao i na tržište rada i društvo, navodi se u novom izveštaju Evropske fondacije za poboljšanje životnih i radnih uslova (Eurofound).

Prema agenciji, „Do proleća 2020. u EU je bilo zaposleno 5,7 miliona ljudi manje nego krajem 2019.“, pri čemu se stopa nezaposlenosti u 27-članom bloku povećala sa 6,6 na 6,7 procenata u istom periodu.

U 12 meseci koji su prethodili proleću 2020. godine, zaposlenost u EU opala je za 2,4 procenta, nedeljni sati onih koji još uvek rade pali su za skoro jedan sat, a udeo zaposlenih koji su radili, ali nisu radili više nego udvostručen je na 17 procenata. „Do jula 2020. godine, gotovo 50 posto radnika EU prešlo je na ekskluzivni ili delimični rad na daljinu, otvarajući nove zalive na tržištu rada, jer su visokoobrazovani i oni u urbanim sredinama bili u boljoj poziciji da rade od kuće.“

Mladi su doživeli najoštriji pad zaposlenosti, dok su radnici starosti (25-54 godine) i stariji muški radnici najverovatnije imali skraćeno radno vreme.

Takođe su postojale značajne razlike u pogledu uslova rada između država članica, s tim da su Francuska, Poljska, Italija i Grčka najteže pogođena pandemijom, navodi se u izveštaju.

„Kriza 2008–2010. Zabeležila je najveće gubitke usred raspodele zarada, dok je do drugog kvartala 2020. kriza Covid-19 uticala uglavnom na najniže plaćene radnike.“

Eurofound je predvideo da će stopa nezaposlenosti porasti na 8,6 procenata 2021. i da će se zadržati na osam procenata 2022. „Uprkos širem uticaju pandemije na uslove života i rada i različite sektore privrede, ove stope ostaju ispod vrhova zabeleženih tokom globalna finansijska i ekonomska kriza 2008–2010. “

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jack Shadow
Gost
Jack Shadow
29 dana prije

kako ono buba schwab iz davosa kaže:’ nećete imat ništa i biti ćete sretni.”

Jure
Gost
Jure
29 dana prije
Reply to  Jack Shadow

Upravo too..
Al sa druge strane isto tako zure u svojim zlim planovima, a zna se ko zuri taj se i spotakne.
Pozdrav

Jack Shadow
Gost
Jack Shadow
29 dana prije
Reply to  Jure

tako je.dobru laž možeš dugo skrivat,ali istinu ne možeš, uvijek nađe put,kao voda.svi će oni odgovarat za ovo kad-tad,ovako ili onako.obično takve zle ljude stigne karma pa obole od neke neizlječive bolesti,sve dođe na svoje.pozdrav također.

Gogolj
Gost
Gogolj
29 dana prije
Reply to  Jack Shadow

U pravu je čovek nije ništa pogrešno rekao (pod uslovom da baš niko ništa ne poseduje). Ali ako se dogodi da ipak, među svima koji nemaju ništa, bude postojao neko ko ima nešto, recimo moć koju može da zloupotrebi – to će se i dogoditi. I onda… jovo nanovo.

Muppet shou
Gost
Muppet shou
29 dana prije

Kamatari trljaju ruke. Dat ce vam oni PUNO novaca. Slusajte vi rodjake njihove iz WHO. Jadna zgadijo zar ne znate da ce i vas na kraju. Lucifer je zaplesao.

Kmicanakreku
Gost
Kmicanakreku
29 dana prije

Nije zbog “pandemije” vec zbog xi pingpongove anti-ljudske “lockdown” mjere.

Zasto su nasi politicari uveli mjere po uzoru na modernog hitlera mi nikada nece biti jasno.

Gogolj
Gost
Gogolj
29 dana prije

Taman da se vrate ovamo svi koji odoše

Tomi
Gost
Tomi
29 dana prije

Kod nas lidl austria nema ko da radi , ziv bog se ne javlja na radna mesta ja to ne razumem.

Max
Member
Famed Member
Max
29 dana prije

Planirani efekt plandemije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik