Hollywoodski studiji zapošljavaju stručnjake za umjetnu inteligenciju usred štrajka glumaca i pisaca

Umjetna inteligencija-Robot sa umjetnom kozom
18 komentara

Velike zabavne tvrtke poput Disneya, Netflixa, Amazona, Applea i Sonya zapošljavaju stručnjake za umjetnu inteligenciju dok se nastavljaju radni sporovi s holivudskim piscima i glumcima.

Udruženje američkih scenarista (WGA) i Udruženje filmskih glumaca-Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika (SAG-AFTRA) štrajkovi su započeli jer je Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) odbio dogovoriti niz zahtjeva, uključujući ograničavanje upotrebe umjetne inteligencije u medijima, još uvijek se ne nazire kraj jer te velike korporacije za zabavu odbijaju doći za pregovarački stol.

S efektivnim gašenjem većine studija zbog nestanka pisaca i glumaca, holivudski studiji sada traže stručnjake za umjetnu inteligenciju i spremni su za njih platiti mnogo.

Prema pregledu popisa poslova koji je proveo The Hollywood Reporter, Disney, koji se nedavno suočio s kritikama zbog otpuštanja tisuća zaposlenika, ima otprilike šest otvorenih radnih mjesta za stručnjake za AI i strojno učenje. Neke od pozicija pridružit će se Disneyevom “Imagineering” timu i bit će odgovorne za izradu atrakcija u Disneylandu i Walt Disney Worldu.

Na temelju popisa poslova, zaposleni kandidat trebao bi zamisliti pomicanje granica AI alata i prepoznati razliku između podataka i umjetničkog glasa. Potencijalni zaposlenik surađivao bi s vanjskim studijima, sveučilištima, organizacijama i programerima kako bi integrirao najnoviju AI tehnologiju. Osim toga, godišnja osnovna plaća za ovu poziciju može ići do 180.000 USD plus bonusi.

Netflix, još jedan industrijski div, također puno ulaže u AI za stvaranje sadržaja, personalizaciju, obradu plaćanja i druge inicijative usmjerene na prihod. Streaming tvrtka objavila je poziciju za voditelja AI proizvoda s potencijalnom godišnjom plaćom do 900.000 dolara.

Amazon i Apple slijede njihov primjer, nudeći brojne poslove AI i strojnog učenja prilagođene njihovim medijskim poslovima. Amazonova uloga višeg voditelja projekta Prime Video, na primjer, usredotočena je na napredak lokalizacije sadržaja, pristupačnosti i poboljšanja korištenjem najsuvremenijih Generative AI i Computer Vision tehnologija, plaćajući do 300.000 USD godišnje.

Sony također traži inženjera za “etiku” umjetne inteligencije koji je posvećen istraživanju i razvoju tehnika umjetne inteligencije koje nadopunjuju ljudsku kreativnost i koriste društvu. Warner Bros. Discovery, Paramount i NBC Universal također su otvorili radna mjesta za AI i ML u svojim kompanijama.

Dok industrija zabave doživljava veće povlačenje radnih mjesta, pozicije povezane s umjetnom inteligencijom ističu se kao iznimka zbog sve veće važnosti tehnoloških rješenja u medijima i zabavi.

Glumci, pisci i drugi kreativni talenti prosvjeduju protiv mogućeg iskorištavanja i zamjene umjetne inteligencije

U strastvenom govoru 25. srpnja, hvaljeni glumac Bryan Cranston, poznat po svojoj slavnoj ulozi u hit TV seriji “Breaking Bad”, obratio se stotinama okupljenih na Times Squareu, šaljući snažnu poruku izvršnom direktoru Disneyja Bobu Igeru. Cranstonov govor je ponovio zabrinutost koju dijele mnogi akteri.

“Imamo poruku za gospodina Igera: znam, gospodine, da gledate na stvari kroz drugu prizmu”, rekao je. “Ne očekujemo da razumijete tko smo. Ali tražimo od vas da nas čujete, i više od toga da nas saslušate kada vam kažemo da nam neće biti oduzet posao i dat robotima.”

Slično tome, Justine Bateman, spisateljica, redateljica i bivša glumica, izrazila je zabrinutost zbog potencijalnih posljedica neograničene upotrebe umjetne inteligencije. Situaciju je usporedila s renoviranjem kuće, gdje umjetna inteligencija služi kao ulazna vrata – dajući pristup raznim tehnološkim dostignućima. Radnici se boje da bi bez odgovarajućih ograničenja umjetne inteligencije njihovi kreativni napori i dobici mogli biti ugroženi.

Nadalje, glumci se boje da bi studiji mogli iskoristiti njihove talente i glasove, koristeći AI da ih ponovno koriste bez odgovarajuće naknade ili priznanja. S druge strane, pisci su zabrinuti zbog velikih jezičnih modela poput ChatGPT-a koji se koriste za pisanje ili prepisivanje skripti.

AMPTP se zalaže za uravnotežen pristup korištenju umjetne inteligencije, a ne za potpunu zabranu. Međutim, neizvjesnost oko budućnosti umjetne inteligencije u Hollywoodu ostaje sporno pitanje.

glumciHollywoodradna mjestaumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
plemeniti
4 mjeseci prije

Pa do sada su podržavali narativ, sada kad se radi o njihovoj riti…..prosvjed?

Гавран
4 mjeseci prije

Što je bednije stvarno fizičko okruženje, to virtualna stvarnost mora biti bogatija. Nekada smo se kupali blizu kuće za džabe. Staro drveće nad rekom. Sada idemo 1000km dalje za 1000eu, jednom godišnje, desetak dana, da kao industrijski turisti osetimo sunce u kostima.

Max
4 mjeseci prije

Ne želim gledati kako netko ševu nacrtanu Sharon Stone. Hoću pravu.

Mrdomir
4 mjeseci prije

Kapitalizam gazi svoje sluge.

Alen
4 mjeseci prije

Jesu ovako paničili i kad je izmišljen digitron ?

Jednostavno receno
4 mjeseci prije

I oskara dobija….. ???

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

AI ne može napraviti gore scenarije od Kathleen Kennedy koja je uništila LucasFilm franšize – Star Wars i Indiana Jones.
Naravno, kvalitetne redatelje AI će vrlo teško zamijeniti.

Red Dog
4 mjeseci prije

Ne tice se to samo glumaca.
U toku je revolucija veca od one industrijske. Ali brza, da se i ne shvata sta se desava.
Lekari, advokati, inzinjeri… svi mogu biti zamenjeni Vestackom Inteligencijom.
Nestaje „srednja klasa“ u potpunosti.
Ostvaruje se „neces imati nista i bices sretan“, ma sta mi smatrali o tome. Ako se moze, u kapitalizmu ce se to primeniti.

habanero
4 mjeseci prije

Digitalizacija desetljećima naočigled kopira analognu matricu i gradi entitet za sebe – simulakrum. Za sada gledamo oba svijeta istovremeno.
Simulakrum je sada u fazi broj 1. – kopira original iz kojeg će se tek formirati.
Faza 2. biti će kada potpuno zauzme sve pozicije originala, (i nešto više od toga) ponudi se kao original.
Faza 3. je kada simulakrum formira potpuno funkcionalni svijet koji više nema što za kopirati. Tada sve svoje resurse troši kako bi pobio postojanje originala iz kojega je nastao. To je tada novi fraktal nastao na starome. U tom momentu digitalni i analogni humanoidi neće više moći živjeti zajedno i biti će odvojeni. Digitalna Zemlja 2.0 nuditi će se dušama kao novi izbor za reinkarnacijske cikluse, biti će im ponuđene dvije matrice. I jedna i druga, digitalna i analogna su u svojoj osnovi trećedenzitetske vremensko-prostorne petlje i služe tek za razvoj svijesti ka višim denzitetima.

Jomla
4 mjeseci prije

Nema više igranih filmova, ostali samo animirani, i to loši, lošiji, najlošiji, jbg… 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI