fbpx

Vlasnik Mercedes-Benza Daimler kaže da će smanjiti 10.000 radnih mjesta u svijetu

Mercedes

Daimler, njemački proizvođač automobila koji posjeduje Mercedes-Benz, rekao je da će ugasiti najmanje 10.000 radnih mjesta u cijelom svijetu jer tvrtka želi financirati prijelaz na električne automobile.

Šef Daimlerovog osoblja Wilfried Porth rekao je novinarima da će broj izgubljenih radnih mjesta biti izražen “u pet brojki” – samo nekoliko dana nakon što je suparnički proizvođač automobila Audi rekao da će smanjiti 9.500 od 61.000 radnih mjesta u Njemačkoj iz sličnog razloga.

Daimler je rekao da je automobilska industrija prošla kroz “najveću transformaciju u svojoj povijesti”.

“Razvoj prema CO2-neutralnoj mobilnosti zahtijeva velika ulaganja, zbog čega je Daimler sredinom studenog najavio da će pokrenuti program za povećanje konkurentnosti, inovacija i snage ulaganja. Dio ovog programa je smanjenje troškova osoblja za oko 1,4 milijarde eura do kraja 2022. te, između ostalog, smanjiti broj rukovodećih pozicija u svijetu za 10% “, navodi tvrtka.

Daimler, koji broji gotovo 300.000 radnika i tvornica u 17 zemalja, rekao je da će smanjiti troškove i zaposlenost “na društveno odgovoran način”, uključujući upotrebu “prirodne fluktuacije”.

“Pored toga, proširit će se mogućnosti umirovljenja sa skraćenim radnim vremenom i ponudit će se program otpremnina u Njemačkoj kako bi se smanjila radna mjesta u administraciji”, dodala je tvrtka.

Prema Daimleru, planovi su dogovoreni s radničkim vijećem tvrtke, što uključuje i predstavništvo sindikata.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Mogli bi napisati da Mercedes otvara tvornicu u Rusiji. Tamo ide ovdje neide, ma tko ima sankcije?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

O toj tvornici je vec bio, dobar, clanak.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Radna snaga se smanjuje jer se tekuće potrebe rješavaju povećanom robotizacijom i informatizacijoim, a ne zbog nekih budućih planiranih potreba, to je osnova upravljanja proizvodnjom. Otpuštaš onoga tko ti ne treba sada, a ne onoga koga nećeš trebati za 10 godina.
Takvo idiotsko ‘objašnjenje’ mogu popušiti samo ekološki zaglupljene ovce u švabiji i naši domaći lgbt trolovi bez pameti tipa johnny boy.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ima jos jedna stvar – sve je teze naci kvalitetne mlade radnike. Uzdali su se u migrante, a njima na pamet ne pada da rade.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Ivo

Recesija ipak postoji, nije sve samo u robotizaciji.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Šjor Ivo, ajde reci sad koju pametnu i ostavi se LGBT gluposti! Gdje su ti sad oni svi tvoji jarani koji su tamo pod onim člankom malo prije prosipali silnu pamet i bezrazložno i neargumentirano me napadali! Blentovi jedni!!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

E baš si bistar, da ti se dimi iz glave, hehehehe!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Naš Ivo je LGBT Efendija, hahahahahaha!

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase
1 godina prije
Reply to  Ivo

Danas gledao Galileo na Pro7. Bila tema elektro auti. Kazu u Njemačkoj ima oko 60 milijuna vozila. Kad bi sva bila električna, električna Mreža to ne bi mogla podnijeti. Onda, elektromotor ima manje od 300 dijelova, diesel I benzinski motor preko 10000 dijelova. Iz te cinjenice proizlazi da za proizvodnju motora nece biti potrebno toliko radnika i upravo zbog toga se smanjuje radna snaga.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Neko iz mase

Naravno da električne mreže to neće podnijeti jer nisu projektirane za takva opterećenja (niti ih je lako nadograditi), ali o tome ti nitko ne bude pričao kao ni o problemu milijuna baterija koje je potrebno zbrinuti. To ti se u medijima, nimalo slučajno, pojavi kao tzv. “naknadna pamet”. Pa se na temelju šok-terapije (jer posljedice osjetiš izravno) izmuzu dodatne milijarde.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Da. I Audi planira otpuštanja, isto cca 9500 radnika.
I ulaže navodno 12 milijardi € u – električne automobile (ja sam sumnjičava prema tome – ne razumijem koja su bitna poboljšanja u odnosu na ono što se prije znalo o ele.autima).

Kriza u automobilskoj industriji je jasno vidljiva; 2018. je prodano manje vozila nego 2017., a 2019. za 3,1% manje nego 2018.
Smatra se da kriza dolazi iz – Kine.b92
“Ključni razlog za rekordni pad prodaje je smanjena tražnja na pojedinačno najvećem svetskom tržištu četvorotočkaša – u Kini. U periodu januar-oktobar 2019. godine prodaja novih automobila u Kini opala je za 11 procenata u poređenju sa istim periodom 2018.”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce :
”Demokratskija” vožnja ?
Do 5 volana po automobilu ?

ppp
Gost
ppp
1 godina prije

Ovdje i piše da u tvornici u Rasttatu za klase A i B i koji je ujedno i centar za kvalifikacije zaposlenika na tim poslovima u proizvodnji , educira već oko 240 zaposlenika.. Navodna top kvaliteta klase A, B, A limusine, prvoklasne energetski učinkovitosti. Ništa se ne spominje o otpuštanju radnika.. Već naprotiv. https://bnn.de/lokales/rastatt/mercedes-werk-rastatt-fit-fuer-zukunft

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Šta li će biti sa mojim motačima kablova u p. m….može li mečka bez kablova?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Referiram se na moj komentar iz članka koji je bio malo prije ovoga i sad se nazire, da sam bio u pravu i to potvrđuje upravo ovaj članak, koji je trenutno pred nama! Ja ga nisam mogao vidjeti, kad sam počeo pisati svoj komentar i sad se možete svi u to uvjeriti: Znači automobilska industrija se prestrukturira. Prvo će se ukinuti dizelaši i taj proces je već u tijeku, a pslije slijedi ono o čemu sam već pisao i što ne želim ponavljati i mogu samo reći nekima ovdje, koji su me napadali bez razloga i dijelili mi minuse: Bemvas blentave!!!

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Jack

Hebi se blentavi.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Blentov te je iscjedio iz pipice, hehehehe!!

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack, činjenica je da goriva od ugljikovodika nisu budučnost. Da li je električna energija budučnost, vjerovatno. Ali, kako dobivamo el. energiju. Opet ugljikovodici. Znači, treba se pronaći novi način dobivanja el. energije ili bolje rečeno pronaći novu energiju. Je li to fuzija, u koju neke europske zemlje prilično ulažu ili nešto drugo. Osobno se nadam da će ljudi “osedlati” fuziju i s time riješiti problem energije u budučnosti. A što se tiče el. automobila, za sada je veliki problem s baterijama. Dok se ne pronađe rješenje , teško će konkurirati SUS motorima. Jedna priča s el. skuterima u Singapuru je vrlo interesantna. Tipizirane baterije za jednu vrstu skutera, svaki ima dvije baterije koje rade neovisno se mogu mijenjati na nekoj vrsti “benzinske” stanice. Izvadiš praznu i platiš za punu bateriju. Vrlo efikasno za gradsku vožnju.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  ad astra

Sve je stvar profita i sve što se događa danas na području energetike gleda se kroz tu prizmu, Nafta je do sada mnogim državama i naftnim kompanijama donosila veliki profit i zbog toga su sve druge planove o električnim automobilima i novim vrstama energije držali duboko u ladicama i nisu ni slučajno dozvoljavali da vide svjetlo dana. Sad se stvari polako mjenjaju, ne toliko zbog napretka tehnologije negoli prije zbog sve veće nesigurnosti u opskrbi naftom i plinom (kriza u Hormuškom tjesnacu, ratovi na bliskom istoku i napetosti na područjima gdje se crpi nafta i plin, pa i odlijev velikih novčanih sredstava u države, kakve su Rusija i sl. koje ta sredstva upotrebljavaju za proizvodnju oružja za masovno uništavanje) i zapad je odlučio, da se postepeno izvuče iz te zamke. Sigurno si čuo za ITER projekt u Francuskoj! To je projekt, oko kojeg su se okupile mnoge zemlje i cilj tih nastojanja je proizvodnja čiste energije u neograničenim količinama, a koja neće ni naj manje onečišćavati okoliš to je fizijska energija i već se je daleko odmaklo u realizaciji tog projekta, koji će zbog navedenih razloga dobiti još veći zamah.

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 godina prije
Reply to  Jack

Proizvodnja jednog el.auta stvara oneciscenje kso dizel euro 4 koji pređe 200 000 km.
Da ti docaram ako su benzin i dizel gripa onda je el.auto kuga
Sva ta istrazivanja google je uklonio a ostavio ono sto ti ispire mozak pa tako agresivno nastupas.
Osim toga jedan kruzer stvara oneciscenje kao 2 milijuna auta,jedan tanker kao 40-60 milijuna auta ali o tome niko nece govoriti jer nije u interesu onih koji pokrecu ovakve promjene i koji kontroliraju ms-medije koji zaposljavaju Gretu,Muska itd…

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
1 godina prije
Reply to  Hattori Hanzo

Hattori Hanzo,
U pravu stranu opaljeno svijetlo!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

Jacky boy, čisto mi te dođe žao, guglaš brzinski i nešto nažvržljaš, a nisu ti jasne osnove.
Dakle, fisija je već u upotrebi desetljećima, nuklearne elektrane rade na tom principu. Problem je otpad.
Fuzija je već nešto drugo, ali to je još daleko od praktične primjene.
Što se dizelaša tiče, u pitanju je američka agenda a ne briga za okoliš. Da ameri prednjače u razvoju i proizvodnji dizelaša, budi siguran da ih nitko ne bi proglašavao zagađivačima.
Motori SUI će još dugo biti okosnica prijevoza, električne igračke su još daleko od masovne primjene. Proizvodnja baterija uništava okoliš, a za puniti te baterije trebaš ei. energiju, koja vjerovao ili ne, ne živi i raste u utičnicama.
Nju treba proizvesti i dovesti tamo. Proizvesti ćeš ju kako? U najvećoj mjeri još uvijek pomoću nafte i plina.
Učiti i educirati se o važnim temama, ne samo skupljati info guglajući.
Informacija je jedno, i do nje se lako dođe, a znanje je nešto drugo,i zahtijeva vrijeme i trud.
Zapitaj se zašto je EU mandatirala korištenje prečišćavača u RH. Da li zato što žele da ne zagađujemo okoliš, ili zato da dižemo kredite u njemačkim bankama, kako bi kupovali njemačku opremu? Da ih mi proizvodimo, misliš da bi nam EU i dalje davala poticaje?
Ukoliko nisi profi trol već samo nadobudni amater, prouči malo sve te stvari, korisno je.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Neka si ti to meni profesore Ivo objasnio. Sad ću cijelu no moći razmišljati o tvojim riječima oblikovanim u duboke misli, pa ću ti sutra napisati odgovor! sad sam već umoran i moram pogledati jedan dobar film, da se malo opustim, ajd” Gute Nacht, rekle bi švabe!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jack

U svojim komentarima sam se oslanjao na informacije, koje sam doznao iz medija javnog obavještavanja kao što je i ovaj članak, koji govori o otpuštanju radnika u auto industriji što je povezano s početkom proizvodnje električnih automobila, ali ovo što sam vidio i doživio danas me živo podsjeća na onu TV seriju Željka Pervana “Večernja škola”, gdje polaznici sve rade i govore po nekoj svojoj logici i svima im se čini i duboko su uvjereni da su u pravu iako melju naj veće moguće gluposti. Ali to njihovo zaključivanje i njihove logičke simplifikacije stvaraju mnoge komične scene ponekad pomalo priglupe, ali to je namjerno izrežirano i čini bistvo te humorističke serije, I mnogi komentatori ovdje su iznosili razna mišljenja ponekad mimo svake logike, uglavnom navijačko obojena i ostršćena, bez ikakve mogućnosti priznavanja nečijeg malo drugačijeg mišljenja i nečijih drugačijih argumenata, duboko ukopani u rovove obrane samo jedne strane, one proruske, da se čovjek, koji nije pripravljen na takve stvari u čudu mora zapitati, otkuda sad to i vjerovatno je naj bolje rješenje držati se onog starog pravila, da pametniji popušta pusti, neka pričaju što ih volja, kroz jedno uho unutra, kroz drugo van i zaboravi!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Istina je napravio sam lapsus i zamjenio Fisiju i Fuziju, ali u stvari sam mislio na termonuklearnu reakciju Fuziju tj slijevanje i ne cijepanje atomskih jezgri! Dogodi se, ako čovjek mnogo piše pa mu se pojmovi pomješaju!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

Nema zamjene za ugljikovodike idućih 20 godina.
Struja je sadašnjost ali u kućanstvima ne u prometu.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Jack

Kada dugo vremena pratiš razvoj fuzijskih reaktora onda shvatiš da se prognoze uvijek pomiču za 10 do 20 godina…pa i u ovome periodu, kada se traže dodatna financijska sredstva, kažu da do komercijalno isplativog reaktora nas dijeli cca. oko 20 godina. S time se ne može računati – rješenja su potrebna danas.
Po meni se Europa previše uplašila fisijskih reaktora, Njemačka je imala odlično održavanje istih i da se Merkelica nije populistički pokolebala tijekom Fukushime mogli su imati manje glavobolje danas. Jer kad ugasiš nuklearna postrojenja, izgubiš ključan know-how i stručnjaci se rasprše po svijetu ili preorijentiraju na druga područja – nema nimalo lakog povratka. Pogotovo kada vidiš da je novim generacijama daleko više stalo do Instagrama nego nuklearne fizike i elektrotehnike.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  ad astra

Zestoko si posvadjan sa cinjenicama a one govore da tamo gdje ima nafte i plina ima i ratnih bubnjeva i zveckanja oruzjem,naprotiv tamo gdje ima mjesta za recimo vjetroelektrane ili fotonaponske elektrane nema ni pasa kamoli neke vojske.
Ovo definitivno govori sta najvece vojno i ekonomski najsnaznije drzave stvarno misle o buducnosti u energetici.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mucke

@Mućke, u glavu!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Kada svi ovi multi miljarderi smanje broj zaposlenih, maksimalno, ostat ce oni superbogati, i sirotinja koja nema za sendvic. Tko ce im tada kupovati aute, koji su vec sada na nivou hiperprodukcije? Ne govorim samo o Mercedesu, nego o cijelom ciklusu. Prerogativ je smanjiti troskove, broj zaposlenih, cijene sirovina… Ali, tko ce tada moci sebi priustiti sva ta potrosna dobra?

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
1 godina prije

Vratit ce radnike zeitarbeitsfirmama koje su veliki koncerni i osmislili radi kriza koje se javljaju u autoindustriji.To su u biti iznajmljeni radnici prema kojima u ovom slucaju mercedes nema obaveze ni direktni ugovor sa njima.
I plan otpustanja radnika je napravljen na duzi rok,nije to tako dramaticno kako se prikazuje u medijima.
Za BMW i Mercedes ovaj prelazak na elektro je nazor jer im ovako dobro ide,nikada nisu vise auta prodavali ali pritisak je ogroman a i strah da ne kasne za konkurencijom.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Cinjenica da se njemacka autoindustrija gura u propast proizvodnjom necega sto nema prolaz na “trzistu”,jer nitko normalan ne zeli posjedovati nesto sto ga moze kostati dozivotnog zaduzenja kod neke banke i sto funkcionira prema specs-ima jedino u idealnim uvjetima,
govori jedino da nas netko,jako mocan,zeli odvesti u ekonomsku propast.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mucke

Ma hajde! Sad ispalo, da si ti pametan a oni svi odreda glupi!!Ja mislim, da oni dobro znaju što rade i ne bi to radili da nisu dobro protresli sve aspekte toga problema “pro et contra” i donijeli dobar i ispravan zaključak i to važi za sve pametnjakoviće ovdje, koji se kurche na ovom portalu i blebeću jednu glupost veću od druge!

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Jack

Koji elektricni auto posjedujes strucnjace,da nam preneses osobna iskustva?Situacija je ustvari dijametralno suprotna,ti koji nemas ni za germu a kamoli za elektricni romobil solis pamet nama koji imamo,izmedju ostalog i za automobil i znamo da ne zelimo platiti elektricni Renault Clio 30000 ojra.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mucke

Po čemu ti to zaključuješ zgubidane!? Imam lijepu kuću izškolovanu djecu, skoro novi auto srednje klase, benzinski a ti i dalje melji gluposti, tvoj problem, a ja odoh na spavanje!
PS, kad budem smatrao za shodno, nabaviti ću sigurno i električni automobil i već na veliko razmišljam o tome što bi bilo bolje, kupiti hibrid ili čisti električni!, A to što se hvališ, koliko love imaš me ne impresionira. Ja imam novca koliko mi je potrebno za normalan život, a isto želim i svakom dobronamjernom čovjeku i ne prsim se javno kao ti, ali čisto sumnjam da govoriš istinu jer poznam takvu sortu ljudi. Lažu, da bi ostavili dojam, a nemaju ni za burek!

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Super razlog za otpustanje radnika…

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

“Mercedes Benz”

Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?
My friends all drive Porsches, I must make amends.
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?

Oh Lord, won’t you buy me a color TV ?
Dialing For Dollars is trying to find me.
I wait for delivery each day until three,
So oh Lord, won’t you buy me a color TV ?

Oh Lord, won’t you buy me a night on the town ?
I’m counting on you, Lord, please don’t let me down.
Prove that you love me and buy the next round,
Oh Lord, won’t you buy me a night on the town ?

Everybody!
Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?
My friends all drive Porsches, I must make amends,
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz ?

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Mislim da je budućnost u hibridnim vozilima ali ne ovima koje proizvode danas. Mali motor na vodik koji pokreće generator za struju koja onda pokreće vozilo. Zagađenja nema. Ispušni plin je vodena para. Autonomija oko 2000 kilometara sa jednim punjenjem relativno male boce za vodik.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Janoš

Jedini problem sa vodikom je sto je jako eksplozivan i nitko normalan ga ne zeli u autu ukoliko ne zeli zavsrsiti kao Bar”B’ Que,usput za proizvest vodik ti treba struja a onda vodikom proizvedes struju,shvacas kvaku?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Mucke

Malo crnog humora – izgleda da ćemo moći birati između brze smrti uz bocu vodika ili polagane smrti konstantno zapaljive litij-ionske baterije. Za svakog ponešto 🙂

Venator
Gost
Venator
1 godina prije

Robotizacija proizvodnje i posljedice.
Sve dok ljudi ne shvate da ljude treba zapošljavati zbog etičke strane, a ne zamjenjivati ih zbog smanjenja troškova.
Ili to ili zabraniti da svaka zajednica od dvoje ljudi (otac i majka) imaju više od dvoje djece.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik