Mercedes uhvaćen kako “špijunira vozače preko tajnih uređaja za praćenje”

mercedes
5 komentara

Mercedes-Benz našao se u središtu zbog naizgled nezakonite špijunske operacije. Ove vijesti dolaze nakon što su objavili kako su na tisućama vozila instalirali uređaje za praćenje, a dijelili su podatke o lokaciji kupca s trećim stranama.

Prema Sun-u, Mercedes-Benz je ugradio tajne senzore na sva nova i rabljena vozila koja prodaje preko svojih službenih prodavača, a takva praksa traje od 2018. godine.

Ovi senzori mogu odrediti lokaciju vozila, a podaci se zatim prenose u središnju lokaciju. Podaci o vozaču i automobilu tada se mogu proslijediti ovršiteljima koji potom mogu oduzeti i ponovo zauzeti vozilo od zaduženih vozača.

Tvrtka je ove godine prodala u Britaniji više od 170 000 novih automobila, od čega se otprilike 80 posto prodaje prema financijskim planovima.

Senzori su odvojeni i djeluju neovisno o uređajima za praćenje protuprovalnih krađa, te dodatnim uslugama „Mercedes Me“.

Mercedes tek treba službeno potvrditi koliko se dugo bavio tom praksom, ali navodno tvrdi kako se tragači aktiviraju samo u “ekstremnim okolnostima” u kojima su vozači propustili  plaćanje rate i nisu uspjeli pravovremeno kontaktirati tvrtku.

Praćenje vozila bez znanja vozača ili pristanka nezakonito je prema EU zakonima o zaštiti podataka. Međutim, mnogi kupci očito nesvjesno daju svoje dopuštenje ne čitajući pažljivo detaljne uvjete i odredbe. Mercedes tvrdi da se klauzula o “senzorima lokacije” može naći točno iznad mjesta gdje kupac potpiše ugovor o financiranju.

Sloboda, organizacija koja se bori protiv masovnog nadzora i zlouporabe moći, opisala je „puzajući rast nadzora u privatnom sektoru“ kao „posebno uznemirujuće“.

Mercedes-Benz
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lurker
4 godine prije

Ajde da se najde bar jedan slucaj da je pracenje stvarno poslovno opravdano.

Iza_horizonta
4 godine prije

Posmatrajte ovakve “fenomene” sa vedrije strane. Ljigavi špijuni što su umislili da su James Bondovi će da velikom brzinom ostaju bez posla, i prelaze u naš tabor, tabor ‘ovaca’.
Njihove ‘usluge’ uskoro neće nikome biti potrebne, njihov ‘posao’ preuzima vještačka inteligencija i to mnogo bolje radi. Naravno oni će ostati i bez imovine jer će morati da se uklope među ‘ovce’.

tabula
4 godine prije

Obzirom da su Britanci genijalci kod otkrivanja ruskih špijuna i špijunaže (novičok, radioaktivni polonij itd), sada su prešli i na saveznike. Prvo imamo Amere i žestoke kazne njihovih sudova (u milijardama dolara) za VW i Monsanto, a sada će vjerojatno ti sudovi, na osnovu otkrića britanskog MI 5, 6, 7 itd, rebnuti Mercedes sa par desetina milijardi dolara. Onako, saveznički, a sve za dobrobit demosa. Čudna je ta “saveznička” ljubav.

Fonja321
4 godine prije

Ljubavnicama je odzvonilo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI