fbpx

Mercedes-Benz kažnjen sa 63 miliona dolara novčane kazne zbog lažnih podataka

mercedes-benz

Seoul će Mercedes-Benz-u izreći veliku novčanu kaznu za manipulaciju podacima o emisijama njegovih dizel automobila, javljaju lokalni mediji. Vlada Južne Koreje je već preduzela slične akcije protiv Nissan-a i Porsche-a.

Mercedes-Benz će morati izdvojiti više od 63,4 miliona dolara zbog lažiranja izvještaja o emisijama za 12 dizel modela koji su prodati u periodu između 2012. i 2018., objavio je Yonhap.

Seoul je već izdao novčane kazne u iznosu od 734,000 USD i 816,000 USD, Nissan Korea i Porsche Korea, za izvještavanje o izmišljenim podacima o emisijama za njihove dizel-modele. Sva tri proizvođača automobila uhvaćena su u korištenju softvera u svojim automobilima koji manipulišu nivoima recirkulacije izduvnih gasova (EGR). EGR se koristi za smanjenje emisije azotnih oksida iz dizel motora.

U nekim Mercedes-Benzovim modelima nivo azotnih oksida bio je 13 puta veći od potrebnih 0,08 g po kilometru.

Prema riječima Yonhap-a, južnokorejsko ministarstvo za životnu sredinu planira da podnese krivične prijave i zahtijevaće opoziv trojice proizvođača automobila. Uvjerenja za problematične modele takođe će biti opozvana.

Pokušaj varanja smjernicama o emisijama nije ništa novo u autoindustriji. U 2015. godini, Volksvagen je priznao da je koristio rupe u propisima Evropske unije da bi varao na testu emisije dizel goriva, što znači da su milioni dizel automobila izbacili mnogo više azotnih oksida u vazduh nego što je proizvođač prvobitno tvrdio. Skandal ‘dieselgate’ rezultirao je tužbama širom svijeta, a kompaniju je koštao više od 30 milijardi dolara novčanih kazni.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mucke
Gost
Mucke
4 mjeseci prije

I tako,ode norma Euro6 na smetliste povijesti,Greta na apaurinima.

Kkk
Gost
Kkk
4 mjeseci prije

Ne trebaju ni nama onda zuti proizvodi,jos bolje ,prodavajte kie aboridzinima.jedan je mercedes,ostalo su auti.

Sparkling
Gost
Sparkling
4 mjeseci prije

Kkk
Znaš koja je razlika između bogatog Hercegovca i siromašnog Hercegovca? Siromašni Hercegovac svoj Mercedes pere sam.
Baš ti dobro stoji nik, KRKANE!!

Perun
Gost
Perun
4 mjeseci prije

Osoblje koje je radilo na montazi mercedsovih automobila i ostalih proizvodjaca sada je zaokupljeno sadnjom i branjem sparoga ….i voze se biciklima do radnog mjesta ( citaj podjubrene njive tretirane glifosatom)….P.S Dizel Diktatura ( citaj ideologija automobilizma) polako nestaje u mukama na ,, prirodan nacin ”, uz pomoc takozvane prirodne selekcije izazvane sirenjem ,,virusa iz prirodnog laboratorija” Korone ( citaj istrazivacki instituti i laboratorije namijenjene za istrazivanje neistrazenih podrucja mikrobiologije i kojecega povezanog sa mikrobiologijom)….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x