Mercedes-Benz kažnjen sa 63 miliona dolara novčane kazne zbog lažnih podataka

mercedes-benz

Seoul će Mercedes-Benz-u izreći veliku novčanu kaznu za manipulaciju podacima o emisijama njegovih dizel automobila, javljaju lokalni mediji. Vlada Južne Koreje je već preduzela slične akcije protiv Nissan-a i Porsche-a.

Mercedes-Benz će morati izdvojiti više od 63,4 miliona dolara zbog lažiranja izvještaja o emisijama za 12 dizel modela koji su prodati u periodu između 2012. i 2018., objavio je Yonhap.

Seoul je već izdao novčane kazne u iznosu od 734,000 USD i 816,000 USD, Nissan Korea i Porsche Korea, za izvještavanje o izmišljenim podacima o emisijama za njihove dizel-modele. Sva tri proizvođača automobila uhvaćena su u korištenju softvera u svojim automobilima koji manipulišu nivoima recirkulacije izduvnih gasova (EGR). EGR se koristi za smanjenje emisije azotnih oksida iz dizel motora.

U nekim Mercedes-Benzovim modelima nivo azotnih oksida bio je 13 puta veći od potrebnih 0,08 g po kilometru.

Prema riječima Yonhap-a, južnokorejsko ministarstvo za životnu sredinu planira da podnese krivične prijave i zahtijevaće opoziv trojice proizvođača automobila. Uvjerenja za problematične modele takođe će biti opozvana.

Pokušaj varanja smjernicama o emisijama nije ništa novo u autoindustriji. U 2015. godini, Volksvagen je priznao da je koristio rupe u propisima Evropske unije da bi varao na testu emisije dizel goriva, što znači da su milioni dizel automobila izbacili mnogo više azotnih oksida u vazduh nego što je proizvođač prvobitno tvrdio. Skandal ‘dieselgate’ rezultirao je tužbama širom svijeta, a kompaniju je koštao više od 30 milijardi dolara novčanih kazni.

4
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
4 Komentatori
SparklingPerunKkkMucke Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Mucke
Gost
Mucke

I tako,ode norma Euro6 na smetliste povijesti,Greta na apaurinima.

Kkk
Gost
Kkk

Ne trebaju ni nama onda zuti proizvodi,jos bolje ,prodavajte kie aboridzinima.jedan je mercedes,ostalo su auti.

Sparkling
Gost
Sparkling

Kkk
Znaš koja je razlika između bogatog Hercegovca i siromašnog Hercegovca? Siromašni Hercegovac svoj Mercedes pere sam.
Baš ti dobro stoji nik, KRKANE!!

Perun
Gost
Perun

Osoblje koje je radilo na montazi mercedsovih automobila i ostalih proizvodjaca sada je zaokupljeno sadnjom i branjem sparoga ….i voze se biciklima do radnog mjesta ( citaj podjubrene njive tretirane glifosatom)….P.S Dizel Diktatura ( citaj ideologija automobilizma) polako nestaje u mukama na ,, prirodan nacin ”, uz pomoc takozvane prirodne selekcije izazvane sirenjem ,,virusa iz prirodnog laboratorija” Korone ( citaj istrazivacki instituti i laboratorije namijenjene za istrazivanje neistrazenih podrucja mikrobiologije i kojecega povezanog sa mikrobiologijom)….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik